Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mama bebelușului cu reacție adversă severă la vaccinul BCG, a dat în judecată spitalul din Sebeș. Dosarul a ajuns la Tribunalul Alba


Publicat

În urma scandalului izbucnit la sfârșitul anului 2012, referitor la sute de copii din România care s-au îmbolnăvit după ce au fost injectați cu BCG, un vaccin achiziționat din Danemarca, Ioana Daniela Hopârtean, mama unui bebeluș din Sebeș care a manifestat o reacție adversă la același vaccin, a hotărât să dea statul român în judecată. Astfel, vineri, la un an și jumătate de la incident, femeia a apelat la ajutorul unei Asociații de Asistență pentru Consumatori și a înaintat proces Spitalului Municipal Sebeș.

În noiembrie 2012, Vlad Hopârtean, un bebeluș de numai 7 luni, s-a îmbolnăvit după ce a manifestat o reacție alergică la vaccinul BCG, provenit dintr-un lot străin, vaccin care conţinea tulpina Copenhaga: „La 7 săptămâni am descoperit o gâlmă sub braţ, nu aveam de unde să ştiu ce este, am fost la urgenţe, acolo mi s-a spus că s-ar putea să fie o reacţie la vaccinul BCG făcut în maternitate. După aceea s-a mărit, s-a roşit, şi-a schimbat culoarea”, a declarat, la acea vreme, mama bebelușului, Daniela Hopârtean.

Părinţii au ajuns cu micuţul la un medic specialist din Târgu-Mureş, care a confirmat faptul că ganglionul copilului s-a umflat din cauza vaccinului şi i-a sfătuit să nu folosească tratamentul anti TBC, deoarece tulpina Copenhaga a virusului este rezistentă la acesta. Între timp lucrurile s-au agravat, gâlma de la subraţ a ajuns la dimensiunea unui ou de porumbel şi a fistulizat. De atunci Vlad trebuie dezinfectat de câteva ori pe zi, trebuie ferit de frig şi umezeală, alimentat şi hidratat corect.

Pentru a i se face dreptate și a evita ca pe viitor și alte familii să treacă prin drama lor, Daniela Hopârtean a chemat în judecată Spitalul Municipal Sebeş, manageriat de dr. Nicolae Stanciu. Dosarul cu nr. 1698/107/2014 a fot înaintat Tribunalului Alba, vineri, 13 martie. Demersul Danielei Hopârtean este susținut de Asociația de Asistență pentru Consumatori ”Urban și Asociații”.

Reamintim că în 2012, producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino” nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea Ministerului Sănătăţii, deşi vaccinul era produs fără întrerupere de 80 de ani. România a fost a doua ţară din lume care a practicat vaccinarea BCG, însă din 2009, a sistat producţia. Imediat după achiziţionarea produselor din Danemarca, au început problemele: sute de copii au avut de-a face cu reacţii adverse, pentru că tratamentul tuberculostatic este foarte agresiv pentru bebeluşi.

Dacă vaccinul BCG produs la „Cantacuzino” costa, în 2012, 1 leu, cel achiziţionat ulterior din Danemarca costa de 11 ori mai mult, iar bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari, pentru 588.000 de doze, exact suma de bani de care „Cantacuzino” ar mai fi avut nevoie pentru a reporni linia de producţie a vaccinului BCG.

De menţionat este faptul că, în intervalul 2005 – 2012, nu a fost sesizată nici o reacţie adversă ca urmare a utilizării vaccinului BCG produs la “Cantacuzino”.

Totodată, autorităţile estimau, la finele anului 2012, că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.

De asemenea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG  (care pot fi mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, dar şi ulceraţiile) este de unu la mie. România a avut, în perioada 2011 – 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0.6 la mie, a precizat Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Până în 6 noiembrie 2012, au fost înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar una, din altul.

Din totalul celor 115 cazuri de reacţii adverse severe, 44,3% au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8% chirurgical, iar 6% antibiotic.

Sursa/foto: citynews.ro, mediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. alabama

  luni, 17.03.2014 at 11:26

  Foarte bine a facut! In primul rand, de ce si-a vaccinat copilul? Nu mai e un secret faptul ca prin aceste vaccinuri se doreste imbolnavirea omenirii. Nu e o teorie a conspiratiei, ci o spun o gramada de cazuri neplacute care au avut loc in urma acestor vaccinuri. Bunicii si strabunicii nostri nu erau toti vaccinati si uite ca au trait pana la varste inaintate. GANDITI-VA INAINTE SA VA VACCINATI SI NU VA MAI LASATI PRADA MANIPULARII STATULUI !

 2. Vacantzioner

  luni, 14.04.2014 at 17:41

  Anti-vaccinarea este o atitudine iresponsabila. Exista intr-adevar reactii adverse la un mic procent din cei vaccinati, dar per total merita sa iti vaccinezi copilul. Bunicii si strabunici nostrii nu erau vaccinati si mortalitatea si morbiditatea erau uriase pe vremea cand erau ei copii fata de perioada actuala. Intrebati-va parintii si bunicii despre asta si nu va mai lasati prada manipularii unor iresponsabili!

  • alina

   sâmbătă, 23.05.2015 at 17:57

   si totusi copilul meu e al meu, nu e ”per total” al tuturor, ca sa ma afecteze emotional doar 0,001%. ma afecteaza 100%.

  • Florinel Voicu

   duminică, 09.07.2017 at 06:22

   Cine esti si ce urmărești???!!!
   Vreau să te cunosc!
   Intră în amănunte !

 3. Florinel Voicu

  duminică, 09.07.2017 at 06:18

  Vacantzioner !!! Cine esti si ce urmărești???!!!
  Vreau să te cunosc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu de vegetație la Șeușa, comuna Ciugud. Câțiva oameni din sat au ieșit să stingă focul

Publicat

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit miercuri seară, în jurul orei 22:30, la Șeușa, comuna Ciugud. 

Iarba uscată și tufele de pe un deal din apropierea satului, au luat foc pe o zonă extinsă. 

Câțiva oameni din localitate au ieșit afară, încercând să stingă incendiul. Flăcările sunt departe de zona locuită a satului, nefiind pericol ca focul să ajungă la case.

Foto: Cititor Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

România, în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil. ”Este ușor, nu mai avem nevoie de parole”

Publicat

Românii au devenit tot mai interesați să plătească la magazine cu telefonul mobil, cu ceasul sau brățările. Astfel, România a ajuns în top 10 mondial la creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Crețu managerul general al Visa Europe pentru Romania, Croatia, Slovenia și Malta, la DCNews unde a vorbit despre alternativele plăților cu cardul: plățile cu telefonul, ceasul sau brățările.

„Am vorbit până acum despre plata cu cardul, dar foarte interesant e saltul făcut de plățile cu telefonul mobil, cu ceasuri, cu brățări. Anul trecut, în România, creșterea plăților cu mobilul era de 10% de la lună la lună.

Deja, și aici, România e în top 10 mondial pentru creșterea și penetrarea plăților cu telefonul mobil.

Am intrat în utilizarea amprentei sau a recunoașterii cu ajutorul irisului, deci odată ce începem să utilizăm telefonul mobil e mult mai ușor, nu mai avem nevoie de parole.

E mult mai ușor, nu mai trebuie să luăm portofelul.

Luăm doar telefonul mobil sau, când ieșim la alergat, putem plăti cu anumite ceasuri unde dorim. Rețeaua de comercianți, de terminale, este eminamente contactless, peste 90 – 95%.

Anul acesta credem că vom termina cu aproape de 100% din terminalele POS care vor accepta plățile contactless.

Practic, fenomenul este de noua normalitate”, a declarat Cătălin Crețu

Schimbări majore în comerțul online

Segmentul online a beneficiat masiv, mai ales magazinele de amenajare a locuinței, magazinele alimentare și bineînțeles magazinele pentru haine și accesorii.

Știm foarte bine că schimbarea a venit nu doar din partea deținătorilor de carduri, dar a venit și din partea comercianților. Mulți dintre ei, pentru a supraviețui, au deschis și comerțul online, și vânzările online.

Alții, efectiv au fost puși pe hartă. Gândiți-vă că înaintea acestei perioade, care era prezența sau vizibilitatea firmelor de livrare la domiciliu? Foarte redusă. În această perioadă efectiv au crescut exponențial.

Sau dacă ne gândim la aceste firme noi care activează în zona de mobilitate urbană. Este un concept nou și poate puțin metaforic pentru toate firmele acelea care au distribuit scuterele electrice în țară, prin orașele mari.

Înainte foarte puțină lume le folosea. Iată că odată cu restricțiile acestea, din ce în ce mai mulți oameni au apelat, și-au înregistrat cardurile, și au început să facă aceste tranzacții fără să simtă efectiv. „, a declarat Cătălin Crețu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai puțin de jumătate dintre bolnavi au anticorpi, la șase luni de la trecerea prin COVID. Studiu

Publicat

Mai puțin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecția SARS-CoV-2 mai prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu. 44% dintre persoanele care au trecut prin infecție au continuat să prezinte simptome post-vindecare.

Studiul făcut de Regina Maria, demarat în august 2020, în București și Cluj, s-a bazat pe folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii.

În timp ce faza I a studiului a evaluat răspunsul imun la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR, faza a II-a examinează gradul de protecție după o perioadă de timp mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

În faza II a studiului au fost testați doar pacienții care aveau un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID.

Studiul arată că, la jumătate de an, foștii pacienți sunt și mai puțin protejați: doar 47% au mai prezentat anticorpi detectabili.

Anterior, faza I evidențiase anticorpi la 79% dintre persoane, la mai puțin de 3 luni de la testarea RT-PCR pozitivă. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative între femei și bărbați.

Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecați, care au realizat un test RT-PCR după faza acută a bolii, au prezentat rezultate pozitive. Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19. Cazuistica internațională cuprinde puține descrieri care să indice faptul că, în astfel de cazuri, este vorba despre o reinfectare, limitarea certificării acestora fiind impusă de necesitatea secvențierii suplimentare și a integrării într-un context epidemiologic bine documentat.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, declară dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

Simptome persistente după vindecare

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare, dintre care cele mai frecvente au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii. Un studiu The Lancet Psychiatry lansat recent anunța sechele neurologice și psihiatrice cu o incidență de 34% a pacienților care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare. Alte studii internaționale confirmă persistența simptomelor post vindecare, în diferite grade de afectare și necesități de reinternare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare. Așadar, persistența simptomelor post-COVID nu pare să se coreleze cu persistența anticorpilor IgG detectabili.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive. Excepțiile se înscriu în categoria unor situații specifice, de pacienți imunodependenți sau cu forme severe de boală.

Vaccinare sau imunitate dobândită natural?

Diferitele mutații are virusului implică reluarea epuizantă a cercetărilor de fiecare dată, pacienții vindecați se pot reinfecta, iar populația continuă să fie la risc, guvernele impunând gradual noi măsuri de protecție.

Cel mai mare studiu desfășurat până acum referitor la riscul de reinfectare, derulat în Danemarca, a arătat că, deși infecția inițială era asociată cu un grad general de protecție la reinfectare de 80%, pe segmentul de vârstă de peste 65 de ani, această protecție a fost revizuită dramatic la 47%.

Studiul imunității post-vaccinare demarat de Regina Maria, încă în derulare, evidențiază rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecție și ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori. De asemenea, persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au prezentat un titru mediu al anticorpilor dobândiți post-vaccinare semnificativ mai mare decât cel al persoanelor care nu au trecut prin boală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cinci angajați ai Spitalului Județean de Urgență Alba, confirmați COVID după vaccin. Trei dintre ei sunt medici

Publicat

La Spitalul Județean de Urgență Alba au fost înregistrate cinci cazuri în rândul personalului, confirmate COVID ulterior imunizării.

Trei dintre cei cinci sunt medici. Aceste persoane au fost confirmate pozitiv după ce s-au vaccinat.

”Cinci cadre medicale, dintre care trei medici, o infirmieră și un registrator medical, au fost confirmate cu COVID-19, din februarie și până în prezent, după ce au primit ambele doze de vaccin.

Toate cazurile au prezentat forme ușoare și au avut o evoluție favorabilă. Precizăm că toate cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, indiferent dacă au fost imunizate sau nu, sunt testate constant în scop preventiv, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor”, au precizat reprezentanții SJU, pentru Alba24.

Șeful Direcției de Sănătate Publică Alba a dat detalii despre protecția oferită de vaccin.

”Vaccinul oferă o protecție de până la 94% împotriva bolii și de 100% împotriva formelor severe ale bolii. Vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de a ne proteja și totodată de a reduce numărul de cazuri noi”, a declarat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, pentru Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate