Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Made for Europe 2016: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” și Palatul Copiilor din Alba Iulia desemnate câștigătoarele acestei ediții


Publicat

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

Școala Gimnazială „Ion Agarbiceanu” din Alba Iulia a găzduit un eveniment important, cu ocazia prezentării, selectării și jurizării proiectelor derulate la nivelul județului Alba de către unitățile de învățământ înscrise în cadrul Concursului național ”Made for Europe”, ediția 2016. Criteriile și indicatorii de performanță au fost clar întocmite și axându-se pe relevanța educațională a produsului proiectului, pe transferabilitatea produsului, pe caracterul practic (utilitatea produsului), pe caracterul valorizator al produsului final

 

În urma deliberării de către cei 6 membri ai juriului selectați prin decizia responsabilului de proiecte europene al ISJ Alba, Inspector școlar prof. Staicu Laura s-au acordat următoarele premii:
„-la nivel liceal, premiul I, Colegiul National Militar „Mihai Viteazul„ Alba Iulia, Comenius bilateral : Trois langues, deux cultures, une meme famille latine in care au fost implicati 25 elevi si 6 cadre didactice, Responsabil cu activitatea de cooperare internationala si integrare europeana fiind d-na prof. Paraschiva Farcas iar elevul desemnat pentru a prezenta proiectul in conscurs fiind eleva Timis Diana din cls. a XII-a;

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

-premiul II, nivel liceal, Colegiul National Militar „Mihai Viteazul„ Alba Iulia cu un alt proiect, Comenius multilateral: Mens sana in corpore sano, Let’s find the balance, in care au fost implicati 50 de elevi si 10 cadre didactice iar eleva Burz Alexandra din cls. a XII-a C a prezentat proiectul in care a fost implicata;

-la nivel gimnazial, locul I a fost acordat Palatului copiilor Alba Iulia pentru Proiectul Erasmus+ KA2, A inova pedagogia limbii prin Kamishibai care se afla in derulare si care are ca parteneri institutii din Polonia si Franta, elevele din cls.a VII-a prezentand cu entuziasm o parte din produsul lor final, reusind prin tehnica Kamishibai sa invete limba franceza si sa prezinte o legenda creata in acest mod. In proiect au fost implicati 20 de elevi si 2 cadre didactice, cadrul didactic coordonator fiind d-na prof. Codruta Londroman;

-locul II, nivel gimnazial a fost acordat proiectului prezentat de Scoala Gimnaziala „Decebal„ din Cricau, Comenius bilateral: Move, eat, Eu in care s-au implicat 160 de elevi,19 cadre didactice, sub coordonarea d-nei profesoare Cupsan Lacramioara Petronela, elevul desemnat pentru a face prezentarea in concurs fiind Vlad Dariana Andrada din cls. a VIII-a;

-locul III, nivel gimnazial a fost acordat Centrului Scolar de Educatie Incluziva Alba Iulia pentru Proiectul Comenius bilateral intitulat: FEARS- Fears of Education,Authority, Religion and Social Life, implicand un numar de 56 de elevi si 24 de acdre didactice din care 10 membri ai echipei de proiect, coordonat de d-na profesoara Cimpean Teodora, elevul desemnat pentru a face prezentarea in concurs fiind Ciurar Denisa din cls. VIII-a, echipa reusind sa prezinte un filmulet de mare impact asupra tuturor participantilor prezenti la eveniment.

DIGITAL CAMERA

DIGITAL CAMERA

Materialele prezentate au fost diverse, complexe, modalitatea de a pune in valoare produsele finale, rezulatatele proiectelor a fost inedita si originala iar juriul, reprezentat de : d-na Inspector scolar general adjunct, Borza Monalisa, d-l Inspector scolar Panta Dumitru, d-na Inspector scolar,  Popoviciu Corina, d-na Gabriela Hale, Consilier Superior in cadrul Departamentului de Cultura si Relatii Interinstitutionale al Consiliului Judetean Alba, d-na Lenica Bucur, Sef Serviciu Coordonator Proiecte, Consiliul Judetean Alba, Prof. Marginean Cornelia, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu„Blaj si-au exprimat indeaproape aprecierile si felicitarile. Intreaga activitate a fost moderata intr-o maniera originala de care Responsabilul pentru proiecte europene al ISJ Alba, d-na Inspector scolar Laura Staicu intr-un cadru primitor si aparte,asigurat de ospitalitatea d-lui Director, Andron Nicolae.

Evenimentul s-a bucurat de interes si popularitate iar festivitatea de premiere va incununa rezulatele obtinute de elevi. D-na Inspector scolar Laura Staicu transmite un mesaj de multumire tuturor cadrelor didactice implicate si indemnul a de privi cu deschidere si interes aceste oportunitati de colaborare prin intermediul parteneriatelor,cu impact deosebit asupra profesiei noastre si a copiilor pe care ii formam” a transmis ISJ Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Camion defect la ieșirea din Alba Iulia spre Teiuș. Circulația se desfășoară cu dificultate

Publicat

trafic

Circulația rutieră se desfășoară cu greutate miercuri, în jurul orei 17:45, la ieșire din Alba Iulia spre Teius.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba spun că motivul este un camion defect, pe carosabil.

Știre în actualizare

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un bărbat din Alba, înjunghiat în zona inimii de cel căruia i-a oferit o cafea la un bar. Motivul pentru care era să fie ucis

Publicat

A simțit o arsură în piept, a scăpat paharul din mână și a ieșit în fața barului – momentul în care un bărbat din Aiudul de Sus și-a dat seama că a fost înjunghiat cu un briceag, în zona inimii, de către un alt bărbat căruia i-a oferit o cafea.

Fapta care a șocat comunitatea din Aiudul de Sus s-a petrecut pe 2 aprilie 2020, dar magistrații Tribunalului Alba l-au condamnat pe făptaș abia opt luni mai târziu, pe 15 decembrie 2020. În urma pedepsei primite, inculpatul a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ce s-a întâmplat

În seara de 2 aprilie, în jurul orei 21.00, Vasile A. se afla într-un bar din Aiudul de Sus, la o masă de lângă tejgheaua barului.

La un moment dat, în local a intrat și C.M., alături de încă trei prieteni. Cei patru s-au așezat la o masă, iar C.M a mers la bar pentru a comanda ceva de băut, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Alba.

La bar, bărbatul s-a întâlnit cu Vasile și i-a oferit o cafea, cafea pe care cel din urmă nu a refuzat-o.

În timp ce C.M. se întorcea la masă cu băutura, Vasile s-a ridicat de la masa la care stătea, a scos din buzunar un briceag cu lama de aproape 9 centimetri și i l-a înfipt celui care i-a oferit o cafea, fix în dreptul inimii.

Bărbatul a ieșit din bar cu rana din care curgea sânge și a așteptat salvarea.

Cel care l-a înjunghiat a stat și el în bar și a așteptat poliția.

Din fericire, înjunghierea, chiar dacă a fost în dreptul inimii, nu i-a pus viața în primejdie bărbatului.

În timpul audierii, Vasile a declarat că motivul pentru care l-a înjunghiat pe bărbat, din senin, a fost acela că era băut și posibil îi era teamă să nu îi fie furați banii pe care îi avea asupra sa.

L-a înjunghiat fără motiv

În cursul urmării penale, ”bărbatul a susținut că a aplicat victimei lovitura cu briceagul întrucât îi era teamă de persoana vătămată.

Susținerea inculpatului nu poate fi primită, argumentat de împrejurarea, pe de o parte că martorii audiați în cursul urmăririi penale și ulterior în cursul cercetării judecătorești au confirmat persoana vătămată nu a adoptat vreo atitudine de natură a stârni temerea inculpatului, iar pe de altă parte, inculpatul a fost cel care a generat o stare de temere în cadrul localului”, se arată în motivarea magistraților.

Bărbatul înjunghiat a declarat că a fost lovit un cuțit în piept fără un motiv anume. A simțit o arsură în piept, a scăpat paharul din mână și a ieșit în fața barului pentru a primi îngrijiri medicale.

Martorii au spus că inculpatul a lovit victima cu un briceag, pe care i l-a înfipt în piept, în zona inimii, fără ca persoana vătămată să-l fi provocat ori fără să fi avut vreun alt un motiv anume. Totodată, din declarațiile martorilor audiați reiese că fapta săvârșită de inculpat a produs panică în rândul persoanelor prezente, care au fugit afară din bar, de teamă.

Pedeapsa

Pentru fapta sa, bărbatul de 61 de ani, recidivist, a fost condamnat pentru tentativă de omor calificat și port ilegal de armă albă.

Judecătorii Tribunalului Alba l-au condamnat pe Vasile A. la 8 ani și 2 luni închisoare cu executare și aproape 5000 de lei, despăgubiri civile, pentru victima sa.

Bărbatul nu a fost de acord cu pedeapsa primită și a făcut apel. Procesul se află pe rolul instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia, iar o decizie definitivă va fi dată pe 10 februarie 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: PERCHEZIȚII în Alba și alte 3 județe, la o grupare de falsificatori de Euro și traficanți de droguri

Publicat

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov, au efectuat 28 de percheziții în Alba, Brașov, Craiova și Ploiești.

Operațiunile acestora vizează un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, falsificare de monede, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și trafic de droguri de risc și de mare risc.

Perchezițiile au avut loc miercuri, 27 ianuarie.

În fapt, în cursul lunii iulie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în județul Brașov, s-ar fi constituit o grupare infracțională organizată, ai căror membri ar fi implicați în falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene.

Din investigații a reieșit faptul că o parte a membrilor grupării ar fi întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de statul român, respectiv bancnote din cupiura de 100 de lei, sens în care ar fi efectuat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.

Un alt palier abordat ar fi fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care ar fi oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină) mai multor persoane.

Aparatură de falsificare

În perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării ar fi intenționat să pună în circulație 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiura de 50 de euro falsificate.

În urma perchezițiilor, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei.

21 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov și B.C.C.O. Brașov, în vederea audierii și dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au fost sprijiniți în activități de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, alături de polițiști ai structurilor de combatere a criminalității organizate din Craiova, Ploiești, Alba și București, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.M.J. Burebista Brașov.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Sursă: BCCO Brașov

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Publicat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a anunțat miercuri că ministerul vrea să crească numărul de teste pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus.

De asemenea, testarea se va face și în școli.

Declarații: 

”Am discutat mult despre testarea din școli, pentru că ne dorim cu toții să reînceapă școlile. Dar acest lucru trebuie făcut în siguranță. Pentru acest lucru avem în vedere testarea rapidă cu teste antigen. Testarea se va adresa și cadrelor didactice.

În paralel cu modificarea indicilor de raportare e esențial să creștem capacitatea de testare, ca să știm incidența reală în țară.

În toate statele numărul infecțiilor crește alarmant, noile tulpini încep să fie circulante, țările adoptă măsuri suplimentare, ne obligă și pe noi să fim cu garda sus și să știm exact ce avem de făcut”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate