Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Până în aprilie 2015, fără ceremonial de seară și salve de tun la schimbul de Gardă din Cetatea Alba Carolina. Și Garda Romană intră în ”hibernare”


Publicat

schimbarea garzii cetatii alba carolina searaDin luna mai a acestui an, autorităţile locale au îmbogăţit programul turiştilor care vizitează Alba Iulia cu două evenimente menite să-i atragă să rămână peste noapte în oraş. Timp de cinci luni, vizitatorii au putut vedea, în fiecare weekend, ceremonialul de seară a schimburilor de gardă în Cetatea Alba Carolina, adevărate spectacole în miniatură, cu salve de tun şi defilare cu torţe. Un alt punct de atracţie au fost spectacolele de reenactment, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului în faţa Porţii IV. La început de octombrie, programul specific sezonului turistic estival s-a încheiat, turiştii având la dispoziţie doar evenimente ocazionale, ce vor fi organizate şi de Primăria Alba Iulia. Pentru anul acesta, Primăria Alba Iulia a încheiat contracte pe o perioadă de 22 de săptămâni cu firma Grup Corint pentru ceremonialul schimbului de gardă a Cetăţii ce s-a desfăşurat vinerea seara, sâmbăta la prânz, sâmbătă seara şi duminica la prânz, respectiv cu voluntarii de la cele două trupe de reenactment, pentru demonstațiile de lupte între soldații daci și romani. În primul caz, valoarea contractului a fost de 253.000 de lei, iar în acel de al doilea, de 60.000 de lei.

Ceremonialul de weekend al Gărzii Cetăţii Alba Carolina a fost punct de atracţie în serile calde de vară pentru cei care au urmărit cu interes defilările pe ritmuri de tobă ale soldaţilor îmbrăcaţi în uniforme de epocă şi galopurile cailor frizieni. Traseul acestui cermonial a avut drept puncte de reper Traseul celor trei fortificaţii, pietonala Mihai Viteazul, spre Poarta a IV-a Cetăţii, unde se schimba soldatul de gardă. De asemenea, septembrie a fost şi ultima lună din acest an în care vizitatorii au putut vedea “live” spectacolele de reenactment, cu lupte între daci şi romani, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Ceremonial de seară la schimbarea Gărzii în Cetatea Alba Carolina. Primul pas pentru ca turiștii să rămână în oraş peste noapte

Vezi AICI fotografii de la ultima reprezentaţie.

Aceste evenimente sunt iniţiative ale primăriei şi muzeului albaiulian, menite să animeze Cetatea, atât pentru cei care vin pentru prima dată, cât şi pentru cei care sunt obişnuiţi deja cu spaţiile istorice din oraş, pentru a vedea “live” un fragment din istorie.

Garda Cetăţii Alba Carolina a fost înfiinţată dintr-o iniţiativă privată. În schimb,  Legiunea XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului sunt echipe de voluntari, printr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Sunt aproximativ 12 „legionari romani”, plus „civili”, iar „luptători daci” sunt 15.

Trupele de reenactment din Alba Iulia prezintă spectacole nu doar în Cetatea Alba Carolina, ci şi în alte locaţii din ţară – de exemplu Zalău, Sighişoara, ClujSălciua şi străinătate.

Pentru anul acesta, Primăria Alba Iulia a încheiat contracte pe o perioadă de 22 de săptămâni cu firma Grup Corint pentru ceremonialul schimbului de gardă a Cetăţii ce s-a desfăşurat vinerea seara, sâmbăta la prânz, sâmbătă seara şi duminica la prânz, respectiv cu voluntarii de la cele două trupe de reenactment, pentru spectacolele oferite de aceştia. În primul caz, valoarea contractului a fost de 253.000 de lei, iar în acel de al doilea, de 60.000 de lei.

Citeşte şi Cât plătește Primăria Alba Iulia pentru spectacolele prezentate de Garda Cetăţii, Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului

Odată cu încheierea sezonului turistic estival, aceste evenimente nu se mai organizează, însă reprezentanţii Primăriei Alba Iulia susţin că vor mai fi evenimente cu diferite ocazii, pregătite pentru albaiulieni şi vizitatori, fără a avea caracter permanent, până anul viitor.

Sâmbătă, de exemplu, pasionaţii de astronomie sunt invitaţi pe esplanada Obeliscului „Horea, Cloşca şi Crişan” din faţa Porţii III a Cetăţii Alba Carolina, unde, dacă va fi vreme bună, vor putea observa cerul înstelat prin telescoape, de Ziua Internaţională a Astronomiei.

Citeşte şi SÂMBĂTĂ: Ziua Astronomiei la Alba Iulia. Eveniment pe esplanada Obeliscului, în Cetatea Alba Carolina

De asemenea, pe timpul zilei, la ora 12.00, se mai organizează un schimb de gardă, în zona Traseului celor Trei Fortificaţii.

În acest weekend, Alba Iulia găzduieşte Festivalul Internaţionl de Teatru „Poveşti”, cu un program bogat de spectacole pentru copii şi adulţi.

Citeşte şi Cinci zile de TEATRU şi POVEŞTI la Alba Iulia. Ce spectacole MERITĂ să vezi la Festivalul din 2014. PROGRAMUL

În apropierea sezonului de iarnă, autorităţile locale se pregătesc pentru organizarea evenimentelor de 1 Decembrie de la Alba Iulia, dată până la care ar putea fi amenajat şi Parcul de Iarnă, cu brad de Crăciun şi alte surprize pentru albaiulieni şi vizitatori.

Citeşte şi Pregătiri pentru Ziua Naţională la Alba Iulia: 200.000 de lei de la bugetul local pentru Festival de România, de 1 DecembrieDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 91 milioane lei, plătite anul trecut de AJPIS Alba, pentru indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap

Publicat

ajpis

Aproape 19.000 de beneficiari au primit, anul trecut, în județul Alba, indemnizaţie lunară destinată persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi indemnizaţia de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav.

AJPIS Alba a făcut plăți de peste 91 milioane lei pentru aceste categorii.

Potrivit AJPIS, anul trecut, valoarea prestațiilor sociale a fost de:

500 de lei (350 de lei indemnizația lunară și 150 de lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap grav;

375 de lei (265 de lei indemnizatia lunară și 110 lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap mediu;

300 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;

175 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la nivelul judeţului Alba, în perioada ianuarie-decembrie 2020, situaţia plăţii prestaţiilor persoanelor cu handicap se prezintă astfel:

– cea mai mare sumă a revenit beneficiarilor de indemnizație lunară acordată persoanelor cu handicap accentuat – 31.431.940 lei, pentru 9.845 de persoane;

– alte 5.429 de persoane cu handicap grav au primit o indemnizație ce însumează 22.898.343 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap accentuat a revenit unui număr de 9.843 beneficiari, care au primit în total, în 2020, 13.042.640 lei;

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap vizual grav a revenit unui număr de 615 persoane, care au primit în total 9.986.009 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap grav a fost plătit pentru 5.429 beneficiari, iar sumele acordate reprezintă 9.812.101 lei;

– 680 de copiii cu handicap grav au primit, ca buget complementar, în 2020, 2.447.400 lei, iar pentru alți 745 de copii cu handicap mediu a fost acordat, ca buget complementar, suma de 536.340 lei;

– pentru 114 copii cu handicap accentuat s-a plătit, cu buget complementar, suma de 240.275 de lei.

Potrivit AJPIS, au fost 18.724 beneficiari, în perioada ianuarie-decembrie 2020, iar pentru aceștia a fost plătită suma de 91.335.778 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză, dar și numărul cazurilor asimptomatice. Studiu

Publicat

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva-Covid-19 reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Citește și: Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare, în rândul angajaţilor din sistemul sanitar vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu serul AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a mai spus Mike Weeks.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1,15 milioane de teste rapide au ajuns în școli. Au fost folosite 5.000, iar 90% au avut rezultate negative

Publicat

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că până vineri au fost distribuite în unitățile de învățământ din țată peste 1,15 milioane de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aproape 5.000 de teste au fost folosite deja, iar peste 90% au avut rezultat negativ.

Peste 66% dintre testele antigen au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie. Precizările unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, iar 92% dintre acestea au avut rezultat negativ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 se face în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Guvernul a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creșterea accesibilității la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testarea elevilor se face cu acordul părinților.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia. Programul activităților

Publicat

Duminică, 28 februarie la Alba Iulia, vor fi organizate activități de comemorare cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Începând cu ora 12.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comerare a conducătorilor Răscoalei Țărănești de la 1784, din Transilvania. Iar la ora 12.30 activitățile se vor muta pe Dealul Furcilor.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităţilor:

11.50 – 12.00 Obelisc – Primirea invitaților

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.20 – 12.30 Dealul Furcilor – Primirea invitaților

12.30 – 12.35 Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate