Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

CONTROALE Antifraudă în ALBA: ANAF a închis cinci unităţi, din cauza bonurilor fiscale. RECOMANDĂRI pentru comercianţi


Publicat

anunt antifrauda magazin inchis bonuri fiscaleInspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) nu pot să facă perchiziţii corporale, o astfel de atribuţie nefiind prevăzută de vreun act normativ. Astfel, administratorii şi angajaţii supuşi controlului nu pot fi căutaţi în buzunare, genţi sau alte obiecte personale.

În perioada 15 – 20 martie, în judeţul Alba, inspectorii antifraudă au dat amenzi în valoare de 72.000 de lei, fiind închise totodată cinci firme. Activitatea acestor unităţi a fost suspendată o perioadă de la o lună până la trei luni, pentru neemiterea bonurilor fiscale.

Citeşte şi ANAF a închis peste 170 de magazine şi unităţi care nu au emis bon fiscal. Amenzi de aproape patru milioane lei şi sume confiscate

Purtătorul de cuvânt al instituției a precizat faptul că nu exită o prevedere legală care să le permită inspectorilor DGAF să facă percheziţii. Totodată, acesta nu crede că au fost înregistrate asemenea situații, recomandând celor care se simt nedreptăţiţi să facă sesizări.

masina antifraudaPe de altă parte, reprezentanţii sectorului de retail au reclamat abuzuri ale inspectorilor, după ce, la nivel național a fost demarată, în luna martie, o campanie de verificare a utilizării caselor de marcat. Într-o săptămână au suspendat activitatea a 174 de magazine, restaurante, case de schimb valutar etc, însemnând 22% din totalul unităţilor controlate. Preşedintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, HORA, Constantin Sebeşanu a transmis faptul că ospătarii sunt puşi “să-şi întoarcă buzunarele pe dos”.

Surse oficiale DGAF susțin că este posibil să fie o neînțelegere. Aceștia au transmis că unele restaurante și magazine nu au sertare de bani la casele de marcat şi, din aceasta cauză, în cazul unui control, atunci când li se cere angajaţilor sau administratorilor să facă monetarul, ei încep să scoată sumele din buzunare, de exemplu, sau din alte locuri, cum ar fi borcane, cutii etc.

Inspectorii le solicită, odată cu verificarea încasărilor, completarea unor declaraţii. Dacă angajaţii declară toată suma pe care au, inclusiv cea personală, eventual provenită din bacşiş, inspectorii o vor considera încasare din vânzări.

Potrivit prevederilor legale, comercianţii trebuie să completeze un registru special la începerea şi închiderea programului. În acest registru trebuie înregistrate şi justificate cu chitanţe şi/sau dispoziţii de plată, suma de serviciu, depusă în casă la deschidere şi folosită pentru a da restul clienţilor, precum şi orice sumă luată din casă. De asemenea, orice alte sume neînregistrate şi găsite în unitate sunt confiscate de inspectori.

Sfaturi pentru comercianți

anunt activitate suspendata antifraudaAvând în vedere duritatea controalelor și prevederile legale, comercianţii ar trebui să păstreze riguros registrul şi să depună încasările într-un sertar de bani.

Patronii de restaurante s-au plâns de faptul că procedurile de control îi împiedică pe ospătari să mai ia bacşiş, or cutuma nu este doar larg răspândită, ci principala lor sursă de venit. Totuși, potrivit prevderile legale, de vreme ce inspectorii nu au dreptul să le facă percheziţii, ospătarii pot păstra aceste sume asupra lor fără să fie nevoiţi să le justifice dacă depun încasările din vânzări, imediat ce le primesc, într-un loc special destinat, respectiv într-un sertar de bani.

De asemenea, orice sume depistate în incintă şi pentru care nu există justificare pot fi confiscate. Unii dintre comercianţi obişnuiesc să le pună la dispoziţie clienţilor un recipient (cutie, borcan etc) pentru a lăsa bacşiş. Astfel de practici nu sunt legale, iar sumele depozitate astfel pot fi confiscate de inspectori, în timpul controalelor.

Prevederi legale privind controlul Antifraudă

La orice acţiune de control participă cel puţin doi inspectori ai Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF). Fiecare trebuie să prezinte legitimaţia de control, insigna de împuternicire şi ordinul permanent de serviciu şi să se înscrie în Registrul unic de control.

Inspectorilor antifraudă fiscală trebuie să li se permită accesul în toate spaţiile în care se produc, se depozitează sau se comercializează bunuri şi servicii, în interiorul zonelor libere, în vecinătatea unităţilor vamale, în antrepozite fiscale şi în orice alte locuri unde se desfăşoară activităţi economice, pe timp de zi și de noapte. De asemenea, dacă este cazul, trebuie să se faciliteze prelevarea de probe, eşantioane, mostre etc.

În calitate de reprezentant al firmei controlate, sunteti obligaţi să puneţi la dispoziţia inspectorilor DGAF toate documentele solicitate, iar refuzul constituie infracţiune şi se pedepseste cu până la trei ani de închisoare. Pentru protejarea împotriva înstrăinării sau deteriorării documentelor supuse controlului, inspectorii antifraudă pot decide reţinerea acestora, în baza unui proces-verbal de ridicare de înscrisuri.

Sunteți obligați să furnizați explicații scrise la solicitarea inspectorilor antifraudă și să vă prezentați cu înscrisurile solicitate la data și ora prevăzute în invitațiile primite. Inspectorii antifraudă pot sigila depozite, incinte, mijloace de transport, pot dispune instituirea de măsuri asigurătorii asupra activelor patrimoniale.

În cazul în care identifică abateri pentru care legea prevede sancțiuni contravenționale, inspectorii antifraudă fiscală încheie Procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. De asemenea, inspectorii DGAF pot dispune confiscarea bunurilor a căror fabricaţie, depozitare, transport sau desfacere este ilicită, precum şi veniturile realizate din activităţi comerciale sau prestări de servicii nelegale.

În termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării actului constatator puteţi face plângere împotriva sa. În acest caz, plângerea, însoţită de o copie a respectivului Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, trebuie depusă la judecătoria în circumscripţie căreia a fost constatată contravenţia.

Rezultatele controalelor antifraudă se consemnează în procese verbale, iar în situația în care sunt constatate împrejurări privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal sau vamal sunt sesizate organele de urmărire penală.

surse: capital.ro, antifrauda.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Raul89

  sâmbătă, 28.03.2015 at 05:25

  Hoții de la ANAF sunt la rădăcina crizei =]]

 2. cock of horse

  duminică, 29.03.2015 at 01:54

  Intelegem ca este nevoie de ordine in tara asta, iar faptul ca au inceput sa bage hotii mari prin puscarii, nu-i rau. Dar noi oamenii de rand care n-am furat milioane de euro, cand naiba o sa avem putin ragaz?Cand au furat astia milioanele, oamenii de rand au avut de suferit, de 25 de ani tot suferim. Acum iara austeritate, iara frica in randul oamenilor de mijloc, micilor intreprinzatori, politia fuge in goana si amendeaza, astia amendeaza si inchid firme. Noi cand o sa avem liniste? Ar trebui sa sufere pestii mari care pana acum s-au lafait, sa le ia banii care i-au furat de la popor, sa fie lasati in curu’ gol. Nu impresioneaza pe nimeni ca nu stiu care ia 5 ani de puscarie si iasa in 2 pt buna purtare, cu banii furati in cont. Dragi antifraudisti, lasati-ne mai moale ! ca tare am tot fost luati, intai de hoti si acuma de vardisti. Daca dragul nostru presedinte Iohannis, ar vrea sa faca ceva constructiv in tara asta, ar lua banii de la hoti si i-ar baga in educatie si atat. Restul vine de la sine. Io unul m-am saturat. Mai am un pic si renunt. Nicicum nu ne mai dam seama ce-i important si ce nu-i. Un lucru nu intelege presedintele nostru drag. Noi NU suntem nemti, n-am fost si nu vom fi, in consecinta nu vom putea fi condusi ca ei.
  PS. Bacsisul ii bacsis frate! Daca inchizi magazine ca a luat bacsis nu stiu ce chelner, inseamna ca-ti bati joc de popor. Sa-ti fie frica sa iei si sa dai bacsis, precum si luatul la ocazie mai nou ilegal, pt mine personal sunt 2 motive solide sa parasesc tara asta. Oricat ar parea de banale, arata latura umana a unui popor, grija pentru ala mai amarat.

 3. cititor

  duminică, 29.03.2015 at 16:18

  Pentru ANAF – Va rugam treceti si prin PIETE. Acolo nu sunt doar producatori locali sau simpli tarani. Sunt multi smecheri care vind banane, portocale, ananas si altele care nu se cultiva la noi in tara. Cine vrea sa comercializeze fructe si legume din import sa-si deschida magazin, sa emita bon fiscal. Altfel se practica si o concurenta neloiala fata de comerciantii corecti!

 4. nela

  duminică, 29.03.2015 at 17:31

  cat rau putetiface!!! NU VA GANDITI CA AVEM COPII IN SCOLI CA AVEM COPII BOLNAVI, CA NOI INSINE ABIA NE TARAIM DOAMNE CATA UMILINTA!!!!

 5. probitziklu

  luni, 30.03.2015 at 12:09

  deci inspectorii stiu ca e ilegal sa :
  – caute in buzunare si genti/posete
  – ia suma intreaga gasita in incapere ca provenind din incasari ilegale
  – lipsa la inventar de 1-2-3 lei nu e de luat in calcul, mai ales dupa o zi de lucru
  deci de ce aplica actiuni stiute a fii ilegale ? au interes si ordin sa provoace haos si sa inchida unele unitati ?

 6. antialcool

  luni, 30.03.2015 at 16:16

  ma anaf de ce nu mergeti la kaufland,auchan,metro…sa verificati..toate casele sunt pe plus la orice ora din program..pentru ca nu toti clientii iau rest 1 ban,10 bani samd…..pe care casierii ii introduce in sertarul cu bani…nu aveti tupeu?va calca aia cu supermarketurile pe cap….cred ca marile concerne se pisa pe anaf….aveti curajul sa ii inchideti 3 luni?….nu prea cred..asa ca mai ponta retrageti mafia anaf…sau ce..vreti sa ii inchideti pe toti micii comercianti si apoi sa preluati voi mafiotii tot comertul din tara si sa va alegeti fiecare cate un domeniu de activitate….si noi…restul populatiei sa va fim sclavi?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Restaurantele cu tot personalul vaccinat vor putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidență. Anunțul premierului Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că restaurantele care au tot personalul vaccinat ar putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidenţă.

„Am avut discuţii şi cu restaurantele, pentru că au fost lovite în această perioadă cel mai mult restaurantele în această perioadă de criză.

Pentru restaurante am propus, nu este o decizie luată, discutăm, ca dacă îşi vaccinează tot personalul, să fie deschişi tot timpul şi că nu mai fie legaţi de rata de incidenţă.

Poate să fie deschis cu 5% din capacitate, dar să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă. (…) Să nu mai fie dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat. Restaurantul în care tot personalul este vaccinat ar putea avea un statut special”, a spus Florin Cîţu.

În opinia sa, şi companiile mari din România ar trebui să-şi vaccineze tot personalul, pentru a nu mai avea focare.

Premierul a susţinut că după atingerea pragului de vaccinare de 70% se poate lua în calcul şi renunţarea la mască în spaţiul public.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Au început lucrările la podul de la Ciumbrud

Publicat

”Așa cum am promis, am început lucrările de consolidare a podului de peste Râul Mureș, aflat între localitățile Aiud și Ciumbrud, pe DJ 107 E, la km 3 + 895. Sunt primele lucrări ample executate în istoria de peste 60 de ani a podului, până în acest moment intervenindu-se doar pentru întreținerea curentă și periodică a acestui obiectiv de infrastructură.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 3,80 milioane lei, sursa de finanţare fiind bugetul propriu al Consiliului Județean Alba.

În urma expertizei tehnice au fost constatate o serie de deficiențe, cum ar fi: infiltrații; deteriorarea stratului de acoperire, tencuielii, a lisei de parapet și a parapetului pietonal din beton; crăpături și fisuri apărute de-a lungul timpului; lipsa dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație.

Acestea au făcut ca traficul auto și pietonal să nu se desfășoare în condiții de siguranță, de aceea, prin proiect se intervine pentru refacerea infrastructurii: se execută reparații la grinzi, antretoaze și placa dintre grinzi și se realizează o placă de suprabetonare din beton armat.

Totodată, pe lângă calea de rulare auto, se realizează trotuare pentru pietoni și sunt montați parapeți metalici pietonali și direcționali. Rampele de acces sunt refăcute, toate suprafeţele expuse anticoroziv sunt protejate, se execută scări de acces în albie și se intervine pentru decolmatarea şi reprofilarea albiei râului în zona podului.

În ceea ce privește conductele de gaz şi apă, acestea sunt relocate în afara zonelor circulabile, asigurându-se inclusiv soluţii tehnice aprobate/ avizate de deţinătorii acestora, acolo unde sunt solicitate. Totodată, pentru celelalte utilități (curent, telefonie, fibră optică, etc.), în betonul din trotuare sunt prevăzute câte 4 țevi din PVC.

Lucrările vor dura aproximativ 12 luni, timp în care sunt instituite restricții de circulație pe pod, traficul greu fiind deviat, la nevoie, pe ruta ocolitoare Aiud – Unirea – Ocna Mureş – Vama Seacă – Ciumbrud”, a declarat Marius Hațegan într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile condiții de călătorie a românilor în Grecia pentru această vară. Măsurile au intrat în vigoare la data de 19 aprilie

Publicat

Noi informații pentru turiștii români care merg în concediu în această vară în Grecia. Autoritățile elene au revizuit condițiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Noile măsuri au intrat în vigoare la data de 19 aprilie 2021 și se aplică până la data de 26 aprilie 2021, pentru toate categoriile de deplasări, inclusiv cele în scop turistic, anunță MAE.

Grecia și-a redeschis graniţele pentru turism din 16 aprilie.

Accesul în Grecia prin punctele rutiere de frontieră

Astfel, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene inclusiv cei din România, pot intra pe teritoriul Republicii Elene, pe cale rutieră – prin punctele rutiere de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea, sau pe cale aeriană, cu următoarele conditii:

 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
 • prezentarea unei dovezi care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la data efectuării rapelului. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză;
 • completarea formularului PLF (Passenger Locator Form), prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei este posibil în intervalul orar 07:00-23:00.

Accesul turiștilor în Grecia pe calea maritimă

 • autoritățile elene au introdus o restricție temporară de sosire a ambarcațiunilor de agrement private, a navelor comerciale și a navelor de croazieră, indiferent de pavilion, provenind din orice destinație geografică din străinătate, precum și debarcarea în orice mod a pasagerilor de pe aceste nave.

Rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autoritățile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide la punctele de trecere a frontierei.

Toate celelalte restricții adoptate de autoritățile elene în contextul pandemiei de COVID-19 rămân în vigoare (lockdown, purtarea obligatorie a măștii, restricțiile de circulație între județe, restricții orare de deplasare etc).

Pe lângă condițiile prealabile, mai există câteva reguli care trebuie respectate:

 • purtarea măștii interior / exterior, inclusiv când se deplasează cu automobilul si nu sunt familie;
 • maxim 3 persoane în autoturism, dacă nu sunt familie;
 • maxim 3 persoane în momentul deplasării în aer liber;
 • interval de circulație liberă 05.00 – 21.00;
 • cumpărături în magazine nealimentare numai cu programare și într-un interval de maxim 3 ore;
 • este permisă circulația persoanelor numai cu trimiterea unui SMS la 13033 și numai pentru motive întemeiate (6 coduri);
 • este interzisă circulația între regiunile grecești.

Condiții și măsuri la revenirea în România

Ministrul Turismului Claudiu Năsui a explicat condiţiile pentru ca la revenirea din Grecia în ţară turiştii români să nu intre în carantină.

„La momentul revenirii în ţară: ca să nu fie un cetăţean român care se duce şi îşi face o vacanţă de o săptămână, două, 10 zile în Grecia şi se întoarce, dacă Grecia nu este pe lista aceea a CNSU (lista galbenă), atunci nu e nicio problemă.

Dacă totuşi este, şi cetăţeanul român este vaccinat, şi prin vaccinare înseamnă 10 zile de la rapel, de la a doua doză, intră fără carantină, deci n-are nicio problemă, se întoarce fără carantină.

Dacă nu are vaccinul, dar a fost bolnav de covid în ultimele 90 de zile, lucru pe care îl poate dovedi fie cu un certificat medical, fie cu un test de anticorpi, de asemenea nu intră în carantină”, a menţionat Claudiu Năsui

MAE- informații de contact pentru românii care călătoresc în Grecia

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Slujbele din noaptea de Paște se țin în afara bisericilor. Restricții eliminate în localități cu peste 60% de persoane vaccinate

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni seara, la Digi 24, că slujbele din noaptea de Paști vor fi ținute în aer liber, în afara bisericii, cu respectarea regulilor de distanțare.

Șeful Guvernului a mai spus că va mai avea miercuri o discuție cu reprezentanții cultelor religioase pentru a organiza noaptea Paștelui ortodox.

Premierul a mai spus că în localitățile în care se ajunge la o rată de 60% de persoane vaccinate ar putea să nu mai existe restricții și că trebuie să fie luate în vedere alte măsuri sub formă de premiere pentru personalul companiilor care se vaccinează.

„Voi avea o discuție cu cultele religioase din nou, miercuri, ca să vedem cum organizăm noaptea de Paști ortodox.

Trebuie să avem niște reguli de distanțare socială, pe care să le respectăm cu toții, acolo, în jurul bisericii, etcetera. Vom discuta, vor fi și cei de la MAI, și cei de la Ministerul Sănătății, voi fi și eu și vom lua cele mai bune măsuri”, a spus Florin Cîțu la Digi24

Premierul Florin Cîțu a declarat luni seară, la Digi24, că miercuri vor avea loc noi discuții cu cultele religioase privind slujba de Paști și se vor stabili clar regulile care vor trebui respectate.

Șeful Executivului a precizat că slujba de Paști se va ține în afara bisericilor, dar respectând regulile de distanțare.

„Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare. Miercuri ne vom asigura că procedurile sunt înțelese clar de toată lumea și că le vom respecta cu toții”, a mai spus Florin Cîțu.

Declarații Florin Cîțu despre cum se vor ține slujbele în noaptea de Înviere

 • Am discutat și cu primarii PNL și șefii de CJ, să vorbească despre beneficiile campaniei de vaccinare, dar la țară e nevoie de primar și de preot
 •  Este nevoie de toată lumea, din ce am văzut eu și biserica, și toate cultele susțin campania în acest moment
 • Eu cred că preoții susțin campania de vaccinare. Voi avea o discuție cu cultele din nou, miercuri, pentru noaptea de Paști, să vedem cum organizăm noaptea de paști ortodox
 • Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, în jurul bisericii, etc. S-a putut și până acum se va putea și în noaptea de Paști. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare
 • În acest moment dacă vrem să revenim la normalitate trebuie să avem această campanie de succes
 • Sunt sigur că vom atinge aceste borne, sunt foarte optimist după discuțiile de la Cluj. Toți vor să aibă o normalitate, să fie închiși, deschiși etc
 • Dacă ai tot personalul vaccinat, vorbim despre o altă situație. Noi vrem cu toții sau nu vrem să revenim la normalitate? Singura cale este vaccinarea.
 • Dacă se ajunge într-o localitate cu 60 % vaccinați, să nu mai existe restricții. Vom vedea, nu știu
 • Putem să discutăm alte măsuri, pentru personal care este vaccinat, trebuie să existe o primă

surse: libertatea.ro, g4media.ro, digi24

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate