Actualitate
Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat pedeapsa de trei ani închisoare cu suspendare pentru Claudiu Iulian Popa, „şmecherul din Apuseni”
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, joi, sentinţa definitivă în cazul lui Claudiu Iulian Popa (28 de ani), acuzat de înşelăciune. Instanţa a confirmat condamnarea acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare. Tânărul făcea parte dintr-un grup care înşela firme ce administrează aparate mecanice de jocuri de noroc. În total, membrii acestei grupări au fost condamnaţi la 25 de ani de închisoare.
Curtea de Apel Alba Iulia a schimbat decizia Judecătoriei Cîmpeni doar în ceea ce priveşte latura civilă, în cazul a doi dintre cei cinci inculpați. „Admite recursurile parchetului şi inculpatului Deoancă. Casează sentinţa penală, sub aspectul laturii civile şi înlătură obligarea inculpatului Deoancă la plata sumei de 8.666,66 lei şi înlătură dispoziţiile privind restituirea către Rostaş a sumei de 420 lei“, se precizează în minuta Curții de Apel.
Ceilalţi inculpaţi condamnaţi sunt Ionel Claudiu Rostaş, Dumitru Emanoil Pilea, Nicolae Deoancă şi Antonie Daniel Nyeste. Aceştia trebuie să plătească despăgubiri civile de circa 14.000 de lei către două firme, dar şi cheltuieli judiciare către stat în valoare de 18.000 de lei.
Gruparea infracţională opera în Alba, Hunedoara şi Sibiu, în 2011. Alterau memoriile mai multor jocuri de noroc şi astfel obţineau câştiguri nejustificate şi ilegale.
Claudiu Iulian Popa a fost condamnat 3 ani de închisoare pentru asocierea la săvârşirea de infracţiuni, 3 ani pentru înşelăciune, respectiv şase luni pentru utilizarea unor dispozitive ilegale destinate obţinerii de câştiguri la jocuri de noroc. Instanţa a dipsus condamnarea la sentinţa cea mai grea, de 3 ani de închisoare şi a dispus suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de 8 ani.
Condamnări similare au fost aplicate şi în cazul inculpaţilor Dumitru Emanoil Pilea şi Ionel Claudiu Rostaş. Antonie Daniel Nyeste a fost condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani şi 9 luni, în timp ce Nicolae Deoancă a primit tot 3 ani cu suspendare, doar că perioada de încercare a fost stabilită la 5 ani.
Claudiu Iulian Popa este fiul unui om de afaceri cu investiţii în domeniul turismului în comuna Albac. În ultimii ani a fost implicat în mai multe scandaluri, unele finalizate cu dosare penale. În iunie 2012 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri.
În sentinţa instanţei se arată că „ inculpaţii Popa Iulian Claudiu, Rostaş Ionel Claudiu şi Pilea Emanoil Dumitru, în cursul lunii februarie 2011, la iniţiativa inculpatului Popa Iulian Claudiu, s-au înţeles să intervină asupra aparatelor de jocuri electronice de noroc, amplasate în barul inculpatului Pilea Emanoil Dumitru, pentru a câştiga în mod fraudulos, diverse sume de bani.
De asemenea inculpaţii anterior amintiţi în perioada martie-iulie 2011, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, sub aparenţa unor premii obţinute ca urmare a jocurilor la aparatele de jocuri electronice, şi-au însuşit importante sume de bani, în dauna persoanelor juridice „S.C. B.S.R.L.” şi S.C.E.F. S.R.L., folosind mijloace frauduloase pentru a încasa premiile. S-a reţinut că inculpatul Rostaş Ionel Claudiu deţine şi a folosit într-o sală de jocuri un dispozitiv prin a cărui utilizare sunt alterate elementele de şansă şi metodele de selecţie prin care se modifică rezultatul jocului, suma sau frecvenţa plăţii într-un joc de noroc, faptă pentru care a fost trimis în judecată.
Inculpaţii Popa Iulian Claudiu, Pilea Emanoil Dumitru şi Nyeste Antonie Daniel în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au încurajat şi înlesnit folosirea, într-o sală de jocuri, de către inculpatul Rostaş Ionel Claudiu, a unui dispozitiv prin a cărui utilizare sunt alterate elementele de şansă şi metodele de selecţie prin care se modifică rezultatul jocului, suma sau frecvenţa plăţii într-un joc de noroc.
Inculpatul Nyeste Antonie Daniel prin mai multe acte materiale şi în mai multe rânduri îl sprijină pe inculpatul Rostaş Ionel Claudiu să se deplaseze din Geogiu în Cîmpeni, cunoscând motivele deplasării acestuia. Inculpatul Deoancă Ioan Nicolae îi sprijină pe inculpaţii Rostaş Ionel Claudiu şi Popa Iulian Claudiu să intervină asupra aparatelor de jocuri electronice, amplasate în sala „Y.”, din Abrud, pentru a genera câştiguri frauduloase, în scopul de a-şi însuşi câştigul ilicit.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: CONDAMNAŢII anului 2013 în ALBA: Dosare de corupţie, delapidare, fraudă, trafic de droguri sau proxenetism şi sentinţele instanţelor | Alba24