Connect with us
Advertisement

Eveniment

Amprente masonice în Cetatea Alba Carolina. Templierii își arogă meritele pentru „noua înfățișare” a zonei istorice din Alba Iulia

Publicat

Esoterism, simboluri oculte, însemne masonice, mister. Idei, discuții și comentarii legate de aceste elemente au fost generate printre albaiulieni odată cu apariția în Piața Cetății a celei mai noi piese, piramida din piatră. Aceasta completează variata colecție de statui din interiorul zonei istorice a Cetății Alba Carolina, al cărei concept îi aparține lui Danil Sabău, patronul firmei Grup Corint, care a concesionat o bună parte din Cetatea Alba Carolina și care a realizat lucrările de reabilitare a zonei istorice.

Lucrările, din care fac parte și statuile, au fost realizate prin proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, proiect ce are o valoare totală de 76.087.835,63 lei, bani proveniți din fonduri europene și bugetul local.

Câțiva oameni au interpretat montarea statuii în mijlocul zonei istorice ca un fel de „pecete masonică” sau de „marcare a teritoriului” de către templieri sau grupuri exclusiviste, asociate în general cu masoneria.

Citiți și: FOTO | O nouă statuie în Piața Cetății din Alba Iulia: O piramidă din piatră, amplasată între Monumentul-Clopot și Sala Unirii

Atât în jurul piramidei cât și al altor statui amplasate relativ recent în zona istorică a Alba Iuliei, cum ar fi telescopul dintr-o sculptură cubistă sau steaua cu șapte brațe răsucite, plutește un aer de mister, cu atât mai mare cu cât cei care le-au conceput și le-au instalat acolo nu au explicat niciodată public ce reprezintă ele. De aici, oamenii și-au dat frâu liber imaginației și, făcând conexiuni cu evenimente petrecute în Alba Iulia în ultimii ani, au lansat tot felul de ipoteze de asociere între Cetate și „grupurile exclusiviste”.

Unul dintre aceste evenimente a fost o întâlnire a cavalerilor templieri petrecută la Alba Iulia în octombrie 2010, când în jur de 100 de membri ai Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH) România s-au întrunit la Alba Iulia, la invitația Prioratului Transilvania, pentru a participa la o procesiune ce s-a desfăşurat la Catedrala Reîntregirii, unde au fost binecuvântaţi de Arhiepiscopului Andrei Andreicuţ. Printre participanţii la procesiune s-au aflat Dan Sabău – preşedintele Grup Corint, Cosmin Suciu – mareşal al Prioratului Transilvania – director la “Grup Corint” şi primarul Mircea Hava, care a fost prezent pe toată perioada desfăşurării manifestărilor.

La Alba Iulia, cavalerii templieri au în incinta Traseului Celor Trei Fortificaţii o Comanderie ce poartă numele „Iancu de Hunedoara”, unde aceștia organizează întâlniri și evenimente. Iancu de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, Catedrala Romană-Catolică „Sf. Mihail” din Alba Iulia, unde, în cadrul procesiunii din 2010, i s-a oferit titlul de cavaler templier lui Irinel Columbeanu.

Citește și VIDEO: Cavalerii Templieri la Alba Iulia. Dan Sabău, patronul Grup Corint a amenajat o ”Comanderie” la Traseul Celor Trei Fortificații

„Profanii” și nu numai, îi asociază adesea pe cavalerii templieri cu masoneria. Pe lângă discuțiile mărunte de la „colț de stradă”, din care se auzea că Cetatea ar fi un fel de sediu al „exclusiviștilor”, înșiși templierii își asumă în totalitate meritul renovării Cetăţii.

În revista OSMTH, Non nobis, Domine, cavalerii templieri susțin că sunt cei care au restaurat Cetatea Alba Carolina și că lor li se datorează „noua înfățișare” a Cetății istorice. Puteți vedea aici revista.

 

 

 

 

 

 

 

Superbul Hotel Medieval aflat în inima Cetății restaurate de Prioratul Transilvaniei a găzduit o dezbatere privind programul de acțiuni și o organizare mai eficientă a Prioratului și a OSMTH România în general. Întrunirea templierilor, Membri ai Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim are loc în fiecare an și este organizată de Prioratul Transilvaniei, Mureșului și Sătmarului. La Alba Iulia, în incinta Traseului celor Trei Fortificații își are sediul Comanderia „Iancu de Hunedoara”. Printre cei care au condus procesiunea de sâmbătă s-au aflat și Cav. Comandor Daniel Sabău, Comandant al Comanderiei Nr. 23 „Iancu de Hunedoara”, patronul Grup Corint, Marele Prior al Transilvaniei, Maramureșului și Sătmarului, Cosmin Suciu și omul de afaceri Mircea Chira.

Lucrările de restaurare și conservare a vestigiilor descoperite în cetate, precum și noua înfățișare a Cetății Alba Carolina se datorează eforturilor depuse cu dragoste și frică de Dumnezeu de membrii Comanderiei „Matei Corvin” din Alba Iulia și bunei gestionări a patrimoniului istoric de către Arh. Dan Sabău, Comandantul Comanderiei și de către Priorul Transilvaniei, Nobilul Cavaler Cosmin Suciu”, scrie în revistă.

În acest context, cea mai nouă piesă instalată în Piața Cetății, Piramida din piatră, a stârnit diverse reacții în rândul oamenilor, care nu au înțeles rolul sau semnificația ei aici și care nu au reușit să o asocieze cu Cetatea Vauban, Sala Unirii, alte statui sau clădiri din zonă.

Semnificații ale Piramidei

Potrivit unor reviste și bloguri de specialitate, filosofia masonică afirmă ca omul „neinițiat” sau profan se află într-o stare animalică, grosieră. Prea puțin luminat sau chiar lipsit de „lumină” spirituală pe care o oferă, se zice, doctrinele masonice, el poate fi asemuit cu o piatră imperfectă, necioplită și neșlefuită. În schimb, omul „inițiat” este educat, sofisticat, disciplinat și cultivat. El tinde către „perfecțiunea spirituală” și poate fi asemuit cu o cărămidă, cu o piatră cioplită, șlefuită.

Piramida masonică este construită exclusiv din pietre șlefuite, alese cu meticulozitate de așa zișii „zidari”, care examinează cu atenție defectele pietrelor și le resping pe cele „imperfecte”. Teoria conspiraționistă afirmă că zidarii („pietrele perfecte”) sunt masonii de rang înalt și uneltele lor, iar proiectul lor constă în „înnoirea” și reformarea (Perestroika sau Tikkun Olam) întregii lumi. Astfel, pentru a construi o Nouă Ordine Mondială, ei trebuie mai întâi să o distrugă pe cea veche, conform devizei lor: Ordo Ab Chao (Prin haos la ordine) afirmă aceeași teorie conspiraționistă.

În ultimii ani, Alba Iulia a devenit un fel de „loc de pelerinaj” pentru membrii diverselor Ordine și Loji masonice, care au făcut o tradiție din a participa la evenimente și întâlniri în Cetate, dintre care cel mai vizibil ar fi ceremonialul depunerii de coroane din 28 februarie, cu ocazia comemorării Martiriului lui Horea, Cloșca și Crișan.

Citiți și: Tudorel Niţulescu, Mare Maestru în Marea Lojă Naţională a României: “Conducătorul răscoalei de la 1784-1785, Horea, a fost mason”

Citiți și Mircea Chira – un afacerist falimentar din Alba Iulia a ajuns antrenor motivațional. Ia uite ce lecții de viață are în program

Citiți și REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria

Citiți și VIDEO: Cavalerii Templieri la Alba Iulia. Dan Sabău patronul Grup Corint a amenajat o ”Comanderie” la Traseul Celor Trei Fortificații

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. VICTOR

    vineri, 28.03.2014 at 10:46

    Acest articol este clar la comanda, cu scop publicitar. Pare ca vrea sa sugereze ca este scris la comanda lui F.C. din conducerea editiei pentru a fi obsrvat mai bine de masoni. Desigur, publicatia nu este pe bani publici (la vedere), asa ca puteti face publicitate cui vreti, pe bani sau gratis. Deranjant este ca lucrature este una ascunsa. cu alte cuvinte, vreti sa luati cititorul de fraier. Aici nu este in regula, motiv pt. care cititorul tre sa fie mereu atent la nuante si nu poate lua de buna ce se scrie in text, ci sa inteleaga sutextul. Intr-o asemenea situatie, avem de-a face cu interese ascunse, adica e mai degraba un demers parsiv. O sa-mi spuneti din nou ca ”nu te obliga nimeni sa citesti…”?.

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 28.03.2014 at 12:45

      @Victor, asa e. Nu te obliga nimeni sa citesti. dar totusi, daca citesti, inainte ar fi bine sa iti faci un control. La cap. Pentru ca bați câmpii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement