Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Muzeul PRINCIPIA n-a fost inaugurat pentru că n-a fost finalizat. Hala din oțel și sticlă de 3,5 milioane euro trebuia terminată în februarie 2014


Publicat

Inaugurarea Muzeului Principia din Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, a zidului medieval din zona clădirii Ierihon și a drumului roman “Via Principalis” din zona străzii Mihai Viteazul a fost amânată. Sau mai bine zis, nici n-a fost programată. Contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni, proiectul de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina era, la data când trebuia finalizat- luna februarie 2014, la un stadiu de realizare de 25%.  Opt luni mai târziu, în data de 5 septembrie 2014, primarul Mircea Hava spune că lucrările sunt finalizate în proporție de 80%. Pe de altă parte, Danil Sabău – patronul Grup Corint – firma care a construit muzeul de oțel și sticlă, îl contrazice pe primar și face o declarație care, în substratul ei, pare a ascunde o dorință, spunând că, practic, lucrarea este gata, doar că nu s-a stabilit cine va administra acest nou edificiu din inima cetății Alba Carolina.

În prezența a aproape 100 de restauratori, arhitecţi, istorici, arheologi, specialişti şi experţi de renume naţional în domeniul restaurării şi conservării arheologice, inaugurarea Muzeului Principia din Piața Cetății a fost amânată. Jurnaliștii prezenți la  deschiderea ușilor de sticlă au aflat că inaugurarea Principiei a fost stabilită pentru o altă dată, din nou, dintr-un principiu cât se poate de simplu: nu este gata!

Iar ca o scuză, Danil Sabău– patronul Grup Corint- firma care a construit hala de oțel și sticlă, a spus: ”practic investiția este terminată, sunt doar expuneri de elemente de partimoniu într-o zonă sau alta, în funcție de cum decid muzeografii în continuare. Momentul în care autoritățile locale vor desemna cine va administra acest muzeu, este un muzeu, în acel moment probabil că toate autoritățile locale vor hotărî și data când vor deschide acest muzeu”.

”Sigur că toate descoperirile arheologice de aici din interiorul Cetății, o parte sunt expuse în atriumul care este organizat în afară, chiar și elementele care au fost găsite pe acest perimetru și bineînțeles, este partea acoperită pe care din start ne-am gândit să o adăpostim. Este foarte greu , într-o zonă ca a noastră, cu atâtea anotimpuri, să conservi atât de bine monumente atât de importante pe care să le vezi în timp. Specialiștii au luat hotărârea să rămânem într-un spațiu închis cu cele mai importante dintre ele și să le expunem aici și partea de exterior, din fața atriumului să punem toate celelalte elemente, nu numai cele care au fost descoperite aici, celelalte din perimetrul interiorului Cetății”, a mai adăugat Danil Sabău

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, prezent la eveniment, a declarat: „Suntem în fața la Principia. Este un obiectiv, este ultimul obiectiv din zona centrală a Cetății, este în proporție de 80% gata, astăzi avem fericitul prilej și chiar onoarea de a avea printre noi peste 60 de restauratori , membri ai Uniunii Restauratorilor din România, președinta Uniunii Arhitecților din România, oameni care știu ce înseamnă aceste lucruri. Toți sunt la un simpozion care a debutat în seara asta și continuă mâine, un simpozion științific și normal că era foarte bine să le fie prezentată Principia, modul în care au gândit arhitecții, modul în care a început această realizare. Bineînțeles că așteaptă și bile negre pe lângă bilele albe, zic fără să zâmbesc, pentru că întotdeauna, mai mulți gândesc mai bine decât unu sau doi și oamenii, toți cei care spun ceva, suntem siguri că fac chestia asta ca să îndrepte anumite lucruri, pe care poate din viteză nu le-am văzut. Este bine că, în timpul ăsta, deschizându-se șantierul, au venit și foarte mulți albaiulieni, care erau foarte curioși ce se întâmplă aici. În momentul în care se va termina definitiv o să vă anunțăm și sunt sigur că toată lumea se va bucura pentru că este un lucru deosebit, e o bucățică de istorie pe care încercăm să o prezentăm vie”, a mai spus primarul Mircea Hava, primarul municipiul Alba Iulia.

Licitația pentru construirea Muzeul Principia a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”. Ultimele trei au acționari comuni și sunt controlate de Danil Sabău. Valoarea contractului este de 16.507.213 lei ( aproximativ 3,5 milioane euro). Construcția realizată, o amestecătură de fier și sticlă, a fost asemuită cu o hală agroalimentară și criticată,  mai ales, din cauza nepotrivirii cu arhitectura din zona Cetății Vauban . Hala Principia a fost amplasată în imediata apropiere a Sălii Unirii- o clădire cu o importantă semnificație istorică, politică și arhitecturală și acoperă o parte dintr-o altă clădire de patrimoniu, cea a Universității 1 Decembrie 1918.

Muzeul adăpostește vestigii romane descoperite în momentul în care a fost construită Piața Cetății, după ce aceeași firmă Grup Corint a defrișat un întreg parc cu copaci seculari. Peste 100 de copaci din Parcul Custozza au fost doborâți la pământ în ciuda protestelor și a lanțurilor umane ale celor care au vrut să se opună defrișării masive.  Autoritățile locale, proiectantul și chiar și constructorul au motivat atunci că Cetatea odată restaurată avea nevoie de o piațetă, o ”inimă” care să-i dea viață și să o transforme într-o destinație turistică, cu terase frumoase,  spațiu destinat concertelor pentru evenimentele pe care autoritățile le promiteau în perioadele următoare. Atragerea turiștilor este vitală pentru Alba Iulia, un oraș ocolit de marii investitori din cauza numărului mic al populației active, iar evenimentele organizate de autorități  reprezintă un punct important în strategia de atragere a turiștilor.

Ceea ce s-a și întâmplat, până în data de 4 septembrie, când, Alba Iulia Music & Film Festival a fost mutat în grabă din Piața Cetății  în Latura de Vest a șanțurilor cetății. Mutarea scaunelor și a scenei a întârziat începerea spectacolului din prima zi a festivalului cu cel puțin o oră, iar multă lume care n-a mai apucat să afle de schimbarea locației, avea să vadă, la ora începerii spectacolului anunțat, o ”inimă” a cetății goală, fără viață. Aceste mișcări de ultim moment au venit din dorința patronului firmei care a construit Hala care acoperă vestigiile romane din Piața Cetății, dorință îndeplinită automat de autoritățile locale.

Mai mult, există semnale că pe viitor toate evenimentele care vor avea loc la Alba Iulia să  fie relocate în alte zone decât Piața Cetății.

Culisele acestor manevre scot în evidență o expansiune calculată a Grupului Corint- firmă patronată de controversatul om de afaceri Danil Sabău- spre o acaparare a celor mai importante zone ale Cetății Alba Carolina.

Firmele lui Sabău au concesionat aproape 11.000 de mp și multe spații din interiorul  Cetății Alba Carolina, pentru care plătește în jur de 1000 euro/ lună. Porțile de intrare pe pietonala Mihai Viteazu, respectiv Poarta a III-a și Poarta a IV-a sunt puncte de lucru ale firmei Grup Corint, în acestea fiind amenajate magazine  și un fel de ”puncte de informare turistică”. Firma controlată de Sabău a construit în zona concesionată un hotel de cinci stele, investiția fiind evaluată la circa cinci milioane euro. Hotelul se află în imediata apropiere a Pieței Cetății  într-o clădire de patrimoniu pe care Grup Corint a preluat-o odată cu concesiunea terenului. În Piața Cetății, firma lui Danil Sabău, mai are amenajat un restaurant și o terasă de circa 200 mp, pe pietonala Mihai Viteazu, aceasta fiind cea mai mare și singura pentru care nu s-a organizat licitație pentru ocuparea suprafeței de pe domeniul public. În cazul în care va primi ”cadou” și administrarea muzeului Principia, practic toată inima Cetații Alba Carolina va fi la dispoziția Grup Corint.

Pentru amenajarea Cetății Vauban din Alba Iulia s-au plătit din bani publici ( din bugetul orașului, finanțări guvernamentale  și fonduri europene) peste 70 milioane de euro, investiția finală fiind de 140 milioane euro. Majoritatea lucrărilor de restaurare și amenajare au fost câștigate prin licitație publică de firmele lui Sabău, fiind singurele care au depus oferte de participare. Mai multe lucrări executate au stârnit critici și semne de întrebare în ceea ce privește atât execuția cât și valoarea în bani a acestora. Printre acestea sunt de notorietate restaurarea Porții I , care a durat mai bine de 10 ani, construcția Porții a II-a a Cetății ( doi stâlpi pe care au fost montați doi atlanți luați din depozitul Muzeului de Istorie din Alba Iulia)- aprox 500.000 euro ( cât un bloc cu 4 etaje), un clopot amplasat în Piața Cetății pe care a fost inscripționat greșit un paragraf din Rezoluția Marii Uniri de la 1918, iar, ultima, prețul construcției Muzeului Principia care se ridică la  aprox.  3,5 milioane de euro.

Citește și VIDEO: Cavalerii Templieri la Alba Iulia. Dan Sabău patronul Grup Corint a amenajat o ”COMANDERIE” la Traseul Celor Trei Fortificații

 Citește și Amprente MASONICE în Cetatea Alba Carolina. Templierii își arogă meritele pentru „noua înfățișare” a zonei istorice din Alba Iulia

 Citește și Grup Corint și-a lăsat amprenta pe Poarta Sărutului a lui Brâncuși: În timpul „restaurării”, și-a schimbat culoarea. Vezi reacția lui Daniel Sabău

CItește și Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România cere RĂSPUNSURI privind lucrările desfăşurate în Cetatea Alba Carolina

Citește și TELEVIZIUNEA locală ALBA TV controlată de PATRONII GRUP CORINT și-a cerut INSOLVENȚA: A acumulat datorii de aproximativ 1 milion de lei

Citește și Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoriaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. petre

  duminică, 07.09.2014 at 09:05

  minciuni ordinare.

 2. gigi

  duminică, 07.09.2014 at 15:53

  Muzeul Principia
  structura metalica 25x25m…150.000E
  pereti sticla 800mp ……………..50.000E
  fundatie beton 50mc…………..10.000E
  acoperis 625mp………………….20.000E
  luminat ornamental……………….5.000E
  statui bronz (vreo 5)……………70.000E (pret dat de primarie presei)
  zidurii,coloane, …………………..15.000E
  manopera (sa consideram cat valoarea materialelor)
  ………………………..320.000E
  ––––––––––––
  TOTAL:…640.000E

  Drumul roman “Via Principalis”
  sapatura, asezat bolovani, pietris, dat cu mortar alb peste
  …………………………20.000E
  gard de lemn……………….5.000E
  ––––––––––––-
  TOTAL:…25.000E
  Prostia si ignoranta noastra…diferenta pana la 3,66 milioane euro
  Adica valoarea reala a lucrarii este undeva la 18% din cat a luat constructorul.
  Preturile le-am gasit la diversi furnizori si chiar le-am crescut cu 20-30% fata de oferte. Sunt constructori de hali metalice care iti pun la dispozitie calculatoare online, trebuind doar sa introduci dimensiunile halei. Cea mai scumpa structura metalica la dimensiunile alea am gasit-o la 90.000E.

  Va las pe voi sa calculati cam cat s-a castigat de pe urma intregii cetati.

 3. lupu sur

  luni, 08.09.2014 at 00:02

  Nu-i mai satura nimeni de ciolan. Pur,fara fasole.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Calendar EVALUARE NAȚIONALĂ 2021 clasele II, IV și VI. Probele se desfășoară în luna mai, cu prezența fizică a elevilor

Publicat

copii elevi scoala clasa

Calendarul Evaluărilor Naționale 2021 pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a a fost publicat în Monitorul Oficial. Elevii vor susține testările în luna mai, cu prezență fizică.

Subiectele vor fi concepute după modelele testelor PISA.

Calendar Evaluare Națională pentru clasa a VI-a 2021:

Fiecare probă durează 1 oră

12 mai 2021: Limbă şi comunicare

13 mai 2021: Matematică şi Ştiinţe ale naturii

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a VI-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Engleză_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Engleză_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Franceză_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Franceză_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Germană_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Germană_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Italiană_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Italiană_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Limbă și comunicare_Spaniolă_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Limbă și comunicare_Spaniolă_EN VI 2021

Model subiect/Test 1 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Model subiect/Test 2 Matematică şi Ştiinţe ale naturii_EN VI 2021

Calendar Evaluare Națională clasa a IV-a 2021:

Fiecare probă durează 1 oră

18 mai 2021: Limba română

19 mai 2021: Matematică

20 mai 2021: Limba maternă

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a IV-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 1 Matematică_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Matematică_EN IV 2021

Calendar Evaluare Națională pentru clasa a II-a 2021 (actualizat):

Fiecare probă durează 30 de minute

25 mai 2021 – Limba română / limba maternă (scris)

26 mai 2021 – Limba română / limba maternă (citit)

27 mai 2021 – Matematică

28 mai 2021 – Limba română pentru minoritățile naționale (scris / citit)

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a II-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Română – citit_EN II 2021

Model subiect/Test 2 Română – citit_EN II 2021

Model subiect/ Test 1 Limba maternă maghiară – citit

Model subiect/ Test 2 Limba maternă maghiară – citit

Model subiect/ Test 1 Limba maternă germană – citit

Model subiect/ Test 1 Limba maternă germană – citit

Model subiect/ Test 1 Limba română – scris_EN II 2021

Model subiect/ Test 2 Limba română – scris_EN II 2021

Model subiect/ Test 1 Limba maternă maghiară – scris

Model subiect/ Test 2 Limba maternă maghiară – scris

Model subiect/ Test 1 Limba maternă germană – scris

Model subiect/ Test 2 Limba maternă germană – scris

Model subiect/Test 1 Matematică_EN II 2021

Model subiect/Test 2 Matematică_EN II 2021

Modelele de subiecte publicate de Ministerul Educației pentru Evaluare Națională 2021 – clasele II, IV, VI sunt aceleași cu cele din 2019.

surse: edupedu.ro, subiecte.edu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

RECORD de decese COVID de la începutul pandemiei: 237 de morți în 24 de ore, 1.432 pacienți la ATI. Date oficiale, 20 aprilie

Publicat

Au fost raportate 2.931 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise marți, 20 aprilie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: 59 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în municipii, orașe și comune din județ

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 20 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.034.003 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

950.242 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.931 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 26.618 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 19.04.2021 (10:00) – 20.04.2021 (10:00) au fost raportate 237 de decese (145 bărbați și 92 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 16 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 66 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 91 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 59 decese la categoria de peste 80 de ani.

220 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 6 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 11 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.113. Dintre acestea, 1.432 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.154.381 de teste RT-PCR și 796.282 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 23.388 de teste RT-PCR (13.178 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.210 la cerere) și 12.358 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 424 de teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 20 aprilie a.c.

Pe teritoriul României, 46.551 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.837 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 42.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 131 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.278 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 748 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 19 aprilie, 5.088 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 993.745 de lei”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Ilfov – 43424 – 56 – 4,96

Mun. București – 2E+05 – 500 – 4,71

Cluj – 54885 – 192 – 4,61

Brașov – 42084 – 99 – 3,19

Hunedoara – 21947 – 94 – 3,16

Timiș – 52422 – 101 – 3,1

Arad – 22703 – 69 – 3,03

Alba – 19972 – 56 – 3,02 (59 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Bihor – 27591 – 137 – 2,83

Sibiu – 25133 – 42 – 2,77

Constanța – 41412 – 53 – 2,76

Covasna – 7903 – 32 – 2,76

Mureș – 22539 – 87 – 2,55

Galați – 26318 – 64 – 2,44

Teleorman – 12993 – 78 – 2,37

Prahova – 32949 – 76 – 2,31

Brăila – 12650 – 31 – 2,29

Vâlcea – 15658 – 46 – 2,29

Caraș – Severin – 10480 – 30 – 2,27

Giurgiu – 10597 – 18 – 2,13

Bistrița – Năsăud – 11278 – 28 – 2,12

Argeș – 25896 – 62 – 2,1

Sălaj – 10434 – 36 – 2,07

Ialomița – 10364 – 24 – 1,95

Tulcea – 8027 – 13 – 1,94

Dolj – 25491 – 28 – 1,73

Neamț – 17893 – 72 – 1,71

Iași – 41055 – 78 – 1,7

Bacău – 25135 – 48 – 1,67

Buzău – 11915 – 26 – 1,62

Olt – 13930 – 24 – 1,55

Călărași – 9625 – 25 – 1,5

Dâmbovița – 21803 – 41 – 1,5

Mehedinți – 7845 – 28 – 1,45

Vrancea – 10125 – 37 – 1,38

Botoșani – 13637 – 32 – 1,37

Satu Mare – 12604 – 50 – 1,37

Harghita – 7674 – 32 – 1,35

Vaslui – 15489 – 25 – 1,15

Gorj – 9004 – 14 – 0,75

Maramureș – 19926 – 23 – 0,73

Suceava – 23598 – 25 – 0,71

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 618 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 77

Constanţa – 40

Timiş – 32

Dolj – 30

Hunedoara – 29

Galaţi – 23

Braşov – 22

Cluj – 21

Iaşi – 21

Satu Mare – 20

Arad – 18

Prahova – 18

Vaslui – 18

Mureş – 17

Neamţ – 17

Alba – 16

Ilfov – 16

Caraş – Severin – 15

Giurgiu – 14

Suceava – 14

Argeş – 12

Bacău – 11

Botoşani – 11

Teleorman – 11

Vrancea – 10

Bihor – 9

Gorj – 9

Sibiu – 8

Dâmboviţa – 7

Olt – 7

Sălaj – 7

Bistriţa – Năsăud – 5

Covasna – 5

Tulcea – 5

Brăila – 4

Buzău – 4

Harghita – 3

Ialomiţa – 3

Vâlcea – 3

Călăraşi – 2

Maramureş – 2

Mehedinţi – 2

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 59 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

Au fost înregistrate 59 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba marți, 20 aprilie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.076 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 18492 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 580 decese.

Luni, în Alba au fost prelucrate 516 probe (248 la DSP si 268 la SJU). Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 198497.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (45 de cazuri noi)

Alba Iulia – 26

Sebeș – 6

Blaj – 4

Câmpeni – 3

Cugir – 3

Abrud – 1

Ocna Mureș – 1

Teiuș – 1

Rural (14 cazuri noi)

Crăciunelu de Jos – 2

Horea – 2

Ocoliș – 2

Stremț – 2

Rădești – 1

Săliștea – 1

Sântimbru – 1

Sohodol – 1

Șona – 1

Șugag – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 3,02 (anterior 3,15):


TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Ocna Mureș – 70 cazuri – 5,01 (anterior 5,22)

Abrud – 23 cazuri – 4,39 (anterior 4,01)

Câmpeni – 32 cazuri – 4,36 (anterior 3,13)

Alba Iulia – 328 cazuri – 4,29 (anterior 4,70)

Cugir – 101 cazuri – 3,93 (anterior 4,05)

Blaj – 77 cazuri – 3,70 (anterior 3,61)

Aiud – 81 cazuri – 3,19 (anterior 3,38)

Sebeș – 96 cazuri – 2,92 (anterior 3,01)

Baia de Arieș – 10 cazuri – 2,63 (anterior 2,63)

Teiuș – 19 cazuri – 2,62 (anterior 2,76)

Zlatna – 5 cazuri – 0,63 (anterior 0,50)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Crăciunelu de Jos – 14 cazuri – 6,57 (anterior 5,63)

Sălciua – 8 cazuri – 5,59 (anterior 8,39)

Cut – 6 cazuri – 4,71 (anterior 4,71)

Ciugud – 15 cazuri – 4,61 (anterior 4,92)

Sohodol – 7 cazuri – 4,20 (anterior 2,40)

Șibot – 10 cazuri – 4,13 (anterior 4,13)

Ighiu – 27 cazuri – 3,84 (anterior 4,12)

Stremț – 9 cazuri – 3,67 (anterior 5,31)

Vințu de Jos – 19 cazuri – 3,45 (anterior 3,63)

Livezile – 4 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Noșlac – 6 cazuri – 3,31 (anterior 4,41)

Poșaga – 3 cazuri – 3,13 (anterior 3,13)

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Electrica și CEZ, investigate pentru un posibil comportament abuziv. Consiliul Concurenței face verificări

Publicat

curent

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, două investigaţii ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuţie Energie Electrică România SA, respectiv Distribuţie Energie Oltenia SA, pe piaţa distribuţiei de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori deţin licenţă de distribuţie.

Autoritatea de concurenţă are indicii privind implicarea operatorilor de distribuţie în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenţilor acestora.

„Comportamentul suspectat are potenţialul de a afecta concurenţa pe piaţa furnizării de energie electrică, precum şi consumatorii, clienţi finali de energie electrică. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales în contextul procesului de liberalizare pe care România l-a implementat în ultimii ani, ce implică tranziţia de la o piaţă reglementată către una concurenţială. De altfel, noi monitorizăm procesul de liberalizare şi am atenţionat companiile de distribuţie să nu împiedice migraţia clienţilor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica şi CEZ, din oraşele Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Ploieşti şi Craiova.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice, precizează Consiliul Concurenței.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Consiliul Concurenţei reiterează faptul că orice client final de energie electrică poate alege în mod liber oferta concurenţială cea mai potrivită nevoilor sale, de la orice furnizor prezent pe piaţă, fără nicio intervenţie din partea operatorului de distribuţie, care nu are un rol activ în procesul de schimbare a furnizorului.

De altfel, distribuitorul de energie electrică este obligat să opereze reţeaua concesionată pentru toate locurile de consum din acea reţea, activităţi precum cele de mentenanţă, de modernizare, de intervenţie la avarii sau de măsurare a consumului fiind prestate în mod similar tuturor clienţilor, indiferent de furnizorul de la care aceştia achiziţionează energia electrică.

Miercurea trecută, surse din sectorul energetic au declarat, pentru AGERPRES, că inspectorii Consiliului Concurenţei desfăşurau controale inopinate la sediile Electrica şi CEZ.

„Cele două companii sunt suspectate de faptul că ar fi blocat migrarea consumatorilor spre alţi furnizori din piaţă. Una dintre practici ar fi fost ameninţarea consumatorilor de către compania de distribuţie din grupul Electrica, respectiv CEZ, că întreruperile în alimentarea cu energie nu vor mai fi soluţionate cu prioritate dacă se mută la alt furnizor. Altă practică ar fi fost contraofertele pentru consumatorii care ar fi dorit să schimbe furnizorul”, au spus sursele menţionate.

În replică, atât reprezentanţii Electrica, cât şi cei ai CEZ au declarat, pentru AGERPRES, că acordă tot sprijinul autorităţii de concurenţă în cadrul investigaţiei.

„Grupul Electrica informează că acordă tot sprijinul autorităţii de concurenţă în cadrul analizei desfăşurate de aceasta şi îşi reafirmă angajamentul privind respectarea întregului cadru legal, aplicabil activităţilor pe care le desfăşoară. Electrica are implementate programe de conformare cu regulile de concurenţă şi asigură toate părţile interesate că societăţile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziţie cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare”, au precizat responsabilii Electrica.

„Confirmăm faptul că, în data de 14 aprilie 2021, la sediul CEZ din Craiova am primit vizita reprezentanţilor Consiliului Concurenţei pentru a prezenta modul în care s-a desfăşurat procesul de schimbare a furnizorului şi modul de implementare al acestuia de către furnizorul CEZ Vânzare. La dispoziţia acestora s-a aflat echipa CEZ Vânzare, implicată în implementarea procesului de schimbare a furnizorului, asigurând tot suportul necesar, dar şi transparenţa care ne caracterizează activitatea”, au arătat şi oficialii CEZ.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu mai plătesc preţuri reglementate. Consumatorii îşi pot schimba oricând furnizorul de electricitate.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate