Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

CONDAMNAŢII anului 2013 în ALBA: Dosare de corupţie, delapidare, fraudă, trafic de droguri sau proxenetism şi sentinţele instanţelor

avatar

Publicat

Anul 2013 a fost unul aglomerat şi pentru instanţele din Alba. Mai multe dosare în care au fost implicate nume cunoscute în comunitatea locală au intrat în atenţia magistraţilor după ce procurorii DNA sau DIICOT şi nu numai au formulat acuzaţii ce au fost urmate de condamnări la închisoare. Vă reamintim câteva dintre cele mai de răsunet cazuri care au implicat inculpaţi din Alba.

Dosarele de corupţie

Tribunalul Alba s-a pronunţat, în iulie, în dosarul în care fostul şef al DSVSA Alba, Vasile Bereş, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.  Instanţa a decis pedeapsa de un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu suspendarea aplicării acesteia condiţionată pe un termen de încercare de trei ani. Magistraţii l-au achitat pe Vasile Bereş în cazul infracţiunii de luare de mită. Directorul DSV Alba ar fi pretins și primit de la şeful unui supermarket din Sebeș produse alimentare în schimbul neefectuării unor controale la respectiva unitate. Directorul magazinului l-a denunțat la DNA.

Detaliile dosarului, AICI: Pronunţare în dosarul de corupţie al fostului director DSV Alba: Vasile Bereş, condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Decizia definitivă în cazul fostului şef al Poliţiei Rutiere din Alba Iulia, apoi fost şef al Poliţiei Teiuş, Marius Pop, a fost dată în 11 decembrie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acuzat de uz de fals şi fals intelectual, Pop a primit pedeapsă majorată faţă de cea a instanţei de fond: 8 luni de închisoare cu suspendare, faţă de cea de 5 luni, dată de Curtea de Apel Alba Iulia. Poliţistul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de omisiunea sesizării organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals și instigare neurmată de executare la săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Procurorii DNA l-au acuzat că, în octombrie 2011, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, Pop “a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Cu toate acestea, inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a făcut demersuri pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a subordonatului său.
În plus, după ce procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la aceleaşi fapte, inculpatul Pop Marius – Mircea, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor”.

Detaliile dosarului, AICI: Pedeapsă mai mare la Înalta Curte pentru fostul șef al Poliției Teiuș, Marius Pop: 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru corupţie

Fostul şef al Serviciului Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor Alba, Emil Stanciu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru acte de corupţie. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut, prin sentinţa din 19 decembrie, pedeapsa dată de Judecătoria Alba Iulia. Potrivit sentinţei, Emil Stanciu nu poate ocupa o funcţie sau să exercite o profesie ori să desfăşoare o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Emil Stanciu a fost judecat pentru că a efectuat acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută. Acuzaţia oficială a procurorilor DNA Alba Iulia a fost de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană – ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiilor sau însărcinării sale, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Emil Stanciu a fost trimis în judecată în martie 2012.

Detaliile dosarului, AICI: Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Un an de închisoare cu suspendare pentru fostul șef de la Înmatriculări Alba, Emil Stanciu

Doi foști funcţionari de la DGFP Alba și un om de afaceri din Alba Iulia au fost condamnați, prin decizie a Curţii de Apel Alba Iulia, la pedepse de închisoare cu suspendare. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas au fost acuzați de luare de mită, iar Eugen Lăpădat, patronul Europexpres SRL, a fost judecat pentru dare de mită. Cei doi funcţionari au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de cinci ani, iar Eugen Lăpădat a fost condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pe doi ani și două luni. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut pedepsele pentru primii doi, dar a dublat cea pentru omul de afaceri, la patru luni de închisoare cu suspendare.

Cei trei au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în iunie 2011, iar infracțiunile pentru care sunt judecați au avut loc în 2009. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas erau la vremea respectivă consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba-Biroul de control fiscal. Potrivit procurorilor, ”la data de 5 iunie 2009, Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan au acceptat promisiunea primirii sumei de 5.000 lei, iar la data de 10 iunie 2009 au primit efectiv suma respectivă de la inculpatul Lăpădat Eugen, spre a-şi îndeplini în mod defectuos un act legat de atribuţiile de serviciu. Concret, în schimbul sumei primite, cei doi funcţionari publici au consemnat în actul de control că societatea comercială administrată de mituitor are de plătit bugetului de stat obligaţii fiscale în cuantum substanţial mai redus decât cel ce reieşise în urma controlului.”

Detaliile dosarului, AICI: Curtea de Apel Alba Iulia: Închisoare cu suspendare pentru patronul “Europexpres” şi doi foşti funcţionari de la Finanţe, judecaţi pentru fapte de corupţie

Avocatul Radu Flaviu Chebuțiu din Alba Iulia a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Avocatul din Baroul Hunedoara a primit bani de la un bărbat pentru a interveni la medici legiști în scopul obținerii unei alcoolemii favorabile acestuia într-un dosar penal în care era cercetat.

Înalta Curte de Casație a menținut, luni, 18 noiembrie, decizia Curții de Apel Alba Iulia, dar a schimbat încadrarea juridical din trafic de influență în formă continuată în trafic de influență în formă simplă.

Citeşte detalii AICI: Avocatul Radu Flaviu Chebuțiu, condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență

Fost angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Petru Romeo Opruţa, judecat pentru fapte de corupţie, a fost condamnat de Tribunalul Alba la doi ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Romeo Opruţa a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba în 6 februarie, pentru trafic de influenţă. Bărbatul este acuzat că a primit bani de la o persoană pentru a o ajuta să promoveze un examen. Subofițerul în vârstă de 34 de ani este acuzat că a facilitat unei persoane accesul la un profesor din cadrul Universității “1 Decembrie” din Alba Iulia cu scopul de a interveni pe lângă acesta pentru a promova examenele. În schimbul acestei intervenții, Romeo Opruța ar fi pretins și primit suma de 100 de euro.

Detaliile dosarului: Subofiţerul Romeo Opruţa, fost angajat la ISU Alba, condamnat la doi ani închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă

Omul de afaceri Ovidiu Tition, fost administrator al firmelor din Alba “Miacarn” şi “Oliver Invest” a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, de magistraţii Curţii de Apel Mureş, în dosarul “Romexterra”. Acesta a fost acuzat, alături de Dorin Lazăr Maior, preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor şi încă o inculpată, de şantaj asupra unor oameni de afaceri din Braşov. Decizia instanţei este definitivă.

Detaliile dosarului, AICI.

Cazuri de fraudă

Trei persoane judecate pentru infracțiuni de fraudă din fonduri europene au fost condamnate de Judecătoria Alba Iulia la pedepse cu închisoarea, cu suspendare între 3 luni și 3 ani. Printre inculpați se află un patron și un fost angajat al DSP Alba.

Inculpații condamnați sunt Bianca Cristina Bobariu, administrator SC Euro Pan Gold SRL Alba Iulia, care a primit 3 luni de închisoare, Beniamin Roman, condamnat la 3 ani de închisoare, respectiv Alexandru Ioan Bobariu, care primit 6 luni, toate cu suspendarea condiționată. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2012. Cei trei inculpaţi sunt acuzaţi că, prin prezentarea unor documente false, şi-au însuşit pe nedrept suma de 14.490 euro din fonduri europene. Decizia Judecătoriei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Mai multe detalii, AICI.

Fostul primar al comunei Mihalţ din în perioada 2000 – 2004, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene. Ioan Toma Cârnaţ, în prezent consilier local PSD, a fost mai fost obligat să plătească aproape 800.000 de lei. Sentinţa definitivă în acest dosar a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în 26 februarie 2013. Vezi AICI detaliile acestui caz.

Acuzaţii de delapidare

Tribunalul Alba a menținut, în rejudecare, decizia pronunțată în urmă cu 1 an în dosarul fraudei de peste 2 milioane de euro de la societatea ”Algeroco” SRL Baia de Arieș. Instanța l-a condamnat marți, 3 decembrie 2013, pe omul de afaceri Gelu Iancu la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare, precum și la plata unor daune totale de peste 11 milioane de lei.

Omul de afaceri Gelu Iancu a scăpat de una dintre faptele penale de care este acuzat în cadrul procesului. Este judecat de șapte ani pentru ilegalităţi comise pe vremea când era proprietarul societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş. Afaceristul rămâne condamnat la de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Tribunalul Alba a constatat prescrierea infracţiunii de evaziune fiscală. Vezi detaliile acestui dosar, AICI.

Un fost funcţionar de la Primăria Blaj a fost condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Instanţa a mai stabilit despăgubiri civile de peste 70.000 de lei. Funcţionarul condamnat se numeşte Elena Patap, care a fost angajată a Primăriei municipiului Blaj, la Direcţia de Taxe şi Impozite. Femeia este judecată pentru că şi-a însuşit ilegal zeci de mii de lei din banii plătiţi administraţiei locale de contribuabili din Blaj. AICI, mai multe detalii.

Fostul administrator al Asociaţiei de proprietari Ardealul 51 din Alba Iulia a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. Adriana Haţegan mai trebuie să plătească asociaţiei peste 40.000 de lei despăgubiri civile. Adriana Haţegan a fost timp de mai mulţi ani preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 51 Ardealul din zona industrială a oraşului Alba Iulia. Membrii asociaţiei au depus plângeri împotriva femeii încă de acum trei ani. Dosarul a fost finalizat de procurori şi trimis în judecată în 6 iunie 2012. Adriana Haţegan a fost acuzată că a încasat bani de la membrii asociaţiei şi că nu a plătit facturile către furnizorii de utilităţi. Detaliile cauzei, AICI.

Cazuri de înşelăciune

Omul de afaceri Marius Romeo Herdeş din Alba Iulia a scăpat de executarea pedepsei de închisoare. După trei ani de judecată, prin decizie definitivă la Curtea de Apel, patronul de agenţie imobiliară a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a pedepsei, pentru acuzaţii de înşelăciune şi fals în înscrisuri private.

În martie 2013, Judecătoria Alba Iulia pronunţase sentinţă de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare în cazul lui Herdeş, iar un fost angajat, George Moise a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Potrivit procurorilor, cei doi inculpaţi au prezentat, acum trei ani, mai multe terenuri unei familii care dorea să cumpere un astfel de imobil. În momentul încheierii contractului, în acte au fost trecute de către inculpaţi alte numere topografice, astfel încât terenul cumpărat de cei doi tineri a fost altul decât cel asupra căruia s-au înţeles iniţial. Preţul plătit pe teren este de 20.000 de euro.

Acuzaţiile aduse de procurori sunt înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Citeşte mai multe detalii, AICI.

Patru bărbați au fost condamnați de Judecătoria Aiud la pedepse cu închisoarea pentru înșelăciune și falsificare de monedă. Cea mai grea sentință este de 7 ani și 8 luni cu executare. Inculpații sunt acuzați că au falsificat bancnote de 100 de lei și le-au plasat în diferite locuri, în special în piețe. Inculpații sunt acuzați că au falificat bancnote de 100 de lei pe care le-au plasat la persoane, în special în piețe agroalimentare, care nu își dădeau seama că sunt falsificate. Dosarul a fost trimis în jduecată în aprilie 2013, iar sentinţa, pronunțată la sfârșitul lunii. Ciprian Lucian Filipescu a fost condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani; Lucian Cosmin Pop , la 2 ani și 1 lună închisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 10 luni; Andrei Alexandru Grad – 1 an și 10 luni închisoare cu supendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani; Cristian Cenușă – 7 ani si 8 luni închisoare cu executare. Inculpatul care a primit cea mai mare pedeapsă, Cristian Cenușă, a mai fost condamnat în 2007 la Judecătoria Cîmpeni, la 6 luni de închisoare pentru furt calificat. Instanța l-a mai obligat atunci la tratament medical psihiatric. AICI, mai multe detalii.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, joi, sentinţa definitivă în cazul lui Claudiu Iulian Popa (28 de ani), acuzat de înşelăciune. Instanţa a confirmat condamnarea acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare. Tânărul făcea parte dintr-un grup care înşela firme ce administrează aparate mecanice de jocuri de noroc. În total, membrii acestei grupări au fost condamnaţi la 25 de ani de închisoare. Citeşte mai multe detalii, AICI.

Sentinţă finală în scandalul de la clubul Yax din Cîmpeni: Patru inculpați achitaţi şi trei condamnaţi. Benny Adegbuyi a fost achitat după ce Tribunalul Alba şi Curtea de Apel Alba Iulia au decis condamnarea sportivului la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativa de omor. Infracţiunile pentru care au fost judecaţi cei şapte inculpaţi au avut loc în iunie 2009. Bătaia în urma căreia a rezultat dosarul penal a avut loc în luna iunie 2009, la clubul Yax din oraşul Cîmpeni. Claudiu Iulian Popa (27 de ani), fiul unui om de afaceri din Albac cu investiţii în domeniul turismului, a organizat o mega-petrecere pentru a-şi sărbători ziua de naştere. A invitat interlopi din mai multe judeţe ale ţării, persoane dubioase implicate în infracţiuni cu violenţă. La un moment dat a izbucnit un scandal între interlopi şi un bărbat din Câmpeni, Ioan Pui (39 ani). Inculpaţii au fost acuzaţi că au bătut un bărbat care s-a ales cu răni grave care i-au pus în pericol viaţa. O parte dintre inculpaţi, printre care şi Benny Adegbuyi, a stat în arest timp de mai multe luni, în perioada 2009 – 2010. În afară de achitarea luptătorului K1, ÎCCJ a menţinut sentinţa de achitare pronunţată de Tribunalul Alba pentru încă trei inculpaţi: Alin Ionuţ Ardelean, Gheorghe Bota şi Bogdan Cristian Măgurean. Cei trei au fost condamnaţi la  Curtea de Apel Alba Iulia, în faza de apel a dosarului, la câte 5 ani de închisoare cu executare. Luptătorul K1 a fost achitat pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de inculpat. Benny Adegbuyi, pe numele său real Benjamin Adegbuyi Adekunle Miron, poreclit Mister Gentleman şi The Hammer, s-a născut la Aiud din tată nigerian şi mamă româncă. Locuieşte în Bucureşti şi este una dintre vedetele naţionale în galele de Local Combat organizate în ţară şi în străinătate. AICI, detaliile dosarului.

Curtea de Apel l-a condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pe un tânăr în vârstă de 26 de ani din Alba Iulia. Adrian Petru Groza s-a specializat în infracțiuni de înșelăciune, inculpatul având trei dosare penale pe rolul instanțelor de judecată. Tânărul este judecat pentru că s-a dat drept funcţionar APIA şi a pretins şi primit din partea unor oameni diverse sume de bani în schimbul promisiunii că le va rezolva primirea subvenţiei pentru terenuri şi animale. Vedeţi AICI informaţii suplimentare.

Într-o primă sentinţă, Tribunalul Alba s-a pronunţat într-un dosar de înşelăciune prin metoda maşinii de cusut „Singer“. Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu, doi inculpaţi dintr-o grupare care cuprinde opt persoane trimise în jduecată au primit câte 7 ani de închisoare. Inculpaţii sunt judecaţi pentru aderare şi constituire grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune şi înşelăciune în formă continuată. Mai multe detalii despre dosarul „Singer”, AICI

Condamnaţi pentru delapidare sau fals

Poliţistul Vasile Bogdan Păcurar de la IPJ Alba a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt luni de închisoare cu suspendarea executării, sub acuzaţia de delapidare. A fost judecat pentru că a sustras şi folosit în interes personal suma de 4.060 lei din amenzi aplicate unor persoane. Infracţiunile au avut loc în perioada februarie – mai 2012. Agentul şef Vasile Bogdan Păcurar a fost condamnat iniţial, de Tribunalul Alba, la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru delapidare, respectiv 4 luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri oficiale. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut doar pedeapsa pentru fals. AICI, mai multe detalii.

Dosarul Pensiilor ilegale: Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă într-o cauză disjunsă din acest dosar. Patru inculpați, din gruparea liderilor rețelei de falsificatori de acte, au fost condamnați la închisoare cu executare. Dintre membrii grupării, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre cei doi lideri, Constantin Toma, condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat la 6 ani de închisoare Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis pedepse pentru 100 de inculpați. Acuzațiile aduse membrilor grupării infracționale sunt falsificarea de acte de studii și dosare de pensii. 105 inculpați au recunoscut acuzațiile care li se aduc și au beneficiat de pedepse cu suspendare. Alte patru persoane au fost condamnate la închisoare cu executare, iar şapte vor trebui să plătească amenzi administrative. Liderii grupării au primit pedepse majorate.

Dosarul principal a fost trimis în judecată în martie 2012. Beneficiarii de pensii ilegale şi diplome de studii false au fost judecaţi pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la înşelăciune în formă continuată. Majoritatea inculpaţilor este din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba. Beneficiarii au plătit între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă sau diploma de studii falsificate. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate. Cărţile de muncă au fost „validate“ la Casa de Pensii de inculpata Viorica Călin. Prejudiciul produs la bugetul de stat se ridică la 2,4 milioane de lei. Diplomele de studii au fost utilizate pentru a obţine locuri de muncă şi chiar pentru studii universitare.

Citeşte detalii AICI şi AICI.

Fostul arbitru şi antrenor de fotbal Alexandru Rojneai a fost condamnat definitiv, în 22 ianuarie, la şase luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării. Bărbatul mai trebuie să plătească daune de aproape 17.000 de euro. Alexandru Rojneai, angajat al E.On Gaz, a fost arbitru şi antrenor al echipei de fotbal “Viitorul” Sîntimbru. A fost trimis în judecată în ianuarie 2012 pentru infracţiuni prevăzute de legea drepturilor de autor. AICI, mai multe detalii.

Dosare de trafic de droguri

Acuzat de trafic de droguri într-o cauză disjunsă din dosarul tinerilor albaiulieni judecaţi după ce DIICOT a destructurat, în septembrie 2012, o grupare infracţională care vindea haşiş de trafic de droguri, inculpatul Robert Tică a fost condamnat de Tribunalul Alba la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată în 3 decembrie, după trei termene de amânare. Şapte dintre suspecții reținuți de oamenii legii au fost. anul trecut, arestați preventiv de instanțele de judecată pentru 29 de zile. Este vorba despre Mihai Romoșan, Ionuț Gabriel Cotuțiu, Marius Gabriel Aldea, Robert Tică (arestat în lipsă la data respectivă), Paul Burcin, Emanuel Cornel Ghenescu şi Raul Mihai Nichimiş. În 26 septembrie, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Alba, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale, cu preocupări pe linia traficului de droguri de risc. Au fost descoperite şi ridicate aproximativ 600 grame de haşiş şi două arme de vânătoare, cu muniţia aferentă. Citeşte AICI detaliile cazului.

Tribunalul Alba s-a pronunţat îm 25 noiembrie, în cazul dosarului disjuns din cauza în care erau judecaţi cinci tineri din zona oraşului Sebeş, trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri. Claudiu Adrian Trandafir a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. În aceeaşi grupare au mai fost incluşi fraţii Florin Simion Mihălţan şi Ioan Marian Mihălţan, care au primit, prin sentinţa Tribunalului Alba din martie, rămasă definitivă în urma recursului, pedepse de închisoare de trei ani, cu suspendarea executării acesteia şi o perioadă de încercare de 5 ani. Alt inculpat, Ioan Dorin Moldovan, a fost condamnat doar la trei luni de închisoare, tot cu suspendare. Fraţii Mihălţan au fost judecaţi în arest preventiv, fiind consideraţi pionii principali ai grupării de trafic de droguri. Ceilalţi inculpaţi sunt Claudiu Adrian Trandafir, Eduard Emanuel Murgoci şi Ioan Dorin Moldovan. În cazul lui Eduard Emanuel Murgoci, şi dosarul acestuia a fost disjuns, fiind acuzat doar de consum de droguri. A fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendarea pedepsei. Claudiu Adrian Trandafir a mai fost judecat într-un alt dosar de trafic de droguri, din 2012, tot la Tribunalul Alba. În această cauză a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Gruparea a fost acuzată de trafic de haşiş, un drog rezultat prin prelucrarea canabisului. AICI, detalii despre dosar.

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut sentința Tribunalului Alba într-un dosar în care cinci tineri din Blaj sunt judecați pentru trafic și consum ilicit de droguri. Traficanții sunt doi liceeni din Blaj și Șona, care au primit pedepse cu suspendare. Cei cinci inculpaţi au recunoscut faptele și au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, în timp ce unul a primit amendă penală. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată inculpatului Iulian Valer Todaşcă cu domiciliul în comuna Şona. AICI, mai multe detalii.

Opt tineri din zona Sebeș – Pianu au fost condamnați de Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar de consum și trafic de droguri, la pedepse cu închisoarea. Trei au primit închisoare cu executare, iar cinci au primit pedepse cu suspendare. Cei opt tineri locuiesc în comuna Pianu şi în oraşul Sebeş. Liderii traficanţilor sunt Nicolae Ciucur şi Florin Ştefan Dogaru. Ciucur a primit 2 ani de închisoare pentru cultivarea, oferirea şi punere în vânzare de droguri de risc fără drept şi deţinere de droguri de risc (canabis) fără drept, pentru consum propriu, în timp ce Dogaru a fost condamnat, pentru aceleaşi infracţiuni, la 1 an şi 6 luni, tot cu executare. Vezi AICI cum au fost prinşi tinerii de oamenii legii.

Liderul unei grupări de traficanţi şi consumatori de droguri, Petru Marius Ţiplea, a primit 7 ani de închiosare cu executare. Alţi opt inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare. Sentinţa definitivă a fost pronunţată miercuri, 25 iunie 2013. Petru Ţiplea a fost trimis după gratii entru deţinere de droguri şi complicitate la introducere în ţară de droguri de risc. AICI, mai multe detalii.

Florin Silviu Marta, membru al unei reţele de 12 traficanţi, care activa în zona oraşelor Alba Iulia şi Sebeş, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 7 ani de închisoare. Bărbatul a fost judecat pentru trafic de droguri şi introducere în ţară de droguri de risc. La sfârșitul lunii septembrie 2013 a rămas definitivă o sentință anterioară de la Tribunalul Alba după ce inculpatul și-a retras apelul formulat la Curtea de Apel Alba Iulia. AICI, informaţii suplimentare.

Trei membri ai unei grupări infracţionale de trafic de droguri şi trafic de persoane au scăpat cu pedepse cu suspendare şi după a doua etapă a procesului. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut pedepsele pronunţate de Tribunalul Alba pentru două femei şi un bărbat din zona municipiului Blaj: Andrei Simion, Ioana Maria Opricean, Alexandra Elena Susac. Gruparea a fost destructurată în luna august 2012. Este acuzată de trafic de persoane, trafic de minori şi trafic de droguri. De asemenea, mai există şi acuzaţiile de introducere ilegală de arme letale în ţară şi deţinere de muniţie şi arme letale. Procurorii susţin că membrii grupării au dus în străinătate un număr de şase tinere, din care una minoră, pentru a practica prostituţia. Erau “traficate” pentru a practica prostituţia în Italia, Spania şi Franţa. De asemenea, anchetatorii au interceptat două colete care conţineau droguri, trimise din Franţa prin intermediul unor firme de transport. În colete au fost descoperită cantitatea de aproximativ 10 grame de cocaină. La percheziţii, poliţiştii au descoperit 10.000 de euro la domiciliile suspecţilor. Alţi trei inculpaţi, Pavel Ovidiu Mailat, Pavel Mailat şi Aneta Mailat, sunt judecaţi la Curtea de Apel, în alt dosar. AICI, mai multe detalii.

O grupare care a vândut, potrivit procurorilor, în perioada august – septembrie 2011, pe raza judeţelor Alba şi Hunedoara, cantitatea de 1.000 grame haşiş şi 10 grame cocaină a intrat în atenţia magistraţilor. Patru membri, Ovidiu Daniel Mănescu (24 ani), Silviu Florin Nergheş (22 ani), Dumitru Ioan Ruja (30 ani) şi Cornel Nicolae Moga au fost trimişi în judecată în octombrie 2011 la Tribunalul Hunedoara. Față de Nicolae Mănescu, cauza a fost disjunsă pentru că la momentul anihilării grupării era plecat în Spania. A fost arestat preventiv în lipsă și adus în țară ulterior. Procesul s-a finalizat cu următoarele condamnări: Ovidiu Daniel Mănescu a primit 5 ani de închisoare, Silviu Florin Nergheş şi Dumitru Ioan Ruja au fost condamnaţi la 4 ani şi 6 luni, iar Cornel Nicolae Moga a primit 4 ani după gratii. Nicolae Mănescu a fost condamnat inițial, de Tribunal Alba, la 16 ani de închisoare, dar decizia a fost redusă în apel și menținută în recurs la ÎCCJ. Ovidiu Daniel Mănescu şi Dumitru Ioan Ruja au fost prinşi în flagrant de poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurori DIICOT în timp ce încercau să vândă în septembrie 2011, circa 700 grame rezină de cannabis (7 plăci) în parcarea unui motel de pe DN 7. AICI, mai multe detalii.

Tribunalul Alba l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pe un tânăr din comuna Vinţu de Jos acuzat de trafic de droguri. Gheorghe Grozav, în vârstă de 26 de ani, vindea canabis în baruri și cluburi din Alba Iulia. Gheorghe Grozav a fost prins în flagrant în luna martie, în timp ce vroia să vândă canabis unui client. Asupra acestuia a fost găsită cantitatea de 200 de grame de droguri. Ulterior au fost efectuate două percheziţii în Vinţu de Jos, unde a fost identificată cantitatea de de 1 kilogram de canabis. Bărbatul vindea drogurile în cluburi din Alba Iulia și căuta dealeri pentru a comercializa canabis în licee. Vezi AICI detaliile cazului.

 

Proxenetism, trafic minore, trafic de persoane

În dosarul “Prostituate la pensiune”, ÎCCJ a respins recursul inculpatului Polgar Tibor, care va sta 5 ani la închisoare şi a menţinut decizia Curţii de Apel Alba Iulia din martie 2013. Bărbatul a fost judecat pentru proxenetism, trafic de minori şi act sexual cu un minor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat la o pensiune din Alba Iulia, aflată în proprietatea familiei inculpatului. Potrivit procurorilor, Tibor Polgar (51 ani) a amenajat la subsolul pensiunii un club privat unde clienţii care doreau relaţii sexuale contra cost se întâlneau cu fete dispuse la practicarea prostituţiei, ce erau chemate de către inculpat. Bărbatul a recrutat în total cinci fete, dintre care trei minore, cu care a întreţinut relaţii sexuale contra cost deşi cunoştea că acestea nu au împlinit vârsta de 18 ani. Citeşte Sentinţă definitivă în dosarul “prostituate la pensiune“: Tibor Polgar, condamnat la 5 ani de închisoare

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, miercuri, 18 septembrie, în recurs, sentinţa definitivă în cazul inculpatului George Morgoci, pentru două cauze conexate privind viol asupra unui minor şi deţinere de materiale pornografice. Instanţa a admis recursul DIICOT şi a hotărât condamnarea inculpatului la cinci ani de închisoare cu executare. Bărbatul de 52 de ani, patron al firmei “MonimexAlba” SRL a fost acuzat că, în perioada 2008 – 2011, a racolat şi a întreţinut relaţii sexuale cu şase băieţi minori, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, proveniţi din centre de plasament de pe raza judeţului Alba. Detalii, AICI.

Doi proxeneți din Aiud au fost condamnați de Tribunalul Alba la închisoare pentru infracțiunea de trafic de minori. Radu Aurelian Nicula şi Rodica Mariana Ţitrom au primit fiecare câte 3 ani cu suspendare în procesul penal în care sunt judecați după ce au au racolat tinere minore din Aiud în scopul exploatării sexuale. Condamnările cu suspendare au fost aplicate după ce inculpații au recunoscut faptele și au beneficiat de prevederile legale privind reducerea pedepselor. AICI, mai multe detalii.

Judecătoria Alba Iulia a pronunțat prima sentință într-un dosar de trafic de minori. Doi proxeneţi, Cornel Bumbu şi Daniel Gergely, au fost condamnați fiecare la 3 ani de închisoare cu executare. Cei doi sunt judecați pentru că au obligat o fată de 17 ani din Alba Iulia, elevă de liceu, să se prostitueze. Minora a fost filmată în timp ce întreţinea relaţii sexuale, traficată şi şantajată. Citeşte Închisoare cu executare pentru doi proxeneți din Alba Iulia. Au obligat o minoră să se prostitueze

Sofia Simon, în vârstă de 30 de ani, din Alba, a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru trafic de minori. Inculpata este acuzată că a racolat o minoră în vârstă de 14 ani în scopul practicării prostituţiei. Sentinţa a fost pronunţată pe fond la Tribunalul Alba şi a fost menținută în 21 octombrie 2013 la Curtea de Apel Alba Iulia. AICI, detaliile dosarului.

Un tânăr din Galaţi şi-a convins iubita din Sebeş să se prostitueze în Franţa şi astfel a obţinut „venituri” de 100.000 de lei. “Ghinionul” a fost însă că s-a certat cu femeia şi a parăsit-o pentru alta, iar aceasta l-a reclamat la poliție. Tribunalul Alba l-a condamnat pe Viorel Zaharia la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane, iar Curtea de Apel a menţinut pedeapsa. AICI, detalii.

Un bărbat și o femeie, acuzați de trafic de minori într-un club de striptease din Alba Iulia au fost condamnaţi de de Tribunalul Alba la pedepse de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Dosarul a fost trimis în judecată în anul 2008 şi a intrat în procedură de rejudecare. AICI, informaţii suplimentare.

Un tânăr în vârstă de 26 de ani din Aiud a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru pornografie infantilă prin sisteme informatice. Claudiu Liviu Sîrb a a fost acuzat că a procurat şi deţinut un număr de peste 55.000 de fişiere de tip imagine şi video, conţinând poze şi filme cu minori în ipostaze pornografice. Vezi informaţii despre acest caz, AICI.

Judecătoria Alba Iulia a condamnat o prostituată, care racolează clienţi pe centura oraşului, la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru tâlhărie. Victima este un fost client al tinerei în vârstă de 18 ani. Andreea Daniela Kozac este o veche clientă a poliţiştilor şi procurorilor. AICI, detalii.

Tentativă de omor, ultraj, şantaj sau furt

Curtea de Apel Alba Iulia a decis miercuri, 7 august 2013, arestarea preventivă a 9 inculpați din dosarul bătăușilor de Cugir. Propunerea a fost formulată de procurori pe motiv că aceștia au încălcat obligațiile impuse prin eliberarea din arest. Inculpaţii vizaţi sunt: Sibişan Viorel Zis Relucu, Sibişan Viorel Zis Siba, Sabău Vasile zis Bursucul, Badea Ciprian Constantin, Cristea Mircea, Lascu Gheorghe zis Românu, Chiaburu Florin Sebastian, Bacrău Dorin Florin zis Gheza, Vîjdea Traian Cosmin. În luna aprilie, 26 de inculpaţi, judecaţi pentru tentativă de omor, au fost condamnaţi la un total record de 246 de ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Pedepsele aplicate sunt cuprinse între 8 ani şi 12 ani de închisoare. Inculpaţii au mai fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 3 ani şi 5 ani pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, respectiv pentru asociere la săvârşirea de infracţiuni, pedepse contopite cu cele pentru tentativă de omor. Dosarul a fost trimis în judecată în august 2011. Un număr de 28 de inculpaţi sunt acuzaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Este una dintre cele mai mari grupări criminale destructurate de poliţişti şi procurori în ultimii ani, în Alba. Membrii grupării au fost implicaţi într-o bătaie ce avut loc în 25 aprilie 2011 la o discoteca Wake Up din Cugir. Doi oameni de ordine, din Orăştie, au fost bătuţi pentru că nu i-au lăsat pe unii dintre membrii grupării să intre în local. AICI, mai multe detalii.

Trei bărbaţi persoane dintr-o grupare de recuperatori au fost condamnaţi de Curtea de Apel Alba Iulia la pedepse cu executare. Un al patrulea inculpat, beneficiar al serviciilor, a primit închisoare cu suspendare. Sentinţa judecătorilor este definitivă. Cei trei inculpaţi condamnaţi cu executare fac parte dintr-o grupare de recuperatori care ofereau servicii patronilor care nu puteau să încaseze banii de la datornici. Gruparea era formată din Dorin Mihai Pârvu, Ioan Decean Nicolae şi Gabriel Antoniu Bakai. Unul dintre cei care au apelat la recuperatori este Ioan Răşinariu din Sebeş care nu reuşea să încaseze suma de 26.000 de lei de la o persoană din Alba Iulia, care deţinea o firmă aflată în incapacitate de plată. AICI, detalii.

Fotbalistul Ovidiu Maxim din Aiud, fost component al clubului Metalul din oraş, a primit pedeapsa finală în dosarul penal în care a fost judecat pentru infracţiuni cu violenţă. Bărbatul de 27 de ani a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare la Curtea de Apel Alba Iulia. AICI, informaţii suplimentare.

O grupare infracţională formată din 15 inculpaţi din Bucureşti, Ilfov, Alba şi Hunedoara, judecată pentru furt cu consecinţe deosebit de grave a fost condamnată la un total de 160 de ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată în 1 noiembrie 2013 la Tribunalul Bucureşti şi poate fi contestată la Curtea de Apel. Gruparea acţiona printr-o metodă inedită: fura marfă din camioane şi TIR-uri aflate în mers pe DN1 şi DN7 în Sibiu, Vâlcea, Alba şi Hunedoara. Citeşte şi „Fast and Furious pe drumurile din Alba„.

Bărbatul din Alba Iulia judecat pentru comiterea a 70 de furturi a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 8 ani de închisoare. Florin Nergheş mai trebuie să plătească daune material de circa 200.000 de lei. Bărbatul are 41 de ani şi este din Alba Iulia. Timp de aproape doi ani a furat din zeci de locuinţe, case de vacanţă sau imobile aflate în construcţie, din care a sustras bunuri de peste 300.000 de lei. AICI, detalii.

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

IGPR: Peste 70 de maşini date în urmărire în Spaţiul Schengen, găsite în România, într-o săptămână

avatar

Publicat

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 681 de persoane, 100 de autovehicule, 42 de documente și o armă, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen, transmite IGPR.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 3 – 10 noiembrie, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 371 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

Poliţiştii români au pus în aplicare 22 de mandate europene de arestare, au depistat 116 persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 9 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 22 de documente, 4 certificate de înmatriculare, o armă și au fost identificate 75 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Totodată, 310 persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 37 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 19 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar alte 10 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat 25 de autovehicule și 16 documente căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

AIUD

Vești proaste de pe Autostrada A10: Deschiderea circulației între Aiud și Turda ar putea fi din nou amânată

avatar

Publicat

Veşti proaste de pe şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda, la sfârşit de noiembrie. Loturile 3 şi 4 ar putea să nu mai fie deschise anul acesta, iar lucrările sunt mult întârziate şi complicate, pe loturile 1 şi 2, pentru care termenele de finalizare sunt amânate pentru perioada 2019-2020.

Reamintim că pe 27 noiembrie CNAIR ar urma să facă recepţia lucrărilor pe lotul 3 Aiud – Decea, pe care a lucrat Tirrena Scavi. Însă au fost descoperite probleme pe şantier.

În cadrul unei deplasări pe şantier, au fost descoperite însă unele fisuri şi drenuri neconforme, a spus pentru Economica.net Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În aceste condiţii, dacă neconformităţile nu vor fi remediate până la 27 noiembrie, când CNAIR va verifica din noul lotul, atunci Compania nu va face recepţia, potrivit sursei citate.

„Nu mai deschidem loturi de autostradă care au neconformităţi. Nu le construim ca să tăiem panglici, ci să le fie utile oamenilor”, potrivit lui Şerbănescu.

Nici pe lotul 4, Decea – Turda, veştile nu sunt mai bune. Ar putea fi amînată inaugurarea pentru anul viitor. Aici au fost necesare lucrări suplimentare după alunecări de teren.

Vezi şi AUTOSTRADA Sebeş-Turda: Deschiderea circulaţiei în decembrie 2017, între Decea şi Turda, incertă

Astfel, compania de drumuri nu-şi mai asumă deschiderea de autostrăzi pe care ar putea apărea probleme după inaugurare, după “modelul” Autostrăzii Sibiu-Orăştie.

Citeşte şi FOTO: CNAIR plantează salcâmi în zona cu alunecări de teren de pe Autostrada Orăştie-Sibiu

În ceea ce priveşte loturile 1 şi 2, de la Sebeş la Aiud, chiar dacă se lucrează şi autostrada prinde, încet, contur, mai e de aşteptat pentru intervenţiile mai mari la nodurile rutiere Alba Iulia Nord şi Sebeş, respectiv capetele de loturi. Mai trebuie emise autorizaţii de construire, pe zone de exproprieri suplimentare (Nod Alba Iulia Nord) şi pentru culoar principal şi, de asemenea, exproprieri suplimentare (Sebeş). Astfel, estimările de finalizare a acestor tronsoane sunt pentru perioada 2019-2020, după cum au precizat membrii forumului Asociaţiei „Pro Infrastructură”.

Citeşte şi FOTO: AUTOSTRADA Sebeş-Turda. Infiltraţii de apă şi mobilizare slabă în teren, între Alba Iulia şi Aiud

Autostrada, pe loturi, stadiul lucrărilor în noiembrie 2017 (sursa forum peundemerg.ro):

Lotul 1 (17 kilometri, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, ieşire din Alba Iulia) – stadiu lucrări: 39% (comparativ, în octombrie, 36%)

Pe acest tronson lucrează Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16. Valoarea contractului este de 541.739.137, 21 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Au fost oprite în octombrie 2015, iar în 28 iunie a fost dată autorizaţia de construire. Doar pe secţiunea A, însă. În octombrie, s-a dat autorizarea pentru nodul Alba Iulia Nord (secţiunea B din lotul 1, „Secțiunea B – km 14+000 – km 17+000″)

Probleme: AC pe secţiunea C (km 0+000-km 0+300 şi Nod rutier Sebeş); obtinerea Acordului de Mediu revizuit; exproprieri suplimentare; termenul de finalizare a lucrărilor este iunie 2018 (actualizat, 2019).

Lotul 2 (24,25 km, de la ieşirea din Alba Iulia – Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250) – stadiu lucrări: 43,10% (comparativ, în octombrie, 40,34%).

Include nod rutier la Teiuş (km 26). Constructor este Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL, cu contract 549.332.493,62 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Termenul de finalizare din contract era 2 octombrie 2016. În 5 aprilie a fost obţinută autorizaţia de construire pe sectoarele 2 şi 3 (km 22+500 – km 25+300; km 26+100 – km 35+000; km 35+000 – km 41+250). Ulterior, în iunie, au fost date autorizaţii pe tot tronsonul.

Termenul de finalizare a lucrărilor, aprilie 2018 (actualizat, 2019).

Lotul 3 (12,45 km urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea; km 41+250 – km 53+700) – stadiu lucrări: 97,50% (comparativ, în octombrie, 93%).

Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200).

Constructor este Tirrena Scavi S.p.A (Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A), cu valoare contract de 420.511.921,44 lei (fără TVA), semnat în 16 aprilie 2014 şi termen iniţial de finalizare 20 martie 2016. Aici, lucrările au început în mai 2014, cu proiectarea. În iunie, s-a intrat în legalitate în ceea ce priveşte executarea lucrărilor, prin eliberarea autorizaţiei de construire.

Termen actualizat de finalizare a lucrărilor, noiembrie – decembrie 2017 (posibil 2018).

Lotul 4 (16,3 km, de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda; km 53+700 – km 70+000) – stadiu lucrări: 90% (comparativ, în octombrie, 84%).

A primit autorizaţiile de construire în iulie. Constructor este PORR Construct SRL/PORR Bau GMBH, cu contract de 470.004.894,83 lei (fără TVA), semnat în 16 aprilie 2014. Pe acest lot se va face joncţiunea între A10 şi Autostrada Transilvania (A3).

Termen de finalizare a lucrărilor, noiembrie – decembrie 2017 (actualizat mai 2018).

Reprezentanţii Asociaţiei au făcut din nou o vizită pe şantierele de pe loturile 1 şi 2, sâmbătă, şi au surprins în imagini situaţia lucrărilor.

foto: Facebook (Asociaţia „Pro Infrastructură”, forumpeundemerg.ro – user, Ionuţ)

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Un asteroid se apropie de Terra, însoţit de ploaie de meteori. La ce distanţă va trece de Pământ

avatar

Publicat

Un asteroid cu un diametru de aproape 5 kilometri va trece pe lângă Pământ pe 17 decembrie, anunță astronomii de la Immanuel Kant Baltic Federal University din Kaliningrad.

Un eveniment astronomic rar va avea loc pe 17 decembrie, atunci când un asteroid cu un diametru de 5 kilometri va trece la 10 milioane de kilometri de Terra. Destul de aproape, potrivit standardelor astronomice.

Anunțul a fost făcut de astronomii de la Immanuel Kant Baltic Federal University din Kaliningrad, care au mai precizat că asteroidul – cunoscut sub numele de obiectul 3200 Phaethon, va fi însoțit de o ploaie de meteori.

Geminidele vor fi active în special în noaptea de 13 spre 14 decembrie.

Potrivit astronomilor, asteroidul nu se află la prima vizită și a avut în trecut un diametru mai mare. Numeroasele călătorii pe lângă Terra au dus la fragmentarea obiectului, care au generat ploaia de meteori. Cercetătorii cred că 3200 Phaethon ar fi de fapt o cometă stinsă.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Judecătoare din Alba Iulia, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

avatar

Publicat

O judecătoare a Curţii de Apel Alba Iulia a fost condamnată la închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Decizia aparţine Curţii de Apel Cluj şi a fost pronunţată în 17 noiembrie. Este vorba despre cazul accidentului rutier de acum trei ani petrecut pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia, în urma căruia un bărbat de 68 de ani şi-a pierdut viaţa.

Accidentul s-a petrecut în 16 aprilie 2014. P.H., de 68 ani, din Alba Iulia, care traversa strada prin loc marcat și semnalizat corespunzător, a fost acroşat de un autoturism condus de Cristina Nicoară. În urma impactului, bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean Alba. A murit la o săptămână după accident.

Vezi şi UPDATE FOTO | Accident rutier pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia: Bărbat de 68 de ani, lovit de o mașină pe trecerea de pietoni

“În baza art.396 alin.2 Cpp condamnă inculpata NCG pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art.192 alin 1 şi 2 Cp la pedeapsa de 2 ani închisoare. Conform art.91, 92 Cp dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei anterior menţionate pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

În baza art. 93 alin. 1 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata NCG va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

– să se prezinte la serviciul de probaţiune Alba la datele fixate de acesta

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă;

– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art.93 alin.2 cp obligă inculpata să frecventeze un program de de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. In baza art. 93 alin. 3 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Alba Iulia sau Biblioteca Judeţeană Alba”, se arată în soluţia pe scurt publicată de instanţă.

Decizia nu este definitivă; poate fi contestată în termen de 10 zile.

De asemenea, instanţa a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la exceptia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.35 din OUG 192/2002, invocată de inculpată.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Metalurgistul Cugir – Universitatea Cluj, 1-2. Spirite încinse şi prima înfrângere, pe “Arena CSO”

avatar

Publicat

Echipa de fotbal Metalurgistul Cugir a suferit primul eșec pe propria arenă, în etapa a XIII-a a Ligii a III-a la fotbal. A pierdut în faţa Universităţii Cluj cu scorul de 1 -2.

Golurile clujenilor au fost marcate de către Dorin Goga (min 14) și George Florescu (min 63), pentru gazde marcând Tudor Șăucă (min 22).

Înfrângerea coboară echipa de la poalele Drăganei pe locul 4 al ierarhiei, la o diferență de șase puncte față de adversa sa, Universitatea Cluj.

Meciul a început cu ocazia gazdelor din minutul 12. Udrea a şutat de la 18 metri pe lângă poartă. Un minut mai târziu, portarul gazdelor, Crivăț, a intervenit excelent la provocarea lui Goga, însă nu a mai avut nici o șansă la șutul plasat al căpitanului „șepcilor roșii” de la 18 metri.

Gazdele au ripostat în minutul 20, prin Neagu, execuția din lovitură liberă a acestuia fiind reținută de portarul clujenilor, Dinu.

Faza cea mai încinsă a primei reprize s-a petrecut în mintul 21 al partidei: la un duel în careul advers, golgheterul gazdelor, Făgărășanu, a fost obstrucționat de Abrudan; jucătorul, dar și banca tehnică a gazdelor au cerut penalty, însă „centralul” partidei a lăsat jocul să continue.

După numai două minute, Făgărășanu a fost răzbunat de Șăucă. A restabilit egalitatea pe tabela de marcaj cu o minge din cădere, după pasă a căpitanului cugirenilor, Itu.

Până la pauză, ambele echipe au trecut pe lângă desprinderea pe tabela de marcaj: gazdele prin Făgărășanu, respectiv Goga pentru ” U”, execuțiile celor doi fiind imprecise.

Mitanul secund a început cu ocazia „roș-albaștrilor” din minutul 59, lovitura de cap a acestuia din careul mic trecând puțin pe lângă stâlpul din dreapta al porții apărate de goalkeeperul clujenilor, Dinu.

După numai patru minute, Florescu i-a adus pe studenți în avantaj pe tabela de marcaj, cu un șut din preajma punctului cu var, dintr-o pasă excelentă primită de la Goga, cel care a scos din joc mai mulți adversari.

În minutele de final, jucătorii „șepcilor roșii” se puteau desprinde la o diferență de două goluri pe tabelă. Hordouan (min 83) a profitat de o eroare comisă de Neagu, dar Negrescu, în postură de ultim apărator, l-a blocat. În prelungiri, șutul fostului dinamovist Valentin Lemnaru a fost respins în corner de către Crivăț (min 90).

La partida de pe „Arena CSO” Cugir au asistat aproximativ 800 de persoane, 150 dintre ei fani ai U Cluj. Reamintim că încasările din partida de vineri vor fi donate familiei fostului fotbalist Cristian Coroian.

Tehnicianul gazdelor, Călin Moldovan, a declarat la finalul meciului că un rezultat de egalitate era mai echitabil pentru ambele echipe şi că Universitatea Cluj nu a fost mai bună decât echipa sa.

„Vreau să felicit “U” Cluj pentru victorie şi să spun că, într-adevăr, reprezintă principala candidată la promovare la modul cum sunt organizaţi din toate punctele de vedere. Au jucători foarte valoroşi şi un antrenor care a fost la Liga I. Şi totuşi “U” Cluj nu ne-a pus în niciun moment în dificultate în acest meci. Spuneţi-mi, în afara ocaziei lui Lemnaru din ultimele trei minute, o altă ocazie a lui “U” Cluj! E adevărat că au dominat în multe momente jocul la mijlocul terenului, unde noi am avut o absenţă importantă, dar fără a pune poarta în pericol”, susţine Moldovan.

De partea cealaltă, tehnicianul oaspeților, Adrian Falub s-a arătat mulțumit de jocul echipei sale și implicit de cele trei puncte obținute.

„Nu a fost un meci decisiv, ci unul foarte important în economia campionatului. În astfel de meciuri trebuie să fii inteligent și să știi cum să blochezi adversarul. Am întâlnit probabil cea mai bună echipă din serie împotriva căreia am jucat până acum, o formație organizată, cu un antrenor bun, care ne-a pus destul de multe probleme. “U” e prima echipă care a reușit să câștige, până acum, la Cugir și țin să îmi felicit jucătorii, pe această cale. Puține echipe se vor întoarce cu punct sau puncte de aici. Rămânem în fruntea clasamentului, iar acesta este cel mai important lucru. Ne-am distanțat la 6 puncte de Cugir, e adevărat, însă pe noi ne interesează să ajungem în Liga a 2-a, mai puțin cine intră sau cine iese din această luptă pentru promovare”, a spus Falub.

Echipele

Metalurgistul Cugir (antrenor Călin Moldovan): Crivăț – Bold, Negrescu, Itu, Vărărean – M. Neagu, Sorian – Șăucă, Udrea (62, Oltean), Tăban (80, Șt. Radu) – Făgărășanu; rezerve N. Bănică, Codrea, Cioban, Olteanu, Afrapt, Şt. Radu, Șuteu.

Universitatea Cluj (antrenor Adrian Falub): Dinu – Takacs, Abrudan, Onicaș, Manu – Giurgiu, Florescu (81 Cordoș) – Hordouan (90+1 Telcean), Greu, Goga (90 Lemnaru) – Moldoveanu (37 Micaș).

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

EVENIMENT

Încă un copil a murit din cauza RUJEOLEI. Situaţia îmbolnăvirilor din judeţul Alba şi din ţară

avatar

Publicat

Numărul deceselor în România din cauza rujeolei a ajuns la 36. Cel mai recent a fost înregistrat în judeţul Ialomiţa. Au fost şi 78 de noi cazuri de îmbolnăviri, în ţară. În judeţul Alba, de mai bine două luni, nu au mai fost raportate noi îmbolnăviri.

Al 36-lea deces cauzat de rujeolă, confirmat serologic, a fost un copil în vârstă de 1 an şi o lună, nevaccinat, din judeţul Ialomiţa, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

De la debutul epidemiei, în urmă cu un an, cele mai multe decese, respectiv 9, s-au înregistrat în judeţul Timiş unde sunt, de altfel, şi cele mai multe cazuri confirmate. S-au mai înregistrat 7 decese în Dolj, 6 în Arad, 3 în Caraş-Severin şi câte unul în Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş, Ialomiţa şi Bucureşti.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 17 noiembrie, este 9.900. În săptămâna 13-17 noiembrie, au fost raportate încă 78 de cazuri noi în 10 judeţe. Majoritatea au fost în Harghita (21) şi Satu Mare (19).

Judeţ / nr. cazuri confirmate

Satu Mare: 19

Dolj: 1

Mureş: 3

Călăraşi: 5

Harghita: 21

Bucureşti: 10

Iaşi: 1

Ilfov: 5

Ialomiţa: 12

Giurgiu: 1

“Referitor la rezultatele campaniei suplimentare de vaccinare cu vaccin ROR din luna octombrie 2017, procentele de copii vaccinaţi pentru toate grupele de vârstă incluse în această acţiune sunt nesatisfăcătoare şi nu ating nivelurile optime recomandate. Astfel, în luna octombrie a fost vaccinat un procent de 31.2% din totalul catagrafiaţilor. Motivele nevaccinării au fost: neprezentaţi (26.4%), negăsiţi la domiciliu (17%), refuzuri (14%) şi contraindicaţi (11.5%)”, potrivit CNSCBT.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Liga aleşilor locali PNL Alba şi-a ales structura de conducere. LISTA reprezentanţilor

avatar

Publicat

Primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni şi locali din judeţul Alba şi-au desemnat noua conducere a Ligii aleşilor locali PNL Alba. Au fost primele alegeri în această structură, după fuziunea celor două foste formaţiuni politice: PDL şi vechiul PNL.

La alegerile de la Alba Iulia au participat, vineri, circa 170 de reprezentanţi din conducerea administraţiilor locale din judeţ, din partea PNL.

În urma voturilor, preşedintele Ligii aleşilor locali PNL Alba a fost ales Traian Rusu (primarul comunei Ighiu), cel care a îndeplinit funcţia şi anterior.

A fost completată însă echipa de conducere cu patru prim-vicepreşedinţi, opt vicepreşedinţi şi au fost desemnaţi 24 de membri.

Prim-vicepreşedinţi: Dumitru Fulea (vicepreşedinte CJ Alba), Gabriel Pleşa (viceprimar Alba Iulia), Silviu Vinţeler (primar Ocna Mureş), Marin Ioan Petruse (primar Pianu).

Vicepreşedinţi: Traian Pandor, Sandu Heler, Florin Mărginean, Eugen Furdui, Gheorghe Alba, Ioan Iancu Popa, Visarion Hăprian, Aurel Emil Sănilă

Membri: Vasile Bica, Marin Nicola, Vasile Lombrea, Romulus Raica, Emilia Cândea, Constantin Comandaru, Alin Nicula, Ionel Bulgar, Ilie Frăţilă, Lenuţa Bubur, Lenuţa Aldea, Constantin Jinar, Dan Opruţa, Virgil Muntean, Tiberiu Todea, Ioan Aldea, Ioan Nedela, Virgil Tătar, Ilie Neamţu, Liviu Gigel Alexandru, Augustin Popa, Sorin Basca, Dan Borteş, Gabriel Lupea.

Sâmbăta viitoare, pe 25 noiembrie, la Cluj-Napoca, primarii şi consilierii PNL îşi vor alege Biroul Naţional al Ligii aleşilor locali.

sursa foto: Facebook

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cursuri gratuite de înot pentru circa 500 de elevi de clasa I, din Alba Iulia în 2018, cu bani de la primărie

avatar

Publicat

Şi în anul şcolar 2017-2018, elevii de clasa I din Alba Iulia vor avea acces la cursuri gratuite de înot, organizate la Bazinul Olimpic şi finanţate din bugetul local al municipiului. Primăria propune alocarea sumei de până la 45.000 de lei, pentru proiectul „Educaţie şi sănătate prin înot”, ce se va desfăşura în perioada aprilie – iunie 2018.

Este vorba despre un program anual de cursuri gratuite de înot, ce a fost iniţiat acum doi ani de primărie şi care este destinat elevilor de clasa I din şcolile din oraş. Copiii vor beneficia de 10 şedinţe de iniţiere în înot, la Bazinul Olimpic din Alba Iulia.

Elevii vor fi însoţiţi de învăţători şi vor beneficia de transport gratuit de la unitatea de învăţământ, la bazin şi retur, cu excepţia şcolilor ce au mijloc de transport.

Cursurile de iniţiere vor fi susţinute de profesori calificaţi, conform unui orar stabilit împreună cu reprezentanţii şcolilor.

Pentru anul şcolar 2017-2018, proiectul se va derula în perioada 11 aprilie – 15 iunie 2018. Vor fi implicaţi aproximativ 500 de elevi din clasa I din Alba Iulia.

Suma de 45.000 de le vizează costurile de personal ale instructorilor de înot (până la 25.000 de lei) şi costurile de transport local al copiilor (20.000 lei).

Prin intermediul acestui proiect, Primăria dorește să sprijine desfășurarea de activități fizice în rândul elevilor claselor I de la unitățile de învățământ din municipiul Alba Iulia. Printre efectele benefice ale înotului pentru copii se numără întărirea sistemului imunitar, creșterea capacității de efort, stimularea reflexelor primare, adaptarea la mediul acvatic, corectarea unor probleme de sănătate, dezvoltarea calităților motrice: viteză, îndemânare, rezistență, forță și multe altele.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Încă o medalie pentru Mihai Avram de la ISU Alba. Argint, la Campionatul Naţional de Judo 2017

avatar

Publicat

Performanţă pentru un subofiţer de la ISU Alba. Plt. Maj. Mihai Avram a câştigat medalia de argint la Campionatul Naţional de Judo, competiţie desfăşurată în perioada 14-17 noiembrie, la Călimănești -Vâlcea şi organizată de Ministerul Afacerilor Interne.

La această competiție au participat aproximativ 150 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. În urma meciurilor eliminatorii în cadrul competiţiei, plt. maj. Mihai Avram a reuşit să ocupe ce-a de-a doua treaptă a podiumului, la categoria + 100 kilograme, devenind astfel vicecampion naţional la judo.

Acesta nu este la prima performanţă. Mai are în palmares medalii de aur, argint şi bronz.

La etapa finală a Campionatului Național de Judo al Ministerului Afacerilor Interne în anul 2015 a obținut medalia de argint, iar în anul 2016 medalia de aur la categoria +100 kg, în etapa finală a Campionatului Național Unifight al Ministerului Afacerilor Interne în anul 2017 a câştigat medalia de bronz la categoria 100 kg, iar la etapa națională a Concursului cel Mai Puternic Pompier în anul 2016, locul 3 cu echipa ISU Alba.

De asemenea, în etapa județeană a Concursului cel Mai Puternic Pompier în anul 2016 (la individual) a obţinut locul 2 şi locul 3 în anul 2017, iar cu echipa a obținut medalia de aur în ambii ani.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sfaturi de la poliţişti pentru şoferi. Atenţie sporită în trafic, în condiţii de ploaie

avatar

Publicat

IPJ Alba reaminteşte şoferilor recomandări pentru circulaţie în siguranţă, în condiţii de ploaie. Sfaturile sunt menite să prevină accidentele.

– înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi lunetă vă asigură o vizibilitate foarte bună; trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire;

– adaptaţi, în permanenţă, viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum;

-. evitaţi frânările şi accelerările bruşte;

– păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care va precedă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc;

– când carosabilul din piatra cubica este umed, aveţi obligaţia să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO IPJ Alba: Metoda “Accidentul”. Peste 200 de localnici din Blaj şi Sebeş au primit recomandări

avatar

Publicat

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au continuat activităţile de informare a populaţiei în vederea prevenirii infracţiunilor de înşelăciune prin Metoda „Accidentul”. Aproape 200 de cetăţeni din municipiile Blaj şi Sebeş au discutat cu poliţiştii.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a început pe 10 noiembrie campania de informare şi prevenire a înșelăciunilor comise prin Metoda „Accidentul”, intitulată „Fii vigilent! Nu te lăsa înșelat de infractori!”.

În cadrul acestei campanii, cetăţenii primesc, în mod direct, sfaturi de la poliţişti, pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de înşelăciune, comis prin acest mod de operare.

În săptămâna 13 – 17 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliţiilor Municipale Sebeș și Blaj dar şi cei ai secţiilor de poliţie rurală arondate au fost prezenţi în locuri publice şi la locuinţele vârstnicilor, au discutat cu aceştia şi le-au distribuit materiale cu conţinut informativ-preventiv.

Beneficiari ai acestor activități au fost aproximativ 200 de persoane cărora le-au fost oferite explicaţii în legătură cu acest mod de operare şi măsurile de siguranţă personală, pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime, transmite IPJ Alba.

Totodată, poliţiştii i-au îndemnat pe cetăţeni să multiplice mesajul preventiv şi să vorbească cu cunoscuţii despre acest mod de operare, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să fie informate.

Activități similare vor fi desfășurate pe toată perioada campaniei, atât în municipiile şi oraşele judeţului cât şi în mediul rural, iar poliţiştii vor cere, în continuare, sprijinul cetăţenilor, pentru că numai prin eforturi comune, numărul victimelor acestui gen de infracțiuni va scădea.

Pentru a nu deveni victime ale înșelăciunilor comise prin Metoda “Accidentul”, Poliţia vă recomandă:

Dacă primiţi un telefon de la un necunoscut care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive, nu daţi curs solicitării, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni!

Întrerupeți imediat convorbirea și verificaţi dacă ruda respectivă a fost implicată într-un  accident rutier!

Apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei!

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din comuna Cricău, cu dosar penal. A condus, cu alcool „la bord”, o maşină

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 35 de ani din comuna Cricău s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului. A fost oprit în trafic, de Poliţia Galda de Jos.

Potrivit IPJ Alba, poliţiştii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, în timp ce acţionau pe raza localităţii Cricău, l-au depistat , vineri seara, pe un bărbat de 35 de ani, din comuna Cricău, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,81  mg/l alcool pur în aerul expirat,  motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ADMINISTRATIE

„Alba Iulia Smart City 2018”: Telekom oferă Catalog Electronic în 18 şcoli şi tablete pentru 700 de profesori

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia încheie protocol de colaborare cu Telekom în cadrul proiectului „Alba Iulia Smart City 2018”. Compania propune soluţii inteligente în domeniul educaţiei şi pune la dispoziţia profesorilor 700 de tablete pentru acces la o platformă tip Catalog electronic. Proiectul intră la aprobare în Consiliul Local în 24 noiembrie.

Este vorba despre un pachet de management şcolar tip Catalog Electronic, pentru comunicaţii mai rapide şi sigure între elevi, profesori, părinţi, potrivit proiectului prezentat. Profesori, directori de şcoli şi secretarii acestora din 18 şcoli şi licee vor primi, pentru acces la această aplicaţie, o tabletă Samsung Galaxy TAB E (ecran de 9,6) cu SIM de date mobile 3G (trafic de 4GB lunar). Părinţii şi elevii vor avea acces la aceeaşi aplicaţie, prin dispozitivele proprii.

Din această aplicaţie vor putea fi generate rapoarte şi se vor putea accesa circa 9000 de materiale şcolare necesare în procesul educaţional.

Investiţia Telekom în acest proiect este de 100.000 de euro. Soluţia va putea fi utilizată gratuit pe parcursul acestui an şcolar, până în 30 septembrie 2018.

Primăria nu are de suportat vreun cost în acest proiect, la fel ca şi celelalte protocoale, încheiate pentru „Smart City”.

Lista şcolilor beneficiare:

Unitate de învăţământ / număr elevi / număr profesori / număr directori / număr secretariat

Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” – 560– 43 – 2 – 1

Şcoala Bărăbanţ – 114 – 9 – 0 – 0

Şcoala Nr. 5 – 292 – 24 – 0 – 0

Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” – 355 – 26 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială nr. 9 – 160 – 11 – 0 – 1

Colegiul Tehnic “Apulum” – 654 – 50 – 2 – 2

Şcoala Gimnazială nr. 2 – 148 – 10 – 0 – 0

Liceul cu Program Sportiv – 919 – 64 – 2 – 2

Şcoala Gimnazială Miceşti – 125 – 13 – 0 – 0

Liceul de Arte “Regina Maria” – 713 – 110 – 2 – 1

Seminarul Ortodox “Sf S. Ştefan” – 513 – 33 – 1 – 1

Liceul teologic Romano-catolic – 150 – 20 – 1 – 1

Şcoala Postliceală Sanitară – 130 – 17 – 1 – 1

Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” – 856 – 53 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” – 777 – 39 – 1 – 1

Şcoala Gimnazială Oarda – 40 – 9 – 1 – 0

Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” – 708 – 42 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” – 1085 – 88 – 2 – 2

Inspectoratul Şcolar – 1 director

Echipa primărie – 1 director

La aplicaţie vor avea acces elevii, profesorii, părinţii, dar şi directorii şcolii, inspectoratul, primăria şi secretarul de şcoală.

Potrivit proiectului, profesorii vor putea introduce în aplicaţie note şi absenţe, vor putea genera rapoarte pentru conducerea unităţii, mediile vor putea fi calculate automat, se va putea ţine evidenţa activităţilor şcolare şi extra-şcolare, se vor putea introduce scutirile şi adeverinţele medicale pentru absenţe, se vor realiza statistici, clasamente (în funcţie de note, medii, număr absenţe), se va face comunicare directă cu părinţii şi se vor semnaliza elevi cu probleme de corigenţă, exmatriculare, note insuficiente, medii neîncheiate.

Elevii vor avea acces la teste de autocunoaştere şi IQ, librărie cu peste 9000 de titluri şi cărţi gratuite, vor putea trimite temele direct către profesor, vor vedea evoluţia mediilor şi altele.

Părinţii vor avea acces la notele şi absenţele copilului, inclusiv la scutiri şi sursa motivării absenţelor, punctele forte şi unde trebuie atenţie mărită, comunicare directă, securizată şi individuală cu orice profesor sau directpr, pentru a creşte eficienţa vizitelor la şcoală, mesagerie pentru comunicare cu alţi părinţi, vor putea distribui documente şi alte tipuri de fişiere către profesori şi elevii, direct în cont, vor putea intra într-o librărie online cu manuale şi cărţi şcolare şi vor avea acces la statistici şi clasamente, ştiri şi informaţii din mediul educaţional, sfaturi.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

IPJ Alba: Peste 70 de şoferi amendaţi pentru viteză, într-o singură zi. Cinci permise reţinute

avatar

Publicat

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din judeţul Alba au depistat 74 de conducători auto care au depăşit limita legală de circulaţie. S-au ales cu amenzi, ia cinci şoferi au rămas fără permis.

Poliţiştii rutieri din Alba, sprijiniţi de poliţiştii de ordine publică au continuat vineri acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere şi prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor datorate vitezei excesive.

Au fost folosite 9 aparate de măsurare a vitezei şi au fost depistaţi 74 de conducători auto ce au depăşit viteza legală de circulaţie.

Alţi 24 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional, pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Au fost reţinute 5 permise de conducere, din care 4 pentru depăşire neregulamentară şi unul pentru viteză.

Valoarea amenzilor aplicate a fost de 21.210 lei.

Acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere continuă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Cei trei hoţi care au furat 12.500 de lei de la o sală de jocuri din Alba Iulia au fost ARESTAŢI preventiv

avatar

Publicat

Cei trei bărbaţi din judeţele Hunedoara şi Gorj, care au fost prinşi în flagrant de poliţiştii din Alba Iulia, în timp ce furau 12.535 de lei dintr-un aparat amplasat într-o sală de jocuri din municipiu, au fost arestaţi preventiv.

Potrivit IPJ Alba, joi după-amiaza, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au reuşit prinderea, în flagrant delict, a trei bărbaţi, cu vârste de 46, 42 şi 33 de ani, din judeţele Hunedoara şi Gorj, în timp ce sustrăgeau, dintr-un aparat de jocuri electronice, amplasat într-un local din municipiul Alba Iulia, suma de 12.535 lei.

Cei trei bărbaţi au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Alba Iulia unde au fost reţinuţi, pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, apoi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care au propus arestarea preventivă, măsură acceptată de instanţă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenţionări pentru şoferi de la CNAIR. Posibile probleme la emiterea rovinietei prin SMS

avatar

Publicat

CNAIR SA informează clienţii operatorilor de telefonie mobilă că este posibil ca emiterea rovinietelor şi peajelor prin SMS să fie întreruptă.

“Ca urmare a unor activităţi de mentenanţă/ upgrade la sistemele informatice ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în perioada 18.11.2017 ora 14:00 – 19.11.2017 ora 22:00 există posibilitatea ca emiterea rovinietelor şi a peajelor, prin intermediul serviciului de mesagerie scurtă (SMS), să fie întreruptă.

În aceste condiţii, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, în situaţia în care nu se reuşeşte achitarea rovinietei/peajului prin SMS, utilizatorii au obligaţia de a achita tarifele la punctele de lucru ale distribuitorilor”, anunţă CNAIR.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Transalpina a fost ÎNCHISĂ până la primăvară, între Alba şi Vâlcea. Circulaţie interzisă şi pe DN1R Mătişeşti

avatar

Publicat

CNAIR a anunţat că începând de vineri, 17 noiembrie, de la ora 18.00, tronsonul DN67 C – Transalpina a fost închis oficial, pentru perioada de iarnă, între Alba şi Vâlcea. Circulaţia mai este interzisă şi pe alt sector de drum din judeţ, în Apuseni.

“Se interzice circulația rutieră pe următoarele sectoare de drumuri naționale:

DN 67C, Obârșia Lotrului (județ Vâlcea) – Localitatea Curpăt (județ Alba)

DN1R, Limita județului Cluj – Localitatea Mătișești (județ Alba)

Aceste măsuri sunt luate conform reglementărilor în vigoare privind circulația pe drumurile publice în sezonul rece și a reglementărilor tehnice în vigoare (Normativ 525/2013).

Instituirea acestor restricții este necesară deoarece aceste sectoare de drum se află în zone de munte izolate unde nu există localități, fiind frecvente fenomene meteorologice extreme (căderi abundente de zăpadă și viscol). În acestă situație nu pot fi desfășurate activitățile de deszăpezire, iar circulația nu se poate desfășura în condiții de siguranță.

În concluzie, pe aceste sectoare este interzisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe perioada sezonului rece.

Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte semnalizarea temporară aferentă închiderii circulaţiei”, a transmis CNAIR.

Secţiunile de drum închise:

– secţiunea Curpăt (judeţul Alba) – km 67+400  – 79+200 și Rânca – Gorj limită județele Vâlcea/Alba – km 34+800 – 67+400.

– DN1R, în Munţii Apuseni, pe tronsonul neasfaltat Poiana Horea (km 58+550, judeţul Cluj) – Mătişeşti (km 62, judeţul Alba).

Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare altitudine din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii. Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Diana Drogoțel și Daniel Boar, Miss și Mister Boboc 2017 la Colegiul Național „David Prodan” Cugir

avatar

Publicat

Diana Drogoțel și Daniel Boar au fost aleşi, vineri seara, Miss și Mister Boboc 2017, la Colegiul Național „David Prodan” Cugir. Tinerii de clasa a IX-a s-au distrat la Balul Bobocilor, alături de noii colegi.

Inspiraţi de serialul „Dosarele X” , 12 boboci și –au pus în valoare calitățile artistice şi isteţimea, pentru a convinge că merită titlul de Miss și Mister Boboc din acest an .

„Agenții Serviciilor Secrete au călătorit în toată lumea pentru a recruta pe bobocii destinați să îndeplinească o misiune specială. Doar cei mai capabili dintre ei vor reuși să facă față misiunii și astfel vor primi titlul de Miss și Mister Boboc”, a fost provocarea pentru tineri.

Cele șase perechi de boboci participante la Balul Bobocilor Colegiului Național „David Prodan ” Cugir au intrat în pielea personajelor recrutate de către agenți și au concurat pentru titlul de Miss și Mister Boboc 2017 / 2018.

La finalul cei care au triumfat au fost Diana Drogoțel și Daniel Boar.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala de spectacole a Casei de Cultură Cugir.

Cele șase perechi care s-au “duelat” pentru mult râvnitele titluri au fost : Paul Bârzu și Cătălina Ursa; Natalia Stanciu și Andrei Dicu; Antonia Tufănescu și Sebastian Sălăjean; Denisa Dânșorean și Daniel Boar; Mihaela Dicu și Doosz Lopmark, George Moldovan și Diana Drogoțel.

Juriul care a deliberat câștigătorii serii i-a reunit pe director prof . Ionela Cozmescu, prof. Cristina Petrescu, prof. Anca Alisie,  prof. Claudiu Mărginean, prof. Dorina Rotar , prof. Cosmin Pascu și Diana Stoica (din partea Colegiului Național „I.D.Lăzărescu” Cugir), Călin Mureșan din partea administrației locale.

Perechile de boboci au avut de parcurs cinci probe care au constat: prezentare, întrebări de cultură generală, karaoke (băieți), ghicit cuvinte (fetele, cu căștile pe urechi, au trebuit să identifics cuvintele rostite de către parteneri) sau gătit.

Spectacolul a fost presărat cu momente artistice. Invitații speciali ai serii au fost Radu Stoian și Bianca Vesa (dansuri sportive), Denisa Trif și Laurențiu Presecan, Cosmina Târtău (moment de muzică populară) și Grupul ” Aprentis ” al Colegiului Național ” David Prodan” Cugir.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Pistă pentru biciclete şi pietoni, pe strada Viilor din Alba Iulia. Investiţie de aproape 900.000 de euro

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte lucrările de amenajare a pistei de biciclete pe strada Viilor din municipiu. Investiţia este estimată la valoarea de 4 milioane lei (aproape 900.000 de euro). Tronsonul va rezervat atât celor care circulă pe bicicletă, cât şi pietonilor.

Documentaţia tehnico-economică este prezentată consilierilor locali, pentru aprobare, în şedinţa din 24 noiembrie.

Lucrările sunt estimate să dureze 6 luni şi proiectul este în valoare de 4.023.505,241 lei (877.460 de euro).

Strada Viilor se află între Bulevardul Încoronării şi Apulum SA. Acum, sunt amenajate accesele la proprietăţi pe partea dreaptă a străzii, acolo unde este şi trotuar. Carosabilul este asfaltat pe o lăţime de 6 metri, dar acesta a fost afectat în timp prin lucrări de reabilitare a reţelei de canalizare şi prin asigurarea unor utilităţi la construcţiile noi (instalaţii electrice, gaz etc), se arată în documentaţia de proiect.

Planurile sunt pentru turnarea de covor asfaltic de 6 cm grosime peste sistemul rutier existent. De asemenea, se va crea pe partea stângă un spaţiu comun circulaţiei pietonale şi bicicliştilor.

Axul străzii va fi păstrat cât mai aproape de cel existent, corecţia acestuia fiind realizată doar acolo unde este strict necesar, se mai arată în proiect.

“Circulaţia pietonilor se va face mixt cu cea pentru biciclete”, potrivit documentaţiei.

De asemenea, se va amenaja parcarea în faţa Apulum SA, fiind obţinute 150 locuri de parcare.

Se va amenaja şi sistemul de colectare şi descărcare a apelor pluviale.

Şantierul va cuprinde o suprafaţă de carosabil vizată este de 9.780 mp, cu pistă de biciclete pe 21.205 mp, canalizare pluvială pe 570 ml, canalizaţie tehnică de 2.170 ml şi amenajarea a 150 de locuri de parcare.

Investiţia este suportată din bugetul local.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Fondul de Garantare: Programul ”Prima Casă” continuă până în 2021. Băncile vin cu pachete similare

avatar

Publicat

Programul ”Prima Casă” va continua până cel puțin în anul 2021, a declarat, vineri, pentru Agerpres, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu. Potrivit acestuia, băncile au început să vină cu pachete de creditare similare.

„Anul trecut am avut alocată o sumă de 2,94 miliarde de lei acestui program, anul acesta 2,5 miliarde de lei fiind deja aproape epuizați. Cred că au mai rămas în jur de 113 milioane la câteva bănci, dar urmează să primim raportările și putem foarte bine să observăm la finele acestei luni că s-a epuizat tot fondul. Dacă ar mai rămâne puțin, se realocă la băncile care au performat cel mai bine. Dar este foarte probabil ca raportările să ne arate că fondul s-a epuizat”, a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, pentru următorii trei ani, alocările vor fi de câte două miliarde de lei anual, urmând ca, în 2021, plafonul să ajungă la 1,5 miliarde de lei.

„Fără discuție, există garanții că măcar până în 2021 acest program va continua. Este o strategie aprobată pe 29 noiembrie 2016 de Guvernul României”, a subliniat oficialul FNGCIMM.

El a mai spus că, din 2009, când a fost lansat programul, au existat o serie de recalibrări, care au fost făcute în beneficiul celor care au accesat fondurile, astfel încât aceștia să-și poată plăti ratele, ca dovadă rata mică de default de 0,3%.

„Acest lucru a presupus o preocupare continuă din partea administrației guvernamentale de a păstra capacitatea beneficiarilor de a-și putea plăti rata. Există o preocupare la Ministerul de Finanțe, respectiv cei care gestionează programul — noi suntem agentul — este o preocupare de recalibrare și reparametrizare, astfel încât să fie cel mai bine targetat din punct de vedere social, să poată beneficia de el acei oameni care au nevoie mai mult decât alții de o locuință și ca aceștia să poată să-și plătească ratele. Programul evoluează, răspundem dinamicii pieței, programul se poate schimba în continuare astfel încât să fie cât mai bine țintit social și să aducă beneficiile maxime”, a adăugat Petrescu.

Potrivit acestuia, și băncile au început să vină cu pachete de creditare imobiliară similară, chiar și cu denumiri aproape similare: Primul Apartament, Prima Acasă, Prima Proprietate.

„Acesta era și scopul nostru: ca băncile să preia, prin politicile lor de prudențialitate și risc, să ia în mâinile lor programul și să vină cu propriile lor pachete, astfel că, într-adevăr, programul își atinge scopul”, a completat Petrescu.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 11 ore

IGPR: Peste 70 de maşini date în urmărire în Spaţiul Schengen, găsite în România, într-o săptămână

AIUDacum 12 ore

Vești proaste de pe Autostrada A10: Deschiderea circulației între Aiud și Turda ar putea fi din nou amânată

Publicitate
ACTUALITATEacum 13 ore

Un asteroid se apropie de Terra, însoţit de ploaie de meteori. La ce distanţă va trece de Pământ

EVENIMENTacum 14 ore

Judecătoare din Alba Iulia, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

Publicitate
ACTUALITATEacum 14 ore

FOTO: Metalurgistul Cugir – Universitatea Cluj, 1-2. Spirite încinse şi prima înfrângere, pe “Arena CSO”

EVENIMENTacum 15 ore

Încă un copil a murit din cauza RUJEOLEI. Situaţia îmbolnăvirilor din judeţul Alba şi din ţară

Publicitate
ACTUALITATEacum 16 ore

FOTO: Liga aleşilor locali PNL Alba şi-a ales structura de conducere. LISTA reprezentanţilor

EVENIMENTacum 17 ore

Cursuri gratuite de înot pentru circa 500 de elevi de clasa I, din Alba Iulia în 2018, cu bani de la primărie

Publicitate
ACTUALITATEacum 17 ore

FOTO: Încă o medalie pentru Mihai Avram de la ISU Alba. Argint, la Campionatul Naţional de Judo 2017

ACTUALITATEacum 18 ore

Sfaturi de la poliţişti pentru şoferi. Atenţie sporită în trafic, în condiţii de ploaie

Publicitate
ACTUALITATEacum 18 ore

FOTO IPJ Alba: Metoda “Accidentul”. Peste 200 de localnici din Blaj şi Sebeş au primit recomandări

ACTUALITATEacum 18 ore

Bărbat din comuna Cricău, cu dosar penal. A condus, cu alcool „la bord”, o maşină

ADMINISTRATIEacum 19 ore

„Alba Iulia Smart City 2018”: Telekom oferă Catalog Electronic în 18 şcoli şi tablete pentru 700 de profesori

EVENIMENTacum 19 ore

IPJ Alba: Peste 70 de şoferi amendaţi pentru viteză, într-o singură zi. Cinci permise reţinute

EVENIMENTacum 19 ore

Cei trei hoţi care au furat 12.500 de lei de la o sală de jocuri din Alba Iulia au fost ARESTAŢI preventivCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More