Connect with us
Publicitate

ABRUD

Interviu cu directorul general al Cuprumin Abrud, Tiberiu Rațiu, despre salarii, investiții și refacerea metalurgiei la Zlatna

Publicat

Directorul general al Cupru Min Abrud a vorbit despre rezultatele celei mai de succes companii de stat, despre salarii, despre angajările din Munții Apuseni, dar și despre viitorul metalurgiei românești, care ar putea utiliza ceea ce produce industria extractivă. 

”Părerea personală este că dacă se vrea refacerea metalurgiei, condiții propice găsim în primul rând la Zlatna” spune Rațiu, în interviu. 

Acesta a explicat și care ar fi condițiile condițiile în care s-ar putea construi o uzină de prelucrare, eventual la Zlatna, idee vehiculată de mai mulți miniștrii ai Economiei, până acum.

Deschiderea de perimetre care să aducă un aport de concentrate de cel puțin 2,5 ori mai mari decât produce azi Cupru Min; achiziția de echipamente metalurgice care să producă respectând normativele de mediu și obiținrea unui preț al producției compatibil cu bursa de la Londra ar fi cele 3 condiții pe care le-a enumerat Tiberiu Rațiu.

Reporter: Cum a fost anul 2021 pentru Cupru Min Abrud din punct de vedere al cifrei de afaceri și al profitului?

Tiberiu Rațiu: Anul 2021 a fost un an de excepție din mai multe puncte de vedere. Vorbind despre cifra de afaceri, aceasta, nu a fost mult diferită de anii precedenți, dar profitul a fost așa cum am mai spus de 10 ori mai mare.

Cauzele principale care au sporit profitul au fost cotarea superioară la bursa de la Londra a cuprului, managementul responsabil, factorii favorizanți de mediu pentru activitatea minieră pe întreg parcursul anului și nu în ultimul rând factorul uman implicat în procesele de producție.

R: A fost și un an al schimbărilor de management…

T.R.: Dacă ați amintit, doresc să fac o remarcă cu privire la provizorate. Pe parcursul unui an Consiliul de Administrație a fost înlocuit de 3 ori.

Echipa executivă a fost incompletă, nu au fost numiți directorii cu producția, tehnic dezvoltare, economic, directorii general și director achiziții cu numire provizorie.

Într-un mediu de afaceri fluctuant, cu prețuri în continuă creștere la energie electrică, combustibili, fier, var, reactivi, explozivi, cauciuc, e foarte greu să te menții pe piață. Deciziile când personalul executiv lipsește sau e numit provizoriu nu avantajează mersul firesc al societății.

Vezi și: Cupru Min Abrud, compania de stat care a rezistat falimentului industriei miniere. Succesul celui mai mare angajator din Apuseni

Pe lângă aceste aspecte, criza mondială de resurse, blocajele economice și întîrzierile în livrarea unor utilaje, subansambluri pe de o parte și reașezarea unor jucători pe piață, dublată de legislații diferite față de cea românească, au fost vor și vor fi în continuare provocări, obstacole și semne de îndoială pentru un plan de afaceri pe termen mediu.

2021 a fost anul în care ne-am propus obiective posibil de atins dar, acel dar, care a oprit avântul și marile obiective pe plan mondial, a fost prezent și pentru unitatea noastră.

R: Ce investiții ați realizat anul trecut?

T.R.: Ca să vorbim de investiții trebuie neaparat să întelegem cu ce se ocupă unitatea noastră. Continuarea unor proiecte începute, achiziții noi nu înseamnă neaparat mărirea capacității de producție, înseamnă menținerea capacității și obiectivul principal reducea costurilor de producție, creșterea eficienței forței de muncă.

E foarte greu să vorbești despre 45 de ani de minerit în câteva interviuri.

E foarte greu să transmiți ceea ce fac specialiștii catalogați ca minieri. Atunci când exploatezi peste 6 milioane de tone anual, adică într-o zi cam cât exploata Roșia Montană în 6 săptămâni ”bune”, se poate să ai un termen de comparație dar doar atât.

Anul 2021 a fost deosebit și prin faptul că anumite investiții care s-au derulat pe parcursul a mai multor ani a fost anul finalizărilor, punerii în funcțiune a instalațiilor și echipamentelor achiziționate.

Pot aminti pornirea liniei 1 de măcinare, punerea în funcțiune a noii instalații de filtrare. Realizarea celor două obiective a deschis alte perspective au făcut posibilă gândirea de modernizare a flotației ne dă posibilitatea de modernizare a uzinei prin introducerea supraveghierii automate a fluxului tehnologic.

Amintesc prin enumerare câteva achiziții de utilaje și echipamente noi: o autobasculantă de 92 tone, 2 încărcătoare frontale de peste 4 mc la cupă, șenilată pentru montaj conducte transport tulbureală, instalație de foraj pentru procesele de derocare, înlocuirea instalațiilor electrice de conectare, de comandă și distribuție pentru o serie de echipamente din cadrul releului de transport pe benzi magistrale, alte utilaje și echipamente destinate înlocuirii muncii fizice, buldoexcavator, motostivuitor, autobasculante, aparaturi și automatizări care pot supraveghea și regla fluxurile tehnologice și pot suplini anumite activități umane.

Asigurarea spațiului de depozitare a sterilelor provenite din procesare prin execuția de lucrări de supra-înălțare a barajului din Valea Șesei, deschiderea și pregătirea unor noi perimetre în cadrul Carierei Roșia Poieni, încheierea unor contracte pentru achiziționarea unor piese și subansambluri cu ”mișcare lentă” care nu mai pot fi produse în industria noastră au constituit alte tipuri de investiții necesare menținerii capacității de producție.

R.: De ce sunt importante investițiile pentru o firmă de stat? Aveți profit mare, dar salariile rămân mici… 

T.R.: De ce sunt importante investițiile… practic reînoirea utilajelor reîntinerirea instalațiilor scoaterea din funcțiune a unor instalații pentru care nu se mai produc piese de schimb sunt întrebări firești care salariații și le pun deseori.

O altă întrebare pe care o rostesc, așa cum spuneți, este de ce nu cresc salariile dacă crește profitul cât Făt-Frumos ?

Expresia consacrată este: ”ceva gloanțe… nu tot utilaje noi”. Am să încerc să răspund foarte pe scurt. Produsul finit, concentratul se vinde pe bursă.

Prețul de vânzare este stabilit de cerința pieței. Dacă prețul crește profitul crește. Dacă prețul scade, profitul scade. Întrebarea pe care uită unii să o pună este: cu cât producem noi tona de concentrat?

cupru min

Dacă o producem mai scumpă decât prețul pe bursă, riscul ca unitatea să nu mai fie rentabilă este maxim, și cum nu avem subvenție de la stat, eu vă las să rostiți voi ce se întâmplă.

Dacă produsul e mai scump cine îl cumpără când piața e plină la preț mai mic ? Dacă utilajele sunt mai noi, ele consumă mai puțin și produc mai mult. Iată răspunsul la prima întrebare.

Un aspect foarte important este că zăcământul nostru, rezerva este una săracă. Trebuie să exploatăm milioane de tone pentru a putea obține mii de tone de concentrate și doar …sute de kilograme de cupru.

Alte țări care vând aceleași produse ca ale noastre au zăcăminte mai bogate deci ei exploatează mai puțin și produc mai mult. Să poți face față concurenței trebuie să te dotezi cu utilaje mai noi, să ai specialiști mai buni și salariați care să iubească ce fac.

R: Ați vorbit despre profit, cum se împarte profitul?

T.R.: Profitul realizat conform legislației se repartizează 50% la Stat, cealaltă parte Ministerul de resort, Guvernul practic hotărăște tot procentual dacă rămâne unității.

Din ce rămâne societății, modul de repartizare este prevăzut tot prin reglementări legislative unde se va repartiza. În 2021, pe lângă investițiile făcute și salariații au beneficiat de o sumă repartizată din profit, adică din 11 milioane profit /2020, fiecărui salariat i-a revenit suma acordată deja.

Anul 2022, va fi de zece ori mai generos dacă procentul ce revine unității atinge 50% din realizare pe 2021.

Directorul executiv este mandatat prin Consiliu de Administrație să gestioneze rezerva națională de Cupru. Pentru fiecare an calendaristic, se aprobă un Program Anual al Exploatării.

Acest program cuprinde cantitățile ce se vor exploata, costuri de exploatare, număr de persoane salariate, strategii de dezvoltare, investiții etc.

În consecință, pentru fiecare an calendaristic se stabilesc indicatori care ghidează activitatea din unitate. Salariile angajaților cât și numărul acestora sunt aprobați prin buget, adică, de specialiștii în macroeconomie care stabilesc practic ce trebuie să execute conducerea societății astfel încât să fie rentabilă.

Ca urmare, majorările de salarii, mărirea numărului de salariați, și practic tot ce e legat de cheltuieli cu munca vie sunt elemente care se stabilesc nu în directă legătură cu profitul sau alte elemente. Directorii executivi, au o anumită libertate de fluctuare pentru forța de muncă dar limitată.

Din acest motiv cred că am atins o parte a răspunsului legat de creșterile salariale.

Majorarea salariilor s-a făcut în trimestrul 4 anul 2020, luna noiembrie, deci practic în anul 2021 salariații au beneficiat de o majorare a salariilor.

Majorarea a fost de 500 de lei în brut, adică în baza salarizării la care s-au adăugat sporurile și s-a aplicat impozitare. Cei care au beneficiat și beneficiază de sporuri mai mari e firesc au simțit mai mult creșterea.

Pe parcursul anului 2021, nu s-au crescut salarii, tot din cauza prevederilor legale. Vreau să precizez că așa cum am anunțat încă de la începutul anului 2022, legislația permite majorarea tuturor salariilor cu un procent egal cu inflația și se pot majora salariile cu un procent stabilit deja dacă productivitatea muncii crește.

R.: Când se vor majora?

T.R.: Este întrebarea la care azi nu pot răspunde exact dar, promit să informez prin toate mijloacele de care dispun când se va întâmpla. Am dorit să explic puțin situația actuală. Sunt multe de discutat cei care doresc să fie informați o pot face nu din presă doar.

După reluarea activității oprită pentru puțin timp de privatizarea eșuată, salariații beneficiau de prea puține zile de odihnă în raport cu domeniul de activitate.

Numărul de salariați raportat pentru anumite perioade la activitatea desfășurată și la producția realizată nu a ținut pasul cu cerințele reale.

R.: Cupru Min este unul dintre cei mai importanți angajatori din Munții Apuseni. Cum vă descurcați cu forța de muncă. Este o problemă să găsiți specialiști?

T.R.: Azi, sunt locuri de muncă în care e nevoie acută de infuzie de angajați, concediile sunt mai mari și numărul de salariați pe post, insuficient.

La această problemă se mai adaugă și lipsa unui personal calificat care să suplinească posturile neacoperite. Calificarea la locul de muncă, susținerea în paralel a specialistului cu a celui nou angajat, e greu de realizat.

Lipsa acută a forței de muncă specializată pentru procesele unicat din unitate e un factor care va influența negativ și pe termen lung activitatea minieră. Sunt foarte mulți care nu au unde să lucreze.

Nu toată lumea care dorește să intre în sistem e pregătită pentru sistem. Să faci selecție e foarte greu, și, să angajezi apoi să asiguri salariul în Apuseni e și mai greu.

Va fi probabil o altă temă pe care să o dezvoltăm. Poate prin informații despre activitatea noastră, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă vor putea să privească corect și vor putea decide dacă li se potrivește calificarea cu munca oferită la noi.

R.: Care ar fi liniile de investiții în 2022?

T.R.: Despre investițiile din 2022, pot să vă fac o imagine cât mai aproape de adevăr, astfel: în anii precedenți, fondurile destinate acestui capitol au fost foarte mici în comparație cu ce au realizat în 2021. Profitul record de 10 ori mai mare permite investirea unor sume considerabile.

Discuțiile legate de investiții avute cu domnul ministru Spătaru, au relevat interesul pentru dezvoltarea unității și au dat asigurări că dorința de a ne reutila se potrivește cu obiectivele de guvernare.

Pe scurt, 2 noi autobasculante de 92 to, 2 autobasculante 27 to pentru lucrări grele, 2 excavatoare de peste 8mc/cupă, instalație de foraj de mare capacitate, modernizări ale instalațiilor de distribuție energie electrică, achiziții de piese cu mișcare lentă, reparații substanțiale a instalațiilor de separare util/steril adică refacerea unei linii de flotație.

Lucrări de menținere a echilibrului cu mediu, creșterea capacității de înmagazinare a sterilelor și multe alte lucrări și achiziții de o mai mică anvergură vor caracteriza anul în curs.

R: Există de ceva vreme o discuție legată de reconstrucția unei fabrici de prelucrare în zonă, eventual la Zlatna. Mai este de actualitate?

T.R.: În discuțiile avute cu specialiști din ministerul economiei s-au detașat tendințe de revigorare a metalurgiei. Metalurgia nu mai există în România, am avut cuptoare la Zlatna și Baia Mare.

Concentratele produse de noi, împreună cu alte concentrate produse în bazine miniere, Baia Mare, Bălan, Apuseni-Roșia Montană, Baia de Arieș, Zlatna, Brad, Deva, erau topite și se obțineau produse finite.

Părerea personală este că dacă se vrea refacerea metalurgiei, condiții propice găsim în primul rând la Zlatna.

Sunt platforme, gazul e disponibil, energia electrică de asemenea, mai sunt și specialiști, privim ce bine arată Zlatna, opinia primarului este cunoscută și este pro investiții.

Sunt de rezolvat 3 probleme:

1. Deschiderea de perimetre care să aducă un aport de concentrate de cel puțin 2,5 ori cât produce azi Cupru Min;

2. Achiziția de echipamente metalurgice care să producă respectând normativele de mediu la care suntem aliniați;

3. Prețul oferit de metalurgia românească să se situeze în concordanță cu bursa de la Londra, dacă e posibil, mai mare, lucru care ar determina interesul producătorilor vecini să proceseze de concentrate în România.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Probleme la Programul Casa Verde Fotovoltaice. Prețurile nu au fost actualizate. Cu cât trebuie să plătească mai mult beneficiarii

Publicat

Sunt probleme la Programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul programului este raportat la anul 2019, iar creșterile de prețuri din ultima perioadă au fost ignorate, astfel că beneficiarii sunt în situația de a plăti cu peste 30% mai mult contribuția. 

Suma de plată pentru Casa Verde Fotovoltaice a ajuns la 50%, iar valoarea instalației trebuie să fie de minimum 22.000 de lei. Astfel, pentru fiecare locuință în care se instalează panouri fotovoltaice suma minimă de plată pentru cofinanțare este de minim 2.000 de lei.

Reprezentanții Administrației Fondului de Mediu (AFM) au transmis că au un proiect de implementat și nu au spus când se va rezolva problema bugetului, potrivit Antena 3.

„Din păcate în întâlnirea pe care am avut o cu unul dintre instalatorii agreați contribuția mea a crescut de la 2.000 cât era acum doi ani la peste 7.000 de lei, motivația fiind creșterea foarte mare a preţurilor pe piaţă în ceea ce privește sistemul fotovoltaic”, spune Ion Bogdan, beneficiar program.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2022: un program scurtcircuitat

Persoanele fizice interesate de program s-au înscris în decembrie pe platforma Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), care a devenit ulterior inactivă.

Înscrierile au fost suspendate, dosarele depuse au fost anulate și după noi intervenții la sistem şi o nouă simulare, lansarea a reprezentat un eşec.

Potrivit reprezentanților firmelor de panouri fotovoltaice, oamenii sunt interesați de energia verde, au renunţat la așteptări şi la co-plată.

„Din fonduri proprii vorbim, sună telefonul non-stop, continuu, de dimineața până seara, inclusiv pe Facebook sunt foarte multe întrebări”, spune Vicenţiu Văduva, key account Gentle Electric.

Până acum doar 3% dintre cei care au depus dosarul la AFM au primit finanțare, rămânând aproximativ alte 43.000 de oameni care așteaptă și care vor plăti mai mult.

Reprezentanții AFM spun că până la acest moment au fost finanțate aproximativ 11.411 cereri de decontare, în procent de 84,80%.

Restul de cereri sunt în curs de finanțare dintr-un total de peste 44.000 solicitări de finanțare.

Totodată, conform AFM, la momentul actual se află în procedură de elaborare un proiect de modificare a ghidului de finanțare, ceea ce înseamnă un nou ghid, alte proceduri.

Programul a fost oprit deja de două ori în 2019 și în 2021.

„Estimez că undeva în luna iunie va porni programul cu noua metodologie și, după ce programul va porni, ține de instalatori cât de repede vor reuși să instaleze panourile pe fiecare gospodărie în parte.

Toate cererile care au fost depuse și vor fi declarate eligibile, AFM le va finanța, chiar dacă va depăși un pic bugetul alocat.Noi am mers pe o contractare de 150%, vom finanța absolut toate cererile care au fost depuse”, declara la sfârșitul lunii mai președintele AFM Laurențiu‑Adrian Neculaescu.

Programul Casa Eficientă Energetic- neclarități cu privire la diiferențele de preț provocate de scumpiri

Nici la programul Casa Eficientă Energetic, lucrurile nu sunt roz. Beneficiarii aprobati în program se plâng că nu au pe cine întreba pentru clarificarea unor probleme apărute din cauza întârzierii cu aproape doi ani a programului și din cauza scumpirilor.

Aceștia spun că prețurile la materiale, estimate în septembrie 2020- atunci când s-au înscris în program- aproape s-au dublat. Contractele pentru proiectele aprobate au început să le primească abia la începutul anului 2022, iar prețurile la materiale au explodat.

Acum pentru materialele de cu prețuri totale de 50.000 vor trebui să plătească aproape dublu. În același timp și manopera s-a scumpit. Nu există nicioun ”telVerde” pentru informații și clarificări. Beneficiarii au ajuns, în lipsa unor informații și clarificări oficiale să își împărtășească experiențele pe un grup de facebook.

Condiții și finanțare pentru Casa Verde Fotovoltaice 2022

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, AFM acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt:

 • cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric)
 • cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice)
 • TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

 Cheltuielile eligibile în cadrul programului Casa Fotovoltaice 2022

a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

b) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;

c) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi Autoritate.

Înscrierea solicitantului persoană fizică se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita procentului stabilit prin dispoziția președintelui AFM, raportat la sumele alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

Administrația Fondului pentru Mediu analizează documentele depuse de persoanele fizice la momentul înscrierii și introduse de instalator în aplicația informatică și  publică pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate.

Eliminarea obligativității prezentării Avizului tehnic de racordare, rămânând obligația depunerii certificatului de racordare.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice și obținerea certificatului de racordare.

Monitorizarea finanţării acordate în cadrul programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în prezentul ghid se face de către AFM, pe o perioadă de 6 ani de la data obţinerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.

sursa: Antena 3, economedia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vacanță în Spania 2022: Au crescut amenzile pentru turiștii care nu respectă regulile în stațiuni și pe plaje. LISTA

Publicat

Mai multe regiuni din Spania au impus diferite reguli și amenzi pentru turiști și nu numai. Aceste lucruri este bine să fie cunoscute pentru ca vacanța să nu afecteze suplimentar bugetul familiei, prin plata unor amenzi.

Autoritățile spaniole au fixat amenzi pentru  ocuparea șezlongurilor cu un prosop, fumat și alcool pe plajă, nudism pe plajele non-nudiste, picnic sau grătare,  plimbatul în bikini sau fără tricou, picnic pe plajă, plimbatul cățeilor și chiar înotul la ore nepermise sau practicarea de sporturi în zone interzise.

Regulile și amenzile nu ar trebui să afecteze turiștii cu cei șapte ani de acasă, dar sunt și aspecte care nu țin de comportamentul oamenilor, ci mai mult pentru a limita consumul de băuturile alcoolice în stațiunile spaniole.

Potrivit blogului healthplanspain.com, cea mai mare amendă este pentru grătarul pe plajă: 3000 euro și pentru dormitul pe plajă: 1500 euro.  Și celelalte amenzi sunt importante.

Duș cu săpun și șampon – 720 euro

Motivul pentru această amendă este că substanțele chimice din aceste produse sunt dăunătoare vieții marine și au fost declarate ilegale.

Ocuparea șezlongului cu un prosop: 30 euro

Cei prinși încercând să rezerve un loc pe plajă cu un prosop vor fi, de asemenea, amendați în temeiul regulamentului care a intrat în vigoare pe 18 iulie.

În plus, autoritățile pot  confisca bunurile lăsate până la plata amenzilor.

Grătar pe plajă – 3000 de euro

În Salobrena, amenda pentru grătar pe plajă este de până la 3000 de euro.

Sunt zone în care se poate face picnic, sau foc de tabără, fiecare regiune are regulile sale.

Dormi pe plajă – 1500 de euro

În multe zone din Spania, precum Valencia, sau San Pedro de Pinaltar, este interzis să dormi sau să campezi pe plajă, să faci picnic sau foc de tabără.

Nudism pe plajă

Pentru nudism pe o plajă non-nudistă, amenda este de 750 de euro.

Fumatul pe plajă – 30 euro

Din iulie, plajele și zonele fără fumat includ locații din Galicia, Murcia, Catalonia, Andaluzia, Asturias, Insulele Canare și Insulele Baleare.

Consiliul municipal din Barcelona spune că programul pilot de anul trecut a redus semnificativ numărul fumătorilor de pe plajă și mucurile de țigară din nisip.

Nici alcoolul nu este privit cu ochi buni pe plajele Spaniei.

Limită la alcool la hotelurile All Inclusive din insulele baleare

Turiștii sunt limitați la  numai șase băuturi alcoolice în resorturile All Inclusive din insulele Baleare. Aici s-a interzis din ianuarie, vânzarea de alcool în magazine între orele 21:30 și 8:00, ofertele de băuturi două la preț de una și happy hour în anumite locuri din Magaluf, El Arenal și Playa de Palma din Mallorca și Sant. Antoni de Portmany în Ibiza.

La fel și Mallorca și Ibiza au fixat o limită de doar șase băuturi pe zi pentru concediile all inclusive.

Numărul de băuturi în vacanțele cu totul inclus a fost limitat la șase:  trei la prânz și trei la cină. Restul se achită.

Mersul pe stradă în bikini sau fără tricou: 300 euro

În Barcelona, Malaga și în Palma de Mallorca turiștii nu au voie să se plimbe prin oraș și pe lângă plajă în costume de baie, sau în pantalonii de plajă, fără tricou în cazul bărbaților.

Playa de Palma a introdus un cod vestimentar pentru a intra în baruri și restaurante: fără bikini, fără tricouri sportive,  fără costume de baie sau pălării-umbrelă.

Câini pe plajă

În majoritatea orașelor din Spania nu este permisă plimbarea cățeilor pe plajă, cel puțin nu după orele dimineții.

Urinatul pe plajă sau în apa mării: 750 euro amendă

În mai multe zone din Spania, cei care sunt prinși urinând pe plajă sau în mare vor primi amenzi de până la 750 de euro.

Barcelona: limitare la tururile pietonale

Numai 24 de străzi și piețe pot fi vizitate, iar turul va fi ”one way”: se începe într-un loc și se finalizează în altul.

În unele zone din Barcelona, precum Ciudad Vella, tururile ghidate nu vor avea mai mult de 15 participanți (înainte erau 30), iar opririle trebuie să se facă în locuri fără aglomerație, pentru a nu afecta traficul pietonilor.

În anumite zone turistice  nu pot fi grupuri mai mari de 3-8 vizitatori.

Chipiona, Cadiz: 300 euro amendă pentru aruncarea de gunoi pe plajă

Pentru aruncarea de mucuri de țigară, resturi de semințe amenda este 300 euro. Folosirea instrumentelor muzicale gălăgioase poate ajunge la o amendă de 900 de euro.

Alte interdicții pe plajele din Spania

În anumite zone ale plajelor jocul cu mingea sau alt echipament sportiv este permis doar în zonele special desemnate. În zona Malaga practicarea sportului pe plajă este permisă doar la 6 metri de alți turiști.

În regiunea Benidorm, dar și în alte zone din Spania,  sunt restricții privind înotul sau mersul pe plajă între orele 23 și 7 dimineața, regula fiind impusă din motive de siguranță, dar și pentru curățarea plajelor.

sursa: site healthplanspain, sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un nou pas în proiectul de reabilitare și revitalizare a Parcului Arini din Sebeș. Cum va arăta zona

Publicat

Un nou pas a fost făcut recent în proiectul de amenajare a Parcului Arini din municipiul Sebeș. Zona urmează să fie transformată într-un parc modern, cu alei, piste de biciclete, puncte de belvedere, cascade, locuri de joacă și zone pentru activități sportive și de petrecere a timpului liber.

Primăria Sebeș a lansat miercuri, 29 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de verificare tehnică a proiectării pentru obiectivul „Reabilitare și revitalizare Parc Arini”. 

Valoarea totală este estimată la 59.500 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, pentru ca proiectul să poată fi implementat cu succes este necesară realizarea verificării tehnice a documentației tehnice de execuție faza PAC, PT, DE, de către verificatori de proiect legal atestați pe specialități. Durata maximă de verificare a documentațiilor este de 20 de zile calendaristice.

Primăria Sebeș a contractat serviciile de proiectare faza PT, DE, PAC și asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor, în prezent fiind în curs de elaborare proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire.

Proiectul „Reabilitare și revitalizare Parc Arini” prevede, printre altele:

În prima etapă se vor amenaja aleile, pistele de biciclete și spațiile funcționale:

 • refacerea și modernizarea accesului principal existent
 • refacerea și modernizarea acceselor secundare existente
 • construirea acceselor auto
 • reamenajarea/modernizarea parcărilor existente și construirea unor parcări noi
 • reabilitarea circulației carosabile existente
 • realizarea unor alei carosabile noi
 • introducerea conductei de canalizare sub circulația carosabilă existentă
 • construirea unor alei pietonale
 • construirea unor piste de biciclete

În etapa a doua va avea loc amenajarea vegetației și a cursurilor de apă:

 • săpătură trasee curs de apă și regularizare traseu existent
 • sistem îndiguire cu gabioane a râului Sebeș
 • amenajarea de cascade din lespezi de piatră de dimensiuni mari
 • defrișarea/fasonarea/toaletarea vegetației existente
 • plantarea de vegetație

În etapa a treia se vor construi două locuri de joacă, se vor realiza instalații, se vor amplasa dotările prevăzute în proiect și mobilierul urban:

 • construirea a două locuri de joacă pentru copii
 • construirea unui skate park
 • amenajarea unei zone de fitness
 • construirea unui spațiu dedicat animalelor de companie
 • construirea unui amfiteatru
 • construirea a două spații recreaționale – șah + fântână
 • construirea a trei puncte de belvedere – în apropierea apeductului
 • construirea a trei puncte de belvedere – în zona râului Sebeș
 • amenajare spații dedicate picnicului
 • amenajare spații food court-uri
 • recondiționare mobilier urban existent
 • recondiționare jardiniere existente
 • recondiționare mese și scaune de piatră
 • realizarea unui sistem de irigații
 • implementarea unui sistem de iluminat nou și recondiționarea sistemului de iluminat existent
 • realizarea unui sistem dotat cu panouri cu prize
 • realizarea unui sistem de supraveghere și sistem wi-fi

De asemenea, vor fi amplasate 90 de bănci, 90 de coșuri de gunoi, 24 de toalete ecologice și 3 toalete metalice, 20 de aparate de fitness, 3 ansambluri tematice (locuri de joacă), 100 pergole, 5 bariere de acces și 10 grătare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în legislaţia vânzării terenurilor agricole situate în extravilan. Noi reglementări privind tranzacțiile cu terenuri

Publicat

În şedinţa Guvernului de joi a fost aprobată o OUG ce modifică şi completează Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor de deţin terenuri publice.

Guvernul a modificat legislaţia vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, iar noul act normativ aduce clarificări în ce priveşte aspectele referitoare la obligaţia calculării, reţinerii, virării şi declarării impozitului de 80% instituit în cazul intenţiei de revânzare a terenurilor înaintea împlinirii termenului de 8 ani de la cumpărare.

Astfel, se completează dispoziţiile referitoare la încadrarea impozitului de 80% instituit în cazul intenţiei de revânzare a terenurilor înaintea împlinirii termenului de 8 ani de la cumpărare, ca sarcină fiscală suplimentară faţă de dispoziţiile Codului fiscal.

Totodată, se instituie modului de calcul, încasare, declarare şi virarea a impozitului menţionat anterior, inclusiv a cotelor procentuale care se fac venit la bugetul de stat şi local.

Prin modificările aduse Legii 17/2014 se corelează prevederile referitoare la categoria preemptorilor de rang I, în sensul stabilirii gradului de rudenie pentru dobândirea calităţii de preemptori şi se pun în aplicare procedurile de notificare a acestei categorii. De asemenea, se clarifică aspectele referitoare la valabilitatea si încetarea valabilităţii avizelor emise.

Actul normativ aprobat astăzi reglementează emiterea unui act de constatare a derulării procedurii pentru situaţiile în care se solicită pronunţarea unui hotărâri care ţine loc de act de vânzare şi stabileşte normele tranzitorii pentru soluţionarea procedurilor aflate în curs de derulare, cât si pentru aplicabilitatea impozitului.

Cum se pot înstrăina terenurile din extravilan

Economica.net a explicat modificările din proiectul de lege: Astfel terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligaţia plăţii de către vânzători a unui impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenţei dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării.

Diferența se determină  conform  valorii orientative stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau a valorii minime stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.

Acum, diferența se stabilește în baza grilei notarilor din respectiva perioadă.

Ce se întâmplă dacă ternul este deținut de persoane juridice

În cazul în care terenul este deținut de persoane juridice, și se vinde pachetul de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din active, vânzătorul , fie el persoană fizică sau juridică,  are obligația de a plăti un impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenței pozitive dintre valoarea existentă la momentul înstrăinării pachetului de control și cea de la momentul dobândirii terenului.

Diferența se determină potrivit valorii orientative stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau a valorii minime stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.

În situația în care persoana juridică are în proprietate mai multe terenuri agricole situate în extravilan, cota de 80% se aplică asupra valorii totale calculate prin însumarea diferențelor pozitive aferente terenurilor dobândite cu cel mult 8 ani înainte de înstrăinarea pachetului de control, fără a lua în calcul diferențele negative, diferențe determinate potrivit prezentului alineat.

Cum poate fi înstrăinat un teren înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare

Acum, în cazul înstrăinării directe sau indirecte, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, a pachetului de control al societăţilor care au în proprietate terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele acestora, vânzătorul va avea obligaţia de a plăti un impozit de 80% din diferenţa de valoare a terenurilor respective calculată pe baza grilei notarilor între momentul dobândirii terenurilor şi momentul înstrăinării pachetului de control.

În acest caz, impozitul pe profit privind diferenţa de valoare a acţiunilor sau părţilor sociale vândute se aplică la o bază redusă proporţional cu procentul ponderii terenurilor agricole respective în activele fixe, orice dublă impozitare fiind interzisă.

Potrivit proiectului, în situația în care persoana juridică deține în proprietate terenuri agricole situate în extravilan ca urmare a unui aport în natură adus de persoana care înstrăinează pachetul de control, verificarea condiției legate de înstrăinare înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea terenurilor  se extinde și la perioada deținerii de către acționarul/asociatul care a realizat acest aport în natură.

În cazul în care nu se respectă condițiile prezentate anterior, tranzacția este lovită de nulitate.

Cine va avea prioritate la achiziții

Potrivit proiectului de OUG,  în cazul exercitării dreptului de preempțiune de către proprietarii imobilelor vecine, cu respectarea condițiilor prevăzute la alin. (2), prioritatea la cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan se stabilește astfel:

 •  proprietarul imobilului vecin care are hotarul comun cu latura cea mai mare a terenului ce face obiectul ofertei de vânzare;
  în cazul în care terenul ce face obiectul ofertei de vânzare are două laturi mari ori toate laturile egale, prioritate la cumpărarea acestui teren are
 • proprietarul imobilului vecin, tânăr fermier, care are domiciliul/reședința situat/situată pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
 • proprietarii imobilelor vecine care au hotarul comun cu terenul ce face obiectul ofertei de vânzare, în ordinea descrescătoare a lungimii hotarului comun cu terenul în cauză;
 • în cazul în care latura mare sau una dintre laturile egale ale terenului ce face obiectul ofertei de vânzare are hotarul comun cu un teren situat pe raza altei unități administrativ- teritoriale, prioritate la cumpărarea terenului are proprietarul imobilului vecin cu domiciliul/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul.”

Modificarea se referă la faptul că  și proprietarii imobilelor vecine care au hotarul comun cu terenul ce face obiectul ofertei de vânzare vor avea prioritate la cumpărare. Până acum, prioritate aveau proprietarii de teren agricol vecin care au hotarul comun cu terenul ce face obiectul ofertei de vânzare, în ordinea descrescătoare a lungimii hotarului comun cu terenul în cauză.

Ce se întâmplă dacă titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra

În cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se poate face către persoanele juridice cu respectarea următoarelor condiții cumulative:

 • să aibă sediul social şi/sau sediul secundar situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare;
 • să desfăşoare activităţi agricole pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
 • să prezinte înscrisurile din care să reiasă că, din venitul total al ultimilor 5 ani fiscali, minimum 75% reprezintă venit din activităţi agricole, aşa cum sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, clasificate conform codului CAEN prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale;
 • asociatul/acţionarul care deţine controlul societăţii să aibă domiciliul situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
 • în cazul în care în structura persoanelor juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii sunt alte persoane juridice, asociaţii/acţionarii care deţin controlul societăţii să facă dovada domiciliului situat pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin 5 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.

Cum se vor putea vinde terenurile, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare

Conform proiectului, terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligaţia plăţii de către vânzători a unui impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenţei dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării.

Diferența se determină  conform  valorii orientative stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau a valorii minime stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.

Până acum, diferența se stabilea în baza grilei notarilor din respectiva perioadă.

Cum se vinde un teren deținut de persoane juridice

În cazul în care terenul este deținut de persoane juridice, și se vinde pachetul de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din active, vânzătorul , fie el persoană fizică sau juridică,  are obligația de a plăti un impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenței pozitive dintre valoarea existentă la momentul înstrăinării pachetului de control și cea de la momentul dobândirii terenului.

Diferența se determină potrivit valorii orientative stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau a valorii minime stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, după caz, din respectiva perioadă.

În situația în care persoana juridică are în proprietate mai multe terenuri agricole situate în extravilan, cota de 80% se aplică asupra valorii totale calculate prin însumarea diferențelor pozitive aferente terenurilor dobândite cu cel mult 8 ani înainte de înstrăinarea pachetului de control, fără a lua în calcul diferențele negative, diferențe determinate potrivit prezentului alineat.

Până acum, în cazul înstrăinării directe sau indirecte, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, a pachetului de control al societăţilor care au în proprietate terenuri agricole situate în extravilan şi care reprezintă mai mult de 25% din activele acestora, vânzătorul avea obligaţia de a plăti un impozit de 80% din diferenţa de valoare a terenurilor respective calculată pe baza grilei notarilor între momentul dobândirii terenurilor şi momentul înstrăinării pachetului de control.

În acest caz, impozitul pe profit privind diferenţa de valoare a acţiunilor sau părţilor sociale vândute se aplică la o bază redusă proporţional cu procentul ponderii terenurilor agricole respective în activele fixe, orice dublă impozitare fiind interzisă.

Potrivit proiectului, în situația în care persoana juridică deține în proprietate terenuri agricole situate în extravilan ca urmare a unui aport în natură adus de persoana care înstrăinează pachetul de control, verificarea condiției legate de înstrăinare înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea terenurilor  se extinde și la perioada deținerii de către acționarul/asociatul care a realizat acest aport în natură.

În cazul în care nu se respectă condițiile prezentate anterior, tranzacția este lovită de nulitate.

Cum plătesc impozit cei ce nu așteaptă opt ani să vândă un teren agricol în extravilan

Potrivit proiectului, impozitul stabilit în condițiile  se distribuie astfel:

 • o cotă de 60% se face venit la bugetul de stat;
 • o cotă de 40% se face venit la bugetul unităților administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se află terenurile agricole situate în extravilan ce au făcut obiectul înstrăinării.

Impozitul prevăzut reprezintă un impozit suplimentar față de impozitele datorate Codului fiscal, fiind un impozit instituit pentru a descuraja tranzacționarea în scop speculativ a terenurilor.

Totodată, se reglementează faptul că veniturile obținute de persoane nerezidente din tranzacțiile antemenționate nu fac parte din domeniul de aplicare a convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alt stat;

În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, impozitul ape diferență reprezintă cheltuială nedeductibilă la determinarea rezultatului fiscal.

Procedura de calcul, încasare și plată a impozitului precum și obligațiile declarative se va aproba prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului finanțelor, cu consultarea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Veniturile obținute de persoane nerezidente nu fac parte din domeniul de aplicare a convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alt stat.

Proprietarii terenurilor agricole situate în extravilan au obligația să le utilizeze exclusiv în vederea desfășurării activităților agricole de la data cumpărării, iar în situația în care pe terenul agricol există investiții agricole pentru culturile de pomi, viță-de-vie, hamei și irigații exclusiv private, se va păstra destinația agricolă a acestor investiții.

De ce s-a modificat legea

Schimbarea are loc  în condițiile în care actualul cadru normativ este neclar și a adus mari blocaje în piață.

Spre exemplu, potrivit analizei realizată de economica.net:

 • nu era clar modul de calcul și modul de încasare a impozitului pentru tranzacțiile cu terenurile agricole situate în extravilan;
 • apăreau blocaje în aplicarea legii în procedurile de control și verificare a finalizării etapelor procedurale și a condițiilor de a căror îndeplinire depinde eficacitatea drepturilor subiective civile și a obligațiilor corelative;
 • proprietarilor de terenuri agricole situate în extravilan le era imposibil să  exercite drepturile de dispoziție asupra bunurilor imobile deținute și încheierii contractelor de vânzare în formă autentică de către notarul public sau pronunţării de către instanţă a hotărârilor judecătoreşti care ţin loc de contract de vânzare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax