Connect with us
Publicitate

BLAJ

INTERVIU cu directorii Bosch Blaj: “Bosch angajează oamenii, îi califică și îi păstrează. Dar acum avem nevoie de suport”


Publicat

Pandemia COVID-19 a bulversat nu doar populația ci și companiile din România. Nici firmele din Alba nu au fost ocolite de probleme, chiar dacă vorbim despre multinaționale puternice. 

Am fost la Blaj pentru a discuta cu directorii firmei Bosch, principalul angajator din oraș și unul dintre marii contributori la economia națională ca să vedem cum i-a afectat criza sanitară și ce fac acum pentru a rezolva problemele economice venite “la pachet” cu această situație fără precedent în istoria recentă.

Am stat de vorbă cu Alexander Firsching, directorul comercial al fabricii Bosch din Blaj și cu Dirk Arnold, directorul tehnic al unitătii de producție.

Înainte de a vorbi despre 2020 și cum a fost afectată compania de criza COVID-19 să vedem cum a fost 2019 pentru Bosch ?

Cred că 2019 a fost un an bun pentru dezvoltarea Bosch Blaj. Am putut aduce îmbunătățiri și am dezvoltat businessul de aici.

De exemplu, printre altele, am deschis această clădire administrativă în care ne aflăm și am pus bazele școlii duale din Blaj aducând mai aproape de fabrică educația de tip tehnic. Sunt două exemple prin care am arătat că avem intenții serioase pentru viitor.

Putem spune că 2019 a fost cel mai bun an pentru Bosch Blaj?

Da, cred că da…am avut o creștere stabilă pe ultimii 5 ani și 2019 a fost vârful.

Da, așa cum a zis dl Arnold, în ultimii 5 ani creșterea a fost uriașă pentru că facem aici și componente pentru industria auto.

Noi suntem aici de 10 ani dar în ultimii 6 am început să producem pentru industria auto în volume mari așa că am avut rate de creșterea de aproximativ 30% de la an la an .

Anul trecut a fost ceva mai mică rata de creștere dar totuși a fost o creștere mare și din punct de vedere al numărului de angajați personalului a fost un an de vârf pentru noi.

Citește și: BLAJ, orașul BOSCH. Cum se adaptează angajații companiei și ce face administrația locală pentru a crește calitatea vieții

Dar chiar și faptul că ați construit anul trecut această clădire de birouri a fost o investiție destul de mare care arată inclusiv că aveți planuri pe termen lung aici la Blaj

Da, și cred că investițiile vor continua. Desigur acum ne aflăm ca toată lumea într-o situație specială, cu provocări și dificultăți economice însă România joacă un rol important pentru afacerile Bosch.

Cât ați investit în această clădire anul trecut?

Aproximativ 8 milioane de euro. Și această investiție substanțială este un semnal puternic că intențiile noastre în România sunt îndreptate către un business sustenabil, pe termen lung. Iar Bosch Blaj joacă un rol important în această strategie a companiei.

Să vorbim despre situația actuală. Cum v-a afectat pandemia de COVID – 19 ? Cum se “simte” Bosch Blaj în aceste zile?

Ne revenim încet după criză și pentru asta trebuie să luăm măsuri.

De exemplu, pentru următoarele 6 săptămâni, până la finalul lunii iulie am ajuns la un acord cu sindicatul pentru a reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână în aproximativ jumătate din secțiile noastre, din zona de producție.

Restul va funcționa în continuare cu 5 zile pe săptămână. În paralel prin programul guvernului pentru sprijinirea mediului de afaceri o să putem aduce înapoi oamenii care sunt acum în șomaj tehnic.

Asta pentru că și noi am văzut o scădere considerabilă a cererii începând cu finalul lunii martie din cauză că majoritatea clienților noștri și-au întrerupt activitatea.

Din acest punct de vedere veniturile noastre din sectorul auto au fost aproape zero în aprilie. În mai și iunie începem încet să ne revenim pentru că și companiile auto au început să funcționeze.

Pe lângă asta, avem un portofoliu diversificat de clienți din alte sectoare industriale pentru care producem echipamente și componente de 10 ani aici la Blaj.

Producția acestor echipamente industriale și de automatizări a continuat și în perioada crizei în mod constant. Așa că, din acest punct de vedere, datorită portofoliului mixt am reușit să funcționam fără întrerupere.

Cât la sută din producția de aici este dedicată sectorului automotive?

Aproximativ ¾ din producția noastră depinde de acest sector.

Deci impactul a fost totuși major.

Da, a fost unul semnificativ.

Ați fost nevoiți să concediați oameni în această perioadă? Ați trimis personal în șomaj tehnic?

Nu am concediat pe nimeni. Am apelat la șomajul tehnic care a fost o măsură foarte bună luată de guvern.

Practic măsura ne-a permis să trimitem oamenii acasă până la finalul lunii mai iar guvernul a plătit compensații financiare astfel încât oamenii să nu fie afectați.

Iar acum, din iunie, vom beneficia de măsura de sprijinire a economiei promovată de guvern prin care putem aduce oamenii înapoi din șomajul tehnic.

E foarte important pentru sectorul producției pentru că asta ne permite să păstrăm oamenii calificați care au cunoștințele tehnice necesare și nu îi pierdem.

Da, și cum am mai zis, noi avem planuri și strategii pe termen lung aici în România și trebuie să găsim soluții pentru a depăși această perioadă dificilă în care multe activități economice s-au oprit brusc dar temporar.

De aceea ne concentrăm să păstrăm aici oamenii calificați și trebuie să găsim modalitatea să facem asta.

Deci nu aveți intenția să concediați oameni în perioada următoare?ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

România, pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi de coronavirus. Câte cazuri s-au înregistrat în fiecare țară

Publicat

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la cazurile noi de coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore, în condițiile în care miercuri au fost depistate cele mai multe cazuri de coronavirus în România, de la începutul pandemiei: 555.

Dacă în România de câteva săptămâni numărul cazurilor este în creștere, în mai multe țări care cândva aveau adevărate recorduri nedorite în ceea ce privește cazurile de COVID-19, se observă acum o scădere a infectărilor.

Media zilnică de îmbolnăvire în perioada 2-8 iulie a fost în România de 411, astfel că suntem în a 5-a săptămână de creșteri constante

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore singura țară din Europa în care s-au înregistrat mai multe cazuri decât în România este Marea Britanie, cu 581 de cazuri noi, dar această țară nu mai face parte din Uniunea Europeană.

Astfel, România are cele mai multe cazuri de coronavirus depistate în 24 de ore, mai multe decât în Franța (care are 475 de cazuri), Germania (391), Spania (341) sau Italia (137).

În aceste condiții, mai multe țări europene introduc restricții sau condiții de călătorie pentru români. Cel mai recent exemplu este Austria.

Astfel, românii care sosesc în această țară vor trebui să stea timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19.

Sunt deja cel puțin zece state care fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.

Număr de cazuri noi de coronavirus în Uniunea Europeană, în 24 de ore: 

România – 555 cazuri

Franța – 475 de cazuri

Germania – 391 de cazuri

Spania – 341 de cazuri

Belgia – 220 de cazuri

Italia – 137 de cazuri

Austria – 89 de cazuri

Elveția 54 de cazuri

Evoluția îmbolnăvirilor în ultimele 7 zile în România

2 iulie – 450 cazuri

3 iulie – 420 cazuri

4 iulie – 416 cazuri

5 iulie – 391 cazuri

6 iulie – 250 cazuri

7 iulie – 397 cazuri

8 iulie – 555 cazuri

Evoluția COVID-19 în România, în ultimele 5 săptămâni

Săptămâna 3 -10 iunie – 1.276 cazuri

Săptămâna 10 – 17 iunie – 1.815 cazuri

Săptămâna 17-24 iunie – 2.066 cazuri

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie – 2.470 cazuri

Săptămâna 1 – 8 iulie – 2.879 cazuri

(Sursă: Grupul de Comunicare Strategică)

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie cu implicaţii majore în dosarele penale! CCR: Martorii nu pot fi obligaţi să se autoincrimineze

Publicat

O persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă să producă proba vinovăţiei sale, arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a constatat că soluţia legislativă din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională. 

„Jurisprudenţa şi doctrina au reţinut că principiul aflării adevărului impune organelor judiciare obligaţia de a asigura, pe bază de probe administrate cu respectarea caracterului echitabil al procedurii, aflarea adevărului judiciar cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana suspectată de săvârşirea unei infracţiuni.

Este general admis că organele de urmărire penală au obligaţia de a strânge şi de a administra probe atât în favoarea, cât şi în defavoarea suspectului/inculpatului.

Or, Curtea reţine că, în vederea respectării efective a prezumţiei de nevinovăţie, o persoană prezumată a fi nevinovată nu poate fi constrânsă, determinată să producă proba vinovăţiei sale, ci, dimpotrivă, are dreptul de a rămâne în pasivitate, acuzării revenindu-i sarcina de a face proba contrară, a vinovăţiei”, se precizează în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR, potrivit Agerpres.

Curtea constată că obţinerea unei declaraţii în baza articolului 118 din Codul de procedură penală, sub sancţiunea reţinerii infracţiunii de mărturie mincinoasă în cazul în care martorul nu face declaraţii adevărate şi în condiţiile în care martorul îşi asumă riscul ca aspectele declarate să poată fi folosite chiar împotriva sa, reprezintă „un mecanism coercitiv incompatibil cu dreptul la un proces echitabil”.

„Curtea constată că art. 118 din Codul de procedură penală nu instituie garanţii suficiente pentru martor, de vreme ce acesta poate fi pus în situaţia să contribuie indirect la propria incriminare, în dezacord cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie, de care orice persoană beneficiază (…) şi, totodată, impietează asupra justei soluţionări a cauzei, contrar dreptului la un proces echitabil, (…) inclusiv prin încălcarea dreptului la apărare al martorului”, se arată în motivare.

Curtea Constituţională a mai observat că instanţele naţionale de drept comun, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au subliniat necesitatea reţinerii dreptului la tăcere şi neautoincriminare şi în ceea ce îl priveşte pe martor.

CCR a admis, pe 2 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate, constatând că soluţia legislativă cuprinsă în art. 118 din Codul de procedură penală, care nu reglementează dreptul martorului la tăcere şi la neautoincriminare, este neconstituţională.

Sursă: Agerpres, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Vin banii europeni pentru rețelele de gaze naturale. Dezbatere publică pentru Ghidul Solicitantului

Publicat

Deputatul de Alba, Sorin Bumb, a transmis un comunicat de presă legat de lansarea în dezbatere a unui document foarte important:

 Ghidul Solicitantului pentru finanțarea distribuțiilor inteligente de gaze naturale va intra în dezbatere publică în perioada imediat următoare, urmând ca din luna august, după cum a anunțat și premierul Ludovic Orban, să se lanseze  apelul de finanțare pentru realizarea acestor rețele atât de necesare pentru localitățile României.

În această după-amiază am discutat cu Ministrul Marcel Boloș ultimele aspecte legate de acest ghid al solicitantului.

Am lucrat împreună foarte mult la acest document, pe baza căruia se vor acorda finanțările, pentru a-l face cât mai clar și cât mai accesibil pentru autoritățile publice care vor accesa aceste fonduri europene.

Am lucrat împreună cu reprezentanți ai primarilor, cu specialiști din Ministerul Dezvoltării și din Ministerul Fondurile Europene pentru a ajunge la o variantă cât mai bună pentru oameni și pentru a-l face aplicabil pentru cât mai mulți solicitanți.

S-a lucrat foarte mult, împreună cu toți cei interesați și în curând documentul va fi lansat în etapa obligatorie de consultare publică, astfel încât din cursul lunii august să se poată deschide sesiunea de finanțare și autoritățile locale să poată depune proiectele.

În funcție de necesități, Autoritatea de Management a Programului va putea decide o eventuală extindere a perioadei de depunere a proiectelor, pentru că scopul nostru este să oferim această oportunitate cât mai multor solicitanți și cât mai multe comunități locale să beneficieze de aceste fonduri.

Finanțarea se va face în proporție de 85% din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 15% din fonduri guvernamentale.

Fondurile se vor acorda prin programul Operațional Infrastructură Mare, în cadrul Axei Prioritare 8 – Sisteme Inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, iar distribuțiile nou înființate de gaze, finanțate din aceste fonduri europene, vor avea componente inteligente care vor crește eficiența energetică, îmbunătățind flexibilitatea, siguranța și eficiența în operare a acestor rețele.

Realizarea de noi rețele de distribuție a gazelor naturale este deosebit de importantă pentru multe comunități locale din România, urmând să ajute foarte mult la dezvoltarea lor.

Prin modificările legislative pe care le-am promovat în ultimul an și prin modul în care am gândit acest ghid de finanțare vrem să dăm posibilitatea administrațiilor publice locale să se implice direct în realizarea acestor investiții și totodată să ușurăm sarcina administrativă și birocratică pe care ele o au de îndeplinit pentru accesarea fondurilor necesare.

În acest fel se realizează o absorbție mai bună și mai rapidă a fondurilor europene, iar cetățenii, mai ales din mediul rural și din micile orașe, vor putea beneficia de rețele moderne și sigure de distribuție a gazelor naturale.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

WhatsApp și Messenger vor permite portarea mesajelor între ele cu sau fără voia utilizatorilor

Publicat

facebook messenger

Funcționalitatea WhatsApp și Facebook Messenger va fi în curând integrată. Asta înseamnă că toate conversațiile vor ajunge să fie portate cu sau fără voia ta. 

Dacă ești utilizator entuziast de WhatsApp, dar ai o problemă cu Facebook, s-ar putea să nu te încânte foarte multe această veste.

Din păcate, pentru că Instagram, WhatsApp și multe altele sunt companii deținute de Mark Zuckerberg, era doar o chestiune de timp până se întâmple asta.

Într-o formă sau alta, toate aplicațiile Facebook vor comunica mai mult decât te-ai simți confortabil să o facă.

Va fi o lungă serie de funcții și opțiuni care vor ajunge în final să faciliteze portarea conversațiilor tale din WhatsApp în Messenger, cu sau fără acordul tău.

Partea cea mai interesantă a tranziției va ține însă de modul în care se păstrează securitatea mesajelor tale de pe WhatsApp.

Ca referință, WhatsApp stochează conversațiile pe dispozitiv, în locul unui server centralizat.

În plus, WhatsApp nu are reclame și toate mesajele tale sunt criptate end-to-end. Acesta este și motivul pentru care WhatsApp nu poate fi folosit pe mai multe dispozitive.

Sursă: Playtech.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate