Actualitate
FOTO-VIDEO: Povești medievale, ateliere antice și salve de tun în ultima zi a Zilelor Cetății-Festivalul Roman Apulum
În ultima zi a evenimentului Zilele Cetății-Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia, mii de oameni s-au adunat dis-de-dimineață în zona Cetății Alba Carolina, pentru a se bucura de veritabile lecții de istorie, dar și de distracție pe măsură. Ziua a debutat cu prezentarea atelierelor antice și medievale, demonstrații de antrenamente militare, dar și cu parada și ceremonialul schimbului de gardă.
Albaiulieni, dar și turiști din toate colțurile țării și din străinătate, s-au adunat duminică dimineața în zona porții a III-a a cetății Alba Carolina și pe pietonala Mihai Viteazul, pentru a lua parte la activitățile dedicate ultimei zile a Zilelor Cetății- Festivalul Roman Apulum. De la ateliere antice și medievale, până la antrenamente militare, cei prezenți au avut parte de de toate.
Începând cu ora 10, cei care nu au chefuit până târziu la concertele de sâmbătă seara, au putut asista la o prezentare a atelierului de spade sau au putut intra pentru câteva momente în pielea arcașilor din anii 1600, experimentând trasul cu arcul la țintă. Cei care sunt pasionați însă de handmade, s-au declarat atrași de felul în care, cu un simplu clește, se pot crea brățări, zale sau alte podoabe, din sârmă și fier. Iar cei care încă mai cred în povești, sunt sfătuiți să viziteze atelierul medieval. Arcașii sunt mai mult decât doritori să împărtășească poveștile despre săgeți vrăjite, despre mistreți care dispar din senin când vrei să-i lovești cu arcul, sau despre ratarea țintei atunci când, parcă de nicăieri, nimfele își fac apariția.
Dacă treceți de poarta a III-a a cetății, veți da nas în nas cu dacii și romanii, care au luat o pauză de la războaie și și-au deschis taberele și atelierele pentru vizitatori. Vă vor întâmpina domnițele dansând și gladiatori care mai de care mai vânjoși.
Cu siguranță veți fi încântați și de ateliere, de modalitatea în care strămoșii noștri își făceau singuri „blide” din lemn umed sau podoabe din os sau fier cioplit. Nu ar fi rău să aruncați o privire și la atelierul de țesături, pictură sau coafor, unde „sclavele” romane fac o adevărată demonstrație de măiestrie, realizând coafuri inedite pentru domnițe ieșite parcă din cărțile de istorie. Nici atelierul de gastronomie nu ar fi de neglijat, mai ales dacă ne gândim la aromele care te îmbie când treci pe acolo.
Cu toate acestea, punctul culminant însă, care a strâns la un loc în jur de o mie de oameni, a fost parada și ceremonialul schimbului de gardă, însoțite de salve de tun, una dintre principalele atracții turistice ale orașului. În acordurile tobelor și ale muzicii militare, garda a prezentat onorul în fața primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și a publicului adunat la eveniment. Și pentru că era vorba despre un adevărat ceremonial, nu puteau lipsi cele trei salve de tun, care au făcut deliciul celor prezenți. Garda s-a restras apoi în aplauzele tuturor, cedând locul dansurilor medievale și târgului de sclavi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News