Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Focar de HEPATITĂ A, la Șona. Anchetă epidemiologică DSP Alba, după ce s-au îmbolnăvit copii cu vârste între 5 şi 14 ani

Publicat

dsp directia de sanatate publica Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a deschis joi, 24 noiembrie, o anchetă epidemiologică în cazul unui focar de hepatită virală de tip A într-o comunitate de etnie romă din localitatea Șona.

Două cazuri de hepatită virală de tip A au fost confirmate în baza analizelor de laborator, iar alte trei cazuri sunt suspecte, toate fiind înregistrate la copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, transmite DSP Alba, într-un comunicat.

Toți cei cinci copii au fost internați în spital. Aceștia nu frecventează școala, în acest sens posibilitatea extinderii fiind scăzută, mai precizează reprezentanţii DSP.

“Focarul a fost înregistrat într-o comunitate de romi din comuna Șona, județul Alba, fiind cauzat de condițiile de igienă necorespunzătoare.

În urma controalelor s-a stabilit că respectiva comunitate beneficiază de alimentare cu apă potabilă de la rețea, însă nu există rețea de canalizare, iar condițiile de igienă sunt necorespunzătoare. S-a dispus dezinfectarea latrinelor în comunitate și s-a făcut o educație sanitară populației. Medicul de familie din comunitatea respectivă întocmește catagrafia pentru ridicarea vaccinului antihepatitic A în vederea limitării focarului.

Echipa de intervenție a fost formată din medici și asistenți”, se arată în comunicatul DSP Alba.

Direcția de Sănătate Publică Alba atrage atenția asupra importanței educației medicale în comunitate.

Hepatita A, cunoscută și sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecțioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate sau direct de la un purtător). Aproximativ 10 milioane de oameni se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubare a virusului este între 2 și 6 săptămâni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax