ACTUALITATE
ANAF a închis peste 170 de magazine şi unităţi care nu au emis bon fiscal. Amenzi de aproape patru milioane lei şi sume confiscate
Inspectorii Antifraudă au sigilat sediile a 174 de puncte de lucru ale societăţilor în care nu erau respectate prevederile legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat elecectronice fiscale. Controalele s-au derulat în perioada 15-23 martie, inclusiv pe baza sesizărilor la Telverde şi petiţiilor adresate ANAF.
În această perioadă, inspectorii Antifraudă Fiscală au verificat operatori economici care livrează bunuri sau prestează servicii direct către populaţie şi încasează contravaloarea cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, transmite ANAF într-un comunicat de presă.
În urma verificărilor, inspectorii au dat 778 de amenzi în valoare totală de 3,8 milioane lei, au dispus confiscări în sumă de 550.000 lei şi suspendarea activităţii pentru 174 de puncte de lucru.
În unele cazuri, la Mall Vitan Bucureşti, au fost identificate firme care continuau să livree bunuri sau să presteze servicii, după ce inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii. Acestea s-au ales cu amenzi suplimentare de 25.000 de lei şi confiscarea banilor proveniţi din vânzări, adică 23.760 lei.
Potrivit ANAF, suspendările de activitate pe o perioadă între una şi trei luni şi sigilările punctului de lucru dispuse pentru încălcarea obligaţiilor legale de dotare sau utilizare a casei de marcat reprezintă 22% din totalul sancţiunilor dispuse.
Direcţia Generală Antifraudă îi îndeamnă pe cumpărători să ceară bon fiscal pentru fiecare bun sau serviciu achiziţionat.
ANAF a început din 15 martie campania de verificare privind conformarea fiscală voluntară şi disciplina financiară prin înregistrarea tuturor veniturilor şi emiterea bonurilor fiscale.
Reamintim că inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală pot dispune suspendarea activității și sigilarea spațiului în cazul unităților care nu emit bon fiscal, potrivit noii proceduri de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării.
Noile sancțiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligații sunt amenda contravențională de la 10.000 lei la 15.000 lei și suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună și trei luni.
„Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata încălcarea următoarelor obligații legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziționate doar de la distribuitori autorizați sau unități acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realității; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse /extrase în /din sertarul casei de marcat”, se arată într-un comunicat ANAF.
Noile sancțiuni prevăzute de lege pentru încălcarea acestor obligații sunt amenda contravențională de la 10.000 lei la 15.000 lei și suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună și trei luni.
De asemenea, dacă la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor există sume deținute fără a putea fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul special sau prin chitanțe, acestea se confiscă și se dispune amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
La data suspendării unitatea este sigilată de echipa de control și se afișează la loc vizibil un anunț cu textul: <Activitate suspendată de Antifraudă — ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale>, iar pe durata suspendării unitatea rămâne sigilată.
Plângerea nu mai suspendă executarea sancțiunilor dispuse pentru sancționarea abaterilor menționate, iar ruperea sigiliului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la un an.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Anca
miercuri, 25.03.2015 at 21:06
Magazinul Immedio din Kaufland cand se inchide, domnilor ? Niciodata nu emit vreun bon fiscal!
Petrescu
luni, 30.03.2015 at 23:49
De ce intrebi?Lucrezi acolo?.Daca intradevar nu dau bon fiscal e foarte corect sa fie sanctionati..cu amenda.nu cu închiderea unității.Crezi ca e vina angajaților ca uita sa dea bon?Poate da..poate nu…O veche zicala spune : Cand toporul nu avea coada ,pădurea nu se temea de el.Vad ca incerci sa te erijezi in coada de topor..O întrebare de om Normal.:Ai cerut bon?Ai insistat sa primești bon..in cazul in care nu ai primit??Lupta ptr drepturile tale concret nu ..coada de topor in mediul virtual.