Eveniment
REPORTAJ: Preotul din Alba cu 35 de copii. Bunătate, empatie și credință – povestea casei de tip familial de la Vingard
Preotul Ioan Stănilă din Vingard are 35 de copii. Două fete și un băiat îi poartă numele, iar alți 32 de copii au trecut în timp pe la casa de tip familial ”Sfântul Andrei”, pe care a înființat-o în 1999. Și aceștia sunt tot copiii lui, spune el, pentru că i-a crescut pe rând, împreună cu preoteasa, cu aceeași dragoste.
Casa de tip familial din Vingard a fost prima cu personalitate juridică din România, înființată pe lângă parohia ortodoxă din comună. Era anul 1999, când legislația era puțină și neclară.
Preotul Ioan Stănilă își aduce aminte cum a început: cu o casă foarte modestă și cu niște donații de la apropiați. ”Unul mi-a dat o mașină de spălat, altul un covor, o mobilă de bucătărie, toate la mâna a doua”, spune el.
La început, comunitatea locală a avut un rol decisiv. Oamenii din sat ajutau la treburile ”casei de copii” benevol. Mai târziu, când au crescut, băieții au început și ei să îi ajute pe oamenii mai în vârstă din sat și marea familie a preotului a devenit foarte iubită de toată lumea.
Prima dată, în casă au venit 6 copii, apoi restul până la 14. Toți aveau trei ani și jumătate și erau dezorientați pentru că veneau dintr-un sistem care nu le dădea nici o șansă. Unii au rămas până la 23 de ani, pentru că preotul spune că ei pot rămâne și după vârsta de 18 ani, când în mod normal, statul îi consideră majori și le suspendă finanțarea.
”Când împlinesc 18 ani, dacă nu au altă posibilitate, îi ținem până își reglează situația. Aici e casa lor și noi suntem o familie. Sunt copiii noștri și procedăm cu ei ca atare” spune Ioan Stănilă.
Fiecare dintre cei 32 de copii are un loc aparte în sufletul preotului. Păstrează legătura cu toți și știe ce face fiecare, tot timpul.
O fată are masterat, alta s-a căsătorit și a plecat în Anglia, alta este măritată într-un sat vecin și ”are o familie frumoasă”, o alta este angajată a casei de tip familial, un băiat și-a găsit serviciu bun… și tot așa. Preotul știe prin ce trece fiecare și este mândru de toți. La fel ca de ai săi: ”fetele mele sunt căsătorite, băiatul e la București…”
”Suntem în familie, suntem legați sufletește. Fiica mea cea mică, atunci când era întrebată câți frați sunt acasă, ea spunea: suntem 17 frați. Așa au crescut” spune Ioan Stănilă.
În prezent, în casa de la Vingard sunt 14 copii. Cel mai mic are 5 ani, iar cel mai mare este în clasa a IX-a și învață la școala tehnică germană (învățământ dual) din Alba Iulia.
Angajatele au fost alese cu grijă de preot, după suflet, iar copiii le spun mame, la fel ca și preotesei. ”Aici nu este serviciu, să mă uit la ceas dacă au trecut 8 ore. Dacă copilul îți spune mamă, te comporți ca o mamă” spune preotul.
Și exact asta fac. Ca orice mamă, uneori ”adaptează” regulile: spre exemplu îi răsfață cu clătite sau cu prăjituri, chiar dacă nu este ora mesei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News