Connect with us
Publicitate

BLAJ

INTERVIU cu directorii Bosch Blaj: “Bosch angajează oamenii, îi califică și îi păstrează. Dar acum avem nevoie de suport”

Publicat

Nu avem de gând așa ceva. Încercam să găsim soluții interne care să ne ajute să păstrăm oamenii până depășim situația: concedii de odihnă, reducerea orelor suplimentare, concedii fără plată, deci folosim toate metodele interne de care dispunem dar așa cum a zis și dl Firshing, ne ajută mult măsurile adoptate de guvernul român, începând cu șomajul tehnic care a fost o măsură foarte bună și a compensat mult din costurile noastre cu personalul.

Iar acum o să aplicăm încă o măsură internă, săptămâna de lucru de 4 zile așa cum am spus la începutul discuției.

Criza sanitară a însemnat și eforturi de protecție pentru personalul tuturor companiilor. Ce a făcut Bosch Blaj în acest sens pentru angajați?

Când au apărut primele cazuri în România am început și noi să luăm multe măsuri, chiar începând din februarie.

Am produs aici în fabrică propriile măști pentru oamenii noștri și am luat măsuri de distanțare socială.

Chiar înainte ca autoritățile să ceară acest lucru am dat angajaților măști, am redus locurile în mijloacele de transport astfel încât să reducem la maximum riscurile.

Ne-a ajutat mult atitudinea și motivația tuturor oamenilor cu ajutorul cărora am introdus peste 100 de reguli care ne-au ajutat să fim în siguranță. Iar până acum nu am avut niciun caz în fabrică din Blaj. Cred că este o mare realizare.

În planul nostru de măsuri anti-COVID 19 avem la dispoziție inclusiv un dispozitiv medical de testare SARS-Cov-2 produs chiar de Bosch, trimis aici de la BHS Germania, care permite testarea rapidă și aflarea rezultatului în numai 2 ore și jumătate.

(n.r. Este vorba despre Bosch Vivalytic Analyser, un dispozitiv de testare rapidă dezvoltat în numai 6 săptămâni de divizia de echipamente medicale Bosch ,care încă nu este disponibil pe piață și care în teste a arătat o acuratețe a rezultatelor de 95%)

Și folosiți acest dispozitiv aici?

Da, este într-o clădire din incinta fabricii și l-am folosit deja pentru angajatii nostri. Am fost norocoși să primim 2 astfel de aparate.

Așa cum vă imaginați cererea e foarte mare pentru ele iar acum putem face teste cu rezultate în 2 ore și jumătate. Nu la scară largă, însă îl avem și îl putem folosi la nevoie. Suntem fericiți că avem această posibilitate.

Și așa cum am spus, aparatul este făcut de o divizie a Bosch, cu tehnologia noastră iar acum se lucrează pentru reducerea timpului de procesare de la 2 ore și jumătate la doar 45 de minute.

Iar acest efort se încadrează perfect în spiritul motto-ului companiei: “Tehnologie pentru viata”

Știți dacă în România se mai găsesc asftel de aparate ?

Da, la fabrica Bosch din Cluj sunt încă 2.

Am vorbit despre măsurile luate pentru angajați astfel încât ei să vina la muncă în condiții de siguranță și să își facă treabă în condiții cât se poate de normale. Din câte știu, Bosch Blaj a făcut unele lucruri și pentru comunitate. Despre ce este vorba?

Sigur că da. Cum Spitalul de la Blaj a fost desemnat centru pentru tratarea bolnavilor de coronavirus din județul Alba am ajutat și noi donând fonduri pentru achizitionarea unui ventilator pentru respirație artificială.

Am ajutat și cu furnizarea de mâncare de la cantina noastră din fabrică pentru că lipsa temporară de angajați aflați la muncă ne-a permis să redirecționăm această mâncare către spitalul local.

Ce sumă ați cheltuit cu aceste acțiuni?

Nu e vorba doar despre bani … noi am ajutat și cu consultanță, know-how și suport față de primărie.

Așa este, specialiștii noștri au fost în legătură permanentă cu primăria Blaj și cred că în aceste momente critice este important să ne sincronizăm acțiunile și să împărtășim cunoștințele pentru că suntem împreună în această situație, ne confruntăm cu aceleași provocări.

În aceste zile noțiunea de “job sigur” are un dublu sens: un mediu sigur în care să îți desfășori activitatea dar și un loc de muncă care să îți furnizeze siguranța zilei de mâine.

În acest context am avut vinerea trecută o discuție interesantă cu ministrul muncii, doamna Violeta Alexandru.

Discuția a avut loc după ce președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a înaintat doamnei ministru scrisoarea noastră prin care solicitam sprijin pentru depășirea situației economice dificile provocate de criza sanitară.

Doamna ministru ne-a sunat și ne-a întrebat cum ne descurcăm și de ce avem nevoie pentru a securiza locurile de muncă de aici.

Am fost încântați să vedem cât de apreciată este prezența noastră în România și contribuția noastră la economia națională de către reprezentanta guvernului.

Am asigurat-o că filozofia noastră este centrată pe securizarea locurilor de muncă.

I-am spus că apreciem suportul pe care guvernul îl pregătește începând cu luna iunie prin care statul preia 41,5% din costurile de personal însă acest lucru nu este suficient ca să acopere diferențele de venituri cu care ne confruntăm și va trebui să reducem timpul de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână în jumătate din sectoarele noastre de producție.

Am încheiat în acest sens un acord și cu sindicatul nostru care a înțeles că trebuie să fim solidari și să salvăm întreg personalul.

Pentru că noi nu funcționam ca în sistemul american pe principiul “angajează și concediază”…noi angajăm oamenii, îi calificăm le oferim know-how și îi păstrăm.

Bosch Blaj ansamblu

Când va intra în vigoare acest acord cu sindicatul pentru reducerea săptămânii de lucru și cât va dura?

De la mijlocul lunii iunie până la finalul lunii iulie. Dată fiind situația este foarte dificil să luăm decizii pe termen lung. Ultimele săptămâni au fost foarte dinamice de aceea e greu. Vom analiza piața și vom planifica lucrurile de la o săptămână la alta. Noi sperăm ca piața să își revină repede însă trebuie să fim atenți și să facem lucrurile pas cu pas. Scopul este de a salva locurile de muncă.

Și binenteles depinde și de deciziile guvernului cât de repede vom reveni la un program normal de lucru.

Am avut în această săptămână o interacțiune și cu premierul Ludovic Orban prin intermediul Camerei de Comerț Româno-Germane, în care am spus din nou că avem nevoie de sprijin mai mare și pe termen mai îndelungat pentru a rezista.

Depinde deci și de măsurile pe care guvernul le va lua în acest sens în perioada următoare. Situația este foarte volatilă și e greu de spus ce urmează, să ai o perspectivă clară.

Asta înseamnă și că o discuție despre planurile de viitor e greu de conturat? E greu de spus ce planuri aveți pentru 2021?

E adevărat, însă cred că poziția noastră în România este una bună în general. Depunem eforturi mari ca să rămânem competitivi și cred că businessul nostru poate crește aici.

Aceasta este abordarea noastră în România și de aceea avem nevoie de suport din partea statului român acum pentru a rămâne competitivi și pentru a crește volumele producției și numărul de angajați. Avem șansa să facem asta însă trebuie să rămânem competitivi… asta este provocarea.

Viitorul nu este în totalitate necunoscut. Noi avem proiecte speciale pentru industria auto, modele noi de mașini vor apărea în continuare și produsele noastre se vor regăsi în ele, doar că nu știm care vor fi volumele.

Industria auto este într-o continuă transformare care înseamnă riscuri dar și oportunități. Și noi suntem parte din această transformare și vrem să profităm de aceste oportunități. Sunt încrezător că vom reuși să le fructificăm.

Tot în ceea ce privește viitorul, în ceea ce privește Bosch Blaj, vreau să accentuez din nou că suntem aici pe termen lung, și vrem o dezvoltare sustenabilă care include soluții sustenabile.

Una dintre aceste soluții este școala duală din Blaj ale cărei baze au fost puse anul trecut în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”. Acum sunt 100 de elevi în această școală și pregătim locuri pentru încă o sută începând de anul viitor.

Elevii sunt pregătiți teoretic la școala din Blaj și pe partea practică la noi în fabrică. Acest sistem de învățământ dual le asigură o trecere ușoară de la școală la locul de muncă pentru că deja în anul 3 sunt mult mai maturi și sunt pregătiți pentru viața reală.

Este un sistem care prezintă interes pentru tot mai mulți elevi și să știți că această școală profesională nu este o un loc de unde nu mai poți evolua.

Noi doi, de exemplu, am început cu o astfel de școală vocațională și asta nu ne-a împiedicat să facem carieră ci dimpotrivă, ne-a ajutat.

La final am întrebat ce așteptări are compania Bosch Blaj de la autoritățile române, fie ele locale sau naționale iar Alexander Firsching, directorul comercial al fabricii ne-a răspuns în limba română (video răspuns):

Claudiu Alexandru Makkai

Raul Baciu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Marginean Ioan Florin

    sâmbătă, 10.04.2021 at 12:07

    Am o mare dilemă, de ce nu am primit prima de 150 de euro aferente anului 2020 dat fiind că eu am lucrat tot anul,aștept răspunsul dvs pe adresa de email, vă mulțumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax