Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Soluții propuse pentru RCA: Emiterea poliței în funcție de istoricul șoferului și despăgubirea pe propria poliță. Ce spun asiguratorii


Publicat

accident rca

accident rcaEmiterea polițelor RCA în funcție de istoricul șoferului și deontarea directă, adică posibilitatea ca un asigurat care este accidentat din vina altuia să fie despăgubit pe propria poliță RCA și nu pe polița RCA a vinovatului sunt câteva dintre soluțiile propuse spre analiză grupurilor de lucru din ASF în vederea rezolvării problemelor din piața RCA. Asiguratorii susțin că introducerea decontării directe va afecta negativ asiguratorii stabili financiar și că efectul imediat va fi creșterea prețurilor RCA pentru acoperirea costurilor suplimentare.

Andreea Paul, prim-vicepreședintele PNL, a susținut luni o conferință de presă alături de Cristian Muntean, președinte al Asociației Societăților de Service Auto Independente, în care a propus un set de 8 prevederi care ar putea reprezenta soluții la problemele din piața RCA din România.

Cele „opt soluții privind piata RCA”, au fost transmise acum o săptămână în cadrul grupurilor de lucru ale ASF la care Andreea Paul a fost invitată să participe și făcute publice luni în cadrul audierii parlamentare din comisiile reunite de buget.

Cele 8 soluții:

– Creșterea competiției pe piața RCA, benefică pentru consumator prin presiunea pusă pe prețuri.

– Aplicarea principiului proportionalității dintre valoarea daunalității și creșterea de prima RCA. Dacă daunalitatea a crescut în ultimul an cu 50%, se propune ca și polița RCA să crească proporțional, cu 50% și nu cu 400%, așa cum se întâmplă în prezent.

– Simplificarea procedurilor de transfer a clasei de bonus în cazul achiziționării unui vehicul nou.

– În prezent, clasa de bonus se pierde de către asigurat în momentul în care își achiziționează un nou autovehicul și o ia de la început de la clasa B0, ceea ce e mai degrabă, potrivit inițiatorilor propunerilor, o formă de supraprofit nejustificat în asigurări.

– Flexibilizarea modului de achiziționare a polițelor RCA prin posibilitatea încheierii RCA si pentru perioade mai mici (1-3 luni) sau prin plata în rate lunare/trimestriale a asigurării RCA (mai ales pentru protejarea celor cu venituri mici). Totodată, se propune acordarea posibilității suspendării politei RCA pe perioada în care vehiculul nu este utilizat (ex: prin scoaterea din circulație cu caracter temporar a autovehiculului).

Astfel, durata de asigurare va fi stabilită în funcție de nevoia asiguratului și nu în funcție de voința asiguratorului, asa cum se întâmpla în prezent.

– Creșterea gradului de cuprindere în asigurare prin creșterea disciplinei prin implicarea mai activă a poliței – acest lucru implică sancționarea pe scară largă în trafic a șoferilor care conduc mașini fără RCA. Totodată, se va cere Guvernului să dispună CNADNR furnizarea de informații privind mașinile aflate în trafic.

– Emiterea polițelor RCA în funcție de istoricul șoferului, prin individualizarea cu acuratete mai mare a riscurilor. Se propune ca Poliția/DRPCIV să acorde acces la informații privind istoricul și comportamentul în trafic al șoferilor, iar cei cu accidente și abateri grave să plătească o poliță RCA mai mare, pentru că au un profil de risc accentuat, în timp șoferii responsabili, cu istoric curat, să plătească mai puțin decât în prezent valoarea RCA.

– Creșterea calității serviciilor și responsabilizarea clientului în alegerea asiguratorului RCA prin modificarea întregului sistem de despăgubire RCA. Asta înseamnă introducerea decontării directe, adică posibilitatea ca o daună să fie plătită de către asiguratorul părții pagubite, urmând ca societatea respectivă să își recupereze contravaloarea despăgubirii de la asiguratorul părții vinovate.

– Diminuarea cheltuielilor de intermediere a polițelor RCA prin: separarea brokerilor de asiguratori. Astfel, comisionul brokerilor să fie încasat separat de la clienți. Suma plătită de clienți ar avea 2 componente: prima RCA plătită către asigurator + comision de intermediere încasat separat de către brokeri.

Tot luni, asiguratorii membri ai UNSAR (Uniunea asiguratorilor și reasiguratorilor din România) au subliniat din nou ca introducerea decontării directe ar afecta negativ piața asigurărilor RCA.

„Compensarea directă funcționează doar în câteva state din Europa, fie în regim voluntar (companiile de asigurări aleg să intre în acest sistem pe baza de acord privat (Franța, Belgia, Spania), fie obligatoriu (Italia, Rusia, Suedia).

Păgubitul are alternativa să apeleze fie la asiguratorul RCA al vinovatului, fie la propriul asigurator RCA. Dacă alege despăgubirea pe propria poliță, vinovatul fiind asigurat la altă firmă parte din protocol, asiguratorii convin să-și despăgubească proprii asigurați.

Compensarea directă voluntară: Păgubitul va alege dacă să utilizeze polița RCA a vinovatului sau polița proprie pentru acoperirea daunei. Această opțiune va pune presiune pe asiguratorii stabili financiar, întrucât aceștia vor fi alegerea numărul 1 atât a păgubiților, cât și a vinovaților.

Compensarea directă obligatorie: Asigurarea RCA va funcționa ca asigurarea CASCO, iar păgubitul își va acoperi paguba prin polița proprie. În această situație, prețul politei RCA nu va mai putea fi stabilit în baza acelorași calcule actuariale, în care se ține seama de istoricul daunelor celui asigurat.

În oricare din cele două variante, costurile din sistem vor crește exponențial:

– impredictibilitate și mai mare în rata daunalității

– impact în fluxul de numerar

– pierderea controlului daunelor RCA, gestiunea lor fiind făcută de alți asiguratori

– întârzieri și blocaje previzibile în procesul de decontare între asiguratori

– costuri mari în administrarea decontării

Consecințe imediate:

– afectarea asiguratorilor stabili financiar, într-o piață RCA nesigură și dezechilibrată

– creșterea prețului poliței RCA, pentru a acoperi costurile suplimentare

– implicații fiscale (neclarități privind înregistrarea plăților despăgubirilor)

– efecte juridice (dacă asiguratul e nemulțumit de plată, pe care asigurator îl cheamă în instanță?)”, au transmis membrii UNSAR.

Asiguratorii au următoarele propuneri pentru îmbunătățirea pieței RCA:

„- eliminarea procentului de 0,2% penalizare / zi de întârziere la plata despăgubirilor și înlocuirea cu dobândă de referință a BNR sau un procent anual nu mai mare de 10%;

– eliminarea posibilității ca o unitate reparatoare să factureze la costuri mai mari decât reprezentantul oficial al mărcii în România, pentru a diminua nivelul fraudei în acest domeniu;

– reglementarea despăgubirilor privind daunele morale și vătămărilor corporale, în baza unor bareme de calcul;

– eliminarea TVA-ului în cazul plăților păgubiților care sunt persoane impozabile cu drept de deducere a TVA;

– punerea în aplicare a unui cadru legislativ privind sancțiunile aplicabile șoferilor care nu dețin polița de asigurare obligatorie RCA;

– eliminarea obligației de plată a despăgubirilor în unitățile de service (s-ar reduce riscul de tarife neconcurențiale practicate în aceste unități și s-ar putea acorda și despăgubiri celor care solicită TVA deductibil);

– introducerea sistemului <Telematics> de tip GPS ca soluție de optimizare a primei de asigurare RCA în funcție de datele operaționale și de performanța a șoferului;

– posibilitatea verificării automate a poliței RCA în sistem similar cu vigneta CNADNR”.

sursa: hotnews.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 47 de cazuri COVID și 12 decese, în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor noi în localitățile din județ, 27 noiembrie

Publicat

Au fost înregistrate 47 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) sâmbătă, 27 noiembrie.

Cu o zi în urmă, erau raportate alte 62 de cazuri noi.

De asemenea, au fost raportate 12 decese în ultimele 24 de ore.

– bărbat, 82 de ani, din Cugir;

– femeie, 72 de ani, din Roșia Montană;

– bărbat, 66 de ani, din Bucerdea Vinoasă;

– bărbat, 73 de ani, din Cugir;

– bărbat, 59 de ani, din Unirea;

– femeie, 60 de ani, din Alba Iulia;

– femeie, 76 de ani, din Ighiu;

– femeie, 68 de ani, din Aiud;

– bărbat, 86 de ani, din Lopadea Nouă;

– bărbat, 81 de ani, din Uioara de Sus;

– bărbat, 71 de ani, din Sohodol;

– femeie, 44 de ani, din Vințu de Jos.

Toți erau nevaccinați și aveau și alte afecțiuni.

În județul Alba, de la începutul pandemiei, au fost 33.663 cazuri confirmate, 31.629 persoane vindecate, 1.078 decese. În același interval au fost prelucrate 343.806 teste (293.142 PCR și 50.664 rapide).

În ultimele 24 de ore au fost făcute 776 testări (484 – 248 la SJU si 236 la DSP; 292 teste rapide).

Vezi și CARANTINA de noapte în toată țara din 25 octombrie. Model declarație pentru deplasare după ora 22.00. Care sunt condițiile

Localitățile din județ în care au fost raportate cazuri noi (în ultimele 24 de ore):

Mediul urban: 32 de cazuri noi, 1 caz reinfectare

Alba Iulia: 13 cazuri, 1 caz reinfectare

Cugir: 8 cazuri

Aiud: 3 cazuri

Sebeș: 3 cazuri

Blaj: 2 cazuri

Abrud: 1 caz

Ocna Mureș: 1 caz

Zlatna: 1 caz

Mediul rural: 13 cazuri noi, 1 caz reinfectare

Rădești: 2 cazuri

Sântimbru: 2 cazuri

Ciugud – 1 caz

Galda de Jos – 1 caz

Ighiu – 1 caz

Meteș – 1 caz

Scărișoara – 1 caz

Șibot – 1 caz

Sona – 1 caz

Unirea – 1 caz

Vințu de Jos – 1 caz, 1 caz reinfectare

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 2,56 (anterior 2,71).

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba, perioada de referință 13-26 noiembrie):

Localitate Incidență Cazuri
MUNICIPIUL ALBA IULIA 3.88 296
ORAŞ TEIUŞ 3.48 25
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3.46 13
ORAŞ CUGIR 2.82 72
ORAŞ ABRUD 2.7 14
MUNICIPIUL BLAJ 2.37 49
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.02 28
MUNICIPIUL AIUD 1.94 49
ORAŞ ZLATNA 1.79 14
MUNICIPIUL SEBEŞ 1.55 51
ORAŞ CÂMPENI 1.11 8
Localitate Incidență Cazuri
CERU-BĂCĂINŢI 17.02 4
BLANDIANA 6.86 6
BUCERDEA GRÂNOASĂ 6.19 14
PIANU 5.6 20
MIHALŢ 5.28 17
LIVEZILE 5.17 6
VINŢU DE JOS 5.07 28
ŞIBOT 4.67 11
CRICĂU 4.58 9
GÂRDA DE SUS 4.04 6
DOŞTAT 3.94 4
METEŞ 3.94 11
UNIREA 3.91 19
ÎNTREGALDE 3.62 2
LOPADEA NOUĂ 3.57 9
ROŞIA DE SECAŞ 3.13 5
CIUGUD 3.06 10
CETATEA DE BALTĂ 2.94 9
BUCIUM 2.88 4
MOGOŞ 2.67 2
ARIEŞENI 2.6 4
IGHIU 2.55 18
GALDA DE JOS 2.46 11
STREMŢ 2.46 6
CRĂCIUNELU DE JOS 2.34 5
BISTRA 2.21 10
NOŞLAC 2.21 4
RIMETEA 2 2
SÂNTIMBRU 1.99 6
SCĂRIŞOARA 1.99 3
ŞONA 1.84 8
ROŞIA MONTANĂ 1.83 5
CIURULEASA 1.76 2
ŞUGAG 1.75 5
OHABA 1.67 1
ALMAŞU MARE 1.66 2
ŞPRING 1.59 4
VADU MOŢILOR 1.56 2
SÂNCEL 1.54 4
SĂSCIORI 1.54 10
MIRĂSLĂU 1.53 3
GÂRBOVA 1.39 3
JIDVEI 1.32 7
SĂLIŞTEA 1.29 3
DAIA ROMÂNĂ 1.28 4
SOHODOL 1.2 2
BERGHIN 1.05 2
RĂDEŞTI 0.79 1
LUPŞA 0.69 2
VIDRA 0.65 1
ALBAC 0.51 1

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Universitatea „1 Decembrie 1918” a primit din partea președintelui Iohannis Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Publicat

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a primit, prin decretul semnat de Președintele României, Klaus Iohannis, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, în semn de apreciere pentru „efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, a anunțat sâmbătă rectorul Daniel Breaz. 

„Recunoașterea meritelor comunității noastre academice, prin acordarea acestei înalte distincții, îmi oferă încă o dată oportunitatea de a vorbi despre oamenii cu care mă mândresc, cei care dau putere și valoare UAB.

Tuturor și fiecaruia în parte, le adresez sincere felicitări și îi îndemn să continue cu aceeași perseverență și determinare să vorbească despre valorile noastre naționale și despre istoria neamului românesc, căci numai prin cunoașterea adevărată a trecutului, vom putea contribui la educarea generațiilor de astăzi și de mâine.

Sunt așadar onorat și bucuros pentru recunoașterea meritelor comunității UAB, cu atât mai mult cu cât aceasta vine într-un moment simbolic important pentru noi, cel în care aniversăm 30 de ani de existență.

Pentru noi, această înaltă distincție reprezintă totodată și o responsabilitate, aceea de a fi în continuare promotorii valorilor și tradițiilor noastre naționale”, a precizat Daniel Breaz.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertismentul ECDC: Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este de la „ridicat la foarte ridicat”

Publicat

Riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, depistată în Africa de Sud și denumită Omicron, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”, a anunţat vineri seară Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care formulează și o serie de recomandări pentru țările din spațiul comunitar.

Într-un raport de evaluare a riscurilor, agenția de sănătate a UE estimează că „nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat până la foarte ridicat”.

În afară de Africa de Sud, varianta Omicron a fost depistată până acum în Botswana, în Israel, în Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Noua variantă de coronavirus, denumită inițial B.1.1.529, prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike și de aceea există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală. Tulpina „super-mutantă” a fost clasificată vineri drept „variantă de îngrijorare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care i-a dat și un nume, după cea de-a 15-a literă din alfabetul grecesc: Omicron.

Varianta a fost semnalată pentru prima dată OMS-ului de către Africa de Sud, la 24 noiembrie 2021. „Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a anunțat grupul de experţi însărcinat de către OMS să monitorizeze evoluţia COVID-19.

Noua variantă are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Ce recomandă agenția de sănătate a UE

Varianta Omicron este „cea mai divergentă variantă” față de varianta inițială care a fost detectată până acum de la începutul pandemiei, ceea ce ridică îngrijorări că ar putea avea o transmisibilitate și mai crescută decât varianta Delta, că eficiența vaccinului ar putea fi redusă și că există un risc crescut ca și persoanele care au făcut deja COVID să se infecteze din nou, arată ECDC.

„Evaluăm probabilitatea ca Omicron să ajungă în UE/SEE și să se răspândească în comunitate ca fiind mare. În condițiile în care și varianta Delta are o recrudescență în spațiul comunitar, impactul și posibila răspândire ulterioară a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT”, arată ECDC.

„Este importantă o abordare precaută și se recomandă cu tărie punerea în aplicare în timp util și consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenție în UE/SEE”, se arată în comunicatul agenției de sănătate a UE.

Monitorizarea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea timpurie a prezenței acestei variante.

În acest stadiu incipient, se recomandă cu insistență evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute, precum și intensificarea testelor (cu secvențierea cazurilor confirmate) și urmărirea contacților în cazurile de COVID-19 care au o legătură epidemiologică cu zonele afectate.

Din cauza circulației active, în curs de desfășurare, a variantei Delta în țările UE/SEE, acestea sunt îndemnate să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate inițial de programele de imunizare. De asemenea, ar trebui să se ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, vizând mai întâi persoanele cele mai vulnerabile și cele în vârstă, iar apoi pentru toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste, la cel puțin șase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

sursa: digi24.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO Crosul Unirii 2021: Copii, tineri și adulți aleargă în cinstea Zilei Naționale, la Alba Iulia

Publicat

La Alba Iulia are loc sâmbătă, 27 noiembrie, cea de-a 52-a ediție a Crosului Unirii. Evenimentul se desfășoară de la ora 11:00, în șanțurile Cetății Alba Carolina – pe Latura de Sud. La start sunt așteptate aproximativ 400 de persoane. 

La start a participat și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Potrivit organizatorilor, de anul viitor se dorește introducerea competiției în circuitul național.

Program:

 • 11:00 – 11:30 Distribuirea tricourilor
 • 11:30 START nr 1 – toate catogoriile de veterani, masculin și feminin – 2.700 m
 • 11:45 START nr 2 – copii până la 13 ani, masculin și feminin – 2.000 m
 • 12:00 START NR 3 – copii și tineri de la 14 la 34 ani, masculin și feminin – 2.700 m
 • 12:30 Festivitatea de premiere
Categorii de vârstă:
 • copii până la 11 (M; F)
 • 12 – 13 ani (M; F)
 • 14 – 15 ani (M; F)
 • 16 – 17 ani (M; F)
 • 18 – 19 ani (M; F)
 • 20 – 34 ani (M; F)
 • 35 – 39 ani (M; F)
 • 40 – 44 ani (M; F)
 • 45 – 49 ani (M; F)
 • 50 – 54 ani (M; F)
 • 55 – 59 ani (M; F)
 • 60 – 64 ani (M; F)
 • 65 – 69 ani (M; F)
 • 70 – 74 ani (M; F)
 • 75 – 79 ani (M; F)
 • 80 – 84 ani (M; F)
 • 85 – 89 ani (M; F)
 • 90+

La trecerea liniei de sosire, fiecare participant a primit un bilețel pe care l-a completat și predat la secretariat pentru întocmirea clasamentului.

Clasament și premii: se va alcătui un clasament individual pe categorii de vârstă (la stabilirea categoriei de vârstă se ia în calcul anul nașterii).

Se vor premia cu diplome și medalii fiecare categorie de vârstă, atât masculin cât și feminin.

Evenimentul este organizat de Primăria Alba Iulia în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia și Asociația Mamut Atletic.

Pentru Crosul Unirii 2021, Primăria Alba Iulia a cumpărat recent 108 medalii (3 medalii x 2 genuri x 18 categorii); 450 tricouri tehnice (50 buc mărimea S, 175 buc mărimea M, 175 buc mărimea L, 50 buc mărimea XL) și 30 de veste tehnice pentru voluntarii implicați în organizarea competiției. Valoarea totală este de 7.120,91 de lei. 

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate