Actualitate
Prevenirea bolilor ficatului. Metode simple pentru o viață sănătoasă. Cât rău poate face alcoolul
Prevenirea bolilor ficatului: Există câteva metode simple pentru o viață sănătoasă și pentru protejarea acestui organ vital pentru funcționarea organismului.
Ficatul este un organ care îndeplinește peste 500 de funcții vitale în organism. Acesta elimină substanțele dăunătoare de la nivelul sângelui, toxinele și contribuie semnificativ la combaterea infecțiilor.
De asemenea, descompune grăsimile, sprijină buna funcționare a digestiei și ajută la stocarea vitaminelor importante, precum A, D, E, K și B12, potrivit unui comunicat publicat de Agerpres.
Cu toate că are capacitatea de a se regenera prin înlocuirea celulelor hepatice deteriorate, ar trebui să ții cont de câteva metode de protecție împotriva bolilor. Astfel, te poți bucura de o viață mai sănătoasă.
Prevenirea bolilor ficatului: Adoptă un stil alimentar echilibrat
Ce mănânci regulat este principalul factor ce îți poate pune ficatul în pericol sau să-l mențină în parametri optimi.
Pentru un ficat sănătos, încearcă să introduci în alimentație leguminoasele (mazărea, lintea, năutul, fasolea).
Conform cercetărilor științifice de specialitate, leguminoasele au un aport nutritiv dens și amidon, care ajută semnificativ la îmbunătățirea sănătății intestinale.
Consumate regulat, au un efect pozitiv asupra glicemiei și trigliceridelor, ceea ce previne dezvoltarea afecțiunilor hepatice.
Nu ignora nici legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza Kale, pentru că acestea stimulează procesul de eliminare a toxinelor din corp.
De menționat că spanacul consumat crud are efecte mai puternice spre deosebire de cel fiert. În ceea ce privește fructele, merele sunt de ajutor în dieta de prevenire a bolilor ficatului.
Acestea sunt bogate în pectină, o fibră alimentară ce reduce nivelul de colesterol, îmbunătățește digestia și însănătoșește sistemul digestiv. Cu ajutorul său, simplifici munca ficatului de a elimina toxinele din corp.
Avocado este, de asemenea, eficient la detoxifierea ficatului
Acesta stimulează producția de glutation, un antioxidant important care susține sistemul imunitar și menține sănătatea celulelor. Alături de avocado, introdu în dietă și afinele, cunoscute pentru conținutul bogat în antocianine care te ajută să-ți menții ficatul cât mai sănătos.
În ceea ce privește condimentele, ai grijă să nu îți lipsească din casă turmericul, cunoscut și sub denumirea de curcuma. Pe lângă eliminarea toxinelor, condimentul stimulează activitatea enzimelor ce ajută prevenirea și combaterea bolilor hepatice.
Prevenirea bolilor ficatului: Limitează consumul de alcool
Consumarea iresponsabilă a alcoolului îți poate pune în pericol sănătatea multor organe, mai ales a ficatului, care se luptă din răsputeri să facă față aportului ridicat de toxine pe care îl are de filtrat.
Cu trecerea timpului, poți dezvolta un ficat gras sau chiar ciroză. Conform medicilor de specialitate, alcoolul nu trebuie să fie consumat în fiecare zi.
Chiar și în cantități reduse, te poate afecta. Ar trebui să existe cel puțin două zile pe săptămână în care să stai departe de băuturile alcoolice.
În ceea ce privește cantitățile, acestea diferă de la o persoană la alta, însă există anumite doze de siguranță după care te poți ghida.
De exemplu, în cazul vinului, nu ar trebui să se depășească 40 ml. La bere, bărbații nu trebuie să depășească o halbă și jumătate pe zi, iar femeile pot consuma în siguranță maximum o halbă.
Fă sport regulat
Pentru un stil de viață echilibrat, nu exclude nici sportul din ecuație. Exercițiile fizice regulate te pot ajuta să previi boala ficatului gras, care este adesea întâlnită la persoanele supraponderale și obeze.
Dacă timpul nu îți permite să începi un abonament la sala de fitness, poți face exerciții chiar în confortul casei tale.
Un ficat sănătos înseamnă o viață sănătoasă. Consumă alimente hepatoprotectoare, începe o rutină activă, care să te mențină la o greutate adecvată și nu face excese de niciun fel.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News