Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asigurarea obligatorie a locuinţelor: Noi reguli introduse în legislaţie. Ce trebuie să respecte persoanele care au şi poliţe de asigurare facultative

Publicat

Din 24 octombrie, intră în vigoare modificări la legislaţia privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Modificarea a fost introdusă prin Norma 35/2016.

Potrivit actului normativ, contractant al asigurării este persoana care încheie PAD pentru locuinţa asiguratului şi se obligă faţă de asigurător să plătească prima de asigurare, în situaţiile şi condiţiile prevăzute de Codul civil. S-a eliminat textul prin care se prevedea că poate avea calitatea de contractant orice persoană ce acţionează în baza legii, inclusiv administratorul, locatorul, împuternicitul ori reprezentantul legal al asiguratului.

Totodată, este reglementată modalitatea electronică de emitere a poliţei PAD simultan cu înregistrarea şi stocarea instantanee în sistemul informatic al PAID a datelor cuprinse în poliţă.

Proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008 au obligaţia de a încheia PAD la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul asigurărilor facultative multianuale, obligaţia se aplică pentru fiecare aniversare anuală – şi nu “începând cu prima aniversare anuală”, cum se specifica în forma anterioară a Normei.

Verificarea încheierii PAD de către asigurătorul ce încheie o asigurare facultativă pentru locuinţă se realizează solicitând prezentarea PAD sau prin verificarea în baza de date a locuinţelor asigurate pusă la dispoziţie de către PAID, care va genera un tichet de interogare ce confirmă existenţa PAD pe locuinţa asigurată.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax