Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concurs de machete statice la Alba Iulia. Specialiști români și străini au expus modele în miniatură de mașini şi scene de luptă, avioane, corăbii și personaje

Publicat

IMG_1252 Modele realizate în cele mai mici detalii, cu scene de luptă, mașini  de război, corăbii, dar și mașini de epocă, motociclete sau personaje au fost expuse, duminică, la Alba Iulia, în cadrul concursului Internațional de Machete Statice “Cupa Alba Carolina” 2015.

Competiția a reunit participanți din Italia, Ungaria, Marea Britanie și România și a fost organizat de Asociația de Modelism Alba – IPMS România, Municipiul Alba Iulia, în colaborare cu Consiliul Județean Alba și Muzeul Unirii.

A fost un prilej pentru specialiștii din domeniul modelismului static să-și prezinte „creaţiile”, cele mai reuşite fiind premiate.

Machete cu soldaţi înarmați cu sulițe, arcuri cu săgeți, scuturi, avioane, motociclete, maşini, corăbii, lupte daco-romane, fortificaţii sunt doar câteva dintre obiectele lucrate cu migală de pasionaţii de modelism din Alba Iulia şi din ţară, dar şi din străinătate.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Modelism Alba (AMA), Ovidiu Socaciu, ceea ce au realizat autorii acestor machete este rezultatul unui hobby, a unei pasiuni, „dar totodată ca să poţi realiza aşa ceva îţi trebuie un pic de îndemânare, nu numai din punct de vedere tehnic ci şi artistic, şi foarte multă răbdare şi atenţie”.

Evenimentul a reunit 82 participanţi din România, Italia, Marea Britanie şi Ungaria, înscrişi în diverse cluburi sau independenţi. Cluburile participante din România: IPMS Romania – AMA din Alba Iulia, Club Navomodele al Ligii Navale Romane din Mangalia, CSM Timişoara, Palatul Copiilor Sibiu, Palatul Copiilor Timisoara, Tapir Models din Bucureşti. Alţi concurenţi independenţi au fost din Braşov, Bucureşti, Botoşani, Buzău, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Mangalia, Ploieşti , Petroşani , Satu Mare, Sibiu, Timişoara şi Turda.

Din Ungaria, au fost prezente cluburile: DMK – Debreceni Makettező Klub din Debrecen, KIT Makett Klub din Szeghalom, Makettinfo din Budapesta, Miskolci Makettezől Egyesülete din Miskolc, MOK Jászberény din Jászberény, MMK din Mosonmagyarovar, alături de independenţi din Békéscsaba, Budapesta, Debrecen, Gyula, Jászberény, Miskolc, Mosonmagyarovar , Nagyszénás , Orosháza şi Szeghalom .

Din Italia au venit cluburile AMB Brescia şi GMC-Gruppo Modellisti Centumacellae din Civitavecchia.

O prezenţă inedita a fost Richard Dyer de la Portsmouth Model Boat Display Team din Anglia care a expus o impresionantă colecţie de 11 replici de nave din diverse perioade, toate funcţionale si prevăzute cu radiocomandă.

în cele 34 categorii de concurs au fost inscrise 242 modele pentru care au fost acordate 90 medalii (33 de aur, 26 de argint, 31 de bronz) , 17 menţiuni şi un premiu special (“Best of contest”) pentru cea mai bună lucrare înscrisă în concurs.

Best of Contest a fost adjudecat de Attila Pénzes din Debrecen-Ungaria cu o superbă replică de avion militar Suhoi Su 25 Frogfoot la scara 1/48, manufacturată integral, din diverse materiale.

La finalul festivităţii de premiere s-au mai acordat diplome de măiestrie din partea Ligii Maiştrilor Militari de Marina din Constanţa, 15 trofee (5 de aur, 5 de argint şi 5 de bronz) din partea GMC-Gruppo Modellişti Centumacellae din Civitavecchia-Italia, 6 premii din partea KIT Makett Klub din Szeghalom şi un premiu din partea MOK Jászberény din Ungaria.

În foto ataşat, rezultatele în urma competiţiei

rezultate 1 rezultate 2

 

 

 

 

Asociaţia Modelism Alba (AMA) a fost înfiinţată în 2010, ca singura asociaţie non-profit din România, cu obiect de activitate modelismul static. A fost creată la iniţiativa a 10 modelişti din Alba şi a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi acum are 21 de membri activi din Alba, Bucureşti, Cluj, Craiova şi Sighişoara. Evenimentul din acest weekend a avut loc la galeriile de artă Ryma din Cetatea Alba Carolina.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax