Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Amendă de la Garda de Mediu Alba după un ACCIDENT tehnologic pe platforma Kronospan din Sebeş. Dănuţ Hălălai: „Nu a fost explozie”

Publicat

kronospan poluare Garda de Mediu Alba a amendat societatea Kronospan din Sebeş, după finalizarea anchetei în cazul unui accident tehnologic produs joi după-amiaza, la secţia de PAL a platformei industriale. O cantitate de circa 50 de kilograme de aşchii de lemn s-a aprins, din cauza unei posibile defecţiuni la banda transportoare.

“Este vorba despre o sacţiune cu titlu de prevenţie, aplicată pe Legea 104, pentru a evita pe viitor astfel de incidente de producţie”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, pentru Alba24.

În concordanţă cu legislaţia amintită, Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, amenda ar fi de aproximativ 10.000 de lei.

Potrivit sursei citate, incidentul s-a produs joi, 22 octombrie, în jurul orei 16.00, pe o bandă transportoare la linia de PAL, în zona de transport a aşchiilor spre buncărul de sortare. Din cauza temperaturii mari din această zonă şi a unei posibile defecţiuni, s-a aprins o cantitate de aproximativ 50 de kilograme de aşchii, din totalul de circa 200 de kilograme aflate în lucru. Sistemul automat de intervenţie în aceste situaţii a pornit automat şi a fost inundată zona, pentru stingerea incendiului.

“Am fost anunţaţi la 10 minute după incident şi la mai puţin de o oră intervenţiile interne erau finalizate. Dacă ar fi fost explozie, ar fi trebuit să existe la faţa locului urme, însă comisarii nu au constatat astfel de efecte. Nu a fost deflagraţie, doar fum în urma arderii”, a mai declarat Hălălai.

Potivit şefului Gărzii de Mediu, în urma acestui incident un au fost afectaţi factorii de aer, apă şi sol, deci nu poate fi vorba despre un posibil caz de poluare. De asemenea, un au fost persoane rănite.

“A fost organizată o comisie tehnică imediat după eveniment şi se investighează în continuare cauzele producerii acestuia”, a precizat pentru Alba24.ro Cristian Matei, reprezentant Kronospan Sebeş.

În acest caz, purtătorul de cuvânt al Kronospan Sebeş, Oana Bodea, a declarat joi pentru presa centrală că „sistemele de securitate ale liniei au funcţionat în parametri normali, iar linia s-a oprit automat. În timpul evenimentului s-a declanşat fum de la arderea aşchiilor de lemn care existau în acel moment în transportoare”.

Incidentul a fost observat şi de localnici din apropierea platformei industriale, care au anunţat că au auzit o explozie şi au văzut apoi un fum gros în curtea companiei Kronospan.

„Kronospan Romania” este cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei şi o filială a companiei multinaţionale „Kronospan”. Compania a intrat cu investiţii în România din 2004, când a cumpărat fabrica din Sebeş de la grupal italian MD Fratti. Acum, pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, Kronospan deţine la Sebeş şi o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an. Intenţionează să deschidă încă o astfel de fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiţii de 18 milioane de euro. A solicitat APM Alba revizuirea autorizaţiei integrate de mediu pentru creşterea capacităţii de producţie a formaldehidei la 40.000 tone pe an şi a obţinut o decizie de la autoritatea de mediu în acest sens, însă Ministerul Mediului a înregistrat contestaţii referitoare la această situaţie, de la reprezentanţi ai societăţii civile şi persoane fizice. Astfel, a decis reevaluarea cererii Kronospan.

O astfel de iniţiativă pentru construirea unei fabrici noi de formaldehidă a eşuat în urmă cu cinci ani, după proteste ale localnicilor şi controale ale autorităţilor şi proces în instanţă. În altă ordine de idei, acum şapte ani, compania a mai primit amendă de la autorităţile de mediu din Alba (80.000 de lei) pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax