Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mandatele aleșilor se prelungesc cu șase luni de la încetarea stării de urgență. Legea amânării alegerilor locale a fost votată

Camera Deputatilor, Parlament

Publicat

Camera Deputaților a adoptat joi, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Potrivit proiectului depus de PSD, UDMR, Pro România și ALDE, Parlamentul este cel care va stabili prin lege organică data alegerilor și nu Guvernul, cum era până în prezent.

Actul normativ a fost adoptat cu 204 voturi ”pentru”, 105 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri.

PNL a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților (aceeași formă ca la Senat):

  • Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
  • Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 aprilie de Senat, care a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, Senatul a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

A fost păstrată din ordonanța de urgență a guvernului doar prevederea care oferă posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

Legea urmează să fie transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. De asemenea, actul normativ poate fi atacat la Curtea Constituțională.

sursa: g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate