Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Teste de pregătire pentru clasa a VIII-a, setul 7. Noi modele de subiecte la Română și Matematică


Publicat

examen

A fost publicat setul 7 de teste de pregătire pentru Evaluare Națională 2020.

Elevii de clasa a VIII-a pot rezolva noi modele de subiecte la Română și Matematică.

Vezi celelalte teste publicate până acum de minister: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: TOATE TESTELE de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

Ministerul Educației și Cercetării (MEC), prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), continuă să pună la dispoziția elevilor, săptămânal, teste de antrenament pentru pregătirea susținerii Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a. Aceste teste sunt elaborate de specialiștii CNPEE în concordanță cu noile programe aprobate prin ordin al ministrului educației, adică fără materia semestrului al II-lea. Reamintim că în ziua de luni sunt postate testele, iar vinerea baremele de evaluare și notare.

Elevii de clasa a VIII-a pot rezolva teste de antrenament, limba și literatura română și matematică, prin alcătuirea unor seturi cu teste din cele două probe de examen.

VEZI EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: SUBIECTELE la Limba și literatura română, prima probă a examenului pentru absolvenții clasei a VIII-a

Ministerul recomandă rezolvarea testelor în zile diferite, în condiții apropiate celor din sala de examen (timp, modalitate de redactare, fără consultarea unor surse), iar după publicarea baremelor se pot realiza inclusiv autoevaluări.

Teste de antrenament pentru clasa a VIII-a, Evaluare Națională 2020 – setul 7:

Limba și literatura ROMÂNĂ

Test 31 Română

Test 32 Română

Test 33 Română

Test 34 Română

Test 35 Română

MATEMATICĂDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

ANUNȚ: Primăria Sebeș a publicat documentația pentru alimentarea cu gaze naturale a satului Răhău. Cetățenii pot face observații

Publicat

Municipiul Sebeş aduce la cunoştinţă cetăţenilor că a publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Sebeș documentația tehnico-economică:

„Alimentare cu gaze naturale sat Răhău, Municipiul Sebeș” – faza Studiu de fezabilitate.

Conform prevederilor H.C.L. nr. 177/2015 privind aducerea la cunoştinţă publică a documentaţiilor tehnico economice aferente tuturor investiţiilor de pe raza administrativ teritorială a Municipiului Sebeş, a H.G. nr.432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;

În conformitate cu adoptarea măsurilor de distanțare socială, a limitării contactului dintre persoane, invităm pe toţi cei interesaţi să consulte documentația, accesând linkul

https://www.primariasebes.ro/primaria/dezbateri-publice/

și să ne transmită părerile și observațiile pe adresa registratura@primariasebes.ro, până la data de 10.05.2021, inclusiv.

Anunțul poate fi consultat AICI.

PRIMAR Dorin Nistor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Milioane de lei pentru clubul sportiv ”invizibil” al Primăriei Alba Iulia. Performanță redusă, premiată anual cu bugete imense

Publicat

sediu primarie drona

Clubul sportiv subvenționat anual de Primăria Alba Iulia are în palmares doar câteva trofee sau medalii, în mare parte obținute la șah și doar una pentru un sport de echipă. 

Este vorba despre Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, înființat în 2016, care are cinci secții: fotbal, șah, polo, natație și sportul pentru toți.

În 2020, bugetul clubului a fost de 2.830.000 de lei, bani pentru toate cele cinci secții, la care s-au adăugat 790.590 lei, buget de salarii pentru cei 12 angajați ai clubului.

Clubul este aproape invizibil în ceea ce privește promovarea acestuia către cei care vor să practice un sport: nu există o pagină de internet dedicată clubului, iar pe pagina de Facebook nu mai există postări din 2019.

Singurele informații, și acelea puține, sunt pe pagina de internet a Primăriei Alba Iulia, însă doar despre organigrama clubului. 

Mai mult de atât, clubul subvenționat de primărie este des confundat cu Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, club aflat sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului.

 

Bugetul clubului, din 2016 și până în prezent, a existat atât pentru secții, cât și pentru salarii.

Din august 2016 și până în februarie 2021, directorul clubului a fost Florin Ioan Onișor, apoi Sorin Ștefan Macarie, iar în urma unui concurs pentru ocuparea funcției, în data de 19 aprilie, a fost numit în funcție, Radu Mircea Urcan.

Pe pagina de Facebook a clubului, ultimele postări datează din 2017 și 2019, una dintre ele fiind un citat din Horațiu Mălăele care nu are nici o legătură cu sportul sau cu Alba Iulia.

Am vrut să aflăm care a fost activitatea clubului din 2016 și până în prezent, ce sume de bani au intrat în conturile acestuia și mai ales ce rezultate au avut pe fiecare secție în parte.

Am cerut Primăriei Alba Iulia, printr-o cerere scrisă și trimisă în data 16 aprilie, o serie de întrebări legate de activitatea clubului. Răspunsul a venit din partea primăriei pe 5 mai 2021, adică angajații primăriei au avut în jur de 15 zile de documentare pentru a oferi informațiile solicitate.

În ceea ce privește competițiile sportive la care secțiile clubului au participat sau participă, reprezentații primăriei au transmis către alba24.ro că ”grupele de fotbal participă în campionatul județean de organizat de AJF Alba, membru afiliat la Federația Română de Fotbal, grupele de polo sunt angrenate în Campionatul de junioare care se desfășoară conform planului făcut de Federația Română de Polo, grupele de șah participă la turnee sub directa coordonare a Federației de Șah, CSM Unirea fiind membru afiliat”.

Ce premii au obținut sportivii clubului

În cinci ani de activitate, potrivit reprezentanților primăriei, clubul a obținut următoarele rezultate:

Radu Țîmpea – șah, locul 1 Open International Juniori – under 14 – 2018.

Echipa de polo fete, junior 2 – locul 3 la campionatul național, U16.

Mihnea Costachi – locurile 1, 2, 3 la mai multe turnee internaționale în 2019 – 2020. De menționat este faptul că tânărul maestru internațional Mihnea Costachi este legitimat la clubul din Alba Iulia de la sfârșitul anului 2019.

Multiplu campion naţional şi european de juniori, Mihnea Costachi este juniorul român cu cele mai bune rezultate la campionatele mondiale de juniori la şah din ultimii 12 ani, obţinând locul 3 şi medalia de bronz în 2014 la juniori sub 14 ani, locul 7 în 2016 la juniori sub 16 ani şi locul 8 în 2019 la juniori sub 20 de ani.

Buget

În anul 2020, clubul a avut un buget de 2.830.000 de lei din care 33.930 venituri proprii și subvenții de la bugetul local de 1.117.800 lei.

În 2019 bugetul a fost de 1.597.500 lei, din care venituri proprii 60.564 de lei și subvenții de la bugetul local 1.488.143 lei.

Anul 2018 a avut un buget de 1.789.000 de lei, din care venituri proprii 59.085 lei și sume alocate de la bugetul local de 1.384.455.

Pentru 2017, clubul a beneficiat de un buget de 664.000 de lei din care 28.045 lei venit propriu și subvenții de la CL de 504.014 lei.

Potrivit primăriei, în patru ani de activitate nu au existat cheltuieli cu evenimente sportive sau cheltuieli cu mese de protocol sau mese sportive.

Salarii

La capitolul salarii, potrivit primăriei, clubul are 12 angajați.

Momentan, cel mai mare salariu brut lunar este de 10.000 de lei, pe care îl ia directorul. Următorul pe statul de plată este consilier cu salariu de 5.193 lei, un inspector de specialitate câștigă un salariu brut de 4.696 lei și consilierul juridic 3.354 de lei.

Pentru salarii, în fiecare an bugetul a fost următorul: 

2020 – 790.590 lei

2019 – 750.000 lei

2018 – 729.000 lei

2017 – 342.000 lei

Bugetul pe anul 2021 pentru clubul din Alba Iulia este de 2.820.000 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Gunoaie menajere neridicate de zile întregi, în zona centrală a municipiului Alba Iulia

Publicat

Un locuitor din Alba Iulia a transmis miercuri o serie de fotografii surprinse în centrul orașului, aproape de Tribunalul Alba. 

Este vorba despre un munte de gunoaie menajere, neridicate de firma de salubritate.

Cititorul Alba24 spune că a sunat la dispecerat, dar angajații firmei nu au venit să ridice gunoiul nici marți, nici miercuri.

”La telefon nu mai răspunde nimeni” a spus acesta.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Deputatul de Alba, Florin Roman: DN 75, care face legătura între Alba și Cluj prin Munții Apuseni, va intra în modernizare

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a transmis o serie de precizări legate de modernizarea DN 75, care face legătura localităților din Apuseni cu județul Cluj și cu conexiunea de autostradă de la Turda. 

Drumul se află într-o stare avansată de uzură, însă ar urma să fie reparat, spune Roman. În zilele următoare va avea loc achiziția publică pentru acestea, a adăugat acesta.

Anunțul deputatului Florin Roman:

”În pofida zvonurilor alarmiste aruncate pe piața de unii și de alții, care de regulă, vorbesc să se afle în treabă, zilele următoare se declanșează procedurile de achiziție publică pentru modernizarea drumului national 75.

Este în stare avansată de uzură. Am solicitat CNAIR lucrări ample de modernizare, atât în discuțiile cu conducerea centrală, cât și în discuții cu regionala Cluj, cu susținerea primarilor liberali.

Lucrările de modernizare constau în turnarea de covor asfaltic, consolidări podețe, curățare de șanțuri și rigole, pe DN 75 care traversează teritoriul localităților: Ocoliș, Poșaga, Sălciua, Baia de Arieș, Lupșa și Bistra.

De altfel, toate aceste demersuri au fost susținute de primarii liberali din aceste localități. Tot în aceste zile urmează sa fie asfaltați ultimii 10 kilomeetri pe DN 74, în zona Dealu Mare, astfel încât sa fie complet asfaltat cu covor nou între Șard și Cîmpeni.

În total este vorba de peste 120 km de drum național, în Apuseni, cu covor asfaltic nou în mai puțin de doi ani, la care se adaugă și cei 32 de km de drum nou asfaltat pe DN 67C în zona Șugag- Tău.

Potrivit informațiilor oficiale, lucrările de asfaltare pe DN 74 se vor încheia în această lună, iar pe DN 75 la finalul lunii august.

Îi asigur pe locuitorii Munților Apuseni că liberalii sunt singurii care au modernizat infrastructura rutieră a moților, prin fapte, nu prin povești! Liberalii au făcut în doi ani pentru Apuseni, ce nu s-a făcut în 30 de ani, pentru drumurile naționale”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate