Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cinci zile de TEATRU şi POVEŞTI la Alba Iulia. Ce spectacole MERITĂ să vezi la Festivalul din 2014. PROGRAMUL

Publicat

teatru La Alba Iulia, în perioada 1-5 octombrie începe tradiţionala stagiune de teatru, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, ediţia a IX-a. În cadrul celei de-a IX-a ediţii, organizatorii evenimentului aduc, în premieră trei spectacole: „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” în regia lui Alexandru Dabija, „Folia, Shakespeare & Co” în regia lui Gigi Căciuleanu şi „Don Quijote” în regia lui Mihai Măniuţiu. Spectacolele, în total 26, sunt atât producții din România (București, Ploiești, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Galați, Oradea, Craiova), cât și din străinătate (Polonia, Rusia, Republica Moldova, Franța, Spania). Organizatorii spun că este cea mai complexă ediție, ca participare națională și, mai ales, internațională.

Alte piese care vor fi spre „deliciul” publicului spectator din Alba Iulia sunt „Astă seară: Lola Blau” cu actriţa Maia Morgenstern, în regia lui Alexandru Dabija, „Suflet românesc – One Man Show” cu Dan Puric, „Însemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa, „O…ladă” în regia lui Alexandru Dabija, „Linişte! Sărut.Acţiune!” care îi are în distribuţie pe Pavel Bartoş, Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, în regia lui Peter Kerek.

Pe lângă teatru, publicul albaiulian se poate delecta şi cu un concert duduk, chitară, clasică şi lăută, cu un repertoriu de melodii armeniene, dar şi compoziţii clasice al celor de la Didier Malherbe & Renaud Gillet din Franţa.

despre ce vorbim noi domnule Una dintre premierele acestui festival este piesa de teatru „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, în regia lui Alexandru Dabija, care îi are în distribuţie pe marii actori, Marcel Iureş şi George Mihăiţă. „Doi mari actori, Marcel Iureș și George Mihăiţă devin două personaje care respun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generații de cititori. Două personaje care refac, în mod miraculos, prin povești, întreaga imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puțină vreme înainte de începerea Celui De-al Doilea Război Mondial. Povestea unui spațiu aflat între lumi și a personajelor care populau universul celebrului roman al literaturii române revine la viață în viziunea lui Alexandru Dabija”, se arată în descrierea celor de la Teatrul Act.

Folia, Shakespeare & Co” în regia lui Gigi Căciuleanu îi are în distribuţie pe Ramona Bărbulescu, Richard Bovnoczki, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin, Paul Cimpoieru, Relu Dobrin, Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon.

„Spre deosebire de punerea în scenă a unei anume piese, în Folia, Shakespeare & Co nu m-am concentrat cu predilecție pe una sau alta din textele lui Shakespeare, ci m-am inspirat liber din lumea acestora. Am impresia că la Shakespeare scena nu este numai un spațiu anume ci cuprinde, precum în teoria lui Einstein, și timpul. <Persoana îndrăgostită>, oricare i-ar fi numele și sexul de la o piesă la alta, este victima <învârtelilor> lui Cupidon.

Folia mea constituie o serie de variații pe această temă, cu ajutorul inspiratelor variații muzicale imaginate de tânărul compozitor Paul Ilea pe tema binecunoscutei fraze muzicale în <vogă> secole de-a rândul începând din evul mediu… Cu Folia, ceea ce m-a interesat a fost să <zgândăr> această fațadă bufonească.

Bineînțeles că explorarea s-ar putea extinde la nesfârșit, continuată nu numai de artiști ci și de public. La această reflecție personală, odată cu vizionarea Foliei mele, îl invit, cu toată smerenia, pe spectator”, spune Gigi Căciuleanu.

O altă recomandare a organizatorilor este „Însemnările unui nebun”, în regia lui Felix Alexa. Este un spectacol unic, care îi are în distribuţie pe Marius Manole şi Alexander Bălănescu. „Umorul şi drama se întrepătrund pe măsură ce nebunia, creatoare de lumi paralele, acaparează mintea personajului principal, măcinat de tristeţe şi frustrări. Când singurătatea şi lipsa de perspective ajung să ne chinuie, unica posibilitate de evadare din realitatea ostilă rămâne imaginaţia. Astfel putem construi un nou univers, în care totul este posibil, iar graniţa dintre lumea reală şi cea plăsmuită devine fragilă, aproape insesizabilă.

„Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat. Această montare ilustrează creator poetica unui regizor cu personalitate şi stil. Felix Alexa aduce valori de emoţie şi de gândire în citirea lui Gogol şi a epocii noastre” se arată în prezentarea spectacolului.

O…ladă” este o creaţie colectivă după Ion Creangă a Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, regia lui Alexandru Dabija. Distribuţia este formată din actorii Nora Covali, Corina Grigoraş, Ecaterina Hâţu, Cătălina Ieşanu, Ingrid Robu, Adina Suciu, Alexandra Suciu, Cezar Antal, Răzvan Bănuţ, Dan Covrig, Victor Giurescu, Dragoş Ionescu, Costel Manole, Rareş Pîrlog

În această piesă, Alexandru Dabija continuă explorarea poveştilor lui Ion Creangă. În 80 de minute spectatorii au ocazia să vadă „un spectacol în care gâlceava, curiozitatea bârfitoare, invidia, prejudecata, superstiţia sunt sevele umorului, dar şi ale reflecţiei amare”.

„În O… ladă întâlnim personajele din Fata babei şi fata moşneagului, cărora li se adaugă o suită de babe straşnice, precum şi Cucoşu’, moşul şi baba din OO! (creaţie colectivă după Punguţa cu doi bani). Chipurile din poveşti primesc importante atribute psihologizante, în intenţia regizorală de a amenda diferite derapaje de mentalitate. Faţă de babele lui Creangă, construite aproape monocord ca întruchipări ale răutăţii, singura precizare de natură fizică fiind vârsta înaintată, O… ladă aduce în scenă felurite babe, marcate de câte o trăsătură fizică sau morală distinctivă, pentru sublinierea căreia actorul trebuie să găsească numeroase resurse creatoare”.

O altă recomandare pentru publicul albaiulian este şi piesa lui Dan Puric, one man show, „Suflet Românesc”. Este o dedicaţie specială pentru poporul român, frumuseţea lui interioară necoruptă, „care într-o zi îl va ajuta să se refacă, pentru că iubind această frumuseţe va avea puterea ca, odată plecat în lume, să-i tămăduiască și pe alţii.”

„Există în sufletul acestui neam o timiditate în fața lumii. Și, cum lumea de astăzi e arogantă, obraznică și îngâmfată, ai sentimentul că în intimitatea lui, sufletului românesc îi e ruşine să participe la ea. Dar asta nu dintr-o resemnare, ci dintr-un fel de „zare interioară” care spune că veşnicia nu poate fi atinsă de istorie”, spune Puric despre spectacol.

AICI PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL DE TEATRU DE LA ALBA IULIA

ioana bogatan Ce spune directorul festivalului, Ioana Bogăţan despre spectacolele din această ediţie

„A început acum 9 ani că ne-am dorit foarte mult împreună cu Consiliul Judeţean să facem un Festival de Teatru, şi ne-am gândit că <Poveşti> este un titlu care se potriveşte atât copiilor, cât şi adulţilor. Se poate povesti în orice manieră, fie că vorbim de o expoziţie, sau un spectacol de copii sau unul de adulţi. Şi ni s-a părut un titlu romantic care se potriveşte foarte bine cu tema acestui festival.

Tema fiind aşa cum am mai spus, spectacole care se adresează atât copiilor şi adulţilor, plus alte evenimente, gen, lansări de carte, expoziţii. Şi considerăm că fiecare eveniment are povestea lui, fiecare ediţie a avut spectacole foarte bune, fiecare ediţie a fost bogată în evenimente, deci nu pot să zic că prima ediţie a fost mai slabă decât a două”, spune Ioana Bogăţan despre festivalul internaţional de teatru de la Alba Iulia.

Ioana Bogăţan consideră că festivalul încă nu se află la nivelul de spectacole cu capete de afiş, : „Pentru mine cap de afiş înseamnă şi Mihai Măniuţiu ca regizor, şi Felix Alexa ca regizor, şi Marius Manole este un actor din generaţiile mai actuale, şi este un actor foarte bun şi face un rol deosebit în <Însemnările unui nebun>, deci eu zic că fiecare spectacol de anul acesta este un cap de afiş, inclusiv cele din străinătate. Jordi Bertran, din spectacolul Antologia, a cărei Companie este prezentă la Alba Iulia, este unul din cei mai mari păpuşari din lume. Foarte mulţi marionetişti din România s-au dus la work-shopurile sale, aşa că…În general, eu doresc ca lumea să simtă atmosfera de festival şi să înţeleagă că un festival face diferenţa faţă de o simplă stagiune, care poate să fie pe un week-end şi în care sa avem două-trei spectacole”

În majoritatea zilelor sunt aproape trei spectacole, şi spune managerul teatrului din Alba Iulia „nu sunt spectacole uşoare”.

Sunt spectacole, cum este Lola Blau cu Maia Morgenstern; mă rog, o tragi-comedie. Bineînţeles, dacă mă refer la “ Însemnările unui nebun”, textul lui Gogol nu este unul foarte uşor, şi tema este cea a funcţionarului care veşnic a avut o problemă în opera sa. Dar este un spectacol extraordinar de bun. „Don Quijote” a lui Mihai Măniuţiu, aşa cum v-am spus, este iarăşi un spectacol de imagine, pe muzica Adei Milea. Sunt spectacole mai altfel, pe care eu le recomand. Lumea în general, şi anul acesta, a venit spre Marcel Iureş, Dan Puric sau Pavel Bartoş” a mai precizat Ioana Bogăţan.

În ce priveşte ediţia cu numărul zece a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, spune că „ pentru anul viitor, deja am început să ne gândim, pentru că este cea de a X-a ediţie, şi probabil, va trebui să fie ceva şi mai spectaculos decât a fost până acum. Vom vedea ce vremuri vom mai prinde, dar a X-a ediţie trebuie să fie una extraordinară, care ar putea să cumuleze şi spectacole care au mai fost. Ne gândim şi la această variantă, de a aduce şi spectacole care au avut foarte mult succes pe parcursul celor nouă ani sau vom aduce doar noutăţi, încă stăm să ne gândim ce să propunem în editia a X-a”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement