Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

PACHETELE de SERVICII MEDICALE GRATUITE valabile din martie 2014: Vezi cum te „operează” la buzunar Reforma din Sănătate


Publicat

smurd

Servicii medicale în 2014. Mai  puține vizite la medic, pacienții vor plăti pentru servicii medicale care erau gratuite până acum, cum ar fi nașterea prin cezariană la cerere, liste de așteptare pentru pacienții cu afecțiuni considerate neurgente, intervenții stomatologice gratuite, care până acum erau neasigurate. La mai bine de un an de la primele discuții despre noua Lege a Sănătății, se pare că anul acesta ar putea fi cel în care începe reforma în Sănătate. Ministrul Eugen Nicolăescu a lansat la sfârșitul anului trecut o mulțime de proiecte care aduc modificări sistemului sanitar românesc.

Citește și Nu lucrezi niciunde? Vezi ce trebuie să faci ca să obții asigurare de sănătate, chiar dacă nu cotizezi la stat

După mai bine de cinci ani, lista medicamentelor compensate ar putea fi actualizată, pacienții ar putea intra în posesia cardurilor de sănătate și ar putea beneficia de o lege a malpraxisului.

Principalele proiecte de lege care își propun să schimbe sistemul românesc de sănătate:

Pachetul de bază de servicii medicale și pachetul minimal sunt principalele proiecte prin care Nicolăescu susține că va reforma sistemul sanitar. Acestea vor intra în vigoare din martie 2014, cu două luni întârziere decât era programat, însă pacienții vor ști care sunt serviciile medicale la care au dreptul gratuit.

Pachetul de bază a fost conceput în limita bugetului, ceea ce înseamnă că „nu vor mai exista cazuri în care în a zecea zi din lună nu vor mai exista bani pentru analize”mai anunță Nicolăescu.

Pachetul de bază de servicii medicale se va acorda persoanelor asigurate, în timp ce pachetul minimal doar persoanelor neasigurate – în acesta din urmă fiind cuprinse servicii medicale de urgență, de supraveghere și depistare a bolilor cu potențial endemo-epidemic, consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuzei, consultații de planificare familială, servicii de prevenție și activități de suport.

Statisticile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că în România, dintr-un total de 20 de milioane de cetățeni, doar 2 milioane de persoane nu sunt asigurate.

Prin noile proiecte se va limita numărul de vizite la medic, se vor face liste de așteptare pentru prioritizarea cazurilor, iar serviciile medicale la cerere, așa cum este cazul cezarianei atunci când nu este o urgență sau nu este recomandată de medic, vor fi suportate din buzunarul românilor.

Vedeți ÎN DETALIU ce servicii medicale va include Pachetul Minimal – Pachetul de Asistență medicală prespitalicească, Pachetul de servicii medicale în ambulator, Pachetul pentru transport sanitar neasistat și Pachetul de Bază – în asistenţă medicală primară, asistenţă medicală de urgenţă şi de ambulator, dar şi tipuri de consultaţii în ambulator la fiecare specialitate medicală și chirurgicală, AICI: Pachete medicale valabile din martie 2014

Vizite la medicul de familie, doar o dată la trei ani pentru cei cu vârste între 18 și 39 de ani

În prezent, românii beneficiază anual de o vizită la medicul de familie pentru un control și pentru un set de analize de rutină, indiferent de vârstă. Din martie, aceste servicii medicale vor fi disponibile o dată la trei ani românilor cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. După vârsta de 40 de ani acestea vor fi disponibile gratuit în fiecare an.

Românii care suferă de afecțiuni acute vor beneficia de cel mult două consultații în trei luni. Prin limitarea vizitelor la medicul de familie vor fi descurajați acei pacienți care se prezintă la cabinetele doctorilor în fiecare lună pentru a-și face o serie de controale, deși nu au vreun motiv anume sau pentru că nu sunt mulţumiți de rezultatele obținute.

Servicii stomatologice gratuite în spitale

Pachetul de bază de servicii medicale va include  servicii medicale dentare. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani vor beneficia o dată la doi ani inclusiv de tratarea unei carii, în timp ce persoanele trecute de vârsta de 65 de ani care au un venit sub 740 de lei vor beneficia de o proteză acrilică o dată la 5 ani. Restul românilor asiguraţi, statul le pune la dispoziţie extracţii dentare şi tratament în cazul unei infecţii la nivelul danturii. Aceste servicii medicale nu vor fi oferite la cerere, ci doar dacă sunt urgenţe sau medicul le consideră ca fiind necesare. De asemenea, este posibil ca de la anul să se înființeze câte un cabinet stomatologic în fiecare spital de urgență sau județean.

Lista programelor naționale de sănătate de care vor beneficia toți românii, asigurați sau nu

Programul naţional de imunizare; programul naţional de prevenire, supraveghere şi control ale infecţiei HIV; programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei; programul naţional de tratament al infecţiei cronice cu virusuri hepatitice B, C şi D, programul naţional de oncologie, programul naţional de diabet zaharat, programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; programul naţional de tratament al bolilor neurologice; programul naţional de diagnostic şi tratament al bolilor rare; programul naţional de tratament al hemofiliei; programul naţional de diagnostic şi tratament al talasemiei; programul naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică; programul naţional de boli cardiovasculare adulţi; programul naţional de tratament prin chirurgie cardiovasculară pediatrică; programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile chirurgical; programul naţional de ortopedie; programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă; programul naţional de sănătate a femeii şi copilului; programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică; programul naţional de terapie suportivă prin epurare extracorporeală şi programul naţional de boli endocrine.

Pachete complementare de servicii medicale, oferite prin asigurări private

Odată cu introducerea unui pachet de bază de servicii medicale, românii vor fi nevoiți să își încheie o asigurare privată de sănătate, care va purta numele de pachet complementar de sănătate. Înainte de a încheia o poliță de asigurare de sănătate românii vor trebui să își facă o serie de analize. Costul analizelor va fi suportat de asiguratori, așa cum se întâmplă și în prezent.

Cardul de sănătate, la fel de important ca buletinul

În 2014 românii vor intra în posesia cardului de sănătate, pentru ca mai apoi, cel mai târziu din ianuarie 2015, serviciile medicale să fie decontate de instituția pe care o reprezintă numai în baza acestui document, promite președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi.

Autoritățile spun că, practic, nu vom putea fi consultați de un medic dacă nu avem asupra noastră cardul de sănătate. Mai mult, fără acest card medicul de familie nu va putea elibera nici trimiteri către medicii specialiști. Pe acest card vor fi trecute numele, prenume posesorului, dar și CNP-ul. Fiecare card va avea un număr de identificare. Tot pe cardul de sănătate se vor ma găsi informații despre grupa sanguină și RH-ul posesorului, dar și dacă suferă de o boală gravă.

Cardul de sănătate va avea o dimensiune asemănătoare cu cea a unui card de credit, în interiorul căruia va fi incorporat un cip. Odată primit acesta va avea o valabilitate de 5 ani. Costul unui card național de sănătate este de 2,2 euro plus TVA.

Lista medicamentelor compensate, actualizată după mai bine de 5 ani

Lista de medicamente compensate va fi reactualizată după mai bine de 5 ani.  România este codașa Europei la capitolul accesului pacienților la tratamente compensate de ultimă generație. Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), arată că lista de medicamente compensate a fost actualizate în 2008. De atunci şi până în prezent, pe „lista de așteptare” sunt peste 1.000 de medicamente noi.

În 2014, în primă fază la vechea listă de medicamente compensate va fi adăugată o listă nouă, iar ulterior experţi din Minister urmează să elimine tratamentele depăşite şi poate chiar şi panaceele universale aşa cum este cazul Ginkgo Bilobei – medicament pentru care statul a cheltuit numai în 2011 nici mai mult nici mai puţin decât 16 milioane de euro.

Cele mai multe medicamente incluse pe noua listă de compensate, care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază – probabil la 1 martie, potrivit lui Eugen Nicolăescu -, sunt pentru cancer, diabet, boli reumatice, prevenirea accidentelor vasculare şi hepatite virale.

Impacul bugetar al introducerii noii liste este estimat, pentru 2014, la o sumă între 500 şi 700 de milioane de lei, care va fi acoperită integral din taxa clawback, a precizat Nicolăescu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Scandal între frați, aplanat de polițiștii din Ocna Mureș. Un bărbat de 53 de ani și-a bătut fratele mai mic cu 10 ani

Publicat

politie noaptea

Scandal între frați, aplanat de polițiștii din Ocna Mureș.

Potrivit unui comunicat al IPJ Alba, la data de 19 octombrie 2021, în jurul orei 21.00, în urma unui apel prin 112, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș au intervenit pentru aplanarea unui scandal în care au fost implicați doi frați din comuna Fărău.

Din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 53 de ani, din comuna Fărău, în timp ce se afla la domiciliu, ar fi provocat un scandal și l-ar fi agresat pe fratele său, în vârstă de 43 de ani.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul de 53 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Acesta este cercetat pentru violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident la Sebeș: Pieton lovit de o mașină, în timp ce traversa strada neregulamentar

Publicat

Un bărbat din Sebeș a fost rănit într-un accident rutier petrecut marți în municipiu. Pietonul încerca să treacă strada, neregulamentar.

Potrivit IPJ Alba, marți, 19 octombrie, în jurul orei 13.20, pe strada Dorin Pavel din Sebeș, un bărbat de 76 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism, a acroșat un bărbat de 66 de ani, care se afla în traversarea neregulamentară a străzii.

În urma accidentului, pietonul (din Sebeș) a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba s-a răsturnat cu mașina după ce a lovit un bivol care mergea pe marginea drumului. Șoferul a ajuns la spital

Publicat

politie noaptea

Un bărbat din comuna Unirea s-a răsturnat cu mașina pe care o conducea și a ajuns la spital după ce a lovit un bivol, care se afla pe partea carosabilă. 

Accidentul s-a petrecut marți, 19 octombrie, în jurul orei 06.00, pe DN 1, la km 416 +620 de metri, în afara localității Mirăslău. În urma impactului, animalul a decedat. 

Potrivit IJP Alba, un bărbat, de 65 de ani, din comuna Unirea, în timp ce conducea un autoturism, a acroșat un bivol care se afla pe partea carosabilă, după care autoturismul s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar cercetările sunt continuate și pentru identificarea proprietarului animalului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

20 octombrie: 17.158 de cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 423 de persoane au decedat

Publicat

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.158 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 și 423 decese (dintre care 9 anterioare), anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi detaliate mai târziu, a anunțat GCS.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 20 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 17.158 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 423 decese dintre care 9 anterioare.

Datele vor fi detaliate în buletinul informativ de la ora 13.00.

În mod obișnuit, buletinul cu situația epidemică era transmis de autorități la ora 13, dar oficialii au decis să schimbe strategia și să ofere o informare în avans pentru a evita ca presa să mai publice pe surse date din bilanțul zilnic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate