Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE lunii MAI 2015 la Alba Iulia deschid sezonul turistic în Cealaltă Capitală: Festivalul Roman Apulum şi Alba Fest

Publicat

zilele orasului poarta III Sezonul evenimentelor organizate de Primăria Alba Iulia începe din luna mai cu două manifestări consacrate, ce atrag albaiulienii şi turiştii la scenă deschisă. La începutul lunii se va desfăşura Festivalul Roman Apulum – Zilele Cetăţii, din 26 mai începe Festivalul de fotografie și film „Alba sub lumini de Oscar”, iar în ultimul weekend din mai este sărbătoarea oraşului, la Alba Fest.

În perioada 2-3 mai, va avea loc Festivalul Roman Apulum. Mai mult de două mii de ani de istorie, comprimați într-un week-end: în Cetatea Alba Carolina Alba Iulia retrăim istoria la prezent.

Festivalul Roman Apulum înseamnă deschiderea sezonului turistic în Alba Iulia. Sunteți așteptați să vedeți ateliere antice, lupte de gladiatori, târguri de sclavi, dansuri de nimfe și reconstituiri de războaie daco-romane.

(P) Haine sport online  de drumeție pe FashionSport.ro.  Adidasi tricouri, treninguri, hanorace, accesorii .  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri mari: Nike, Adidas, Puma, Dunlop, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.

Anul trecut, Latura de Est a Cetății Alba Carolina și Pietonala Mihai Viteazul s-au transformat în scena perfectă pentru o desfășurare de forțe impresionantă: târgul de sclavi, lupte de gladiatori și războaie daco-romane, reconstituite în detaliu, dansul nimfelor, ritualul lui Ares, paradă cu torțe, un spectacol de lasere, ateliere antice de tir, gastronomie, coafură, pielărie, dansuri, medievale, de spade, demonstrații de tras cu arcul la țintă sau la o lecție de istorie interactivă și povești. Nu au lipsit concertele: Poarta 3, Compact, dar şi Blackstar și Hara.

Pentru acest eveniment în 2015, bugetul rezervat de la Consiliul Local Alba Iulia este de 80.000 lei.

În perioada 26 – 31 mai, are loc Festivalul de fotografie și film „Alba sub lumini de Oscar”, considerat de participanți un Woodstock al instantaneelor.

Priviri intersectate, anecdote și povesti cu trecători, personaje atipice, necunoscuți, mici drame zilnice și secrete doar de fotograf aflate, un sărut furat, un zâmbet, contradicții – toate poartă povești pe care le vedem zilnic, din peisajul cărora facem parte și care acum pot deveni subiecte fotografice.

Imaginea devine un mijloc de comunicare sensibilă între privitori și un mediu descoperit altfel, devenit apropiat, cunoscut.

Citeşte şi FOTO: Minunile din ”Frumoasa” prin obiectivul fotografilor de la „Alba sub Lumini de Oscar”. Cele mai inedite lucrări premiate de profesioniști din domeniu

Anul trecut, la sfârşitul lunii iulie, s-a desfăşurat prima ediție a festivalul de fotografie „Alba sub lumini de Oscar” (28 iulie – 1 august). A reunit peste 80 de fotografi amatori și profesioniști. Timp de cinci zile Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu – Valea Frumoasei au fost ținta obiectivelor și blițurilor celor mai apreciați fotografi din România, iar cele mai frumoase imagini au fost premiate în cadrul unui concurs jurizat de fotografi profesioniști consacrați la nivel național și internațional.

Lectorii și invitații speciali au fost: Marek Czarnecki, multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie (câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography), Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf.

Citeşte şi FOTO- VIDEO| Alba Sub Lumini de Oscar 2014: Regal de fotografie în Cetatea Alba Iulia și pe Valea Frumoasei din Munții Șureanu

În perioada 29-31 mai, este Alba Fest. Un reper pentru existența orașului, intens în bună masură datorită artiștilor care participă, dar și prin legătura deosebită cu spectacolele de stradă cu care albaiulienii s-au obișnuit în ultimii ani. Marius Moga este cel care a făcut acest eveniment cunoscut în 2014, în toată țara, cu Alba Fest by Marius Moga.

Administraţia locală a rezervat acestui eveniment un buget estimat la 500.000 lei.

De menţionat este faptul că programul ar putea suferi modificări, în funcţie de detalii organizatorice.

IMG_1244 Anul trecut, Alba Iulia a fost „Capitala Distracţiei”, de Zilele Municipiului. Andra, Smiley, Alex Velea, Loredana Groza, Marius Moga, Ruby, Ștefan Bănică Junior, Cătălin Josan, Șuie Paparude, ROA, Gojira, What’s up, Paula Seling, Liviu Teodorescu, Adda, CRBL, Dan Bittman, Guess Who, Shift, Amna, Cătălin Măruţă, VJ Oana şi Cabral, dar și alți artiști au făcut senzaţie la prima ediție în formula „Alba Fest by Marius Moga”. Chiar dacă vremea nu a ţinut cu amatorii de distracţie în aer liber, mii de oameni au participat la evenimentele pregătite de primărie. Pe lângă concertele cu artiştii în vogă, au putut urmări spectacole de reconstituire istorică, competiții sportive, expoziții, spectacol de muzică populară, şlagăre româneşti şi foc de artificii.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: „Alba Fest”. Jos pălăria, MARIUS MOGA! Emoție, magie și super-spectacol în inima cetății din Alba Iulia

Anul 2014 a fost animat de evenimente pline de lumină, culoare, muzică, dar şi cultură şi competiţie. Albaiulienii şi turiştii au avut zeci de ocazii să petreacă atât în Cetatea Alba Carolina, cât şi în alte locaţii din oraş sau din împrejurimi. Primăria, dar şi Consiliul Judeţean au pus la dispoziţia oamenilor evenimente pentru toate gusturile şi aşteptările, în aşa fel încât Alba Iulia a devenit centrul distracţiei şi al experienţelor culturale, istorice, sportive, artistice.

Vedeţi ce s-a întâmplat în Alba Iulia la capitolul evenimente derulate în Cealaltă Capitală. O retrospectivă a celor mai semnificative momente care au rămas în memoria comunităţii şi a vizitatorilor.

EVENIMENTELE anului 2014 la ALBA IULIA. Explozie de lumină, culoare, muzică şi distracţie în Cealaltă Capitală

Din lista evenimentelor susţinute din bugetul local pe 2015, mai fac parte:

Sărbătoarea Muzicii – 400.000 lei

Festivalul „Dilema Veche” – 150.000 lei

Alba Iulia Music and Film Festival150.000 lei

Festival de România – Ziua Naţională – 150.000 lei

Ziua Încoronării Regilor Ferdinand şi Maria – 60.000 lei

„Suflet de român” – 110.000 lei

Serbările iernii – 40.000 lei

Weekend-uri în Cetatea Alba Carolina – 250.000 lei

Expoziţia Chinologică Internaţională – 28.000 lei

Competiţia Rowmania – 30.000 lei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax