Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cinci zile de TEATRU şi POVEŞTI la Alba Iulia. Ce spectacole MERITĂ să vezi la Festivalul din 2014. PROGRAMUL


Publicat

teatruLa Alba Iulia, în perioada 1-5 octombrie începe tradiţionala stagiune de teatru, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, ediţia a IX-a. În cadrul celei de-a IX-a ediţii, organizatorii evenimentului aduc, în premieră trei spectacole: „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” în regia lui Alexandru Dabija, „Folia, Shakespeare & Co” în regia lui Gigi Căciuleanu şi „Don Quijote” în regia lui Mihai Măniuţiu. Spectacolele, în total 26, sunt atât producții din România (București, Ploiești, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Galați, Oradea, Craiova), cât și din străinătate (Polonia, Rusia, Republica Moldova, Franța, Spania). Organizatorii spun că este cea mai complexă ediție, ca participare națională și, mai ales, internațională.

Alte piese care vor fi spre „deliciul” publicului spectator din Alba Iulia sunt „Astă seară: Lola Blau” cu actriţa Maia Morgenstern, în regia lui Alexandru Dabija, „Suflet românesc – One Man Show” cu Dan Puric, „Însemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa, „O…ladă” în regia lui Alexandru Dabija, „Linişte! Sărut.Acţiune!” care îi are în distribuţie pe Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, în regia lui Peter Kerek.

Pe lângă teatru, publicul albaiulian se poate delecta şi cu un concert duduk, chitară, clasică şi lăută, cu un repertoriu de melodii armeniene, dar şi compoziţii clasice al celor de la Didier Malherbe & Renaud Gillet din Franţa.

despre ce vorbim noi domnuleUna dintre premierele acestui festival este piesa de teatru „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, în regia lui Alexandru Dabija, care îi are în distribuţie pe marii actori, Marcel Iureş şi George Mihăiţă. „Doi mari actori, Marcel Iureș și George Mihăiţă devin două personaje care respun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generații de cititori. Două personaje care refac, în mod miraculos, prin povești, întreaga imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puțină vreme înainte de începerea Celui De-al Doilea Război Mondial. Povestea unui spațiu aflat între lumi și a personajelor care populau universul celebrului roman al literaturii române revine la viață în viziunea lui Alexandru Dabija”, se arată în descrierea celor de la Teatrul Act.

Folia, Shakespeare & Co” în regia lui Gigi Căciuleanu îi are în distribuţie pe Ramona Bărbulescu, Richard Bovnoczki, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin, Paul Cimpoieru, Relu Dobrin, Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon.

„Spre deosebire de punerea în scenă a unei anume piese, în Folia, Shakespeare & Co nu m-am concentrat cu predilecție pe una sau alta din textele lui Shakespeare, ci m-am inspirat liber din lumea acestora. Am impresia că la Shakespeare scena nu este numai un spațiu anume ci cuprinde, precum în teoria lui Einstein, și timpul. <Persoana îndrăgostită>, oricare i-ar fi numele și sexul de la o piesă la alta, este victima <învârtelilor> lui Cupidon.

Folia mea constituie o serie de variații pe această temă, cu ajutorul inspiratelor variații muzicale imaginate de tânărul compozitor Paul Ilea pe tema binecunoscutei fraze muzicale în <vogă> secole de-a rândul începând din evul mediu… Cu Folia, ceea ce m-a interesat a fost să <zgândăr> această fațadă bufonească.

Bineînțeles că explorarea s-ar putea extinde la nesfârșit, continuată nu numai de artiști ci și de public. La această reflecție personală, odată cu vizionarea Foliei mele, îl invit, cu toată smerenia, pe spectator”, spune Gigi Căciuleanu.

O altă recomandare a organizatorilor este „Însemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa. Este un spectacol unic, care îi are în distribuţie pe Marius Manole şi Alexander Bălănescu. „Umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări. Când singurătatea şi lipsa de perspective ajung să ne chinuie, unica posibilitate de evadare din realitatea ostilă rămâne imaginaţia. Astfel putem construi un nou univers, în care totul este posibil, iar graniţa dintre lumea reală şi cea plăsmuită devine fragilă, aproape insesizabilă.

„Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat. Această montare ilustrează creator poetica unui regizor cu personalitate şi stil. Felix Alexa aduce valori de emoţie şi de gândire în citirea lui Gogol şi a epocii noastre” se arată în prezentarea spectacolului.

O…ladă” este o creaţie colectivă după Ion Creangă a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, regia lui Alexandru Dabija. Distribuţia este formată din actorii Nora Covali, Corina Grigoraş, Ecaterina Hâţu, Cătălina Ieşanu, Ingrid Robu, Adina Suciu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Răzvan Bănuţ, Dan Covrig, Victor Giurescu, Dragoş Ionescu, Costel Manole, Rareş Pîrlog

În această piesă, Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă. În 80 de minute spectatorii au ocazia să vadă „un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului, dar şi ale reflecţiei amare”.

„În O… ladă întâlnim personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare”.

O altă recomandare pentru publicul albaiulian este şi piesa lui Dan Puric, one man show, „Suflet Românesc”. Este o dedicaţie specială pentru poporul român, frumuseţea lui interioară necoruptă, „care într-o zi îl va ajuta să se refacă, pentru că iubind această frumuseţe va avea puterea ca, odată plecat în lume, să-i tămăduiască și pe alţii.”

„Există în sufletul acestui neam o timiditate în fața lumii. Și, cum lumea de astăzi e arogantă, obraznică și îngâmfată, ai sentimentul că în intimitatea lui, sufletului românesc îi e ruşine să participe la ea. Dar asta nu dintr-o resemnare, ci dintr-un fel de „zare interioară” care spune că veşnicia nu poate fi atinsă de istorie”, spune Puric despre spectacol.

AICI PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE TEATRU DE LA ALBA IULIA

ioana bogatanCe spune directorul festivalului, Ioana Bogăţan despre spectacolele din această ediţie

„A început acum 9 ani că ne-am dorit foarte mult împreună cu Consiliul Judeţean să facem un Festival de Teatru, şi ne-am gândit că <Poveşti> este un titlu care se potriveşte atât copiilor, cât şi adulţilor. Se poate povesti în orice manieră, fie că vorbim de o expoziţie, sau un spectacol de copii sau unul de adulţi. Şi ni s-a părut un titlu romantic care se potriveşte foarte bine cu tema acestui festival.

Tema fiind aşa cum am mai spus, spectacole care se adresează atât copiilor şi adulţilor, plus alte evenimente, gen, lansări de carte, expoziţii. Şi considerăm că fiecare eveniment are povestea lui, fiecare ediţie a avut spectacole foarte bune, fiecare ediţie a fost bogată în evenimente, deci nu pot să zic că prima ediţie a fost mai slabă decât a două”, spune Ioana Bogăţan despre festivalul internaţional de teatru de la Alba Iulia.

Ioana Bogăţan consideră că festivalul încă nu se află la nivelul de spectacole cu capete de afiş, : „Pentru mine cap de afiş înseamnă şi Mihai Măniuţiu ca regizor, şi Felix Alexa ca regizor, şi Marius Manole este un actor din generaţiile mai actuale, şi este un actor foarte bun şi face un rol deosebit în <Însemnările unui nebun>, deci eu zic că fiecare spectacol de anul acesta este un cap de afiş, inclusiv cele din străinătate. Jordi Bertran, din spectacolul Antologia, a cărei Companie este prezentă la Alba Iulia, este unul din cei mai mari păpuşari din lume. Foarte mulţi marionetişti din România s-au dus la work-shopurile sale, aşa că…În general, eu doresc ca lumea să simtă atmosfera de festival şi să înţeleagă că un festival face diferenţa faţă de o simplă stagiune, care poate să fie pe un week-end şi în care sa avem două-trei spectacole”

În majoritatea zilelor sunt aproape trei spectacole, şi spune managerul teatrului din Alba Iulia „nu sunt spectacole uşoare”.

Sunt spectacole, cum este Lola Blau cu Maia Morgenstern; mă rog, o tragi-comedie. Bineînţeles, dacă mă refer la “ Însemnările unui nebun”, textul lui Gogol nu este unul foarte uşor, şi tema este cea a funcţionarului care veşnic a avut o problemă în opera sa. Dar este un spectacol extraordinar de bun. „Don Quijote” a lui Mihai Măniuţiu, aşa cum v-am spus, este iarăşi un spectacol de imagine, pe muzica Adei Milea. Sunt spectacole mai altfel, pe care eu le recomand. Lumea în general, şi anul acesta, a venit spre Marcel Iureş, Dan Puric sau Pavel Bartoş” a mai precizat Ioana Bogăţan.

În ce priveşte ediţia cu numărul zece a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, spune că „ pentru anul viitor, deja am început să ne gândim, pentru că este cea de a X-a ediţie, şi probabil, va trebui să fie ceva şi mai spectaculos decât a fost până acum. Vom vedea ce vremuri vom mai prinde, dar a X-a ediţie trebuie să fie una extraordinară, care ar putea să cumuleze şi spectacole care au mai fost. Ne gândim şi la această variantă, de a aduce şi spectacole care au avut foarte mult succes pe parcursul celor nouă ani sau vom aduce doar noutăţi, încă stăm să ne gândim ce să propunem în editia a X-a”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat poluarea aerului în Sebeș după recordul negativ înregistrat în weekend. Analiza ultimelor patru zile

Publicat

Calitatea aerului din Sebeș s-a îmbunătățit ușor în ultimele două zile, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de stația de monitorizare și de laboratorul Primăriei.

Timp de două zile, municipiul a fost „centrul” poluării din România, un punct „roșu” pe harta cu indicii de calitate a aerului măsurați în cele peste 100 de stații din țară. 

Reamintim faptul că în perioada 23 – 24 ianuarie, aerul din municipiul Sebeș a fost cel mai poluat din țară, potrivit datelor înregistrate de stația de monitorizare AB-2 Sebeș, parte a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Vezi și HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Atât stația de monitorizare cât și laboratorul Primăriei Sebeș au indicat depășirea de peste patru ori a valorii limită zilnice recomandate pentru protecția sănătății umane în cazul particulelor în suspensie PM 10.

De asemenea, și valorile particulelor în suspensie PM 2,5 au fost cu mult mai mari decât limitele prevăzute de lege, fapt ce a creat îngrijorare atât în rândul cetățenilor cât și al autorităților.

Primarul Dorin Nistor a anuțat duminică seara că va convoca o întâlnire instituțională pentru a discuta despre problema calității aerului din oraș.

Citește și Autoritățile din Sebeș au intrat în ALERTĂ după ce duminică aerul din municipiu a fost CEL MAI POLUAT din România

Situația valorilor înregistrate în ultimele patru zile, măsurate de laboratorul Primăriei Sebeș

Sâmbătă, 23 ianuarie

Sâmbătă, nivelul maxim al particulelor în suspensie PM 10 a fost înregistat în Sebeș la ora 24:00 – 283.01 µg/m3. La aceeași oră a fost înregistrată și valoarea maximă a particulelor în suspensie PM 2,5 – 273.79 µg/m3. În 23 ianuarie, cea mai mică valoare a PM 10 a fost înregistrată la ora 15:00 – 79.05 µg/m3. În cazul PM 2,5, cea mai mică valoare a fost înregistrată la ora 16:00 – 71.33 µg/m3.

Media particulelor în suspensie a fost de 149.74 µg/m3 pentru PM 10, de aproape trei ori mai mare decât valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane (50 µg/m3). În cazul particulelor în suspensie PM 2,5, media zilnică a fost de 143.07 µg/m3, în condițiile în care potrivit Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea limită anuală este de 20 µg/m3.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 6 -„Extrem de rău”. 

Duminică, 24 ianuarie

Valorile particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5) s-au menținut ridicate și duminică. La ora 01:00 acestea indicau 228.88 µg/m3 pentru PM 10 și 220.16 µg/m3 pentru PM 2,5.

Față de ziua anterioară minimele PM 10 și PM 2,5 au scăzut de aproape 15 ori. Astfel, la ora 13:00 au fost înregistrate valori de 5.37 µg/m3 pentru PM 10 și 4.50 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 92.25 µg/m3 pentru PM 10 și 87.13 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș s-a menținut la 6 – „Extrem de rău”.

Luni, 25 ianuarie

După două zile în care Sebeșul a fost „centrul poluării” din România, valorile particulelor în suspensie s-au redus luni de circa trei ori.

Valorile maxime înregistrate la ora 01:00 erau de 72.17 µg/m3 pentru PM 10 și 67.20 µg/m3 pentru PM 2,5. Minimele înregistrate au fost de 1,90 µg/m3 pentru PM 10 (la ora 12:00) și 0,90 µg/m3 pentru PM 2,5 (la ora 11:00).

Media zilnică a fost de 20.09 µg/m3 pentru PM 10 și 17.73 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 2 – „Acceptabil”. 

Marți, 26 ianuarie

Nivelul maxim al particulelor în suspensie a fost înregistrat marți la ora 22:00. Valoarea PM 10 a fost de 92.23 µg/m3 iar pentru PM 2,5 a fost de 90.73 µg/m3.

Valorile minime au fost înregistrate la ora 07:00, și au fost de 16.68 µg/m3 pentru PM 10 și 15.78 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 42.51 µg/m3 pentru PM 10 și 40.39 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost – 4 – „Rău”. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce spune medicul Virgil Musta despre Ivermectină. Cât de eficient este ”medicamentul minune” la tratarea bolnavilor Covid-19

Publicat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și cum un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.

Citește și Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii.

Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat.

La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni.”- a spus dr. Musta la DCNews.

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, potrivit unui studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate