Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Programul ”Casa Verde” 2019: Finanțare de la stat cu 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice. GHID

Publicat

panouri

Programul „Casa Verde” pentru anul 2019 s-a modificat. În loc de panouri solare, statul va da bani pentru sisteme fotovoltaice. Bugetul proiectului este de 120 de milioane de euro , iar reprezentanții Fondului pentru Mediu estimează că din luna ianuarie, programul va fi pus în aplicare, iar din luna martie proprietarii de case vor putea să aplice pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Noutatea programului constă în faptul că deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizând astfel investiţia.

UPDATE: La sfârşitul lunii martie, românii vor putea beneficia de fonduri europene de 100 de milioane de euro pentru montarea de panouri fotovoltaice. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat vineri, 22 februarie că s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru instalatori, pentru că foarte mulţi nu au apucat să facă acest lucru, iar interesul este ridicat. Procedura prin care oamenii pot primi până la 90% din valoarea totală a unui sistem fotovoltaic este una foarte simplă.

Statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă. Reprezintă până la 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

Ghidul de finanţare a fost deja publicat în Monitorul Oficial şi prevede că orice persoană fizică poate primi până la 20.000 de lei pentru a-şi instala panouri fotovoltaice pentru locuinţa proprie.

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Apoi,în termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmeză montajul.

Surplusul de energie va fi livrat în reţeaua naţională, de unde se poate primi şi bani. Banii vor fi plătiți de către furnizorul de energie electrică.

Lista instalatorilor aprobaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu va fi publicată pe site-ul AFM pe 15 martie, iar la sfârşitul lunii cei care vor să primească bani pentru panouri vor putea să depună cererile la firmele de specialitate.

GHID DE FINANȚARE

Ministerul finanţează achiziţionarea tuturor elementelor unui sistem fotovoltaic de la panouri până la proiectul de instalare. Programul va avea trei etape.

Prima parte a calendarului prevede înscrierea operatorilor care pot instala astfel de panouri. Preşedintele Fondului de Mediu, Cornel Brezuică, cel care coordonează programul, spune că această etapă va începe în luna ianuarie.

Toate investiţiile astea se vor realiza prin aceşti instalatori, prin aceşti operatori economici care au dreptul de a opera pe reţea, de a face lucrări de electricitate. Condiţia este să aibă autorizaţie de tip B de la ANRE. Vom valida pe toţi cei care au interesul să lucreze în cadrul proiectului. Vor semna un contract cu Fondul de Mediu şi de la momentul respectiv aceşti instalatori pot monta pentru toate persoanele fizice care doresc să acceseze proiectul.

Pasul doi va fi în martie, când încep înscrierile persoanelor fizice interesate să-şi instaleze panouri fotovoltaice. Acestea îşi vor depune dosarul după ce-şi vor alege unul din instalatorii din lista aprobată de Fondul de Mediu.

După validarea dosarelor va urma etapa finală, adică instalarea sistemului. Noutatea acestui program ţine nu doar de finanţarea instalaţiei fotovoltaice, ci şi de faptul că surplusul de energie produs de persoanele fizice va putea fi livrat direct în sistemul naţional de energie. Cu alte cuvinte, ceea ce nu consumi poţi să livrezi în sistemul naţional şi să primeşti bani pentru aceasta.

Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric ă, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională în perioada 25 ianuarie – 01 martie 2019.
Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric ă
necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național.
Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va realiza prin intermediul instalatorilor, după încheierea etapei de validare a instalatorilor și publicarea listei acestora pe site-ul instituției – www.afm.ro.
Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, con ţinutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

sursa: RADOR


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

14 Comentarii

14 Comments

 1. matis

  duminică, 30.12.2018 la 00:18

  CEI CARE NU SINT LEGATI LA RETEAUA DE ELECTIFICARE POT BENEFICIA DE FONDURI?(locuiesc intro zona neelectrificata)

 2. Avramut robert

  vineri, 04.01.2019 la 14:47

  Am pus panouri solare si am fost la un punct de lucru a unui distribuitor de energie electrica pentru ceva informații cu privire la surplusul de curent si habar n-au avut. Suntem cu mult în urmă față de vest

  • ken88

   duminică, 10.02.2019 la 18:01

   Tu si cu ala de la ghiseu sunteti in urma fata de vest. Imbecilitatea celor ca tine fac tara asta de rahat !,documenteaza-te domnle. Ai informatia la degetul mic si tu alegi sa intrebi pe 1 de la ghiseu care nu stie ce e cu el pe planeta asta, felicitari ! va luati de mana.Probabil conduci bmvw si consideri ca lucru nemtzesc e de calitate. Aafla ca nu este asa

 3. elvira rizoli

  vineri, 04.01.2019 la 19:51

  cei legati la reteua de electricitate pot beneficia de fonduri???

 4. alex

  joi, 24.01.2019 la 19:37

  unde se pot accesa banii pt aceste panouri

  • Cristian Panu

   joi, 24.01.2019 la 20:32

   Buna seara, în articol o să găsiti ghidul de finanțare.

 5. Ioja Cristina

  vineri, 25.01.2019 la 13:38

  Cum se pot accesa aceste fonduri, unde trebuie facut dosarul

 6. Gheorghe ion

  vineri, 25.01.2019 la 15:12

  Despre ce acte ieste nevoie pentru a accesa fondurile pentru programul casa verde

 7. Alexandru Suciu

  sâmbătă, 26.01.2019 la 20:27

  Va rog sa-mi precizati criteriile de calificare pentru solicitantul finantarii = daca exista restrictii in legatura cu distanta fata de reteaua de distributie

 8. bunumimi

  duminică, 27.01.2019 la 20:25

  Articolul este bine intentionat dar lasa nelamurite o serie de probleme.Cetateanul , adica eu , trebuie sa stie unde se adreseaza cu o cerere de achizitie , de instalare , de finantare , pentru ca trimiterea la un instalator care va fi cunoscut cindva …..

 9. Sorin

  luni, 28.01.2019 la 12:15

  Ghidul de finantare nu apare pe website!! Cand poate sa fie citit?

 10. Catalina Diaconescu

  luni, 04.02.2019 la 09:11

  Cum putem urmari lista privind inscrierea firmelor autorizate pana la finalizarea inscrierii acestora?

 11. Ambrus Pavel

  luni, 04.02.2019 la 17:32

  Din ghid nu rezulta raportul dintre pretul energiei livrate de furnizor electrica si ce se livreaza de catre invetitorul de elemente fotovoltaice (prosumator).
  Consideram echitabil ca acest raport sa fie 1 la 1, deci sa fie calculat acelasi pret atat pentru energia consumata cat si pentru cea livrata.
  Este un element foarte inportant, daca se garanteaza acest raport prin lege in vederea recuperarii investitiei.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 12. ileana

  marți, 12.02.2019 la 11:37

  intrebare
  cei care au primimit o finantare casacverde cu ceva ani in urma mai pot beneficia si ei de acest program de 20000 lei ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Localități – FANTOMĂ în Alba: Apar cu numele la acte oficiale, dar în realitate sunt pustiite sau „înecate” în iazuri

Publicat

În județul Alba există 11 localități pustiite, care la recensământul din 2011 aveau câte 4 locuitori sau niciunul. De exemplu localitatea Zărieș a fost declarată în urmă cu zece ani depopulată, dar în 2013 potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor au apărut un număr considerabil de animale crotaliate, între care 2 bovine, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Clădirile în care funcţionează Universitatea Tehnică la Alba Iulia, date în administrare pe 49 de ani. Motivul

Publicat

sediu UTCN Universitate Tehnica Alba Iulia

Primăria Alba Iulia extinde perioada de administrare a clădirilor ce servesc drept sediu al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, extensia Alba Iulia, de la 20 de ani la 49 de ani. Motivul este faptul că instituţia de învăţământ intenţionează să facă investiţii în această locaţie, utile pentru procesul de învăţământ superior. Proiectul intră la aprobare în şedinţa […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

POSTURI la Direcţia Sanitar-Veterinară Alba, OIR POSDRU Centru, primării, şcoli şi alte instituţii publice din judeţ

Publicat

birou

În această perioadă, sunt organizate mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante în instituţii publice din judeţul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe. Posturi vacante şi condiţii de participare la concurs: Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Tonete cu îngheţată şi covrigi în Cetatea Alba Carolina şi alte zone din oraş. Licitaţie de la 100 de euro pe lună

Publicat

soare

Primăria Alba Iulia intenţionează să scoată la licitaţie opt terenuri pe care să fie amplasate tonete la care să fie vândute îngheţată şi covrigi. Locaţiile sunt în Cetatea Alba Carolina şi alte zone din oraş. Terenurile vor fi închiriate pe 4 ani, iar preţul de pornire al licitaţiei este de 100 euro/lună/locaţie. Pentru desemnarea ofertantului […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate