Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

EVALUARE NAŢIONALĂ 2017, clasa a VIII-a: CALENDARUL examenului şi REGULI pentru elevi. Testările încep în 19 iunie

avatar

Publicat

evaluare nationalaCalendarul examenului de Evaluare Naţională pentru anul 2017 şi condiţiile pentru testarea elevilor care termină cursurile claselor a VIII-a sunt menţionate în Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 5.071/2016. Potrivit acestuia, examenul începe în 19 iunie, iar primele rezultate vor fi afişate în 26 iunie.

Evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a se desfășoară în anul școlar 2016-2017 în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011 aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4801/2010 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011.

Programele pentru disciplinele limba și literatura română și matematică, valabile pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2016-2017, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 4431/2014 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2014–2015.

Citește și EVALUARE NAŢIONALĂ 2017, clasa a VIII-a: MODELE de SUBIECTE, publicate de Ministerul Educaţiei. CALENDAR şi detalii despre examen

CALENDARUL de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2016-2017

7 – 9 iunie 2017: Înscrierea la evaluarea naţională

9 iunie 2017: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

19 iunie 2017: Limba şi literatura română – probă scrisă

21 iunie 2017: Matematica – probă scrisă

22 iunie 2017: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

26 iunie 2017: Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

26 iunie 2017: Depunerea contestaţiilor (orele 16 – 20)

27-29 iunie 2017: Rezolvarea contestaţiilor

30 iunie 2017: Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Reguli pentru desfăşurarea examenului

În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei.

Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire și semnează.

În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei.

Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare și reprezintă nota finală. Sub notă semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită a treia evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiți anterior.

După încheierea evaluării și deschiderea lucrărilor, președintele comisiei de contestații analizează notele acordate după reevaluare, în comparație cu cele acordate inițial. În situația în care se constată diferențe de notare mai mari de 1 punct, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea inițială și cele de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată, nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Candidații care depun contestații completează și semnează o cerere tipizată în care se menționează faptul că nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații

Comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a vor/va asigura dotarea cu camere funcționale de supraveghere video și audio a sălilor de clasă din unitățile de învățământ în care se desfășoară probele pentru evaluarea națională pentru elevii clasei a VIII-a, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și a sălilor în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

În vederea asigurării desfășurării corecte a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ și comisiile județene/ comisia municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

Dacă, în urma verificărilor menționate, se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare, comisia din unitatea de învățământ ia măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi primiți în examen.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Încălcarea regulilor menționate la alin. (3)-(5) va fi considerată fraudă/ tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise/ ciornele/ foile din lucrările scrise.

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

După parcurgerea pașilor menționați, candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile și mențiunea că știu că nerespectarea are drept consecință măsurile menționate.

Candidatul major și părinții/ reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene/ a municipiului București de organizare a evaluării naționale să vadă lucrarea/ lucrările proprie/proprii a/ale propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/ reprezentant legal.

Solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea și/ sau modificarea notelor acordate lucrării/ lucrărilor.

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

Judecătoare din Alba Iulia, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

avatar

Publicat

O judecătoare a Curţii de Apel Alba Iulia a fost condamnată la închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Decizia aparţine Curţii de Apel Cluj şi a fost pronunţată în 17 noiembrie. Este vorba despre cazul accidentului rutier de acum trei ani petrecut pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia, în urma căruia un bărbat de 68 de ani şi-a pierdut viaţa.

Accidentul s-a petrecut în 16 aprilie 2014. P.H., de 68 ani, din Alba Iulia, care traversa strada prin loc marcat și semnalizat corespunzător, a fost acroşat de un autoturism condus de Cristina Nicoară. În urma impactului, bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean Alba. A murit la o săptămână după accident.

Vezi şi UPDATE FOTO | Accident rutier pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia: Bărbat de 68 de ani, lovit de o mașină pe trecerea de pietoni

“În baza art.396 alin.2 Cpp condamnă inculpata NCG pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art.192 alin 1 şi 2 Cp la pedeapsa de 2 ani închisoare. Conform art.91, 92 Cp dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei anterior menţionate pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

În baza art. 93 alin. 1 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata NCG va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

– să se prezinte la serviciul de probaţiune Alba la datele fixate de acesta

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă;

– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art.93 alin.2 cp obligă inculpata să frecventeze un program de de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. In baza art. 93 alin. 3 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Alba Iulia sau Biblioteca Judeţeană Alba”, se arată în soluţia pe scurt publicată de instanţă.

Decizia nu este definitivă; poate fi contestată în termen de 10 zile.

De asemenea, instanţa a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la exceptia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.35 din OUG 192/2002, invocată de inculpată.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Metalurgistul Cugir – Universitatea Cluj, 1-2. Spirite încinse şi prima înfrângere, pe “Arena CSO”

avatar

Publicat

Echipa de fotbal Metalurgistul Cugir a suferit primul eșec pe propria arenă, în etapa a XIII-a a Ligii a III-a la fotbal. A pierdut în faţa Universităţii Cluj cu scorul de 1 -2.

Golurile clujenilor au fost marcate de către Dorin Goga (min 14) și George Florescu (min 63), pentru gazde marcând Tudor Șăucă (min 22).

Înfrângerea coboară echipa de la poalele Drăganei pe locul 4 al ierarhiei, la o diferență de șase puncte față de adversa sa, Universitatea Cluj.

Meciul a început cu ocazia gazdelor din minutul 12. Udrea a şutat de la 18 metri pe lângă poartă. Un minut mai târziu, portarul gazdelor, Crivăț, a intervenit excelent la provocarea lui Goga, însă nu a mai avut nici o șansă la șutul plasat al căpitanului „șepcilor roșii” de la 18 metri.

Gazdele au ripostat în minutul 20, prin Neagu, execuția din lovitură liberă a acestuia fiind reținută de portarul clujenilor, Dinu.

Faza cea mai încinsă a primei reprize s-a petrecut în mintul 21 al partidei: la un duel în careul advers, golgheterul gazdelor, Făgărășanu, a fost obstrucționat de Abrudan; jucătorul, dar și banca tehnică a gazdelor au cerut penalty, însă „centralul” partidei a lăsat jocul să continue.

După numai două minute, Făgărășanu a fost răzbunat de Șăucă. A restabilit egalitatea pe tabela de marcaj cu o minge din cădere, după pasă a căpitanului cugirenilor, Itu.

Până la pauză, ambele echipe au trecut pe lângă desprinderea pe tabela de marcaj: gazdele prin Făgărășanu, respectiv Goga pentru ” U”, execuțiile celor doi fiind imprecise.

Mitanul secund a început cu ocazia „roș-albaștrilor” din minutul 59, lovitura de cap a acestuia din careul mic trecând puțin pe lângă stâlpul din dreapta al porții apărate de goalkeeperul clujenilor, Dinu.

După numai patru minute, Florescu i-a adus pe studenți în avantaj pe tabela de marcaj, cu un șut din preajma punctului cu var, dintr-o pasă excelentă primită de la Goga, cel care a scos din joc mai mulți adversari.

În minutele de final, jucătorii „șepcilor roșii” se puteau desprinde la o diferență de două goluri pe tabelă. Hordouan (min 83) a profitat de o eroare comisă de Neagu, dar Negrescu, în postură de ultim apărator, l-a blocat. În prelungiri, șutul fostului dinamovist Valentin Lemnaru a fost respins în corner de către Crivăț (min 90).

La partida de pe „Arena CSO” Cugir au asistat aproximativ 800 de persoane, 150 dintre ei fani ai U Cluj. Reamintim că încasările din partida de vineri vor fi donate familiei fostului fotbalist Cristian Coroian.

Tehnicianul gazdelor, Călin Moldovan, a declarat la finalul meciului că un rezultat de egalitate era mai echitabil pentru ambele echipe şi că Universitatea Cluj nu a fost mai bună decât echipa sa.

„Vreau să felicit “U” Cluj pentru victorie şi să spun că, într-adevăr, reprezintă principala candidată la promovare la modul cum sunt organizaţi din toate punctele de vedere. Au jucători foarte valoroşi şi un antrenor care a fost la Liga I. Şi totuşi “U” Cluj nu ne-a pus în niciun moment în dificultate în acest meci. Spuneţi-mi, în afara ocaziei lui Lemnaru din ultimele trei minute, o altă ocazie a lui “U” Cluj! E adevărat că au dominat în multe momente jocul la mijlocul terenului, unde noi am avut o absenţă importantă, dar fără a pune poarta în pericol”, susţine Moldovan.

De partea cealaltă, tehnicianul oaspeților, Adrian Falub s-a arătat mulțumit de jocul echipei sale și implicit de cele trei puncte obținute.

„Nu a fost un meci decisiv, ci unul foarte important în economia campionatului. În astfel de meciuri trebuie să fii inteligent și să știi cum să blochezi adversarul. Am întâlnit probabil cea mai bună echipă din serie împotriva căreia am jucat până acum, o formație organizată, cu un antrenor bun, care ne-a pus destul de multe probleme. “U” e prima echipă care a reușit să câștige, până acum, la Cugir și țin să îmi felicit jucătorii, pe această cale. Puține echipe se vor întoarce cu punct sau puncte de aici. Rămânem în fruntea clasamentului, iar acesta este cel mai important lucru. Ne-am distanțat la 6 puncte de Cugir, e adevărat, însă pe noi ne interesează să ajungem în Liga a 2-a, mai puțin cine intră sau cine iese din această luptă pentru promovare”, a spus Falub.

Echipele

Metalurgistul Cugir (antrenor Călin Moldovan): Crivăț – Bold, Negrescu, Itu, Vărărean – M. Neagu, Sorian – Șăucă, Udrea (62, Oltean), Tăban (80, Șt. Radu) – Făgărășanu; rezerve N. Bănică, Codrea, Cioban, Olteanu, Afrapt, Şt. Radu, Șuteu.

Universitatea Cluj (antrenor Adrian Falub): Dinu – Takacs, Abrudan, Onicaș, Manu – Giurgiu, Florescu (81 Cordoș) – Hordouan (90+1 Telcean), Greu, Goga (90 Lemnaru) – Moldoveanu (37 Micaș).

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Încă un copil a murit din cauza RUJEOLEI. Situaţia îmbolnăvirilor din judeţul Alba şi din ţară

avatar

Publicat

Numărul deceselor în România din cauza rujeolei a ajuns la 36. Cel mai recent a fost înregistrat în judeţul Ialomiţa. Au fost şi 78 de noi cazuri de îmbolnăviri, în ţară. În judeţul Alba, de mai bine două luni, nu au mai fost raportate noi îmbolnăviri.

Al 36-lea deces cauzat de rujeolă, confirmat serologic, a fost un copil în vârstă de 1 an şi o lună, nevaccinat, din judeţul Ialomiţa, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

De la debutul epidemiei, în urmă cu un an, cele mai multe decese, respectiv 9, s-au înregistrat în judeţul Timiş unde sunt, de altfel, şi cele mai multe cazuri confirmate. S-au mai înregistrat 7 decese în Dolj, 6 în Arad, 3 în Caraş-Severin şi câte unul în Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş, Ialomiţa şi Bucureşti.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 17 noiembrie, este 9.900. În săptămâna 13-17 noiembrie, au fost raportate încă 78 de cazuri noi în 10 judeţe. Majoritatea au fost în Harghita (21) şi Satu Mare (19).

Judeţ / nr. cazuri confirmate

Satu Mare: 19

Dolj: 1

Mureş: 3

Călăraşi: 5

Harghita: 21

Bucureşti: 10

Iaşi: 1

Ilfov: 5

Ialomiţa: 12

Giurgiu: 1

“Referitor la rezultatele campaniei suplimentare de vaccinare cu vaccin ROR din luna octombrie 2017, procentele de copii vaccinaţi pentru toate grupele de vârstă incluse în această acţiune sunt nesatisfăcătoare şi nu ating nivelurile optime recomandate. Astfel, în luna octombrie a fost vaccinat un procent de 31.2% din totalul catagrafiaţilor. Motivele nevaccinării au fost: neprezentaţi (26.4%), negăsiţi la domiciliu (17%), refuzuri (14%) şi contraindicaţi (11.5%)”, potrivit CNSCBT.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Liga aleşilor locali PNL Alba şi-a ales structura de conducere. LISTA reprezentanţilor

avatar

Publicat

Primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni şi locali din judeţul Alba şi-au desemnat noua conducere a Ligii aleşilor locali PNL Alba. Au fost primele alegeri în această structură, după fuziunea celor două foste formaţiuni politice: PDL şi vechiul PNL.

La alegerile de la Alba Iulia au participat, vineri, circa 170 de reprezentanţi din conducerea administraţiilor locale din judeţ, din partea PNL.

În urma voturilor, preşedintele Ligii aleşilor locali PNL Alba a fost ales Traian Rusu (primarul comunei Ighiu), cel care a îndeplinit funcţia şi anterior.

A fost completată însă echipa de conducere cu patru prim-vicepreşedinţi, opt vicepreşedinţi şi au fost desemnaţi 24 de membri.

Prim-vicepreşedinţi: Dumitru Fulea (vicepreşedinte CJ Alba), Gabriel Pleşa (viceprimar Alba Iulia), Silviu Vinţeler (primar Ocna Mureş), Marin Ioan Petruse (primar Pianu).

Vicepreşedinţi: Traian Pandor, Sandu Heler, Florin Mărginean, Eugen Furdui, Gheorghe Alba, Ioan Iancu Popa, Visarion Hăprian, Aurel Emil Sănilă

Membri: Vasile Bica, Marin Nicola, Vasile Lombrea, Romulus Raica, Emilia Cândea, Constantin Comandaru, Alin Nicula, Ionel Bulgar, Ilie Frăţilă, Lenuţa Bubur, Lenuţa Aldea, Constantin Jinar, Dan Opruţa, Virgil Muntean, Tiberiu Todea, Ioan Aldea, Ioan Nedela, Virgil Tătar, Ilie Neamţu, Liviu Gigel Alexandru, Augustin Popa, Sorin Basca, Dan Borteş, Gabriel Lupea.

Sâmbăta viitoare, pe 25 noiembrie, la Cluj-Napoca, primarii şi consilierii PNL îşi vor alege Biroul Naţional al Ligii aleşilor locali.

sursa foto: Facebook

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cursuri gratuite de înot pentru circa 500 de elevi de clasa I, din Alba Iulia în 2018, cu bani de la primărie

avatar

Publicat

Şi în anul şcolar 2017-2018, elevii de clasa I din Alba Iulia vor avea acces la cursuri gratuite de înot, organizate la Bazinul Olimpic şi finanţate din bugetul local al municipiului. Primăria propune alocarea sumei de până la 45.000 de lei, pentru proiectul „Educaţie şi sănătate prin înot”, ce se va desfăşura în perioada aprilie – iunie 2018.

Este vorba despre un program anual de cursuri gratuite de înot, ce a fost iniţiat acum doi ani de primărie şi care este destinat elevilor de clasa I din şcolile din oraş. Copiii vor beneficia de 10 şedinţe de iniţiere în înot, la Bazinul Olimpic din Alba Iulia.

Elevii vor fi însoţiţi de învăţători şi vor beneficia de transport gratuit de la unitatea de învăţământ, la bazin şi retur, cu excepţia şcolilor ce au mijloc de transport.

Cursurile de iniţiere vor fi susţinute de profesori calificaţi, conform unui orar stabilit împreună cu reprezentanţii şcolilor.

Pentru anul şcolar 2017-2018, proiectul se va derula în perioada 11 aprilie – 15 iunie 2018. Vor fi implicaţi aproximativ 500 de elevi din clasa I din Alba Iulia.

Suma de 45.000 de le vizează costurile de personal ale instructorilor de înot (până la 25.000 de lei) şi costurile de transport local al copiilor (20.000 lei).

Prin intermediul acestui proiect, Primăria dorește să sprijine desfășurarea de activități fizice în rândul elevilor claselor I de la unitățile de învățământ din municipiul Alba Iulia. Printre efectele benefice ale înotului pentru copii se numără întărirea sistemului imunitar, creșterea capacității de efort, stimularea reflexelor primare, adaptarea la mediul acvatic, corectarea unor probleme de sănătate, dezvoltarea calităților motrice: viteză, îndemânare, rezistență, forță și multe altele.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

ACTUALITATE

FOTO: Încă o medalie pentru Mihai Avram de la ISU Alba. Argint, la Campionatul Naţional de Judo 2017

avatar

Publicat

Performanţă pentru un subofiţer de la ISU Alba. Plt. Maj. Mihai Avram a câştigat medalia de argint la Campionatul Naţional de Judo, competiţie desfăşurată în perioada 14-17 noiembrie, la Călimănești -Vâlcea şi organizată de Ministerul Afacerilor Interne.

La această competiție au participat aproximativ 150 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. În urma meciurilor eliminatorii în cadrul competiţiei, plt. maj. Mihai Avram a reuşit să ocupe ce-a de-a doua treaptă a podiumului, la categoria + 100 kilograme, devenind astfel vicecampion naţional la judo.

Acesta nu este la prima performanţă. Mai are în palmares medalii de aur, argint şi bronz.

La etapa finală a Campionatului Național de Judo al Ministerului Afacerilor Interne în anul 2015 a obținut medalia de argint, iar în anul 2016 medalia de aur la categoria +100 kg, în etapa finală a Campionatului Național Unifight al Ministerului Afacerilor Interne în anul 2017 a câştigat medalia de bronz la categoria 100 kg, iar la etapa națională a Concursului cel Mai Puternic Pompier în anul 2016, locul 3 cu echipa ISU Alba.

De asemenea, în etapa județeană a Concursului cel Mai Puternic Pompier în anul 2016 (la individual) a obţinut locul 2 şi locul 3 în anul 2017, iar cu echipa a obținut medalia de aur în ambii ani.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sfaturi de la poliţişti pentru şoferi. Atenţie sporită în trafic, în condiţii de ploaie

avatar

Publicat

IPJ Alba reaminteşte şoferilor recomandări pentru circulaţie în siguranţă, în condiţii de ploaie. Sfaturile sunt menite să prevină accidentele.

– înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi lunetă vă asigură o vizibilitate foarte bună; trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire;

– adaptaţi, în permanenţă, viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum;

-. evitaţi frânările şi accelerările bruşte;

– păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care va precedă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc;

– când carosabilul din piatra cubica este umed, aveţi obligaţia să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO IPJ Alba: Metoda “Accidentul”. Peste 200 de localnici din Blaj şi Sebeş au primit recomandări

avatar

Publicat

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au continuat activităţile de informare a populaţiei în vederea prevenirii infracţiunilor de înşelăciune prin Metoda „Accidentul”. Aproape 200 de cetăţeni din municipiile Blaj şi Sebeş au discutat cu poliţiştii.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a început pe 10 noiembrie campania de informare şi prevenire a înșelăciunilor comise prin Metoda „Accidentul”, intitulată „Fii vigilent! Nu te lăsa înșelat de infractori!”.

În cadrul acestei campanii, cetăţenii primesc, în mod direct, sfaturi de la poliţişti, pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de înşelăciune, comis prin acest mod de operare.

În săptămâna 13 – 17 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliţiilor Municipale Sebeș și Blaj dar şi cei ai secţiilor de poliţie rurală arondate au fost prezenţi în locuri publice şi la locuinţele vârstnicilor, au discutat cu aceştia şi le-au distribuit materiale cu conţinut informativ-preventiv.

Beneficiari ai acestor activități au fost aproximativ 200 de persoane cărora le-au fost oferite explicaţii în legătură cu acest mod de operare şi măsurile de siguranţă personală, pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime, transmite IPJ Alba.

Totodată, poliţiştii i-au îndemnat pe cetăţeni să multiplice mesajul preventiv şi să vorbească cu cunoscuţii despre acest mod de operare, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să fie informate.

Activități similare vor fi desfășurate pe toată perioada campaniei, atât în municipiile şi oraşele judeţului cât şi în mediul rural, iar poliţiştii vor cere, în continuare, sprijinul cetăţenilor, pentru că numai prin eforturi comune, numărul victimelor acestui gen de infracțiuni va scădea.

Pentru a nu deveni victime ale înșelăciunilor comise prin Metoda “Accidentul”, Poliţia vă recomandă:

Dacă primiţi un telefon de la un necunoscut care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive, nu daţi curs solicitării, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni!

Întrerupeți imediat convorbirea și verificaţi dacă ruda respectivă a fost implicată într-un  accident rutier!

Apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei!

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din comuna Cricău, cu dosar penal. A condus, cu alcool „la bord”, o maşină

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 35 de ani din comuna Cricău s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului. A fost oprit în trafic, de Poliţia Galda de Jos.

Potrivit IPJ Alba, poliţiştii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, în timp ce acţionau pe raza localităţii Cricău, l-au depistat , vineri seara, pe un bărbat de 35 de ani, din comuna Cricău, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,81  mg/l alcool pur în aerul expirat,  motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

„Alba Iulia Smart City 2018”: Telekom oferă Catalog Electronic în 18 şcoli şi tablete pentru 700 de profesori

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia încheie protocol de colaborare cu Telekom în cadrul proiectului „Alba Iulia Smart City 2018”. Compania propune soluţii inteligente în domeniul educaţiei şi pune la dispoziţia profesorilor 700 de tablete pentru acces la o platformă tip Catalog electronic. Proiectul intră la aprobare în Consiliul Local în 24 noiembrie.

Este vorba despre un pachet de management şcolar tip Catalog Electronic, pentru comunicaţii mai rapide şi sigure între elevi, profesori, părinţi, potrivit proiectului prezentat. Profesori, directori de şcoli şi secretarii acestora din 18 şcoli şi licee vor primi, pentru acces la această aplicaţie, o tabletă Samsung Galaxy TAB E (ecran de 9,6) cu SIM de date mobile 3G (trafic de 4GB lunar). Părinţii şi elevii vor avea acces la aceeaşi aplicaţie, prin dispozitivele proprii.

Din această aplicaţie vor putea fi generate rapoarte şi se vor putea accesa circa 9000 de materiale şcolare necesare în procesul educaţional.

Investiţia Telekom în acest proiect este de 100.000 de euro. Soluţia va putea fi utilizată gratuit pe parcursul acestui an şcolar, până în 30 septembrie 2018.

Primăria nu are de suportat vreun cost în acest proiect, la fel ca şi celelalte protocoale, încheiate pentru „Smart City”.

Lista şcolilor beneficiare:

Unitate de învăţământ / număr elevi / număr profesori / număr directori / număr secretariat

Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” – 560– 43 – 2 – 1

Şcoala Bărăbanţ – 114 – 9 – 0 – 0

Şcoala Nr. 5 – 292 – 24 – 0 – 0

Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” – 355 – 26 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială nr. 9 – 160 – 11 – 0 – 1

Colegiul Tehnic “Apulum” – 654 – 50 – 2 – 2

Şcoala Gimnazială nr. 2 – 148 – 10 – 0 – 0

Liceul cu Program Sportiv – 919 – 64 – 2 – 2

Şcoala Gimnazială Miceşti – 125 – 13 – 0 – 0

Liceul de Arte “Regina Maria” – 713 – 110 – 2 – 1

Seminarul Ortodox “Sf S. Ştefan” – 513 – 33 – 1 – 1

Liceul teologic Romano-catolic – 150 – 20 – 1 – 1

Şcoala Postliceală Sanitară – 130 – 17 – 1 – 1

Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” – 856 – 53 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” – 777 – 39 – 1 – 1

Şcoala Gimnazială Oarda – 40 – 9 – 1 – 0

Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” – 708 – 42 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” – 1085 – 88 – 2 – 2

Inspectoratul Şcolar – 1 director

Echipa primărie – 1 director

La aplicaţie vor avea acces elevii, profesorii, părinţii, dar şi directorii şcolii, inspectoratul, primăria şi secretarul de şcoală.

Potrivit proiectului, profesorii vor putea introduce în aplicaţie note şi absenţe, vor putea genera rapoarte pentru conducerea unităţii, mediile vor putea fi calculate automat, se va putea ţine evidenţa activităţilor şcolare şi extra-şcolare, se vor putea introduce scutirile şi adeverinţele medicale pentru absenţe, se vor realiza statistici, clasamente (în funcţie de note, medii, număr absenţe), se va face comunicare directă cu părinţii şi se vor semnaliza elevi cu probleme de corigenţă, exmatriculare, note insuficiente, medii neîncheiate.

Elevii vor avea acces la teste de autocunoaştere şi IQ, librărie cu peste 9000 de titluri şi cărţi gratuite, vor putea trimite temele direct către profesor, vor vedea evoluţia mediilor şi altele.

Părinţii vor avea acces la notele şi absenţele copilului, inclusiv la scutiri şi sursa motivării absenţelor, punctele forte şi unde trebuie atenţie mărită, comunicare directă, securizată şi individuală cu orice profesor sau directpr, pentru a creşte eficienţa vizitelor la şcoală, mesagerie pentru comunicare cu alţi părinţi, vor putea distribui documente şi alte tipuri de fişiere către profesori şi elevii, direct în cont, vor putea intra într-o librărie online cu manuale şi cărţi şcolare şi vor avea acces la statistici şi clasamente, ştiri şi informaţii din mediul educaţional, sfaturi.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

IPJ Alba: Peste 70 de şoferi amendaţi pentru viteză, într-o singură zi. Cinci permise reţinute

avatar

Publicat

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din judeţul Alba au depistat 74 de conducători auto care au depăşit limita legală de circulaţie. S-au ales cu amenzi, ia cinci şoferi au rămas fără permis.

Poliţiştii rutieri din Alba, sprijiniţi de poliţiştii de ordine publică au continuat vineri acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere şi prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor datorate vitezei excesive.

Au fost folosite 9 aparate de măsurare a vitezei şi au fost depistaţi 74 de conducători auto ce au depăşit viteza legală de circulaţie.

Alţi 24 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional, pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Au fost reţinute 5 permise de conducere, din care 4 pentru depăşire neregulamentară şi unul pentru viteză.

Valoarea amenzilor aplicate a fost de 21.210 lei.

Acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere continuă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Cei trei hoţi care au furat 12.500 de lei de la o sală de jocuri din Alba Iulia au fost ARESTAŢI preventiv

avatar

Publicat

Cei trei bărbaţi din judeţele Hunedoara şi Gorj, care au fost prinşi în flagrant de poliţiştii din Alba Iulia, în timp ce furau 12.535 de lei dintr-un aparat amplasat într-o sală de jocuri din municipiu, au fost arestaţi preventiv.

Potrivit IPJ Alba, joi după-amiaza, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au reuşit prinderea, în flagrant delict, a trei bărbaţi, cu vârste de 46, 42 şi 33 de ani, din judeţele Hunedoara şi Gorj, în timp ce sustrăgeau, dintr-un aparat de jocuri electronice, amplasat într-un local din municipiul Alba Iulia, suma de 12.535 lei.

Cei trei bărbaţi au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Alba Iulia unde au fost reţinuţi, pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, apoi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care au propus arestarea preventivă, măsură acceptată de instanţă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenţionări pentru şoferi de la CNAIR. Posibile probleme la emiterea rovinietei prin SMS

avatar

Publicat

CNAIR SA informează clienţii operatorilor de telefonie mobilă că este posibil ca emiterea rovinietelor şi peajelor prin SMS să fie întreruptă.

“Ca urmare a unor activităţi de mentenanţă/ upgrade la sistemele informatice ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în perioada 18.11.2017 ora 14:00 – 19.11.2017 ora 22:00 există posibilitatea ca emiterea rovinietelor şi a peajelor, prin intermediul serviciului de mesagerie scurtă (SMS), să fie întreruptă.

În aceste condiţii, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, în situaţia în care nu se reuşeşte achitarea rovinietei/peajului prin SMS, utilizatorii au obligaţia de a achita tarifele la punctele de lucru ale distribuitorilor”, anunţă CNAIR.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Transalpina a fost ÎNCHISĂ până la primăvară, între Alba şi Vâlcea. Circulaţie interzisă şi pe DN1R Mătişeşti

avatar

Publicat

CNAIR a anunţat că începând de vineri, 17 noiembrie, de la ora 18.00, tronsonul DN67 C – Transalpina a fost închis oficial, pentru perioada de iarnă, între Alba şi Vâlcea. Circulaţia mai este interzisă şi pe alt sector de drum din judeţ, în Apuseni.

“Se interzice circulația rutieră pe următoarele sectoare de drumuri naționale:

DN 67C, Obârșia Lotrului (județ Vâlcea) – Localitatea Curpăt (județ Alba)

DN1R, Limita județului Cluj – Localitatea Mătișești (județ Alba)

Aceste măsuri sunt luate conform reglementărilor în vigoare privind circulația pe drumurile publice în sezonul rece și a reglementărilor tehnice în vigoare (Normativ 525/2013).

Instituirea acestor restricții este necesară deoarece aceste sectoare de drum se află în zone de munte izolate unde nu există localități, fiind frecvente fenomene meteorologice extreme (căderi abundente de zăpadă și viscol). În acestă situație nu pot fi desfășurate activitățile de deszăpezire, iar circulația nu se poate desfășura în condiții de siguranță.

În concluzie, pe aceste sectoare este interzisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe perioada sezonului rece.

Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte semnalizarea temporară aferentă închiderii circulaţiei”, a transmis CNAIR.

Secţiunile de drum închise:

– secţiunea Curpăt (judeţul Alba) – km 67+400  – 79+200 și Rânca – Gorj limită județele Vâlcea/Alba – km 34+800 – 67+400.

– DN1R, în Munţii Apuseni, pe tronsonul neasfaltat Poiana Horea (km 58+550, judeţul Cluj) – Mătişeşti (km 62, judeţul Alba).

Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare altitudine din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii. Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Diana Drogoțel și Daniel Boar, Miss și Mister Boboc 2017 la Colegiul Național „David Prodan” Cugir

avatar

Publicat

Diana Drogoțel și Daniel Boar au fost aleşi, vineri seara, Miss și Mister Boboc 2017, la Colegiul Național „David Prodan” Cugir. Tinerii de clasa a IX-a s-au distrat la Balul Bobocilor, alături de noii colegi.

Inspiraţi de serialul „Dosarele X” , 12 boboci și –au pus în valoare calitățile artistice şi isteţimea, pentru a convinge că merită titlul de Miss și Mister Boboc din acest an .

„Agenții Serviciilor Secrete au călătorit în toată lumea pentru a recruta pe bobocii destinați să îndeplinească o misiune specială. Doar cei mai capabili dintre ei vor reuși să facă față misiunii și astfel vor primi titlul de Miss și Mister Boboc”, a fost provocarea pentru tineri.

Cele șase perechi de boboci participante la Balul Bobocilor Colegiului Național „David Prodan ” Cugir au intrat în pielea personajelor recrutate de către agenți și au concurat pentru titlul de Miss și Mister Boboc 2017 / 2018.

La finalul cei care au triumfat au fost Diana Drogoțel și Daniel Boar.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala de spectacole a Casei de Cultură Cugir.

Cele șase perechi care s-au “duelat” pentru mult râvnitele titluri au fost : Paul Bârzu și Cătălina Ursa; Natalia Stanciu și Andrei Dicu; Antonia Tufănescu și Sebastian Sălăjean; Denisa Dânșorean și Daniel Boar; Mihaela Dicu și Doosz Lopmark, George Moldovan și Diana Drogoțel.

Juriul care a deliberat câștigătorii serii i-a reunit pe director prof . Ionela Cozmescu, prof. Cristina Petrescu, prof. Anca Alisie,  prof. Claudiu Mărginean, prof. Dorina Rotar , prof. Cosmin Pascu și Diana Stoica (din partea Colegiului Național „I.D.Lăzărescu” Cugir), Călin Mureșan din partea administrației locale.

Perechile de boboci au avut de parcurs cinci probe care au constat: prezentare, întrebări de cultură generală, karaoke (băieți), ghicit cuvinte (fetele, cu căștile pe urechi, au trebuit să identifics cuvintele rostite de către parteneri) sau gătit.

Spectacolul a fost presărat cu momente artistice. Invitații speciali ai serii au fost Radu Stoian și Bianca Vesa (dansuri sportive), Denisa Trif și Laurențiu Presecan, Cosmina Târtău (moment de muzică populară) și Grupul ” Aprentis ” al Colegiului Național ” David Prodan” Cugir.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Pistă pentru biciclete şi pietoni, pe strada Viilor din Alba Iulia. Investiţie de aproape 900.000 de euro

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte lucrările de amenajare a pistei de biciclete pe strada Viilor din municipiu. Investiţia este estimată la valoarea de 4 milioane lei (aproape 900.000 de euro). Tronsonul va rezervat atât celor care circulă pe bicicletă, cât şi pietonilor.

Documentaţia tehnico-economică este prezentată consilierilor locali, pentru aprobare, în şedinţa din 24 noiembrie.

Lucrările sunt estimate să dureze 6 luni şi proiectul este în valoare de 4.023.505,241 lei (877.460 de euro).

Strada Viilor se află între Bulevardul Încoronării şi Apulum SA. Acum, sunt amenajate accesele la proprietăţi pe partea dreaptă a străzii, acolo unde este şi trotuar. Carosabilul este asfaltat pe o lăţime de 6 metri, dar acesta a fost afectat în timp prin lucrări de reabilitare a reţelei de canalizare şi prin asigurarea unor utilităţi la construcţiile noi (instalaţii electrice, gaz etc), se arată în documentaţia de proiect.

Planurile sunt pentru turnarea de covor asfaltic de 6 cm grosime peste sistemul rutier existent. De asemenea, se va crea pe partea stângă un spaţiu comun circulaţiei pietonale şi bicicliştilor.

Axul străzii va fi păstrat cât mai aproape de cel existent, corecţia acestuia fiind realizată doar acolo unde este strict necesar, se mai arată în proiect.

“Circulaţia pietonilor se va face mixt cu cea pentru biciclete”, potrivit documentaţiei.

De asemenea, se va amenaja parcarea în faţa Apulum SA, fiind obţinute 150 locuri de parcare.

Se va amenaja şi sistemul de colectare şi descărcare a apelor pluviale.

Şantierul va cuprinde o suprafaţă de carosabil vizată este de 9.780 mp, cu pistă de biciclete pe 21.205 mp, canalizare pluvială pe 570 ml, canalizaţie tehnică de 2.170 ml şi amenajarea a 150 de locuri de parcare.

Investiţia este suportată din bugetul local.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Fondul de Garantare: Programul ”Prima Casă” continuă până în 2021. Băncile vin cu pachete similare

avatar

Publicat

Programul ”Prima Casă” va continua până cel puțin în anul 2021, a declarat, vineri, pentru Agerpres, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu. Potrivit acestuia, băncile au început să vină cu pachete de creditare similare.

„Anul trecut am avut alocată o sumă de 2,94 miliarde de lei acestui program, anul acesta 2,5 miliarde de lei fiind deja aproape epuizați. Cred că au mai rămas în jur de 113 milioane la câteva bănci, dar urmează să primim raportările și putem foarte bine să observăm la finele acestei luni că s-a epuizat tot fondul. Dacă ar mai rămâne puțin, se realocă la băncile care au performat cel mai bine. Dar este foarte probabil ca raportările să ne arate că fondul s-a epuizat”, a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, pentru următorii trei ani, alocările vor fi de câte două miliarde de lei anual, urmând ca, în 2021, plafonul să ajungă la 1,5 miliarde de lei.

„Fără discuție, există garanții că măcar până în 2021 acest program va continua. Este o strategie aprobată pe 29 noiembrie 2016 de Guvernul României”, a subliniat oficialul FNGCIMM.

El a mai spus că, din 2009, când a fost lansat programul, au existat o serie de recalibrări, care au fost făcute în beneficiul celor care au accesat fondurile, astfel încât aceștia să-și poată plăti ratele, ca dovadă rata mică de default de 0,3%.

„Acest lucru a presupus o preocupare continuă din partea administrației guvernamentale de a păstra capacitatea beneficiarilor de a-și putea plăti rata. Există o preocupare la Ministerul de Finanțe, respectiv cei care gestionează programul — noi suntem agentul — este o preocupare de recalibrare și reparametrizare, astfel încât să fie cel mai bine targetat din punct de vedere social, să poată beneficia de el acei oameni care au nevoie mai mult decât alții de o locuință și ca aceștia să poată să-și plătească ratele. Programul evoluează, răspundem dinamicii pieței, programul se poate schimba în continuare astfel încât să fie cât mai bine țintit social și să aducă beneficiile maxime”, a adăugat Petrescu.

Potrivit acestuia, și băncile au început să vină cu pachete de creditare imobiliară similară, chiar și cu denumiri aproape similare: Primul Apartament, Prima Acasă, Prima Proprietate.

„Acesta era și scopul nostru: ca băncile să preia, prin politicile lor de prudențialitate și risc, să ia în mâinile lor programul și să vină cu propriile lor pachete, astfel că, într-adevăr, programul își atinge scopul”, a completat Petrescu.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ADMINISTRATIE

Despăgubiri pentru proprietarii din Blocul Turturica: 31 de persoane vor primi în total peste 70.000 euro

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte terenul pentru eliberarea tuturor garsonierelor din Blocul G2 „Turturica”, de pe strada Arnsberg, imobilul urmând să fie demolat. În şedinţa Consiliului Local din 24 noiembrie, sunt la aprobat 23 de proiecte cu condiţiile în care vor fi achiziţionate, de către primărie, tot atâtea locuinţe din acest bloc, de la proprietari. Aceştia urmează să primească „despăgubiri” între 2.360 euro şi 3.980 de euro, pentru garsonierele de 11,34 mp pe care le deţin.

În total, pe „lista” prezentată consilierilor se află 31 de persoane, având în vedere că unele locuinţe au coproprietari. Sumele diferă, având în vedere starea în care se află garsonierele. Unele au podea de lemn, altele au pe jos linoleum, unele au sau nu au faianţă în băi, uşi de lemn sau metal, geamuri termopan etc.

Lista proprietarilor şi sumele maxime propuse pentru cumpărarea garsonierelor:

Lucreţia Lăcătuş: 2.970 euro (13.600 lei)

Barsony Marcela: 3.300 euro (15.100 lei)

Ioan Irimie: 2.810 euro (12.930 lei)

Cornel Stoica: 3.160 euro (14.500 lei)

Dumitru Stescu: 3.230 euro (14.800 lei)

Corina Bălgrădean: 2.940 euro (13.470 lei)

Maria Petric: 3.840 euro (17.660 lei)

Constantin Diaconu: 3.980 euro (18.310 lei)

Monica Narcisa şi Dănuţ Şeica: 3.000 euro (13.670 lei)

Maria Nandrea: 3.090 euro (14.200 lei)

Adriana Notar, Rusalin Iancu: 3.090 euro (14.200 lei)

Grigorina Simona Moga: 2.360 euro (10.830 lei)

Elvira şi Teodor Oltean: 2.830 euro (13.000 lei)

Gheorghina Mureşan: 2.810 euro (12.900 lei)

Paulina Rodica Varga: 2.940 euro (13.480 lei)

Georgeta Carmen şi Lazlo Codrin Moldovan: 2.870 euro (13.150 lei)

Marcel Titel Jurca: 2.820 euro (12.930 lei)

Ioan Anghel şi Estera Loredana Marton: 3.300 euro (15.130 lei)

Adriana Laura Biriş. 3.130 euro (14.390 lei)

Ioan Petru Marcu: 2.860 euro (13.150 lei)

Ileana Crinela şi Mircea Adam: 3.130 euro (14.390 lei)

Toni Alexandru şi Ramona Daniela (Szilagy) Stoica: 3.290 euro (15.130 lei)

Elisabeta şi Nicolae Marica: 3.130 euro (14.390 lei)

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Acum este bloc de locuinţe confort IV.

Reprezentanţii Primăriei motivează că imobilul, ce se învecinează cu alte blocuri de locuinţe şi case particulare, este insalubru, neigienizat, degradat, fiind posibil ca structura sa de rezistenţă să fie afectată, din cauza igrasiei şi infiltraţiilor.

Nu este racordat la reţeaua de alimentare cu gaze naturale şi în spaţiile din acesta este “un miros pestilenţial din cauza mizeriei, fiind condiţii de înmulţire a insectelor şi rozătoarelor”, potrivit precizărilor din proiecte.

Blocul are în total 105 locuinţe, însă doar aceşti proprietari au mai rămas în garsoniere, ceilalţi fiind evacuaţi, în 10 octombrie, după ce nu şi-au plătit chiriile timp de opt ani şi nici facturile la utilităţi.

În total, au fost evacuate 67 de garsoniere, din cele 105 din imobil.

Citește și FOTO-VIDEO: Reportaj de la evacuarea forțată a familiilor din ”Turturica”. Tragedie pentru unii, ușurare pentru alții

Ulterior, administraţia locală a municipiului Alba Iulia a făcut demersuri care să vină în ajutorul persoanelor evacuate din Blocul G2 “Turturica”. A propus modificări în regulamentele locale, astfel încât să fie acordate ajutoare financiare de urgenţă pentru familiile scoase din locuinţe. De asemenea, sunt planuri pentru construirea unui ansamblu de locuinţe sociale, în zona “Talcioc”.

Cei evacuaţi vor putea primi un ajutor de 400 de lei, lunar (o familie sau persoană fizică), bani destinaţi pentru închirierea unei locuinţe de către aceştia. Plata chiriei va fi suportată de primărie pentru o perioadă pe maximum 6 luni, iar ajutorul social se acordă o singură dată.

Vezi Evacuații din ”Turturica” vor primi 400 lei lunar, AJUTOR pentru CHIRIE, de la Primăria Alba Iulia

Citeşte şi CL ALBA IULIA: Evacuații din ”Turturica” vor primi bani de chirie pe baza unei declarații notariale

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

SOLSTIŢIUL de IARNĂ 2017. Când va fi cea mai scurtă zi din an. Obiceiuri şi semnificaţii

avatar

Publicat

Momentul solstițiului de iarnă este începutului iernii astronomice. În 21 decembrie, va fi cea mai scurtă zi din an. Apoi, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

Solstițiu înseamnă „soare nemișcat”. În emisfera nordică, 21 decembrie este prima zi de iarnă astronomică — cea mai scurtă zi (8 ore și 50 minute) și cea mai lungă noapte a anului (15 ore și 10 minute, pentru București). Acest eveniment astronomic este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

În 2017, Solstițiul de iarnă este pe data de 21 decembrie, la ora 18.28.

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

Axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximatie) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).

Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca reîntoarcerea Soarelui (solstiţiu) a fost găsita în Antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele doua Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele doua solstiţii.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximatie din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost astfel poziţionate încât lumina Soarelui la apus la data solstiţiului de iarnă să cadă într-un fel anume.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

CUGIR

VIDEO- FOTO: O elevă de 15 ani din Cugir a făcut să vibreze scena de la X Factor. PATRU de ”DA” pentru Denisa

avatar

Publicat

foto credit: captură video Antena1

Scena de la X Factor a vibrat sub vocea unei adolescente de 15 ani din Cugir, județul Alba. Denisa Trif, elevă la un liceu din Cugir, abia anul acesta a început să ia lecții de canto, dar face deja parte din două trupe. Avea nevoie să audă și părerea cuiva avizat. Și pentru asta a mers la X Factor.

„Mamei mele îi place foarte mult muzica populară şi auzind mereu prin casa am început şi eu să cânt. Părinţii mă susţin foarte mult şi chiar ei au fost cei care m-au îndemnat să vin la X Factor. Sper să nu lesim pentru ca emoţiile sunt foarte mari”, spune Denisa.

Ștefan Bănică a întrebat-o de unde este.. și când a aflat că Denisa este din Cugir a întrebat-o dacă se mai fac mașini de cusut acolo.

Pentru audiţii a ales „I See Fire” de la Ed Sheeran şi bine a făcut, au spun juraţii.

„Ai un material foarte bun, ai un stil mielusesc, dar te aducem pe drumul cel bun, stai liniştită”, îi spune Delia.  Uimiți de prestația să, jurații i-au oferit patru voturi și au avertizat-o că n-ar fi exclus ca cele două trupe în care cântă să înceapă să se bată pentru a o avea, în curând.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
EVENIMENTacum 26 de minute

Judecătoare din Alba Iulia, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

ACTUALITATEacum 57 de minute

FOTO: Metalurgistul Cugir – Universitatea Cluj, 1-2. Spirite încinse şi prima înfrângere, pe “Arena CSO”

Publicitate
EVENIMENTacum 1 oră

Încă un copil a murit din cauza RUJEOLEI. Situaţia îmbolnăvirilor din judeţul Alba şi din ţară

ACTUALITATEacum 2 ore

FOTO: Liga aleşilor locali PNL Alba şi-a ales structura de conducere. LISTA reprezentanţilor

Publicitate
EVENIMENTacum 3 ore

Cursuri gratuite de înot pentru circa 500 de elevi de clasa I, din Alba Iulia în 2018, cu bani de la primărie

ACTUALITATEacum 4 ore

FOTO: Încă o medalie pentru Mihai Avram de la ISU Alba. Argint, la Campionatul Naţional de Judo 2017

Publicitate
ACTUALITATEacum 5 ore

Sfaturi de la poliţişti pentru şoferi. Atenţie sporită în trafic, în condiţii de ploaie

ACTUALITATEacum 5 ore

FOTO IPJ Alba: Metoda “Accidentul”. Peste 200 de localnici din Blaj şi Sebeş au primit recomandări

Publicitate
ACTUALITATEacum 5 ore

Bărbat din comuna Cricău, cu dosar penal. A condus, cu alcool „la bord”, o maşină

ADMINISTRATIEacum 5 ore

„Alba Iulia Smart City 2018”: Telekom oferă Catalog Electronic în 18 şcoli şi tablete pentru 700 de profesori

Publicitate
EVENIMENTacum 5 ore

IPJ Alba: Peste 70 de şoferi amendaţi pentru viteză, într-o singură zi. Cinci permise reţinute

EVENIMENTacum 6 ore

Cei trei hoţi care au furat 12.500 de lei de la o sală de jocuri din Alba Iulia au fost ARESTAŢI preventiv

ACTUALITATEacum 6 ore

Atenţionări pentru şoferi de la CNAIR. Posibile probleme la emiterea rovinietei prin SMS

EVENIMENTacum 7 ore

Transalpina a fost ÎNCHISĂ până la primăvară, între Alba şi Vâlcea. Circulaţie interzisă şi pe DN1R Mătişeşti

ACTUALITATEacum 7 ore

FOTO: Diana Drogoțel și Daniel Boar, Miss și Mister Boboc 2017 la Colegiul Național „David Prodan” CugirCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More