Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Dansuri, jocuri tracice și prezentarea vieții civile antice și medievale, la Zilele Cetății – Festivalul Roman Apulum

Publicat

YouTube video

Pe lângă târgurile de meșteșuguri medievale și de sclavi, albaiulienii, dar și turiștii care au vizitat sâmbătă Cetatea Alba Carolina au avut parte de joc, dans și de o prezentare amănunțită a vieții civile antice și medievale. Evenimentul „Zilele Cetății – Festivalul Roman Apulum” a creat o atmosferă de poveste veche, cu ajutorul grupului Nosa din Bistrița, care a oferit un adevărat spectacol de dans medieval, completat de dansul nimfelor Daciei. Nu au lipsit nici jocurile tracice, care i-a binedispus pe albaiulieni, reamintindu-le faptul că Alba Iulia este un oraș istoric, cu o poveste aparte.

Pietonala „Mihai Viteazul” și latura de est a Cetății Alba Carolina au fost „pline ochi” sâmbătă după-amiaza de albaiulieni și turiști curioși, dornici să aibă parte de un spectacol desprins parcă din cărțile de istorie.

Domnițele din trupa Nosa din Bistrița au dat startul dansului, printr-un moment coregrafic plin de grație, în aplauzele publicului. Tinerele și delicatele domnițe au reușit să cucerească prin emoție și eleganță, atât spațiul de dans, cât și publicul prezent, care a avut parte de o demonstrație „live” de dansuri occitane, germane, siciliene, celtice și bretone, vechi de aproape 800 de ani.

Nu au lipsit nici jocurile tracice, susținute de artiștii de la Association for Antique and Medieval Reconstructions – SILA, din Plovdiv, Bulgaria, care și-au demonstrat măiestria, prezentând publicului aspecte ludice specifice vieții tracice.

De asemenea, toți cei prezenți au avut parte și de o prezentare amănunțită a vieții civile, antice și medievale. Astfel, au fost reconstituite tabere militare, în care s-au făcut adevărate demonstrații în atelierele de fierărie, bijuterie, tâmplărie, unde se prelucra lemn umed sau bucăți de os, ce urmau a fi transformate în podoabe sau vase.

Nu au lipsit din tabăra militară nici atelierele de țesături, expozițiile de uniforme romane și costume dacice, reconstrucția unei bucătării romane și, nu în ultimul rând, luptele de gladiatori și dansurile domnițelor romane.

Și pentru ca totul să pară o poveste reală, și-au făcut apariția nimeni altele decât nimfele Daciei, venite tocmai de la Zalău. Prin dansul lor, acestea i-au transpus pe privitori într-o lume de vis, în care ele însele, călăuze, genii ale naturii închipuite ca niște fecioare tinere și frumoase, coboară pe pământ. Nimfele, înzestrate cu darul profeției, erau adeseori invocate de oameni, în calitate de genii protectoare, implorându-le sprijinul.

Iată câteva imagini de la spectacole:

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax