Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A şasea ediţie a Universităţii de Vară, de restaurare de monumente și situri, la Bucium. Dezbateri şi ateliere pentru arhitecţi, istorici şi sociologi, până în 5 august

Publicat

18893467 Duminică a început VI-a ediţie a „Universităţii de Vară Bucium”- UdV Bucium, organizată sub înaltul patronaj al Academiei Române.

Continuare a ediţiilor 2011-2015, UdV Bucium 2017 este un stagiu anual care asigură cursanţilor, în majoritate arhitecţi, dar şi istorici, istorici de artă, sociologi, politologi, geografi şi antropologi, un program multidisciplinar de pregătire în domeniul cercetării şi protejãrii patrimoniului rural.

La deschiderea oficială a evenimentului, duminică, 23 iulie, au fost invitaţi la Bucium reprezentanţi ai partenerilor de proiect, ai administraţiei locale şi locuitorii comunei.

La festivitatea de închidere, sâmbătă, 5 august, 2017, ora 16.00, vor avea loc decernarea certificatelor de participare cursanţilor şi formularea concluziilor celor şase ediţii ale UdV Bucium. Vor fi decernate premiile Concursului “Casa cea mai dichisită”. Festivitatea se va încheia cu o masă câmpenească.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie – RPER, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România-Filiala Alba.

Iniţiat în 2011, proiectul îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti fată de valorile tradiţionale încă existente dar extrem de fragile şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea in situ şi promovarea acestei moşteniri.

Conceptul proiectului este inspirat de modelul european de prezervare a patrimoniului rural in situ ca motor economic de dezvoltare teritorială, de declaraţia ICOMOS, Salvarea spiritului locului, de la Quebec din 4 octombrie 2008, de Convenţia Europeană a Peisajului de la Florenţa, din 20 octombrie 2000, precum şi de misiunea asociaţiei Fondation du Patrimoine privind salvarea şi valorizarea patrimoniului rural neprotejat, şi se poate constitui ca model adaptabil în orice comună din ţară.

Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba şi se compune din 30 de sate, adunate în văile apelor, răsfirate pe coline şi risipite pe versanţii munţilor Vulcoi-Corabia şi Detunatele. Bucium este atestat documentar în 1595, dar vestigiile arheologice dovedesc locuirea unei populaţii ce practica mineritul aurifer încă din Antichitate.

Programul UdV va cuprinde activităţi practice şi didactice.

Activităţile practice:

Proiect de restaurare Monument istoric (Crucea episcopului Andrei Şaguna, cu troiţa)

Proiect de reabilitare a casei „Ovidiu Bârlea” în vederea  valorizării sale muzeale

Studiul (prospecţie) de peisaj cultural pentru complexele arheologice din Boteş şi Vulcoi-Corabia

Studiu de identificare a resurselor de patrimoniu cultural şi natural care pot fi valorificate turistic, crearea unor trasee şi a unei reţele de servicii oferite de localnici

Atelier de iniţiere în tehnica fotografică

Activităţile didactice sunt susţinute de specialişti şi cadre universitare, prin conferinţe, dezbateri şi colocvii, ce au loc zilnic, pe toată perioada universităţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax