Connect with us
Advertisement

Eveniment

EVENIMENTELE anului 2014 la ALBA IULIA. Explozie de lumină, culoare, muzică şi distracţie în Cealaltă Capitală

Publicat

zilele orasului poarta III Anul 2014 a fost animat de evenimente pline de lumină, culoare, muzică, dar şi cultură şi competiţie. Albaiulienii şi turiştii au avut zeci de ocazii să petreacă atât în Cetatea Alba Carolina, cât şi în alte locaţii din oraş sau din împrejurimi. Primăria, dar şi Consiliul Judeţean au pus la dispoziţia oamenilor evenimente pentru toate gusturile şi aşteptările, în aşa fel încât Alba Iulia a devenit centrul distracţiei şi al experienţelor culturale, istorice, sportive, artistice.

Vă prezentăm în continuare ce s-a întâmplat în Alba Iulia la capitolul evenimente derulate în Cealaltă Capitală. O retrospectivă a celor mai semnificative momente care au rămas în memoria comunităţii şi a vizitatorilor.

Încă din primăvară, autorităţile au pregătit „terenul” pentru divertismentul albaiulienilor şi celor care au dorit să descopere ce oferă oraşul.

Din luna mai a acestui an, programul turiştilor care vizitează Alba Iulia a fost îmbogăţit cu două evenimente menite să-i atragă să rămână peste noapte în oraş. Timp de cinci luni, vizitatorii au putut vedea, în fiecare weekend, ceremonialul de seară a schimburilor de gardă în Cetatea Alba Carolina, adevărate spectacole în miniatură, cu salve de tun şi defilare cu torţe. Un alt punct de atracţie au fost spectacolele de reenactment, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului în faţa Porţii IV.

Aceste evenimente sunt iniţiative ale primăriei şi muzeului albaiulian, menite să animeze Cetatea, atât pentru cei care vin pentru prima dată, cât şi pentru cei care sunt obişnuiţi deja cu spaţiile istorice din oraş, pentru a vedea “live” un fragment din istorie.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Ceremonial de seară la schimbarea Gărzii în Cetatea Alba Carolina. Primul pas pentru ca turiștii să rămână în oraş peste noapte

Vezi AICI fotografii de la ultima reprezentaţie din acest an.

targ de sclavi Între 25 și 27 aprilie, toți cei care au ales ca destinație Cetatea Alba Carolina au avut parte de o concentrare de evenimente, concerte și spectacole, la Zilele Cetății – Festivalul Roman Apulum. Mai mult de două mii de ani de istorie, comprimați în două evenimente și într-un singur week-end.

Latura de Est a Cetății Alba Carolina și Pietonala Mihai Viteazul s-au transformat în scena perfectă pentru o desfășurare de forțe impresionantă: târgul de sclavi, lupte de gladiatori și războaie daco-romane, reconstituite în detaliu, dansul nimfelor, ritualul lui Ares, paradă cu torțe, un spectacol de lasere, ateliere antice de tir, gastronomie, coafură, pielărie, dansuri, medievale, de spade, demonstrații de tras cu arcul la țintă sau la o lecție de istorie interactivă și povești. Nu au lipsit concertele: Poarta 3, Compact, dar şi Blackstar și Hara.

Iubitorii muzicii de calitate s-au bucurat de un “regal” de jazz, la a treia ediţie a Festivalului Alba Jazz, în perioada 16-18 mai. Pe lângă jam sessions şi concerte, au putut participa la ateliere şi masterclass-uri de chitară și voce. Invitaţi în acest an au fost Maria Răducanu, Ozana Barabancea, trupa 3 O’Clock, Diana Dava Barb, Mircea Tiberian, Orchestra de cameră a judeţului Alba, Lucian Ban şi Matt Maneri.

noaptea muzeelor Ediția din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, pe 17 mai, a început cu o paradă extraordinară a personajelor istorice. Garda Romană de la Apulum, civili romani, daci, gladiatori, Horea, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria, primarul Camil Velican și soția lui, Omul Preistoric, băiatul cu ziarele, regina Isabela și multe alte personaje au ieșit în fața Muzeului Unirii pentru a-i întâmpina pe vizitatori și a le povesti întâmplările istorice pe care le-au „trăit” în ultimele două milenii.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: „Istoria a prins viață” la Noaptea Muzeelor de la Alba Iulia. Peste 50 de personaje pregătite să-și spună poveștile

 

IMG_4401 În weekend-ul 30 mai – 1 iunie, Alba Iulia a fost „Capitala Distracţiei”, de Zilele Municipiului. Andra, Smiley, Alex Velea, Loredana Groza, Marius Moga, Ruby, Ștefan Bănică Junior, Cătălin Josan, Șuie Paparude, ROA, Gojira, What’s up, Paula Seling, Liviu Teodorescu, Adda, CRBL, Dan Bittman, Guess Who, Shift, Amna, Cătălin Măruţă, VJ Oana şi Cabral, dar și alți artiști au făcut senzaţie la prima ediție în formula „Alba Fest by Marius Moga”. Chiar dacă vremea nu a ţinut cu amatorii de distracţie în aer liber, mii de oameni au participat la evenimentele pregătite de primărie. Pe lângă concertele cu artiştii în vogă, au putut urmări spectacole de reconstituire istorică, competiții sportive, expoziții, spectacol de muzică populară, şlagăre româneşti şi foc de artificii.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: „Alba Fest”. Jos pălăria, MARIUS MOGA! Emoție, magie și super-spectacol în inima cetății din Alba Iulia

În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat Festivalul Internațional de literatură umoristică și grafică satirică „Alb-Umor”, cu invitat special Ștefan Popa Popa’s.

Bonnie Tyler Piaţa Cetăţii din Alba Iulia a fost arhiplină în serile din perioada 20-22 iunie, la “Sărbătoarea Muzicii”. O voce de aur și un nume cunoscut de întreaga planetă a ajuns la Alba Iulia: legenda pop-rock Bonnie Tyler a fost ascultată și aplaudată de mii de oameni. Artista a reușit să facă publicul să cânte alături de ea toate hiturile care au consacrat-o dar și piese de pe cel mai recent album, atmosfera fiind incendiară.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Bonnie Tyler a încheiat „Sărbătoarea Muzicii” cu un concert incendiar în Piața Cetății

aida de verdi Evenimentul a cuprins şi un spectacol de excepţie – operă în aer liber – Aida de Giuseppe Verdi. Sutele de personaje au umplut Şanțurile Cetății, momentul fiind unul într-adevăr magic. Finalul a fost unul fulminant care a ridicat spectatorii de pe scaune, cu aplauze la scenă deschisă și un impresionant foc de artificii.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Spectacol magistral la „Sărbătoarea Muzicii” de la Alba Iulia. Mii de spectatori și sute de personaje la Aida de Verdi

Sărbătoarea Muzicii” a mai cuprins momente cu salve de tun, spectacol cu trupa Cantabile, londonezii prezentând tot show-ul în limba română, dar şi „Selecțiuni din Muzica Sferelor” – o fabuloasă călătorie muzicală prin aproape toate genurile muzicale existente – cu Ionuţ Fulea, Nico, Vlad Șimon și Vizi Imre, Radu Nechifor, Anca Mărginean dar și un cvartet de nai. De asemenea, Garda Romană a prezentat un ceremonial ce datează de 1800 de ani: ridicarea oraşului Apulum la grad de municipiu.

IMG_5647 Tot în weekend-ul 20-22 iunie, la Ighiu, s-a desfăşurat Festivalul Cetăţilor Dacice (a opta ediţie). Ritualuri şi atmosferă „de legendă”, bătălii de noapte între daci şi romani, demonstraţii de mânuire a armelor, expoziţii de arme de pe vremea dacilor, ateliere antice, concert de orgă şi paradă cu torţe, ritualul de incinerare „Rugul lui Zamolxe” şi Dansul nimfelor, dar şi demonstraţii cu cai, concerte (Poarta 3, Zadar, Blackstar Band şi Cargo), toate acestea au atras curioşii la un spectacol autentic pe Dealul Măgulice din Ighiu. Dovezi istorice ale luptelor daco-romane, extrase de pe Columna lui Traian, au fost prezentate într-o expoziţie de machete ce a reînviat lumea animată de tarabostes, pilophori, kometai, capillatti, alături de soldaţii romani legionari, trupele de cavalerie – alae, însoţiţi de tubicenii şi buccinatorii (muzica militară), cele de infanterie şi numeri – recrutaţi de romani din rândul populaţiei cucerite.

Citeşte şi FOTO – VIDEO| PREMIERĂ în România la Festivalul Cetăților Dacice: Bătălie între daci şi romani, pe timp de noapte. Decebal incinerat pe rug

Echipa din Cricău a câştigat decatlonul dacic – cu zece probe „Arcul viteazului”, “Rapid și puternic”, “Cel mai bun sulițaș al cetății”, „Cel mai iute de picior”, „Brațul de fier”, „Luptătorul cetății”, ”Îndemânare și curaj”, „Să ne unim forțele”, „Voinicul din cetate”, „Cărăușii cetății” – şi va găzdui ediţia de anul viitor a Festivalului Cetăţilor Dacice.

IMG_4576 Festivalul Muzicii de Fanfară, aflat la cea de-a IV-a ediție, a adus pe scena din Piața Cetății opt formații din Alba, Cluj şi alte localităţi din ţară, dar și pe fetele din ansamblul „Arieșul Ritmic” din Cîmpeni care au animat evenimentul cu dansuri ritmice și energice. În weekend-ul 29-30 iunie, muzicienii au cântat piese clasice de fanfară, dar și preluări moderne din repertoriile unor artiști consacrați, cum ar fi Queen, Toto Cutugno sau Pet Shop Boys.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Tromboane, tube, trompete și flaute pe scena din Piața Cetății, la Festivalul Muzicii de Fanfară

 

moda feeric fashion days alba iulia 2014 Luna iulie a început sub semnul ultimelor tendinţe vestimentare. La Feeric Fashion Days (5-6 iulie), Cetatea Alba Carolina şi-a pus amprenta pe cel mai mare festival de modă din România şi din Europa de Est. Nume sonore în peisajul creaţiei vestimantre au prezentat colecții cu buline colorate, mătăsuri semitransparente, dantelă, imprimeuri florale, croiuri îndrăzneţe dar şi note tradiţionale și cele mai ”hot” trenduri din moda masculină, pe podiumul amenajat în faţa Porţii a III-a a Cetăţii, dar şi în alte puncte din centrul istoric.

Citeşte şi FOTO | FEERIC FASHION DAYS la Alba Iulia: Colecții cu buline colorate, mătăsuri semitransparente și cele mai ”hot„ trenduri din moda masculină

Cele mai noi tendinţe în moda europeană au “furat” ochii albaiulienilor şi ai vizitatorilor. Creatorii invitaţi au fost Claudia Castrase, Evgheni Hudorojcov, Giuka, Mihaela Cîrlugea, Adriana Delia Barar, Alina Mărgulescu, Iulia Manciulea, Anca Stănilă (brand Anka’s), Gabriela Atanasov, Rozalia Bot, Lany’s, Adina Buzatu, Anamaria Şut, iar gazda a fost Dana Săvuică.

Mitichi, omul care a înființat acest festival a spus că speră a anul viitor Alba Iulia să fie din nou transformată în „Capitala Modei”.

Designeri celebri, spectacole de modă pe podium în Cetate, fotomodele, cele mai noi creații vestimentare, expoziții de fotografie „fashion” dar și ateliere cu fotografi profesioniști sunt doar câteva dintre elementele care au compus ediția de la Alba Iulia a „celui mai mare festival de modă din Europa de Est”.

De asemenea, spectacolele de modă au fost completate de concertele lui Ștefan Stan și Marius Mihalache & Crina Matei.

Citeşte şi FOTO – VIDEO | Prima Gală FEERIC FASHION DAYS la Alba Iulia: Croiuri îndrăzneţe, dar și note tradiționale. În deschidere, concert Ștefan Stan

DAN_2978 Cetatea a fost mai luminată ca oricând între 18 şi 20 iulie, la Simfonia Focului. Fireworks Festival, un concept unic în România, a adus în vizorul publicului una dintre cele mai spectaculoase arte ale planetei – arta pirotehnică de înaltă clasă. Timp de trei seri, cerul cetății a fost “inundat” de reprezentațiile de gală ale unora dintre cele mai importante companii de artă pirotehnică din Europa.

Acestea au prezentat spectacole de artificii montate pe fundal muzical, ce au durat, fiecare, 15 minute. Decizia juriului nu a fost uşoară, însă în cele din urmă a câştigat compania din România, Pyro Events Team – Fireworks Design din Braşov. Locul II a fost ocupat de Enigma Fireworks din Bulgaria, iar locul III de RG Lider din Polonia.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: „Simfonia Focului”. Fireworks Design din Braşov a venit cu „arsenalul greu” și a câștigat competiția

muntele gaina 2014 În acelaşi weekend, distracţie a fost şi la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. După evenimentele organizate în comuna Avram Iancu, la sărbătoarea tradiţională, centrul evenimentului s-a mutat pe Muntele Găina, unde seara au fost recitaluri ale ansamblurilor folclorice şi apoi pe scena în aer liber au urcat Andreea Bănică, Dan Helciug şi Spitalul de Urgenţă. Distracţia s-a terminat târziu în noapte, cu hora satului, discotecă, foc de tabără şi artificii.

La Târgul de Fete a fost prezentă şi Elena Udrea, care nu şi-a găsit soţ, dar a fost pregătită de năşit. AICI, galerie foto.

Târgul de pe Muntele Găina are loc an de an în comuna Avram Iancu din județul Alba, într-o poiană de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1.486 m, de mai bine de două secole, pe data de 20 iulie, Ziua Sfântului Ilie.

 

ASLO La sfârşitul lunii iulie, s-a desfăşurat prima ediție a festivalul de fotografie „Alba sub lumini de Oscar” (28 iulie – 1 august). A reunit peste 80 de fotografi amatori și profesioniști. Timp de cinci zile Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu – Valea Frumoasei au fost ținta obiectivelor și blițurilor celor mai apreciați fotografi din România, iar cele mai frumoase imagini au fost premiate în cadrul unui concurs jurizat de fotografi profesioniști consacrați la nivel național și internațional.

Lectorii și invitații speciali au fost: Marek Czarnecki, multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie (câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography), Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf.

Citeşte şi FOTO- VIDEO| Alba Sub Lumini de Oscar 2014: Regal de fotografie în Cetatea Alba Iulia și pe Valea Frumoasei din Munții Șureanu

DSC_0779 Primul eveniment din luna august a fost a doua ediţie a „Descoperă Rowmania” , competiţia de canotci iniţiată de marele campion Ivan Patzaichin, pentru promovarea sportului în aer liber, prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle. Evenimentul a adunat la start 27 de echipaje, un număr dublu de participanşi faţă de cel de anul trecut.

Peste 300 de albaiulieni şi nu numai au răspuns invitaţiei de a fi prezenţi la eveniment. Indiferent de vârstă, constituție sportivă sau de experiență, participarea la competiția de vâslit în canotci de 10+1 locuri, pe râul Mureş, a fost gratuită.

Câştigătoarea competiţiei a fost echipa „Piraţii din Oarda”, care a intrat în finala din 31 august, la Tulcea.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Descoperă Rowmania la Alba Iulia. Câştigătorii competiţiei de canotci pe râul Mureş

alba carolina cup dog show 2014 Cele mai frumoase exemplare canine au defilat şi impresiona din nou publicul la Alba Carolina Cup Dog Show, în weekend-ul 16-17 august. Este vorba despre o competiţie chinologică internaţională aflată la cea de-a şasea ediţie. Câini cu certă valoare chinologică din întreaga Europă s-au întâlnit pentru a disputa cel mai râvnit trofeu: Supreme Best In Show. Pasiunea responsabilă pentru cel mai bun prieten al omului a stat în centrul acestui eveniment.

La expoziție au participat aproximativ 500 de câini, în fiecare din cele două zile dintre care peste 120 au fost din străinătate, ponderea cea mai mare fiind din Polonia, peste 50 de câini. Au fost participanți și din Cehia, Ungaria, Rusia, Bielarus, Slovacia, Serbia, Maria Britanie, Spania, Italia. Cele mai frumoase exemplare canine au defilat încercând să impresioneze juriului și publicul prezent, împărțite fiind în grupuri în funcție de rasă și talie. Supreme Best in Show a fost desemnat un Samoyed, rasă originară din Rusia. AICI, galerie foto

Citeşte şi FOTO: Expoziţia chinologică ”Alba Carolina Cup” 2014 la Alba Iulia. Best in Show în prima zi, un samoyed

mircea cartarescu, dilema veche Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din luna august, de către iubitorii de cultură din Alba Iulia și nu numai a fost FestivalulDilema Veche” (22-24 august). Trei zile de literatură, teatru, muzică, film, dar și discuții cu invitați speciali, târguri de meserii sau de carte au trezit interesul a mii de oameni. Festivalul Dilema Veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România.

Cetatea Alba Carolina a devenit gazda unei experiențe culturale unice, dedicată dilematicilor de pretutindeni care va cuprinde concerte, spectacole de teatru și dans, dezbateri, conferințe, lecturi, târguri de carte și meșteșuguri, ateliere de scriere creativă și benzi desenate, expoziție de fotografie și proiecții de filme. Invitat special al evenimentului a fost Mircea Cărtărescu.

Citeşte şi VIDEO | Cărtărescu a deschis DILEMA VECHE la Alba Iulia: A vorbit 90 de minute despre ”Cum un om poate fi literatură”. Și n-a obosit nimeni

zdob si zdub Festivalul a cuprins un concert oferit de formația din Republica Moldova, Zdob și Zdub şi un spectacol muzical și teatral de o oră. Primii care au spart „gheața” în Piața Cetății din Alba Iulia au fost cei trei actori Emilian Mîrnea, Florin Călbăjos, Petre Ancuţa din programul Noua Generație, cu spectacolul „Act Orchestra”. Peste 300 de persoane au dansat și au cântat împreună cu moldovenii de la Zdob și Zdub, și au râs alături de actori. Spectacolul de seară a fost, de fapt, o trecere bruscă de la ”Edificiul Literaturii” al unui Cărtărescu marcat de personalitatea lui Kafka, la ”Bunica bate toba” a celor de la ”Zdob și Zdub”.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Prima seară a Festivalului „Dilema Veche”. Peste 300 de oameni au râs și dansat cu „9G” și moldovenii de la Zdob și Zdub

Ediția a treia a Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia s-a încheiat cu o „ediție specială” a concertului oferit de cei patru corifei, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu și Mircea Vintilă. „Tandrețuri pentru femei cu cei patru corifei” este numele spectacolului care este rar, pentru că are loc o dată la zece ani și care în Piața Cetății din Alba Iulia a adunat peste o mie de persoane.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: „Ediție specială” în ultima zi de „Dilema Veche”. Peste 1.000 de persoane au cântat cu CEI PATRU CORIFEI ai muzicii folk

DSC_4936 Alba Iulia Music and Film Festival (4-7 septembrie) a continuat seria concertelor şi proiecţiilor de filme în aer liber în Cetatea Alba Carolina. Solistul Grigore Leşe a oferit un spectacol de suflet, o reîntoarcere în timp, prin care amintirile au fost depănate prin sunet. Folclorul românesc și din Balcani a prins viață în noi forme, în care elemente tradiționale se îmbinau cu aranjamente muzicale contemporane, în cadrul spectacolului “Obârşii”. Grigore Leșe a fost însoțit pe scenă de patru voci excepționale din România, dar și de invitatul special Amir Heidarkhodaee, care a interpretat la setar persan, tambur și voce.

Citeşte şi FOTO-VIDEO | ”Alba Iulia Music&Film Festival”: OBÂRȘIILE ”doctorului de suflete” Grigore Leșe și proiecția filmului SELFIE

Evenimentul a cuprins şi filmul „Selfie”, (regia: Cristina Iacob), concertul oferit de Fanfara Transilvania, avanpremiera filmului „America, venim”. În a treia seară, Direcția 5 a încălzit atmosfera, după care a urmat un ”duș rece” cu proiecția specială ”Sunt o babă comunistă”. În jur de 3000 de pesoane au cântat și au dansat alături de cei de la Direcția 5 și au râs alături de actorii din film. Festivalul s-a încheiat în aplauzele albaiulienilor și turiștilor prezenți la Palatul Principilor. Au urmărit filmul mut ”Metropolis” şi concertul R.O.A., care a făcut senzație cu binecunoscuta piesă ”Ne place” și toți cei prezenți au cântat și au dansat alături de ei. Alba Iulia Music & Film Festival, singurul eveniment de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri.

Cu aceată ocazie a fost deschisă şi prima minibibliotecă permanentă în aer liber din Alba Iulia, chiar în Cetatea Alba Carolina. Iniţiativa face parte din campania de promovare a lecturii, “Cărţile pe faţă”.

IMG_2843 Tradiţionala stagiune de teatru la Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti”, ediţia a IX-a s-a desfăşurat anul acesta în perioada 1-5 octombrie. Au fost prezentate spectacole în premieră, ateliere pentru elevi, lansări de carte şi film, expoziţie foto, recital de pian.

Organizatorii evenimentului au adus la Alba Iulia în premieră trei spectacole: „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” în regia lui Alexandru Dabija, „Folia, Shakespeare & Co” în regia lui Gigi Căciuleanu şi „Don Quijote” în regia lui Mihai Măniuţiu. Spectacolele, în total 26, au fost atât producții din România (București, Ploiești, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Galați, Oradea, Craiova), cât și din străinătate (Polonia, Rusia, Republica Moldova, Franța, Spania). Organizatorii au spus că a fost cea mai complexă ediție, ca participare națională și, mai ales, internațională.

Alte piese spre „deliciul” publicului spectator din Alba Iulia au fost Astă seară: Lola Blau” cu actriţa Maia Morgenstern, în regia lui Alexandru Dabija, „Suflet românesc – One Man Show” cu Dan Puric, „Însemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa, „O…ladă” în regia lui Alexandru Dabija, „Linişte! Sărut. Acţiune!” care i-a avut în distribuţie pe Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, în regia lui Peter Kerek.

Pe lângă teatru, publicul albaiulian s-a putut delecta şi cu un concert duduk, chitară, clasică şi lăută, cu un repertoriu de melodii armeniene, dar şi compoziţii clasice al celor de la Didier Malherbe & Renaud Gillet din Franţa.

Pe 15 octombrie, la Alba Iulia s-a sărbătorit Ziua Încoronării Regilor Ferdinand şi Maria, la 92 de ani de la eveniment. Alteţa Sa Regală Radu, principe al României, a fost în vizită în comuna Stremţ, unde a primit în numele Regelui Mihai titlul de Cetăţean de Onoare. De asemenea, a participat, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la „Te Deum”, iar apoi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la concert simfonic susținut de Filarmonica de Stat Sibiu.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Principele Radu a primit în numele Regelul Mihai titlul de ”Cetățean de onoare” al comunei Stremț

DSC_0862 În perioada 20-23 noiembrie s-a desfăşurat Festivalul Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” (a X-a ediţie). În acest an iubitorii acestui gen muzical s-au bucurat de patru zile de concerte, în loc de trei cum erau în ediţiile anterioare. Festivalul a prezentat spectacolul de teatru „După melci”, pe muzica lui Nicu Alifantis cu actorii Teatrului de Păpuşi Prichindel, în regia lui Cristian Pepino.

Citeşte şi FOTO: Expoziţie, spectacol şi lansare de carte „După melci”, prezentate de Nicu Alifantis la Festivalul de Folk „Ziua de Mâine” Alba Iulia

În cadrul festivalului a avut loc şi tradiţionalul concurs de muzică, considerat o rampă de lansare pentu tinerii cu o pasiune pentru folk. În acest an 15 candidaţi s-au înscris în competiţie, dar după o preselecţie a juraţilor doar 10 au mers mai departe.

Citeşte şi Laura Todică din Alba Iulia a câştigat concursul organizat la Festivalul de folk „Ziua de Mâine” 2014. Gala laureaţilor

Citeşte şi FOTO-VIDEO: A doua seară de concurs la Festivalul de Folk “Ziua de Mâine” de la Alba Iulia. Evoluţiile interpreţilor

artificii 1 decembrie Seria evenimentelor din acest an s-a încheiat cu momente solemne, o paradă militară impresionantă şi spectacole la Festival de România, toate reunite sub marca Zilei Naţionale în Capitala Marii Uniri, de 1 Decembrie 2014, la Alba Iulia. A fost şi anul în care noul preşedinte al ţării, Klaus Iohannis, a participat la manifestările din Cealaltă Capitală, pentru prima dată în calitate de şef al statului.

Citește și FOTO – VIDEO: IOHANNIS a sărbătorit Ziua Națională la Alba Iulia. PRIMA PARADĂ MILITARĂ din viața noului președinte

Orașul Marii Uniri a adunat sub același „acoperiș” peste 20.000 de persoane, care au ales să-și petreacă Ziua Națională a României, la Alba Iulia, orașul unde în urmă cu 96 de ani s-a înfăptuit Marea Unire. Depunere de coroane, primirea soliilor, paradă militară, masă populară, spectacole de muzică populară, cam acestea au fost momentele de care zeci de mii de români s-au bucurat, în ciuda vremii de afară, în Cealaltă Capitală.

Citeşte şi FOTO – REPORTAJ: Ce-am VĂZUT, ce-am SIMȚIT și cum ne-am petrecut ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI la Alba Iulia

Aproximativ 2000 de români au înfruntat frigul de afară pentru concertele dedicate Zilei de 1 Decembrie. Seara le-a adus albaiulienilor și turiștilor care au ales Orașul Marii Unirii ca loc de distracție trei concerte pe Latura de Vest a Cetății. Au urcat pe scenă albaiulianul Alin Ignat şi artistele Delia și Andra. Hituri ale celor două interprete, dar și cântece patriotice și populare au smuls sute de aplauze. De asemenea, un show de lasere a dat culoare evenimentului. Albaiulienii au cântat Imnul Național al României în timp ce pe cer se luminau cele trei culori ale drapelului, albastru, galben și roșu.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Show-uri de senzație în ultima zi de „Festival de România”. Concerte Delia, Andra, Alin Ignat și spectacol de lasere pe Imnul Național

De Ziua Națională a României, albaiulienii au avut parte de un spectacol pirotehnic de excepție, din seria ”Emotion România”. Specialiștii „Pyro Events Team – Fireworks Design” au dedicat show-ul capacității poporului român de a se mobiliza în momente de cumpănă, de a se reinventa, de a-și depăși limitele, de a-și oferi o nouă șansă și de a izbândi.

Citeşte şi FOTO – VIDEO |1 Decembrie la Alba Iulia: SPECTACOL de ARTIFICII în CULORILE TRICOLORULUI ROMÂNIEI pe muzica trupei VOLTAJ

IMG_2861 Însă prilejurile de distracţie au continuat în luna decembrie, odată cu deschiderea Parcului Sărbătorilor de Iarnă în Piaţa Cetăţii. Patinoar, brad împodobit şi locaţii amenajate unde albaiulienii se pot adăposti de frigul de afară şi pot bea o băutură caldă, toate acestea au oferit oamenilor ocazii să petreacă momente plăcute în centrul istoric.

Tot Piaţa Cetăţii a fost şi locaţia pentru Revelion în aer liber pentru albaiulieni. Aceştia au numărat ultimele secunde din 2014 şi au văzut spectacolul de artificii, cu speranţa că anul 2015 va fi mai bun.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: REVELION 2015 în Alba Iulia. Sute de oameni au sărbătorit ANUL NOU în Piaţa Cetăţii, cu focuri de artificii şi bucurie

Citeşte şi MESAJE DE ANUL NOU 2015: SUTE de URĂRI de ANUL NOU pentru cei dragi. SMS cu FELICITĂRI pentru 2015. MESAJE frumoase de REVELION

Citeşte şi FOTO: REVELION 2015 în localurile din ALBA IULIA. Petrecere de partid tradițională la ”Mercur”, ”prohibiție ca-n anii 20” la Stage

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement