Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REPORTAJ: Preotul din Alba cu 35 de copii. Bunătate, empatie și credință – povestea casei de tip familial de la Vingard


Publicat

Preotul Ioan Stănilă din Vingard are 35 de copii. Două fete și un băiat îi poartă numele, iar alți 32 de copii au trecut în timp pe la casa de tip familial ”Sfântul Andrei”, pe care a înființat-o în 1999. Și aceștia sunt tot copiii lui, spune el, pentru că i-a crescut pe rând, împreună cu preoteasa, cu aceeași dragoste. 

Casa de tip familial din Vingard a fost prima cu personalitate juridică din România, înființată pe lângă parohia ortodoxă din comună. Era anul 1999, când legislația era puțină și neclară.

Preotul Ioan Stănilă își aduce aminte cum a început: cu o casă foarte modestă și cu niște donații de la apropiați. ”Unul mi-a dat o mașină de spălat, altul un covor, o mobilă de bucătărie, toate la mâna a doua”, spune el.

La început, comunitatea locală a avut un rol decisiv. Oamenii din sat ajutau la treburile ”casei de copii” benevol. Mai târziu, când au crescut, băieții au început și ei să îi ajute pe oamenii mai în vârstă din sat și marea familie a preotului a devenit foarte iubită de toată lumea.

Prima dată, în casă au venit 6 copii, apoi restul până la 14. Toți aveau trei ani și jumătate și erau dezorientați pentru că veneau dintr-un sistem care nu le dădea nici o șansă. Unii au rămas până la 23 de ani, pentru că preotul spune că ei pot rămâne și după vârsta de 18 ani, când în mod normal, statul îi consideră majori și le suspendă finanțarea.

”Când împlinesc 18 ani, dacă nu au altă posibilitate, îi ținem până își reglează situația. Aici e casa lor și noi suntem o familie. Sunt copiii noștri și procedăm cu ei ca atare” spune Ioan Stănilă.

Fiecare dintre cei 32 de copii are un loc aparte în sufletul preotului. Păstrează legătura cu toți și știe ce face fiecare, tot timpul.

O fată are masterat, alta s-a căsătorit și a plecat în Anglia, alta este măritată într-un sat vecin și ”are o familie frumoasă”, o alta este angajată a casei de tip familial, un băiat și-a găsit serviciu bun… și tot așa. Preotul știe prin ce trece fiecare și este mândru de toți. La fel ca de ai săi: ”fetele mele sunt căsătorite, băiatul e la București…”

”Suntem în familie, suntem legați sufletește. Fiica mea cea mică, atunci când era întrebată câți frați sunt acasă, ea spunea: suntem 17 frați. Așa au crescut” spune Ioan Stănilă.

În prezent, în casa de la Vingard sunt 14 copii. Cel mai mic are 5 ani, iar cel mai mare este în clasa a IX-a și învață la școala tehnică germană (învățământ dual) din Alba Iulia.

Angajatele au fost alese cu grijă de preot, după suflet, iar copiii le spun mame, la fel ca și preotesei. ”Aici nu este serviciu, să mă uit la ceas dacă au trecut 8 ore. Dacă copilul îți spune mamă, te comporți ca o mamă” spune preotul.

Și exact asta fac. Ca orice mamă, uneori ”adaptează” regulile: spre exemplu îi răsfață cu clătite sau cu prăjituri, chiar dacă nu este ora mesei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate