Eveniment
FOTO- VIDEO| Alba Sub Lumini de Oscar 2014: Regal de fotografie în Cetatea Alba Iulia și pe Valea Frumoasei din Munții Șureanu
La Alba Iulia se desfășoară în perioada 28 iulie-2 august 2014 prima ediție a Festivalului-concurs de fotografie ”Alba sub lumini de Oscar” la care participă iubitorii de fotografie, atât profesioniști, cât și amatori. Timp de cinci zile, Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu – Valea Frumoasei sunt ținta obiectivelor și blițurilor celor mai apreciați fotografi din România, iar cele mai frumoase imagini vor fi premiate în cadrul unui concurs jurizat de fotografi profesioniști consacrați la nivel național și internațional. Pentru participanți, în cadrul festivalului, sunt programate workshop-uri și cursuri gratuite cu lectori acreditați și fotografi profesioniști și proiecții de fotografie și film la care poate participa și publicul.
La festival și la concursul care se desfășoară în cadrul acestuia s-au înscris 85 de fotografi, care în aceste zile vor surprinde în imagini Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu – Valea Frumoasei. În fiecare din cele cinci zile sunt programate concursuri tematice.
Pe lista celor care „predau” secretele fotografiei profesionale sunt Marek Czarnecki – invitatul special al festivalului, multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie, câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care sunt şi membri ai juriului.
ZIUA2 ASLO from Catalin Cadan on Vimeo.
Toate fotografiile realizate în cadrul festivalului vor rămâne în portofoliul administrației locale și vor putea fi utilizate la promovarea Cetății Alba Iulia și a județului Alba.
Festivalul “Alba sub Lumini de Oscar” a început luni, cu un curs teoretic de fotografie de produs susținut de către lectorul Cătălin Săvulescu despre luminile folosite și abordările din fotografia comercială, de importanța detaliilor într-o astfel de fotografie și de cât de mult influențează fotograful și experiența lui (teoretică, practică, dar și senzorială și emoțională) o fotografie de produs.
A urmat partea practică a cursului de fotografie de produs, sesiunea de hands on, iar fotografii participanți au fost organizați în mai multe grupe, fiecare dintre ei având posibilitatea să fotografieze un produs folosind lumină continuă. Sesiunea practică a durat până seara, târziu, timp în care participanții au obținut o serie de imagini având abordări creative și cu accente de lumină care evidențiază anumite caracteristici ale produsului fotografiat. Participanții nu au avut voie să prelucreze imaginile, ci să folosească doar aranjamentul de lumini pus la dispoziție de organizatori. Din aceste serii fiecare fotograf și-a ales cea mai bună imagine și a înscris-o în concursul zilnic. Cea mai bună fotografie a workshop-ului a fost desemnată cea a lui Catălin Emerich din București.
Ce de-a doua zi a fost destinată workshop-urilor de fotografie de stradă și urbană susținute de Vlad Eftenie, considerat cel mai bun fotograf de Urban şi Street Photography din România, câștigătorul Sony World Photography 2014. În partea teoretică participanții au fost purtați de Vlad Eftenie în atmosfera orașului prin explicarea transformărilor pe care clădirile le induc în oameni, prin evidențierea faptului că timpul este o dimensiune accesibilă și că fotografia urbană înseamnă, în final, un amestec omogen de lumină, timp și emoție.
La finalul cursului teoretic participanții au avut de făcut trei tipuri de imagini în interiorul Cetății din Alba Iulia: o scenă abstractă, o fotografie urbană fără prezență umană și o fotografie urbană cu prezență umană ca moment decisiv.
În a doua parte a zilei participanţii s-au împrăştiat în toată Cetatea Alba Iuliei pentru a surprinde atmosfera, emoţia şi lumina oraşului care să corespundă criteriilor date.
„Pescarii de imagini” au lucrat până aproape de miezul nopţii, urmând ca din fotografiile făcute participanţii să aleagă doar trei fotografii pentru jurizare. Fotografiile participanţilor au fost proiectate pe esplanada din spatele Porţii a 3-a a Cetăţii, spre deliciul trecătorilor, iar în urma jurizării Vlad Eftenie a ales cea mai bună fotografie a zilei.
Următoarele două zile continuă cu sesiuni de fotografie se desfășoară în zona Valea Frumoasei din Munții Șureanu, unde vor fi susţinute două cursuri, respectiv fotografie de acţiune cu Cosmin Someşan şi fotografie de peisaj cu Marek Czarnecki, multiplu câștigător al „British Professional Photography Award” .
Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de New Ad Zone, Asociaţia „Produs în Alba”, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Organizatorii încurajează şi fotografii locali să participe la acest eveniment de excepţie în care vor avea ocazia să înveţe de la cei mai buni. Proiectul CITYLOGO, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte orașe europene, susține evenimentul ”Alba sub lumini de Oscar”, organizat în premieră la Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News