Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Studenții Universității din Alba Iulia au realizat o campanie de încurajare a comportamentului responsabil față de mediu


Publicat

studenti universitate

De  GivingTuesday, Universitatea „1 Decembrie 1918„ din Alba Iulia a ales să dăruiască  pentru o Planetă mai curată, mai frumoasă și mai sănătoasă, printr-o campanie amplă de conștientizare în rândul tinerilor desfășurată atât online, cât și offline.

Astfel, campania online a început în data de 27 noiembrie cu activități desfășurate pe pagina de Facebook a Facultății de Științe Economice, printre care și un concurs care a încurajat comportamentul responsabil față de mediu. Premiile au constat în produse realizate din materiale reciclabile și de folosință îndelungată.

Vezi și VIDEO ȘTIREA TA: Soldat pus să spele cu mopul asfaltul din fața tribunei oficiale, de 1 Decembrie, de la Alba Iulia

studenti universitate

Astăzi, de ziua GivingTuesday, în campusul UAB s-a desfășurat, în formatul offline, campania de conștientizare în rândul tinerilor menită să dezvolte cultura responsabilității față de mediul înconjurător.

În intervalul 10.00 – 12.00, peste o sută de studenți și cadre didactice au fost încurajate să lase mesaje despre ce aleg ei să facă pentru a proteja Planeta.

studenti universitate

Iar la final, cea mai mare parte dintre mesaje au fost postate pe un panou personalizat, pentru ca toată lumea să le poată vedea.

Citește și CAZ ȘOCANT în Alba: Fetiță, șantajată de un tânăr, cu poze indecente trimise pe Facebook

Deoarece GivingTuesday este despre generozitate! Suntem generoși pentru că ne dorim o lume mai bună. O lume mai bună trebuie să trăiască pe o planetă mai bună.

Pământul este casa noastră. Apele potolesc setea noastră. Pădurile sunt plămânii noștri, iar florile sunt bucuria sufletelor noastre.

studenti universitate

Planeta este generoasă cu noi, iar noi trebuie să îi recompensăm generozitatea dăruindu-i mai multă atenție și promovând cultura responsabilității și a respectului față de tot ce ne înconjoară prin educație, fie ea formală sau non-formală.

sursă foto: Facultatea de Științe Economice, UAB – Facebook ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Construcția podului la Oarda de Sus, cu grinzi de la pasajul de cale ferată. Costul investiției, majorat. Care este motivul

Publicat

Construirea unui pod nou din beton armat în Oarda de Sus, prevăzut cu grinzi ce vor fi refolosite de la pasajul peste calea ferată din Partoș, puse la dispoziție gratis de Primăria Alba Iulia, pare că nu a fost o investiție de interes pentru constructori. Cel puțin asta reiese din situația prezentată de administrația locală în documentația ce va fi supusă votului în Consiliul Local, vineri. Se propune actualizarea cifrelor aprobate anul trecut, costul investiției fiind majorat de la 1,1 milioane lei la 1,67 milioane lei.

Proiectul inițial a fost aprobat în octombrie 2019, cu valoarea totală a investiției de 1.107.100,43 lei (inclusiv TVA), adică 232.892,36 euro, din care lucrări construcții-montaj în valoare de 908.985,63 lei (191.216,45 euro). Durata de realizare a proiectului a fost estimată la 9 luni.

Au fost demarate procedurile de atribuire a lucrărilor, însă nu au fost depuse oferte, nici la procedura desfășurată în februarie-martie 2020 și nici la a doua, din aprilie-mai 2020, potrivit primăriei. Astfel că a fost necesară actualizarea cifrelor după ce ”au intervenit majorări semnificative ale prețurilor practicate pe piață pentru material și a crescut costul manoperei, potrivit indicatorilor statistici”.

”În luna februarie 2020 s-a încărcat în sistemul electronic al achizițiilor publice SICAP (SEAP) docmentația pentru atribuirea contractului privind elaborarea proiectului tehnic cu caiete de sarcini și detaliile de execuție, proiectul de autorizare a lucrărilor și execuția propriu-zisă a lucrărilor cu termen de depunere a ofertelor data de 16 martie 2020, însă nu s-a depus nici o ofertă. Autoritatea locală a reluat procedura, în aceleași condiții, în luna aprilie 2020 și a stabilit un nou termen de depunere a ofertelor, respectiv data de 25 mai 2020, însă nici în acest termen nu au fost depuse oferte pentru atribuirea contractului.

Ca urmare, am reevaluat costurile din devizul general al obiectivului și am reconsiderat indicatorul financiar al investiției, cu respectarea soluțiilor tehnice inițiale”, se arată în proiectul ce va fi votat vineri în ședința de Consiliu Local.

Valoarea actualizată totală a investiției este de 1.676.900,65 lei (inclusiv TVA), din care construcții-montaj 1.423.263,22 lei.

Podul din beton peste Valea Orzii, pe strada Victoriei din cartierul Oarda de Sus, are 8 metri lungime și 4,5 metri lățime și a fost construit între anii 1946-1947. Se află într-o stare avansată de degradare, ceea ce pune în pericol siguranța traficului rutier și pietonal. Nu există trotuare și nici parapete de protecție, se arată în proiectul inițial.

Administrația locală a ales varianta construirii unui pod nou, studiul de fezabilitate fiind finalizat în septembrie 2019. Infrastructura și suprastructura podului vor fi demolate și se va face pod din beton armat cu o singură deschidere de 18 metri între culei, prin folosirea grinzilor de la pasajul peste calea ferată din Partoș (dezafectat în 2011), puse la dispoziție de Primăria Alba Iulia. Lungimea totală a podului va fi de 21,2 metri, cu parte carosabilă de 6 metri și trotuar de 1,5 metri.

Terenul pe care se va construi podul se află pe domeniul public al municipiului Alba Iulia și face legătura între străzile Victoriei și Haiducilor din Oarda de Sus.

Podul este prevăzut cu parapet de protecție pietonal (limita exterioară a trotuarului) și parapet direcțional (limita exterioară a carosabilului). Se vor reamenaja și rampele de acces pe pod.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoare financiare pentru firmele care angajează persoane concediate și tineri șomeri. Planurile Guvernului

Publicat

business

Guvernul vrea să ofere angajatorilor 2.500 de lei pentru fiecare persoană peste 50 de ani, încadrată în muncă în anumite condiții și o indemnizație similară la angajarea tinerilor între 16 și 29 ani. Măsura este prevăzută în proiectul de ordonanță de urgență, aflat pe masa Guvernului în ședința de joi.

Începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, prin concediere, în perioada stării de urgenţă decretată sau a stării de alertă instituite, înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei, prevede proiectul.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei.

Acești angajatori au obligația menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni.

Condiții generale

Sumele se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se cumulează cu subvențiile care se acordă angajatorilor care au încheiat cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București contracte sau convenții în baza art. 80, art. 85 și 934 din Legea nr. 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale salariaților anterior perioadei prevăzute sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă, dacă încetarea acestora a avut loc în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Nu beneficiază de sumele prevăzute:

a) angajații angajatorilor de tip instituţii şi autorităţi publice

b) angajații angajatorilor care la data solicitării acordării acestor sume se află în stare de insolvență, faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate sau restricţii asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

Sumele nu se cumulează cu subvențiile care se acordă în cazul angajaților pentru care angajatorii au încheiat cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București contracte sau convenții în baza art. 80, art. 85 și 934 din Legea nr. 76/2006 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A doua sesiune de Evaluare Națională, pentru elevii care au febră sau sunt izolați, cu probleme medicale

Publicat

examen test

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că, pentru elevii care au febră în ziua examenelor sau sunt bolnavi și nu pot participa la probe, va fi organizată a doua sesiune de Evaluare Națională.

A doua sesiune va fi din 29 iunie.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

”Evaluarea Națională se va face începând din 15 iunie, așa cum a fost planificată, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

Însă a apărut o problemă pe care am dorit s-o rezolvăm. Este posibil să fie copii care sunt bolnavi atunci când se ține examenul. Este posibil să vina copil la școală pentru examen și la termometru să se constate că are febră și nu poate să intre la examen. (…) Vorbesc de Evaluarea Națională, care se ține începând din 15 iunie.

Pentru copiii, însă, care sunt bolnavi, care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, care sunt izolați împreună cu familia la domiciliu, deci pentru motive medicale și de carantină se organizează o a doua sesiune de Evaluare Națională începând din 29 iunie

La Bacalaureat, va exista o a doua sesiune în august, ca în fiecare an”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Klaus Iohannis: FĂRĂ declarație pentru deplasările în afara localității, din 1 iunie. Se redeschid terasele. Alte măsuri

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis susține o declarație de la ora 15.15, la Cotroceni, la finalul ședinței cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu miniştrii de Interne, Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, Apărării şi Justiţiei, pe tema gestionării pandemiei de coronavirus.

Declarațiile președintelui

Am avut o ședință destul de lungă, am analizat ce măsuri se impun

Avem și azi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de oameni la ATI, nu putem vorbi de o reducere semnificativă

În continuare, deci, atenție, atenție, atenție

Din 1 iunie, câteva activități interzise redevin posibile:

– se redeschid terasele; vor fi reguli speciale, cu maxim 4 persoane la o masă

– se va putea merge la plajă, dar și aici cu păstrarea distanței

– se reia transportul internațional rutier și feroviar

– devin posibile spectacolele în aer liber- maximum 500 spectatori, așezați pe scaune, cu reguli de distanțare socială și reguli de control la intrare, reguli de igienă

– de la 1 iunie, sunt libere deplasările între localități; nu va mai fi necesară declarația pe proprie răspundere

– competițiile sportive se vor putea relua, pentru sporturile practicate în aer liber, mai puțin sporturile de contact; se desfășoară fără spectatori

– examenele naționale: vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate

– din 15 iunie – Evaluarea Națională, apoi examenele de bacalaureat

– Evaluarea Națională: este posibil să fie copii care să fie atunci bolnavi sau să se constate atunci că au febră și nu pot intra. Am considerat că trebuie o soluție

– pentru Evaluarea Națională, pentru copiii găsiți cu febră la intrarea în școală sau izolați acasă, pentru motive medicale și de carantină, se organizează o a doua sesiune din 29 iunie

– și pentru bacalaureat va fi o a doua sesiune, în august, cea organizată ca și în alți ani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate