Connect with us
Publicitate

POLITICA

Oana Badea vrea retragerea proiectului PSD privind accesul la facultate al absolvenţilor care au picat BAC-ul

Publicat

Oana Badea, Secretar de Stat la Ministerul Educaţiei

Proiectul de hotărâre iniţiat de PSD privind accesul la la învăţământul superior al absolvenţilor care au picat Bacalaureatul ar trebui retras. Aceasta este părerea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, care a declarat la Alba Iulia că soluţiile propuse de social-democraţi sunt de fapt soluţii pentru buzunarele anumitor persoane din universităţi.

Oana Badea a explicat că trei dintre cele patru soluţii propuse de proiect sunt deja aplicate sau aplicabile, iar ultima soluţie este, în fond, un uşor neadevăr aşezat în zona de soluţie: „Prima soluţie pe care o găsesc ei pentru cei fără bacalaureat este reţeaua de şcoli posticeale. Informez opinia publică cu privire la faptul că anul acesta şcolile postliceale care permit accesul fără examen de bacalaureat au avut un număr de 12.630 de locuri faţă de doar 9.780, cât au fost anul trecut deci mult mai multe locuri. Doar 12.022 locuri s-au ocupat.

Dacă ar fi fost o presiune pe sistemul de şcoli postliceale, ministerul ar fi fost dispus să caute soluţii. Am estimat bine şi creşterea, dar şi nevoia. A doua soluţie pe care o prezintă iniţiativa este cea legată de gratuitatea acordată absolvenţilor de licee tehnologice pentru susţinerea examenelor de atestare a competenţelor profesionale.
Reamintesc opiniei publice că certificarea se face în cursul anului, că 98,5 la sută din absolvenţii liceelor tehnologice au dobândit acest certificat. Deci ei au în acest moment un certificat cu care pot intra pe piaţa muncii.

A treia soluţie, accesul prin pregătire prin ucenicie la locul de muncă. Există legea uceniciei, prin care orice tânăr care are peste 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani poate să-şi realizeze un contract de tip ucenicie la locul de muncă, chiar dacă nu are competenţe profesionale în domeniu. Este legea din 2011-11-14”.

Oana Badea este de părere că a patra propunere este nimic altceva decât călcâiul lui Ahile: „Iniţiatorii vorbesc de aproximativ, circa, citez dintr-un interviu al unui fost ministru al Educaţiei care susţine foarte mult acest proiect, circa 2.000 de absolvenţi ar avea medii peste 7 şi ar beneficia de acel an pregătitor. Nu e vorba despre 2.000, ci despre 49.188 absolvenţi cu medii peste 7,00. Atât este numărul celor care ar beneficia de acces la facultate fără bacalaureat.
Iniţiativa vorbeşte despre: Statul susţine financiar absolvenţii de liceu cu o finanţare cel puţin egală ajutorului de şomaj. Ce înseamnă asta? Unde ar trebui să meargă banii aceştia? La facultăţi. Poate că înţelegem şi noi care este obiectivul acestei iniţiative. Poate că ar trebui să se mărturisească public cu privire la acest obiectiv pentru că în nici un caz nu sunt soluţii destinate tinerilor, ci sunt soluţii destinate unor buzunare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax