Connect with us
Advertisement

Eveniment

Pedeapsă mai mare la Înalta Curte pentru fostul șef al Poliției Teiuș, Marius Pop: 8 luni de închisoare cu suspendare, pentru corupţie

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, miercuri, decizie definitivă în cazul fostului şef al Poliţiei Teiuş, Marius Pop, judecat pentru fapte de corupţie. Instanţa a majorat pedeapsa la 8 luni de închisoare cu suspendare, faţă de cea de 5 luni hotărâtă de Curtea de Apel Alba Iulia. Magistraţii au admis recursul declarat de procurorii DNA şi au respins cel formulat de inculpat, ca nefondat.

Marius Pop a fost condamnat în 5 decembrie 2012, de Curtea de Apel Alba Iulia la 5 luni de închisoare și interzicerea unor drepturi, cu suspendarea condiționată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani și 5 luni. Poliţistul a fost judecat pentru săvârșirea infracțiunilor de omisiunea sesizării organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals și instigare neurmată de executare la săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. Decizia a fost atacată cu recurs, de DNA şi inculpat, iar dosarul a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție în 14 februarie 2013. După trei termene de amânare şi încă unul pentru pronunţare, ÎCCJ a anunţat, miercuri, hotărârea în acest caz.

Decizia ÎCCJ: “Casează în parte sentinţa recurata şi rejudecând: 1. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 5 luni închisoare aplicată recurentului intimat inculpat Pop Marius Mircea în pedepsele componente de: 5 luni închisoare pentru infractiunea prev. de art. 263 alin. 2 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. si art. 76 lit. e teza II C.pen; 5 luni închisoare pentru infractiunea prev. de art. 289 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. si art. 76 lit. e teza II C.pen.; 2 luni închisoare pentru infractiunea prev. de art. 291 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. si art. 76 lit. e teza II C.pen.; 5 luni închisoare pentru infractiunea prev. de art. art. 29 alin. 1 C. pen. rap. la art. 260 alin. 1 C. pen. cu aplicarea 74 lit.a C.pen. si art. 76 lit. d C.pen., pe care le repune în individualitatea lor. Înlătură aplicarea dispoztitiilor art.74-76 Cod penal si ale art.81, art.82, art.83, art.71 alin.5 din Codul penal, cu toate consecintele.

2. Majorează pedepsele aplicate inculpatului: de la 5 luni închisoare la 6 luni închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 263 alin. 2 C. pen.; de la 5 luni închisoare la 6 luni închisoare pentru infractiunea prev. de art. 289 C. pen.; de la 2 luni închisoare la 3 luni închisoare pentru infractiunea prev. de art. 291 C. pen.; de la 5 luni închisoare la 8 luni închisoare pentru infractiunea prev. de art. art. 29 alin. 1 C. pen. rap. la art. 260 alin. 1 C. pen. 3.

În baza art.17 lit.a din Legea nr.78/2000 rap la art.264 Cod penal condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 6 luni închisoare.

În baza art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod penal, contopeste pedepsele susmenţionate şi dispune ca inculpatul Pop Marius-Mircea să execute pedeapsa cea mai grea, de 8 luni închisoare.

În baza art.861 Cod penal dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante de 1 an închisoare aplicată inculpatului Pop Marius Mircea, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, stabilit în conformitate cu dispozitiile art.862 Cod penal.

În baza art.71 Cod penal, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a si b Cod penal. În temeiul art.863 Cod penal, pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Alba; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul dispoziţiilor art.359 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.864 Cod penal. Conform art.71 alin.5 Cod penal, pe durata termenului de încercare se suspendă executarea pedepsei accesorii art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a şi b Cod penal. Menţine celelalte dispozitii ale sentintei recurate care nu contravin prezentei.

II. Respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul Pop Marius Mircea împotriva aceleiasi sentinte penale. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 200 lei, reprezentând onorariul partial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea recursului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia ramân în sarcina statului. Definitivă”.

Reamintim că, în 2 aprilie, la Curtea de Apel Alba Iulia a fost trimis în judecată, prin rechizitoriul DNA Alba, Marius Mircea Pop, fost şef al Poliţiei Oraşului Teiuş, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare,  fals intelectual, uz de fals şi instigarea neurmată de executare la săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Dosarul priveşte un angajat al Poliţiei Teiuş, agentul Ioan Eugen Popa, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au descoperit că  ar fi distrus un proces verbal de contravenţie, respectiv o amendă pe care tot el o aplicase unui paznic. Ioan Eugen Popa are 42 de ani şi este agent de poliţie, iar în sarcina acestuia au fost reţinute infracţiunile de sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii susţin că poliţistul ar fi distrus, în 18 octombrie 2011, o amendă în valoare de 500 de lei, pe care o aplicase unui paznic din oraş, pe care îl descoperise dormind în timpul orelor de program, la firma “Baumit” din Teiuș. Agentul de poliţie ar fi distrus ulterior acest document şi ar fi întocmit un alt proces verbal, prin care paznicul era sancţionat doar cu avertisment.

Atât Ioan Eugen Popa – agentul de poliție care ar fi rupt procesul verbal de contravenție, cât și șeful său, ofițerul Marcel Bic (care, din declarațiile aflate la dosar, l-ar fi instigat să distrugă documentul) sunt cercetați în stare de libertate.

Ioan Eugen Popa a fost condamnat de Tribunalul Alba la patru luni închisoare cu suspendare.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că: „În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Pop Marius-Mircea, în calitatea sa de şef al Poliţiei oraşului Teiuş, a luat la cunoştinţă cu privire la faptul că unul dintre subordonaţii săi, agent de ordine publică, a înlocuit un proces verbal de sancţionare a unei persoane cu amendă contravenţională în sumă de 500 de lei cu un altul prin care a dispus doar avertisment. Cu toate acestea, inculpatul nu a sesizat autorităţile judiciare competente pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a făcut demersuri pentru a împiedica tragerea la răspundere penală a subordonatului său.
În plus, după ce procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la aceleaşi fapte, inculpatul Pop Marius – Mircea, pentru a-şi ameliora situaţia juridică referitoare la faptul că nu a sesizat faptele de natură penală ale subordonatului său, a întocmit în fals un proces verbal de sesizare din oficiu pe care l-a antedatat şi l-a depus la compartimentul de control intern din cadrul I.P.J. Alba. De asemenea, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Pop Marius – Mircea i-a cerut unui alt subordonat să facă declaraţii nereale, în favoarea sa, cu ocazia audierii sale în calitate de martor.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 7 martie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 8 martie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului Pop Marius – Mircea pe termen de 29 de zile. Pop este în prezent judecat în stare de libertate.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie Alba şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Alba”.

Citeşte mai multe despre arestarea şefului Poliţiei Teiuş, Marius Pop.

Potrivit IPJ Alba, “începând cu data de 8.03.2012, la cererea comisarului şef de poliţie Pop Marius Mircea, formulată la aceeaşi dată, prin Ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor, acestuia i-au încetat raporturile de serviciu cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. isterie

    joi, 12.12.2013 at 12:12

    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni…

  2. gica

    joi, 12.12.2013 at 16:06

    pop , pop cand iti ziceam ca toti sunt egali in fata legii si sunt si pedepse cu avertisment , tu nu si nu , .roata se invarte daca nu esti atent si invers ,adica cand dai inapoi : ai vrut sa-i impresionezi pe sefi! ,tot ei te-au facut !..sa fie invatatura de minte si pt.altii ,nu numai din politie …sa fi om, e lucru mare !!!

  3. toader

    duminică, 15.12.2013 at 11:47

    sa ai dea cel putin 5 ani cu executare sa ai pun o pila la parnaie la aiud……….mare sef esti tu la ******….

  4. Pingback: CONDAMNAŢII anului 2013 în ALBA: Dosare de corupţie, delapidare, fraudă, trafic de droguri sau proxenetism şi sentinţele instanţelor | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement