Connect with us
Publicitate

BLAJ

Supermarket din Alba, amendat de OPC pentru o campanie de reduceri bazată pe cupoane. O pensionară a făcut o sesizare scrisă

Publicat

Magazinul Profi din Blaj a fost amendat de inspectorii OPC Alba pentru două abateri descoperite în cadrul campaniei de reduceri, reduceri de care clienții pot beneficia doar dacă folosesc cupoane dintr-o revistă pe care au primit-o anterior. 

Din câte se pare, inspectorii OPC nu  s-au autosesizat, ci au mers în control după ce au primit o sesizare scrisă din partea unei pensionare din Blaj, deranjată că doar dacă cumperi peste o anumită sumă poți primi revista cu tichetele de reducere. 

„ Petenta (n.r. pensionara care a făcut reclamația) reclamă faptul că nu poate beneficia de revista, reclamă că este condiționată de valoarea cumpărăturilor, zeci de vârstnici, practic și alți nu se mai pot bucura de micile beneficii care se oferă din când în când”, se arată în sesizarea scrisă care a stat la baza controlului OPC.

După ce au efectuat controlul, inspectorii OPC au amendat magazinul cu 6.000 de lei, pentru practici comerciale agresive și practică comercială incorectă.

CITEȘTE ȘI: Producător de miere din Alba amendat de OPC pentru că a scris pe eticheta de pe borcan că mierea e naturală. Ce a decis instanța

Amenda a fost primită în data 8 aprilie 2021, iar în urma acesteia, reprezentații magazinului au contestat-o în instanță, un proces fiind desfășurat pe rolul Judecătoriei Blaj. În data de 13 august, magistrații au dat o primă decizie în acest caz.

De asemenea, de curând a fost făcută publică și motivarea instanței, în care este explicat motivele pentru care magazinul a fost amendat.

Practică comercială agresivă

Inspectorii OPC dar și magistrații care au judecat cazul au precizat că oferirea revistei în care se află tichetele de reducere, doar dacă ai cumpărat produse de 35 de lei, este o practică comercială agresivă.

”(…) instanța consideră că fapta petentei (n.r. Magazinul Profi) de a oferi produse la un preț exclusiv pe cupon și care se găsesc în interiorul revistei de promovare, ofertare, fiind 10 cupoane de reducere de preț a produselor oferite prin acestea, cupoane de care beneficiezi doar prin intermediul revistei aferente perioadei de ofertare, revistă ce se primește la casa de marcat la cumpărături de minimum 35 lei, este o practică comercială considerată agresivă, practică comercială considerată incorectă în orice situație (…)”, se arată în motivarea instanței.

”(…) rezultă dincolo de orice dubiu, că primirea revistei( în interiorul căreia se regăsesc cele 10 cupoane de reducere), este condiționată de achiziționarea de bunuri în valoare de minimum 35 de lei.

Totodată, din analiza cupoanelor existente în cadrul revistei aferente perioadei 24.02.09.03.2021, se constată faptul că produsele achiziționate prin cupon, beneficiază de preț exclusiv pe cupon( de ex:cafea măcinată Dllmayr Prodomo 500 g la prețul de 14,89 lei/buc, preț vechi 20,49 lei/buc.;cașcaval Profi 500 g preț pe cupon 12,99 lei/buc.preț vechi 14,99 lei/buc; paste Barila 500 g,preț pe cupon 2,99 lei/buc, preț vechi 5.06 lei/buc; salam Caroli 600 g,preț pe cupon 9,99 lei/buc,preț vechi 13.59 lei/buc; hârtie igienică Perfex 10 role preț pe cupon 6,99 lei/buc.pret vechi 13,99 lei/buc.etc.), contrar celor susținute de către petentă”, se mai precizează în documentul citat.

Practică comercială incorectă

O altă problemă descoperită de inspectori a fost prețurile de la care erau reduse produsele aflate la promoție.

”orice comerciant care anunț ă o reducere de preț, trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare pe perioada ultimelor 30 de zile înainte de aplicarea prețului redus.”

”După cum reiese din fotografiile depuse la dosar în probațiune, respectiv din analiza revistei aferente perioadei 24.02.-09.0.32021, se constată faptul că produsele Dallymayr Prodomi 500 g cafea măcinată, orez Deroni 1 kg, bere cu lămâie Ciuc Radler 0.5 1 sunt oferite pe cupon la un preț special redus: cafea Dallymayr 500 g preț cupon 14,99 lei/buc( preț vechi 29,98 lei/buc), orez Deroni 1 kg preț cupon 4,99 lei/buc.( preț vechi 6,39 lei/buc), bere lămâie Ciuc Radler, preț cupon 1,99 lei/buc.( preț vechi 3,19 lei/buc).

Aceste produse se regăsesc și în cadrul revistei aferente perioadei 24.02.-09.03.2021( nu doar pe cupoanele de reducere), fiind însă promovate la alte prețuri: cafea Dallymayr Prodomo 500 g la prețul 19,99 lei/buc., orez Deroni 1 kg la prețul 5,99 lei/buc., bere cu lămâie Ciuc Radler 0.5 1 la prețul de 2,89 lei/buc.

Prin urmare, reiese dincolo de orice dubiu, faptul că, în cadrul reducerii aplicate pe cupoane, este indicat la prețul vechi un alt preț, superior prețului indicat pe produsele menționate mai sus și care se regăsesc în cadrul revistei în afara cupoanelor.

Prin urmare, instanța consideră că, fapta petentei, de a indica în cadrul reducerii aplicate pe cupoane, la prețul vechi, un alt preț, superior prețului indicat pe aceleași produse, regăsite în interiorul revistei de promovare”, se mai arată în motivarea instanței.

Reprezentații magazinului au cerut anularea procesului verbal și automat exonerarea de la plata amenzii, însă magistrații din Blaj nu au acceptat cererea acestora.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 30 de zile. Momentan, pe portalul instanțelor de judecată nu apare încă vreo contestație înregistrată.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Q

    duminică, 22.08.2021 at 10:42

    Opc doarme! de ce nu s-au autosesizat? Sunt platiti degeaba.

  2. dolfi

    duminică, 22.08.2021 at 11:34

    asta e si in alba iulia, tot dupa ce cumperi de 35 de lei.
    Mai este sala aia de sport de langa piata, stiti voi a cui… tot asa, are taxa de fraier -cica de initiere- de 30 de lei daca reinnoiesti abonamentul dupa mai mult de 1 luna…
    De cate ori poti „initia” pe cineva? sau ceva?

    OPC dormi?

  3. Andrei

    duminică, 22.08.2021 at 13:15

    Și în alba la profi se face la fel și mai este un domn pe o bicicleta ce ia produse din gunoi din pubele profi cetate și stadion și le vinde la jumătate de preț, cea mai tare oferă 😏

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax