Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REPORTAJ: Preotul din Alba cu 35 de copii. Bunătate, empatie și credință – povestea casei de tip familial de la Vingard

Publicat

Preotul îi ajută pe copii la teme (chiar și în această perioadă) și crede că fiecare are un talent: unii sunt buni la învățătură, alții au înclinații spre meserii practice, iar el încearcă să îi îndrume spre ceea ce li se potrivește.

S-au integrat bine în comunitate, spune preotul. Au prieteni în satele comunei, se vizitează, vin alți copii în vizită (asta în perioada normală, nu în timpul pandemiei) iar oamenii îi iubesc pentru că sunt cuminți și respectuoși.

Financiar, preotul reușește să se descurce: are un parteneriat cu Consiliul Județean Alba și primește ajutor ocazional și din parohiile din județ și de la Arhiepiscopie. De asemenea, sunt mulți oameni care ajută, mai ales cu prilejul sărbătorilor.

”Sunt impresionată de ce am văzut acolo. Am fost și de Crăciun, și după aceea, le-am dus fetelor câte ceva de-ale fetelor și ne-am bucurat împreună” spune Maria, o tânără care vizitează constant casa de tip familial.

Preotul reușește să facă în așa fel încât alocația copiilor rămâne intactă. Banii se strâng în contul fiecăruia până când are 18 ani și atunci primește acest mic ajutor financiar la început de drum.

”Să îl țină Dumnezeu pe preotul nostru și pe doamna preoteasă. Au schimbat destinele a zeci de copii. I-au crescut cum trebuie și i-au ajutat să ajungă oameni responsabili. Merită tot binele din lume pentru că să știți că nu este ușor” a spus Cristina, o localnică din Vingard.

Casele de tip familial au apărut în anii 90, când autoritățile din România încercau să schimbe situația ”lagărelor de copii” comuniste care ajunseseră și în presa internațională. Reforma acestui sistem a avansat destul de greu. În 1997 au fost înființate direcțiile județene pentru protecția copilului și a început desființarea orfelinatelor.

Problema a rămas, însă. După 18 ani, copiii trebuie să se descurce pe cont propriu, însă mulți nu sunt pregătiți pentru asta.

Până în 2020 guvernul României s-a angajat să ”dezinstituționalizeze” toți copiii din marile centre de plasament.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax