Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Soluții propuse pentru RCA: Emiterea poliței în funcție de istoricul șoferului și despăgubirea pe propria poliță. Ce spun asiguratorii


Publicat

accident rca

accident rcaEmiterea polițelor RCA în funcție de istoricul șoferului și deontarea directă, adică posibilitatea ca un asigurat care este accidentat din vina altuia să fie despăgubit pe propria poliță RCA și nu pe polița RCA a vinovatului sunt câteva dintre soluțiile propuse spre analiză grupurilor de lucru din ASF în vederea rezolvării problemelor din piața RCA. Asiguratorii susțin că introducerea decontării directe va afecta negativ asiguratorii stabili financiar și că efectul imediat va fi creșterea prețurilor RCA pentru acoperirea costurilor suplimentare.

Andreea Paul, prim-vicepreședintele PNL, a susținut luni o conferință de presă alături de Cristian Muntean, președinte al Asociației Societăților de Service Auto Independente, în care a propus un set de 8 prevederi care ar putea reprezenta soluții la problemele din piața RCA din România.

Cele „opt soluții privind piata RCA”, au fost transmise acum o săptămână în cadrul grupurilor de lucru ale ASF la care Andreea Paul a fost invitată să participe și făcute publice luni în cadrul audierii parlamentare din comisiile reunite de buget.

Cele 8 soluții:

– Creșterea competiției pe piața RCA, benefică pentru consumator prin presiunea pusă pe prețuri.

– Aplicarea principiului proportionalității dintre valoarea daunalității și creșterea de prima RCA. Dacă daunalitatea a crescut în ultimul an cu 50%, se propune ca și polița RCA să crească proporțional, cu 50% și nu cu 400%, așa cum se întâmplă în prezent.

– Simplificarea procedurilor de transfer a clasei de bonus în cazul achiziționării unui vehicul nou.

– În prezent, clasa de bonus se pierde de către asigurat în momentul în care își achiziționează un nou autovehicul și o ia de la început de la clasa B0, ceea ce e mai degrabă, potrivit inițiatorilor propunerilor, o formă de supraprofit nejustificat în asigurări.

– Flexibilizarea modului de achiziționare a polițelor RCA prin posibilitatea încheierii RCA si pentru perioade mai mici (1-3 luni) sau prin plata în rate lunare/trimestriale a asigurării RCA (mai ales pentru protejarea celor cu venituri mici). Totodată, se propune acordarea posibilității suspendării politei RCA pe perioada în care vehiculul nu este utilizat (ex: prin scoaterea din circulație cu caracter temporar a autovehiculului).

Astfel, durata de asigurare va fi stabilită în funcție de nevoia asiguratului și nu în funcție de voința asiguratorului, asa cum se întâmpla în prezent.

– Creșterea gradului de cuprindere în asigurare prin creșterea disciplinei prin implicarea mai activă a poliței – acest lucru implică sancționarea pe scară largă în trafic a șoferilor care conduc mașini fără RCA. Totodată, se va cere Guvernului să dispună CNADNR furnizarea de informații privind mașinile aflate în trafic.

– Emiterea polițelor RCA în funcție de istoricul șoferului, prin individualizarea cu acuratete mai mare a riscurilor. Se propune ca Poliția/DRPCIV să acorde acces la informații privind istoricul și comportamentul în trafic al șoferilor, iar cei cu accidente și abateri grave să plătească o poliță RCA mai mare, pentru că au un profil de risc accentuat, în timp șoferii responsabili, cu istoric curat, să plătească mai puțin decât în prezent valoarea RCA.

– Creșterea calității serviciilor și responsabilizarea clientului în alegerea asiguratorului RCA prin modificarea întregului sistem de despăgubire RCA. Asta înseamnă introducerea decontării directe, adică posibilitatea ca o daună să fie plătită de către asiguratorul părții pagubite, urmând ca societatea respectivă să își recupereze contravaloarea despăgubirii de la asiguratorul părții vinovate.

– Diminuarea cheltuielilor de intermediere a polițelor RCA prin: separarea brokerilor de asiguratori. Astfel, comisionul brokerilor să fie încasat separat de la clienți. Suma plătită de clienți ar avea 2 componente: prima RCA plătită către asigurator + comision de intermediere încasat separat de către brokeri.

Tot luni, asiguratorii membri ai UNSAR (Uniunea asiguratorilor și reasiguratorilor din România) au subliniat din nou ca introducerea decontării directe ar afecta negativ piața asigurărilor RCA.

„Compensarea directă funcționează doar în câteva state din Europa, fie în regim voluntar (companiile de asigurări aleg să intre în acest sistem pe baza de acord privat (Franța, Belgia, Spania), fie obligatoriu (Italia, Rusia, Suedia).

Păgubitul are alternativa să apeleze fie la asiguratorul RCA al vinovatului, fie la propriul asigurator RCA. Dacă alege despăgubirea pe propria poliță, vinovatul fiind asigurat la altă firmă parte din protocol, asiguratorii convin să-și despăgubească proprii asigurați.

Compensarea directă voluntară: Păgubitul va alege dacă să utilizeze polița RCA a vinovatului sau polița proprie pentru acoperirea daunei. Această opțiune va pune presiune pe asiguratorii stabili financiar, întrucât aceștia vor fi alegerea numărul 1 atât a păgubiților, cât și a vinovaților.

Compensarea directă obligatorie: Asigurarea RCA va funcționa ca asigurarea CASCO, iar păgubitul își va acoperi paguba prin polița proprie. În această situație, prețul politei RCA nu va mai putea fi stabilit în baza acelorași calcule actuariale, în care se ține seama de istoricul daunelor celui asigurat.

În oricare din cele două variante, costurile din sistem vor crește exponențial:

– impredictibilitate și mai mare în rata daunalității

– impact în fluxul de numerar

– pierderea controlului daunelor RCA, gestiunea lor fiind făcută de alți asiguratori

– întârzieri și blocaje previzibile în procesul de decontare între asiguratori

– costuri mari în administrarea decontării

Consecințe imediate:

– afectarea asiguratorilor stabili financiar, într-o piață RCA nesigură și dezechilibrată

– creșterea prețului poliței RCA, pentru a acoperi costurile suplimentare

– implicații fiscale (neclarități privind înregistrarea plăților despăgubirilor)

– efecte juridice (dacă asiguratul e nemulțumit de plată, pe care asigurator îl cheamă în instanță?)”, au transmis membrii UNSAR.

Asiguratorii au următoarele propuneri pentru îmbunătățirea pieței RCA:

„- eliminarea procentului de 0,2% penalizare / zi de întârziere la plata despăgubirilor și înlocuirea cu dobândă de referință a BNR sau un procent anual nu mai mare de 10%;

– eliminarea posibilității ca o unitate reparatoare să factureze la costuri mai mari decât reprezentantul oficial al mărcii în România, pentru a diminua nivelul fraudei în acest domeniu;

– reglementarea despăgubirilor privind daunele morale și vătămărilor corporale, în baza unor bareme de calcul;

– eliminarea TVA-ului în cazul plăților păgubiților care sunt persoane impozabile cu drept de deducere a TVA;

– punerea în aplicare a unui cadru legislativ privind sancțiunile aplicabile șoferilor care nu dețin polița de asigurare obligatorie RCA;

– eliminarea obligației de plată a despăgubirilor în unitățile de service (s-ar reduce riscul de tarife neconcurențiale practicate în aceste unități și s-ar putea acorda și despăgubiri celor care solicită TVA deductibil);

– introducerea sistemului <Telematics> de tip GPS ca soluție de optimizare a primei de asigurare RCA în funcție de datele operaționale și de performanța a șoferului;

– posibilitatea verificării automate a poliței RCA în sistem similar cu vigneta CNADNR”.

sursa: hotnews.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia a luat Cinematograful Columna. Clădirea va fi DEMOLATĂ, și locul transformat în PARCARE rezidențială

Publicat

Joi, 24 septembrie, Primăria municipiului Alba Iulia și RADEF „România Film” au semnat procesul verbal de predare primire pentru imobilul „Cinematograf Columna”. 

Reprezentanții celor două părți au constatat starea avansată de degradare a clădirii și faptul că aceasta nu mai este funcțională.

Următorul pas este însușirea valorii de inventar a clădirii prin ședință a Consiliului Local și aprobarea ștergerii datoriilor acumunate la bugetul local, noul proprietar fiind Primăria Alba Iulia. Înafara datoriilor la bugetul local, clădirea este grevată doar de datorii la furnizorul de apă Apa CTTA SA sucursala Alba Iulia.

Va urma apoi procedura de aprobare a demolării clădirii, având în vedere că aceasta nu mai prezintă siguranță în exploatare și revitalizarea zonei urbane ocupate în prezent. În primă fază vor fi amenajate parcări la nivelul solului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul panourilor ”electorale” din Alba Iulia TRIMIS la DNA. Parchetul și-a declinat competența către procurorii anticorupție

Publicat

Cu trei zile înainte de alegeri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și-a declinat competența către DNA, în cazul plângerii privind ”panourile electorale” din Alba Iulia.

USR Alba a făcut o plângere către autorități cu privire la o posibilă folosire a fondurilor publice pentru campania electorală a actualului viceprimar cu atribuții de primar Voicu Paul. 

Mai exact, este vorba despre afișele de pe panourile informative ale Primăriei Alba Iulia (afișe care între timp au fost date jos, în urma unei decizii a BEJ), dar pe care apărea sintagma #CreștemAlba Iulia, expresie care apărea și pe materialele electorale ale candidatului PNL, Voicu Paul.

Extras din Ordonanța de Declinare a Competenței

” La data de 18.09. 2o20, în urma plângerii formulată de USR, (…) organul de cercetare penală s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare, (…) constând în aceea că pe domeniul public al municipiului Alba Iulia au apărut panouri pe care au fost expuse diferite afișe cu proiecte realizate de către Primăria Municipiului Alba Iulia, sau proiecte pe care aceeași instituție intenționează să le realizeze în perioada următoare, aceste afișe nefăcând parte din cele prevăzute de lege și nefiind amplasate în locurile special amenajate pentru afișaj electoral, iar pe fiecare dintre afișele respective apare sigla municipiului Alba Iulia și de asmenea este scrisă sintagma #CreștemAlbaIulia, aceeași sintagmă care apare pe toate materialele publicitare de campanie electorală care aparțin candidatului la funcția de primar al Municipiului și care în prezent ocupă funcția de viceprimar cu atribuții de primar, Voicu Paul”, se arată în documentul venit pe adresa redacției alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: FOTO Hashtag-ul discordiei: Legătura dintre panourile Primăriei Alba Iulia și campania electorală a lui Voicu Paul

 

”(…) Analizând sesizarea, procurorii au constatat că fapta ar putea întruni elementele constitutive ale infracțiunii prev de art 13 din legea nr 78 din 2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, deoarece Voicu Paul are o funcție de conducere într-un partid politic, fiind președintele al PNL filiala Alba Iulia.

 

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia obligată să dea jos reclamele cu ”realizările administrației” de pe panourile din oraș. Ultima DECIZIE a BEJ

Contravaloarea afișelor a fost suportată de către Primăria Municipiului Alba Iulia din bugetul public, afișele au fost amplasate pe panouri publicitare de pe domeniul public, iar scopul urmărit prin promovarea mesajelor din cuprinsul afișelor, prin asocierea cu sintagma #CreștemAlbaIulia, aparținând candidatului Voicu Paul din partea PNL la Primăria Alba Iulia a fost și aceea de obțiere de capital electoral de către acest candidat”, mai este stipulat în ordonanța de declinare a competenței.

Din aceste motive, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au decis declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției Naționale Anticorupție Serviciul Teritorial Alba Iulia.

DNA Alba Iulia va urma să stabilească dacă va deschide sau nu un dosar ca urmare a plângerii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.639 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore, după 24.703 testări. 506 pacienți la ATI, 41 decese

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în România a ajuns la 118.054, potrivit datelor transmise joi, 24 septembrie, de Grupul de Comunicare Strategică.

Sunt 1.639 infectări noi, depistate în ultimele 24 de ore, după 24.703 testări.

Vezi și ALBA: 18 cazuri confirmate în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

482 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, sunt 41 decese noi, 506 pacienți sunt internați la ATI.

Până miercuri, erau raportate 116.415 cazuri (1.767 noi), 4.550 decese (47 decese noi), 93.558 de pacienți vindecați, 2.278.125 de teste în total (24.544 în ultimele 24 de ore, 15.165 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.379 la cerere; raportate și rezultatele a 201 teste prelucrate anterior)

Situația cazurilor noi vs. numărul de testări din ultimele zile:

24 septembrie – 1.639 cazuri noi, după (2.302.828 de teste în total; 24.278 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.314 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.964 la cerere; raportate și rezultatele a 425 teste prelucrate anterior)

23 septembrie – 1.767 cazuri noi la 24.745 testări – record absolut (2.278.125 de teste în total; 24.544 efectuate în ultimele 24 de ore, 15.165 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.379 la cerere; raportate și rezultatele a 201 teste prelucrate anterior)

22 septembrie – 1.059 cazuri noi după 21.978 teste (2.253.380 teste în total; 21.978 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere)

19 septembrie – 1.333 cazuri noi, după 24.148 teste (2.210.071 de teste în total; 23.030 efectuate în ultimele 24 de ore, 14.305 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.725 la cerere; raportate și rezultatele a 1.118 teste prelucrate anterior)

18 septembrie – 1.527 cazuri noi, după 25.254 testări (2.185.923 de teste în total; 25.254 efectuate în ultimele 24 de ore, 16.065 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.189 la cerere)

17 septembrie – 1.679 cazuri noi, după 24.125 testări (2.160.669 de teste în total; 24.025 efectuate în ultimele 24 de ore, 15.292 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.733 la cerere; raportate și rezultatele a 100 teste prelucrate anterior)

16 septembrie – 1.713 cazuri noi după 26.520 teste (2.136.544 de teste în total; 25.991 în ultimele 24 de ore, 16.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.449 la cerere; raportate și rezultatele a 529 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore) – record

15 septembrie – 1.111 cazuri noi după 21.049 teste (2.110.024 în total; 21.049 în ultimele 24 de ore, 12.767 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.327 la cerere)

11 septembrie – 1.391 cazuri noi, după 26.149 testări (2.041.921 de teste în total; 26.149 în ultimele 24 de ore, 14.415 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 11.734 la cerere)

27 august – 1.504 cazuri după 25.052 testări (1.730.420 teste în total; 25.052 în ultimele 24 de ore, din care 14.151 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 10.901 la cerere)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 24 septembrie – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri noi:

Mun. București – 15886 – 281

Suceava – 6336 – 51

Brașov – 5721 – 61

Prahova – 5471 – 52

Argeș – 5433 – 15

Iași – 4498 – 77

Bacău – 4048 – 82

Galați – 4003 – 83

Dâmbovița – 3800 – 25

Timiș – 3641 – 57

Bihor – 3393 – 44

Cluj – 3041 – 57

Ilfov – 3035 – 37

Neamț – 2971 – 24

Buzău – 2695 – 12

Vaslui – 2688 – 43

Vrancea – 2646 – 15

Dolj – 2588 – 31

Arad – 2499 – 25

Constanța – 2499 – 82

Brăila – 2262 – 20

Hunedoara – 2185 – 47

Sibiu – 2032 – 22

Vâlcea – 2005 – 49

Gorj – 1886 – 16

Maramureș – 1881 – 30

Olt – 1768 – 32

Mureș – 1721 – 27

Alba – 1606 – 18 (1.611 cazuri, 18 cazuri noi, potrivit DSP Alba)

Botoșani – 1588 – 36

Bistrița – Năsăud – 1427 – 11

Mehedinți – 1357 – 3

Caraș – Severin – 1220 – 24

Ialomița – 1191 – 8

Covasna – 1129 – 23

Teleorman – 1078 – 45

Giurgiu – 1025 – 14

Harghita – 911 – 10

Tulcea – 792 – 19

Călărași – 776 – 8

Sălaj – 621 – 7

Satu Mare – 578 – 15

Grupul de Comunicare Strategică:

Până astăzi, 24 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 118.054 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 94.877 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.639 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 482 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 18 cazuri confirmate în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 18 cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise joi, 24 septembrie, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, în județ, au fost înregistrate 1.611 infectări, de la începutul pandemiei.

Localitățile din care provin cazurile noi (24 septembrie):

Alba Iulia – 13 cazuri noi

Ciugud – 3 cazuri noi

Aiud – 2 cazuri noi

În județ, 1159 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 61 de decese.

Miercuri, în Alba au fost prelucrate 820 probe (568 la DSP si 252 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 74.245.

Până miercuri, erau confirmate 1.593 cazuri în județul Alba (45 noi) și erau raportate 61 decese, 1.151 vindecări, 73.425 teste efectuate (847 în ultimele 24 de ore, la DSP și SJU).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate