Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Angajații Arhivelor Naționale amenință cu noi forme de protest. Cu ce probleme se confruntă

Publicat

Angajații Arhivelor Naționale din țară, implicit și cei din Alba amenință cu proteste dacă cererile lor nu vor fi ascultate. Aceștia au organizat deja câteva forme de protest în ultima perioadă, însă fără rezultat. 

Drept urmare sunt dispuși să continue cu acțiunile de protest până când guvernanții vor lua act ce cerințele pe care le au. 

Pentru a detalia cu ce probleme se confruntă angajații Arhivelor Naționale, aceștia au întocmit un comunicat de presă pe care l-au făcut public.

Ce probleme reclama angajații Arhivelor

Ca rezultat al eșecurilor tuturor demersurilor întreprinse de salariații ai Arhivelor Naționale ale României, prin care s-a cerut eliminarea discriminării salariale și egalizarea la nivelul instituției, așa cum s-a întâmplat în cadrul celorlalte instituții publice prin prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 128 din 28 decembrie 2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului și care se perpetuază prin Proiectul de Ordonanță pus în dezbatere publică în data de 21.05.2024 pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, și fiindcă nu putem sta pasivi la discriminarea, depopularea și deprofesionalizarea unei categorii importante de specialiști și a unei instituții fundamentale a Statului Român, aducem în atenție următoarele:

Principiul care a stat la baza elaborării prevederilor Ordonanței de Urgență, și anume: recunoașterea importanței muncii și a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceeași categorie de salariați și eliminarea diferențelor salariale existente la nivelul unei instituții este aplicabil și angajaților structurilor județene ale Arhivelor Naționale, deoarece există o diferență salarială substanțială între aparatul propriu de la București și aceste structuri;

Instituția Arhivelor Naționale, potrivit art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1376 din 2009, este unica autoritate de reglementare și control în domeniul evidenței și gestionării Fondului Arhivistic al României, cu misiunea de a conserva documente relevante pentru memoria și identitatea națională și la buna funcționare a administrației publice.

Reforme importante ale Statului Român s-au realizat și se realizează cu implicarea Arhivelor: redobândirea unor drepturi ale statului, reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice și juridice, evidența persoanelor deportate, închise etc. Aceste atribuții sunt identice pentru întreg sistemul;

Ce probleme există la nivelul Arhivelor

Salarizarea scăzută a dus deja la o destructurare și demotivare, mulți angajați foarte bine pregătiți, cu competențe dobândite în ani de practică și pregătire, părăsind sistemul.

S-a ajuns ca majoritatea structurilor subordonate să funcționeze cu un număr mediu de 10 angajați,  totalizând un număr de 358 de funcționari publici la nivelul întregii țări;

consecința directă a menținerii acestei situații, asociată cu creșterea obligațiilor profesionale va fi diminuarea capacității instituționale și a calității muncii, supraîncărcare, deprofesionalizare, îmbătrânirea personalului.

Deprinderea competențelor necesare în domeniul arhivistic se face într-o perioadă îndelungată de timp, iar dacă nu există o motivare corectă salarială, se va crea o disoluție, fiindcă instituția va rămâne fără personal.

Nu putem asista impasibili la destructurarea instituției prin demotivare, lipsă de interes și facem un ultim apel la remedierea acestei situații, mai ales că impactul bugetar este nesemnificativ, căci vorbim de 358 de funcționari publici, pentru ca memoria și cunoașterea să nu fie parcate în uitare și nepăsare. În consecință, Vă rugăm să solicitați modificarea textul Proiectului Ordonanței .

Dacă apelul nostru nu va găsi deschidere, funcționarii publici din Arhivele Naționale vor apela la toate formele de protest prevăzute de lege, au comunicat reprezentații angajaților.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. mircea

    miercuri, 22.05.2024 at 16:11

    Câteodată mă întreb, desigur retoric, dacă mai există ceva în țara asta care să funcționeze normal. Unii, puțini, sunt speciali, cu salarii pe măsura deșteptăciunii lor, alții, majoritatea (prostimea), sunt la limita suportabilului. Așa e în „democrație”. Fiecare se descurcă cum poate!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax