Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

FOTO: Eveniment la şcoala din Şona. Elevii au prezentat momente artistice, inspirate din opera poetului George Coşbuc

avatar

Publicat

22556123_1388054694654095_1500731795_oŞcoala din Şona a găzduit, marţi, o activitate dedicată poetului George Coşbuc. Iniţiativa unei colaborări, venită din partea Bibliotecii comunale Şona a permis ca, în acest sat, simbolurile culturale şi educaţionale, Biblioteca şi Şcoala, să sărbătorească împreună pe unul dintre cei mai populari poeţi români.

Bibliotecara Lucia Crişan a vorbit despre viaţa şi opera lui George Coşbuc, reamintindu-le celor prezenţi de cum acesta a reuşit să introducă etosul satului românesc în spaţiul cultural al României interbelice. Epopeea satului românesc, fragmentată, dar bine definită în aspectele sale esenţiale surprinse de poeziile sale, a oferit generaţiilor de cititori plăcerea unor „imersiuni” în autenticul rural românesc, jovial.

Elevii şcolii au pregătit diverse momente cultural-artistice. Îndrumaţi de învăţătoarele de la ciclul primar – Daniela Răcuci, Ana Maria Folea şi Mihaela Budiu, precum şi de profesoarele de limba şi literatura română – Florina Coman, Daniela Crişan şi Viviana Căpâlnean, micii “artişti” au recitat din poeziile scrise de George Coşbuc, au cântat piese muzicale inspirate de versurile coşbuciene. De asemenea, elevii împreună cu profesoarele Emilia Bunea şi Simona Matei, au realizat un poster tematic, ilustrând astfel creaţia artistică a poetului sărbătorit.

Centrul de Documentare şi Informare al şcolii, structură cultural-informaţională, implicat permanent în activităţile culturale şi educaţionale ale comunităţii, şi-a pus toate resursele la dispoziţia participanţilor la evenimentul cultural-artistic, biblioteca şi internetul fiind folosite ca resurse informaţionale.

La activitatea desfăşurată la şcoala din Şona nu a lipsit directorul şcolii, prof. Rovin Matei, acesta amintind de importanţa poetului George Coşbuc, a cărui operă trăieşte prin interesul cititorilor şi prin acest gen de activităţi, care valorifică artistic moştenirea culturală rămasă de la poet. Au mai participat la activitate autorităţi locale, precum şi invitaţi de la Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” din Alba Iulia – directorul instituţiei, Silvan Stâncel şi Daniela Floroian, care venit în satul Șona cu Bibliobusul.

,,Azi, 17 octombrie, la şcoala din Şona, în Centrul de Documentare şi Informare, Coşbuc a fost cântat, recitat, omagiat. Poetul, publicistul, traducătorul, tot ce a întruchipat în cultura noastră scriitorul născut în Hordou, s-a regăsit în discursurile omagiale, acestea prezentând auditoriului un Coşbuc complex, viu încă în memoria noastră culturală, vesel şi dramatic deopotrivă, la fel de expresiv în poezie, proză sau traduceri”, a transmis profesor documentarist Emilia Bunea.

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

IGPR: Peste 70 de maşini date în urmărire în Spaţiul Schengen, găsite în România, într-o săptămână

avatar

Publicat

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 681 de persoane, 100 de autovehicule, 42 de documente și o armă, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen, transmite IGPR.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 3 – 10 noiembrie, au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 371 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

Poliţiştii români au pus în aplicare 22 de mandate europene de arestare, au depistat 116 persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 9 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, de pe teritoriul României, au fost ridicate 22 de documente, 4 certificate de înmatriculare, o armă și au fost identificate 75 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Totodată, 310 persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 37 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 19 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar alte 10 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat 25 de autovehicule și 16 documente căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

AIUD

Vești proaste de pe Autostrada A10: Deschiderea circulației între Aiud și Turda ar putea fi din nou amânată

avatar

Publicat

Veşti proaste de pe şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda, la sfârşit de noiembrie. Loturile 3 şi 4 ar putea să nu mai fie deschise anul acesta, iar lucrările sunt mult întârziate şi complicate, pe loturile 1 şi 2, pentru care termenele de finalizare sunt amânate pentru perioada 2019-2020.

Reamintim că pe 27 noiembrie CNAIR ar urma să facă recepţia lucrărilor pe lotul 3 Aiud – Decea, pe care a lucrat Tirrena Scavi. Însă au fost descoperite probleme pe şantier.

În cadrul unei deplasări pe şantier, au fost descoperite însă unele fisuri şi drenuri neconforme, a spus pentru Economica.net Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În aceste condiţii, dacă neconformităţile nu vor fi remediate până la 27 noiembrie, când CNAIR va verifica din noul lotul, atunci Compania nu va face recepţia, potrivit sursei citate.

„Nu mai deschidem loturi de autostradă care au neconformităţi. Nu le construim ca să tăiem panglici, ci să le fie utile oamenilor”, potrivit lui Şerbănescu.

Nici pe lotul 4, Decea – Turda, veştile nu sunt mai bune. Ar putea fi amînată inaugurarea pentru anul viitor. Aici au fost necesare lucrări suplimentare după alunecări de teren.

Vezi şi AUTOSTRADA Sebeş-Turda: Deschiderea circulaţiei în decembrie 2017, între Decea şi Turda, incertă

Astfel, compania de drumuri nu-şi mai asumă deschiderea de autostrăzi pe care ar putea apărea probleme după inaugurare, după “modelul” Autostrăzii Sibiu-Orăştie.

Citeşte şi FOTO: CNAIR plantează salcâmi în zona cu alunecări de teren de pe Autostrada Orăştie-Sibiu

În ceea ce priveşte loturile 1 şi 2, de la Sebeş la Aiud, chiar dacă se lucrează şi autostrada prinde, încet, contur, mai e de aşteptat pentru intervenţiile mai mari la nodurile rutiere Alba Iulia Nord şi Sebeş, respectiv capetele de loturi. Mai trebuie emise autorizaţii de construire, pe zone de exproprieri suplimentare (Nod Alba Iulia Nord) şi pentru culoar principal şi, de asemenea, exproprieri suplimentare (Sebeş). Astfel, estimările de finalizare a acestor tronsoane sunt pentru perioada 2019-2020, după cum au precizat membrii forumului Asociaţiei „Pro Infrastructură”.

Citeşte şi FOTO: AUTOSTRADA Sebeş-Turda. Infiltraţii de apă şi mobilizare slabă în teren, între Alba Iulia şi Aiud

Autostrada, pe loturi, stadiul lucrărilor în noiembrie 2017 (sursa forum peundemerg.ro):

Lotul 1 (17 kilometri, de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, ieşire din Alba Iulia) – stadiu lucrări: 39% (comparativ, în octombrie, 36%)

Pe acest tronson lucrează Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL. Proiectul prevede două noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8 şi Alba Iulia Nord la km 16. Valoarea contractului este de 541.739.137, 21 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Lucrările au început în 2 decembrie 2014 şi aveau termen inţial de finalizare 2 octombrie 2016. Au fost oprite în octombrie 2015, iar în 28 iunie a fost dată autorizaţia de construire. Doar pe secţiunea A, însă. În octombrie, s-a dat autorizarea pentru nodul Alba Iulia Nord (secţiunea B din lotul 1, „Secțiunea B – km 14+000 – km 17+000″)

Probleme: AC pe secţiunea C (km 0+000-km 0+300 şi Nod rutier Sebeş); obtinerea Acordului de Mediu revizuit; exproprieri suplimentare; termenul de finalizare a lucrărilor este iunie 2018 (actualizat, 2019).

Lotul 2 (24,25 km, de la ieşirea din Alba Iulia – Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250) – stadiu lucrări: 43,10% (comparativ, în octombrie, 40,34%).

Include nod rutier la Teiuş (km 26). Constructor este Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL, cu contract 549.332.493,62 lei (fără TVA), semnat în 14 noiembrie 2014. Termenul de finalizare din contract era 2 octombrie 2016. În 5 aprilie a fost obţinută autorizaţia de construire pe sectoarele 2 şi 3 (km 22+500 – km 25+300; km 26+100 – km 35+000; km 35+000 – km 41+250). Ulterior, în iunie, au fost date autorizaţii pe tot tronsonul.

Termenul de finalizare a lucrărilor, aprilie 2018 (actualizat, 2019).

Lotul 3 (12,45 km urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea; km 41+250 – km 53+700) – stadiu lucrări: 97,50% (comparativ, în octombrie, 93%).

Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200).

Constructor este Tirrena Scavi S.p.A (Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A), cu valoare contract de 420.511.921,44 lei (fără TVA), semnat în 16 aprilie 2014 şi termen iniţial de finalizare 20 martie 2016. Aici, lucrările au început în mai 2014, cu proiectarea. În iunie, s-a intrat în legalitate în ceea ce priveşte executarea lucrărilor, prin eliberarea autorizaţiei de construire.

Termen actualizat de finalizare a lucrărilor, noiembrie – decembrie 2017 (posibil 2018).

Lotul 4 (16,3 km, de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda; km 53+700 – km 70+000) – stadiu lucrări: 90% (comparativ, în octombrie, 84%).

A primit autorizaţiile de construire în iulie. Constructor este PORR Construct SRL/PORR Bau GMBH, cu contract de 470.004.894,83 lei (fără TVA), semnat în 16 aprilie 2014. Pe acest lot se va face joncţiunea între A10 şi Autostrada Transilvania (A3).

Termen de finalizare a lucrărilor, noiembrie – decembrie 2017 (actualizat mai 2018).

Reprezentanţii Asociaţiei au făcut din nou o vizită pe şantierele de pe loturile 1 şi 2, sâmbătă, şi au surprins în imagini situaţia lucrărilor.

foto: Facebook (Asociaţia „Pro Infrastructură”, forumpeundemerg.ro – user, Ionuţ)

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Un asteroid se apropie de Terra, însoţit de ploaie de meteori. La ce distanţă va trece de Pământ

avatar

Publicat

Un asteroid cu un diametru de aproape 5 kilometri va trece pe lângă Pământ pe 17 decembrie, anunță astronomii de la Immanuel Kant Baltic Federal University din Kaliningrad.

Un eveniment astronomic rar va avea loc pe 17 decembrie, atunci când un asteroid cu un diametru de 5 kilometri va trece la 10 milioane de kilometri de Terra. Destul de aproape, potrivit standardelor astronomice.

Anunțul a fost făcut de astronomii de la Immanuel Kant Baltic Federal University din Kaliningrad, care au mai precizat că asteroidul – cunoscut sub numele de obiectul 3200 Phaethon, va fi însoțit de o ploaie de meteori.

Geminidele vor fi active în special în noaptea de 13 spre 14 decembrie.

Potrivit astronomilor, asteroidul nu se află la prima vizită și a avut în trecut un diametru mai mare. Numeroasele călătorii pe lângă Terra au dus la fragmentarea obiectului, care au generat ploaia de meteori. Cercetătorii cred că 3200 Phaethon ar fi de fapt o cometă stinsă.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Judecătoare din Alba Iulia, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

avatar

Publicat

O judecătoare a Curţii de Apel Alba Iulia a fost condamnată la închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă. Decizia aparţine Curţii de Apel Cluj şi a fost pronunţată în 17 noiembrie. Este vorba despre cazul accidentului rutier de acum trei ani petrecut pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia, în urma căruia un bărbat de 68 de ani şi-a pierdut viaţa.

Accidentul s-a petrecut în 16 aprilie 2014. P.H., de 68 ani, din Alba Iulia, care traversa strada prin loc marcat și semnalizat corespunzător, a fost acroşat de un autoturism condus de Cristina Nicoară. În urma impactului, bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean Alba. A murit la o săptămână după accident.

Vezi şi UPDATE FOTO | Accident rutier pe Bulevardul Încoronării din Alba Iulia: Bărbat de 68 de ani, lovit de o mașină pe trecerea de pietoni

“În baza art.396 alin.2 Cpp condamnă inculpata NCG pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art.192 alin 1 şi 2 Cp la pedeapsa de 2 ani închisoare. Conform art.91, 92 Cp dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei anterior menţionate pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

În baza art. 93 alin. 1 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata NCG va respecta următoarele măsuri de supraveghere:

– să se prezinte la serviciul de probaţiune Alba la datele fixate de acesta

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

– să comunice schimbarea locului de muncă;

– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art.93 alin.2 cp obligă inculpata să frecventeze un program de de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. In baza art. 93 alin. 3 Cp, pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile la Primăria municipiului Alba Iulia sau Biblioteca Judeţeană Alba”, se arată în soluţia pe scurt publicată de instanţă.

Decizia nu este definitivă; poate fi contestată în termen de 10 zile.

De asemenea, instanţa a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la exceptia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.35 din OUG 192/2002, invocată de inculpată.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Metalurgistul Cugir – Universitatea Cluj, 1-2. Spirite încinse şi prima înfrângere, pe “Arena CSO”

avatar

Publicat

Echipa de fotbal Metalurgistul Cugir a suferit primul eșec pe propria arenă, în etapa a XIII-a a Ligii a III-a la fotbal. A pierdut în faţa Universităţii Cluj cu scorul de 1 -2.

Golurile clujenilor au fost marcate de către Dorin Goga (min 14) și George Florescu (min 63), pentru gazde marcând Tudor Șăucă (min 22).

Înfrângerea coboară echipa de la poalele Drăganei pe locul 4 al ierarhiei, la o diferență de șase puncte față de adversa sa, Universitatea Cluj.

Meciul a început cu ocazia gazdelor din minutul 12. Udrea a şutat de la 18 metri pe lângă poartă. Un minut mai târziu, portarul gazdelor, Crivăț, a intervenit excelent la provocarea lui Goga, însă nu a mai avut nici o șansă la șutul plasat al căpitanului „șepcilor roșii” de la 18 metri.

Gazdele au ripostat în minutul 20, prin Neagu, execuția din lovitură liberă a acestuia fiind reținută de portarul clujenilor, Dinu.

Faza cea mai încinsă a primei reprize s-a petrecut în mintul 21 al partidei: la un duel în careul advers, golgheterul gazdelor, Făgărășanu, a fost obstrucționat de Abrudan; jucătorul, dar și banca tehnică a gazdelor au cerut penalty, însă „centralul” partidei a lăsat jocul să continue.

După numai două minute, Făgărășanu a fost răzbunat de Șăucă. A restabilit egalitatea pe tabela de marcaj cu o minge din cădere, după pasă a căpitanului cugirenilor, Itu.

Până la pauză, ambele echipe au trecut pe lângă desprinderea pe tabela de marcaj: gazdele prin Făgărășanu, respectiv Goga pentru ” U”, execuțiile celor doi fiind imprecise.

Mitanul secund a început cu ocazia „roș-albaștrilor” din minutul 59, lovitura de cap a acestuia din careul mic trecând puțin pe lângă stâlpul din dreapta al porții apărate de goalkeeperul clujenilor, Dinu.

După numai patru minute, Florescu i-a adus pe studenți în avantaj pe tabela de marcaj, cu un șut din preajma punctului cu var, dintr-o pasă excelentă primită de la Goga, cel care a scos din joc mai mulți adversari.

În minutele de final, jucătorii „șepcilor roșii” se puteau desprinde la o diferență de două goluri pe tabelă. Hordouan (min 83) a profitat de o eroare comisă de Neagu, dar Negrescu, în postură de ultim apărator, l-a blocat. În prelungiri, șutul fostului dinamovist Valentin Lemnaru a fost respins în corner de către Crivăț (min 90).

La partida de pe „Arena CSO” Cugir au asistat aproximativ 800 de persoane, 150 dintre ei fani ai U Cluj. Reamintim că încasările din partida de vineri vor fi donate familiei fostului fotbalist Cristian Coroian.

Tehnicianul gazdelor, Călin Moldovan, a declarat la finalul meciului că un rezultat de egalitate era mai echitabil pentru ambele echipe şi că Universitatea Cluj nu a fost mai bună decât echipa sa.

„Vreau să felicit “U” Cluj pentru victorie şi să spun că, într-adevăr, reprezintă principala candidată la promovare la modul cum sunt organizaţi din toate punctele de vedere. Au jucători foarte valoroşi şi un antrenor care a fost la Liga I. Şi totuşi “U” Cluj nu ne-a pus în niciun moment în dificultate în acest meci. Spuneţi-mi, în afara ocaziei lui Lemnaru din ultimele trei minute, o altă ocazie a lui “U” Cluj! E adevărat că au dominat în multe momente jocul la mijlocul terenului, unde noi am avut o absenţă importantă, dar fără a pune poarta în pericol”, susţine Moldovan.

De partea cealaltă, tehnicianul oaspeților, Adrian Falub s-a arătat mulțumit de jocul echipei sale și implicit de cele trei puncte obținute.

„Nu a fost un meci decisiv, ci unul foarte important în economia campionatului. În astfel de meciuri trebuie să fii inteligent și să știi cum să blochezi adversarul. Am întâlnit probabil cea mai bună echipă din serie împotriva căreia am jucat până acum, o formație organizată, cu un antrenor bun, care ne-a pus destul de multe probleme. “U” e prima echipă care a reușit să câștige, până acum, la Cugir și țin să îmi felicit jucătorii, pe această cale. Puține echipe se vor întoarce cu punct sau puncte de aici. Rămânem în fruntea clasamentului, iar acesta este cel mai important lucru. Ne-am distanțat la 6 puncte de Cugir, e adevărat, însă pe noi ne interesează să ajungem în Liga a 2-a, mai puțin cine intră sau cine iese din această luptă pentru promovare”, a spus Falub.

Echipele

Metalurgistul Cugir (antrenor Călin Moldovan): Crivăț – Bold, Negrescu, Itu, Vărărean – M. Neagu, Sorian – Șăucă, Udrea (62, Oltean), Tăban (80, Șt. Radu) – Făgărășanu; rezerve N. Bănică, Codrea, Cioban, Olteanu, Afrapt, Şt. Radu, Șuteu.

Universitatea Cluj (antrenor Adrian Falub): Dinu – Takacs, Abrudan, Onicaș, Manu – Giurgiu, Florescu (81 Cordoș) – Hordouan (90+1 Telcean), Greu, Goga (90 Lemnaru) – Moldoveanu (37 Micaș).

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

EVENIMENT

Încă un copil a murit din cauza RUJEOLEI. Situaţia îmbolnăvirilor din judeţul Alba şi din ţară

avatar

Publicat

Numărul deceselor în România din cauza rujeolei a ajuns la 36. Cel mai recent a fost înregistrat în judeţul Ialomiţa. Au fost şi 78 de noi cazuri de îmbolnăviri, în ţară. În judeţul Alba, de mai bine două luni, nu au mai fost raportate noi îmbolnăviri.

Al 36-lea deces cauzat de rujeolă, confirmat serologic, a fost un copil în vârstă de 1 an şi o lună, nevaccinat, din judeţul Ialomiţa, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

De la debutul epidemiei, în urmă cu un an, cele mai multe decese, respectiv 9, s-au înregistrat în judeţul Timiş unde sunt, de altfel, şi cele mai multe cazuri confirmate. S-au mai înregistrat 7 decese în Dolj, 6 în Arad, 3 în Caraş-Severin şi câte unul în Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş, Ialomiţa şi Bucureşti.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 17 noiembrie, este 9.900. În săptămâna 13-17 noiembrie, au fost raportate încă 78 de cazuri noi în 10 judeţe. Majoritatea au fost în Harghita (21) şi Satu Mare (19).

Judeţ / nr. cazuri confirmate

Satu Mare: 19

Dolj: 1

Mureş: 3

Călăraşi: 5

Harghita: 21

Bucureşti: 10

Iaşi: 1

Ilfov: 5

Ialomiţa: 12

Giurgiu: 1

“Referitor la rezultatele campaniei suplimentare de vaccinare cu vaccin ROR din luna octombrie 2017, procentele de copii vaccinaţi pentru toate grupele de vârstă incluse în această acţiune sunt nesatisfăcătoare şi nu ating nivelurile optime recomandate. Astfel, în luna octombrie a fost vaccinat un procent de 31.2% din totalul catagrafiaţilor. Motivele nevaccinării au fost: neprezentaţi (26.4%), negăsiţi la domiciliu (17%), refuzuri (14%) şi contraindicaţi (11.5%)”, potrivit CNSCBT.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Liga aleşilor locali PNL Alba şi-a ales structura de conducere. LISTA reprezentanţilor

avatar

Publicat

Primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni şi locali din judeţul Alba şi-au desemnat noua conducere a Ligii aleşilor locali PNL Alba. Au fost primele alegeri în această structură, după fuziunea celor două foste formaţiuni politice: PDL şi vechiul PNL.

La alegerile de la Alba Iulia au participat, vineri, circa 170 de reprezentanţi din conducerea administraţiilor locale din judeţ, din partea PNL.

În urma voturilor, preşedintele Ligii aleşilor locali PNL Alba a fost ales Traian Rusu (primarul comunei Ighiu), cel care a îndeplinit funcţia şi anterior.

A fost completată însă echipa de conducere cu patru prim-vicepreşedinţi, opt vicepreşedinţi şi au fost desemnaţi 24 de membri.

Prim-vicepreşedinţi: Dumitru Fulea (vicepreşedinte CJ Alba), Gabriel Pleşa (viceprimar Alba Iulia), Silviu Vinţeler (primar Ocna Mureş), Marin Ioan Petruse (primar Pianu).

Vicepreşedinţi: Traian Pandor, Sandu Heler, Florin Mărginean, Eugen Furdui, Gheorghe Alba, Ioan Iancu Popa, Visarion Hăprian, Aurel Emil Sănilă

Membri: Vasile Bica, Marin Nicola, Vasile Lombrea, Romulus Raica, Emilia Cândea, Constantin Comandaru, Alin Nicula, Ionel Bulgar, Ilie Frăţilă, Lenuţa Bubur, Lenuţa Aldea, Constantin Jinar, Dan Opruţa, Virgil Muntean, Tiberiu Todea, Ioan Aldea, Ioan Nedela, Virgil Tătar, Ilie Neamţu, Liviu Gigel Alexandru, Augustin Popa, Sorin Basca, Dan Borteş, Gabriel Lupea.

Sâmbăta viitoare, pe 25 noiembrie, la Cluj-Napoca, primarii şi consilierii PNL îşi vor alege Biroul Naţional al Ligii aleşilor locali.

sursa foto: Facebook

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cursuri gratuite de înot pentru circa 500 de elevi de clasa I, din Alba Iulia în 2018, cu bani de la primărie

avatar

Publicat

Şi în anul şcolar 2017-2018, elevii de clasa I din Alba Iulia vor avea acces la cursuri gratuite de înot, organizate la Bazinul Olimpic şi finanţate din bugetul local al municipiului. Primăria propune alocarea sumei de până la 45.000 de lei, pentru proiectul „Educaţie şi sănătate prin înot”, ce se va desfăşura în perioada aprilie – iunie 2018.

Este vorba despre un program anual de cursuri gratuite de înot, ce a fost iniţiat acum doi ani de primărie şi care este destinat elevilor de clasa I din şcolile din oraş. Copiii vor beneficia de 10 şedinţe de iniţiere în înot, la Bazinul Olimpic din Alba Iulia.

Elevii vor fi însoţiţi de învăţători şi vor beneficia de transport gratuit de la unitatea de învăţământ, la bazin şi retur, cu excepţia şcolilor ce au mijloc de transport.

Cursurile de iniţiere vor fi susţinute de profesori calificaţi, conform unui orar stabilit împreună cu reprezentanţii şcolilor.

Pentru anul şcolar 2017-2018, proiectul se va derula în perioada 11 aprilie – 15 iunie 2018. Vor fi implicaţi aproximativ 500 de elevi din clasa I din Alba Iulia.

Suma de 45.000 de le vizează costurile de personal ale instructorilor de înot (până la 25.000 de lei) şi costurile de transport local al copiilor (20.000 lei).

Prin intermediul acestui proiect, Primăria dorește să sprijine desfășurarea de activități fizice în rândul elevilor claselor I de la unitățile de învățământ din municipiul Alba Iulia. Printre efectele benefice ale înotului pentru copii se numără întărirea sistemului imunitar, creșterea capacității de efort, stimularea reflexelor primare, adaptarea la mediul acvatic, corectarea unor probleme de sănătate, dezvoltarea calităților motrice: viteză, îndemânare, rezistență, forță și multe altele.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Încă o medalie pentru Mihai Avram de la ISU Alba. Argint, la Campionatul Naţional de Judo 2017

avatar

Publicat

Performanţă pentru un subofiţer de la ISU Alba. Plt. Maj. Mihai Avram a câştigat medalia de argint la Campionatul Naţional de Judo, competiţie desfăşurată în perioada 14-17 noiembrie, la Călimănești -Vâlcea şi organizată de Ministerul Afacerilor Interne.

La această competiție au participat aproximativ 150 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne. În urma meciurilor eliminatorii în cadrul competiţiei, plt. maj. Mihai Avram a reuşit să ocupe ce-a de-a doua treaptă a podiumului, la categoria + 100 kilograme, devenind astfel vicecampion naţional la judo.

Acesta nu este la prima performanţă. Mai are în palmares medalii de aur, argint şi bronz.

La etapa finală a Campionatului Național de Judo al Ministerului Afacerilor Interne în anul 2015 a obținut medalia de argint, iar în anul 2016 medalia de aur la categoria +100 kg, în etapa finală a Campionatului Național Unifight al Ministerului Afacerilor Interne în anul 2017 a câştigat medalia de bronz la categoria 100 kg, iar la etapa națională a Concursului cel Mai Puternic Pompier în anul 2016, locul 3 cu echipa ISU Alba.

De asemenea, în etapa județeană a Concursului cel Mai Puternic Pompier în anul 2016 (la individual) a obţinut locul 2 şi locul 3 în anul 2017, iar cu echipa a obținut medalia de aur în ambii ani.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sfaturi de la poliţişti pentru şoferi. Atenţie sporită în trafic, în condiţii de ploaie

avatar

Publicat

IPJ Alba reaminteşte şoferilor recomandări pentru circulaţie în siguranţă, în condiţii de ploaie. Sfaturile sunt menite să prevină accidentele.

– înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi lunetă vă asigură o vizibilitate foarte bună; trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire;

– adaptaţi, în permanenţă, viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum;

-. evitaţi frânările şi accelerările bruşte;

– păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care va precedă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc;

– când carosabilul din piatra cubica este umed, aveţi obligaţia să circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO IPJ Alba: Metoda “Accidentul”. Peste 200 de localnici din Blaj şi Sebeş au primit recomandări

avatar

Publicat

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au continuat activităţile de informare a populaţiei în vederea prevenirii infracţiunilor de înşelăciune prin Metoda „Accidentul”. Aproape 200 de cetăţeni din municipiile Blaj şi Sebeş au discutat cu poliţiştii.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a început pe 10 noiembrie campania de informare şi prevenire a înșelăciunilor comise prin Metoda „Accidentul”, intitulată „Fii vigilent! Nu te lăsa înșelat de infractori!”.

În cadrul acestei campanii, cetăţenii primesc, în mod direct, sfaturi de la poliţişti, pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de înşelăciune, comis prin acest mod de operare.

În săptămâna 13 – 17 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliţiilor Municipale Sebeș și Blaj dar şi cei ai secţiilor de poliţie rurală arondate au fost prezenţi în locuri publice şi la locuinţele vârstnicilor, au discutat cu aceştia şi le-au distribuit materiale cu conţinut informativ-preventiv.

Beneficiari ai acestor activități au fost aproximativ 200 de persoane cărora le-au fost oferite explicaţii în legătură cu acest mod de operare şi măsurile de siguranţă personală, pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime, transmite IPJ Alba.

Totodată, poliţiştii i-au îndemnat pe cetăţeni să multiplice mesajul preventiv şi să vorbească cu cunoscuţii despre acest mod de operare, astfel încât un număr cât mai mare de persoane să fie informate.

Activități similare vor fi desfășurate pe toată perioada campaniei, atât în municipiile şi oraşele judeţului cât şi în mediul rural, iar poliţiştii vor cere, în continuare, sprijinul cetăţenilor, pentru că numai prin eforturi comune, numărul victimelor acestui gen de infracțiuni va scădea.

Pentru a nu deveni victime ale înșelăciunilor comise prin Metoda “Accidentul”, Poliţia vă recomandă:

Dacă primiţi un telefon de la un necunoscut care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive, nu daţi curs solicitării, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni!

Întrerupeți imediat convorbirea și verificaţi dacă ruda respectivă a fost implicată într-un  accident rutier!

Apelaţi de urgenţă numărul 112, pentru a cere sprijinul Poliţiei!

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din comuna Cricău, cu dosar penal. A condus, cu alcool „la bord”, o maşină

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 35 de ani din comuna Cricău s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului. A fost oprit în trafic, de Poliţia Galda de Jos.

Potrivit IPJ Alba, poliţiştii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos, în timp ce acţionau pe raza localităţii Cricău, l-au depistat , vineri seara, pe un bărbat de 35 de ani, din comuna Cricău, care conducea un autoturism fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,81  mg/l alcool pur în aerul expirat,  motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ADMINISTRATIE

„Alba Iulia Smart City 2018”: Telekom oferă Catalog Electronic în 18 şcoli şi tablete pentru 700 de profesori

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia încheie protocol de colaborare cu Telekom în cadrul proiectului „Alba Iulia Smart City 2018”. Compania propune soluţii inteligente în domeniul educaţiei şi pune la dispoziţia profesorilor 700 de tablete pentru acces la o platformă tip Catalog electronic. Proiectul intră la aprobare în Consiliul Local în 24 noiembrie.

Este vorba despre un pachet de management şcolar tip Catalog Electronic, pentru comunicaţii mai rapide şi sigure între elevi, profesori, părinţi, potrivit proiectului prezentat. Profesori, directori de şcoli şi secretarii acestora din 18 şcoli şi licee vor primi, pentru acces la această aplicaţie, o tabletă Samsung Galaxy TAB E (ecran de 9,6) cu SIM de date mobile 3G (trafic de 4GB lunar). Părinţii şi elevii vor avea acces la aceeaşi aplicaţie, prin dispozitivele proprii.

Din această aplicaţie vor putea fi generate rapoarte şi se vor putea accesa circa 9000 de materiale şcolare necesare în procesul educaţional.

Investiţia Telekom în acest proiect este de 100.000 de euro. Soluţia va putea fi utilizată gratuit pe parcursul acestui an şcolar, până în 30 septembrie 2018.

Primăria nu are de suportat vreun cost în acest proiect, la fel ca şi celelalte protocoale, încheiate pentru „Smart City”.

Lista şcolilor beneficiare:

Unitate de învăţământ / număr elevi / număr profesori / număr directori / număr secretariat

Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” – 560– 43 – 2 – 1

Şcoala Bărăbanţ – 114 – 9 – 0 – 0

Şcoala Nr. 5 – 292 – 24 – 0 – 0

Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” – 355 – 26 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială nr. 9 – 160 – 11 – 0 – 1

Colegiul Tehnic “Apulum” – 654 – 50 – 2 – 2

Şcoala Gimnazială nr. 2 – 148 – 10 – 0 – 0

Liceul cu Program Sportiv – 919 – 64 – 2 – 2

Şcoala Gimnazială Miceşti – 125 – 13 – 0 – 0

Liceul de Arte “Regina Maria” – 713 – 110 – 2 – 1

Seminarul Ortodox “Sf S. Ştefan” – 513 – 33 – 1 – 1

Liceul teologic Romano-catolic – 150 – 20 – 1 – 1

Şcoala Postliceală Sanitară – 130 – 17 – 1 – 1

Şcoala Gimnazială “Vasile Goldiş” – 856 – 53 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” – 777 – 39 – 1 – 1

Şcoala Gimnazială Oarda – 40 – 9 – 1 – 0

Şcoala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” – 708 – 42 – 2 – 1

Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” – 1085 – 88 – 2 – 2

Inspectoratul Şcolar – 1 director

Echipa primărie – 1 director

La aplicaţie vor avea acces elevii, profesorii, părinţii, dar şi directorii şcolii, inspectoratul, primăria şi secretarul de şcoală.

Potrivit proiectului, profesorii vor putea introduce în aplicaţie note şi absenţe, vor putea genera rapoarte pentru conducerea unităţii, mediile vor putea fi calculate automat, se va putea ţine evidenţa activităţilor şcolare şi extra-şcolare, se vor putea introduce scutirile şi adeverinţele medicale pentru absenţe, se vor realiza statistici, clasamente (în funcţie de note, medii, număr absenţe), se va face comunicare directă cu părinţii şi se vor semnaliza elevi cu probleme de corigenţă, exmatriculare, note insuficiente, medii neîncheiate.

Elevii vor avea acces la teste de autocunoaştere şi IQ, librărie cu peste 9000 de titluri şi cărţi gratuite, vor putea trimite temele direct către profesor, vor vedea evoluţia mediilor şi altele.

Părinţii vor avea acces la notele şi absenţele copilului, inclusiv la scutiri şi sursa motivării absenţelor, punctele forte şi unde trebuie atenţie mărită, comunicare directă, securizată şi individuală cu orice profesor sau directpr, pentru a creşte eficienţa vizitelor la şcoală, mesagerie pentru comunicare cu alţi părinţi, vor putea distribui documente şi alte tipuri de fişiere către profesori şi elevii, direct în cont, vor putea intra într-o librărie online cu manuale şi cărţi şcolare şi vor avea acces la statistici şi clasamente, ştiri şi informaţii din mediul educaţional, sfaturi.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

IPJ Alba: Peste 70 de şoferi amendaţi pentru viteză, într-o singură zi. Cinci permise reţinute

avatar

Publicat

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din judeţul Alba au depistat 74 de conducători auto care au depăşit limita legală de circulaţie. S-au ales cu amenzi, ia cinci şoferi au rămas fără permis.

Poliţiştii rutieri din Alba, sprijiniţi de poliţiştii de ordine publică au continuat vineri acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere şi prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor datorate vitezei excesive.

Au fost folosite 9 aparate de măsurare a vitezei şi au fost depistaţi 74 de conducători auto ce au depăşit viteza legală de circulaţie.

Alţi 24 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional, pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Au fost reţinute 5 permise de conducere, din care 4 pentru depăşire neregulamentară şi unul pentru viteză.

Valoarea amenzilor aplicate a fost de 21.210 lei.

Acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere continuă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Cei trei hoţi care au furat 12.500 de lei de la o sală de jocuri din Alba Iulia au fost ARESTAŢI preventiv

avatar

Publicat

Cei trei bărbaţi din judeţele Hunedoara şi Gorj, care au fost prinşi în flagrant de poliţiştii din Alba Iulia, în timp ce furau 12.535 de lei dintr-un aparat amplasat într-o sală de jocuri din municipiu, au fost arestaţi preventiv.

Potrivit IPJ Alba, joi după-amiaza, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia au reuşit prinderea, în flagrant delict, a trei bărbaţi, cu vârste de 46, 42 şi 33 de ani, din judeţele Hunedoara şi Gorj, în timp ce sustrăgeau, dintr-un aparat de jocuri electronice, amplasat într-un local din municipiul Alba Iulia, suma de 12.535 lei.

Cei trei bărbaţi au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Alba Iulia unde au fost reţinuţi, pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, apoi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care au propus arestarea preventivă, măsură acceptată de instanţă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenţionări pentru şoferi de la CNAIR. Posibile probleme la emiterea rovinietei prin SMS

avatar

Publicat

CNAIR SA informează clienţii operatorilor de telefonie mobilă că este posibil ca emiterea rovinietelor şi peajelor prin SMS să fie întreruptă.

“Ca urmare a unor activităţi de mentenanţă/ upgrade la sistemele informatice ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în perioada 18.11.2017 ora 14:00 – 19.11.2017 ora 22:00 există posibilitatea ca emiterea rovinietelor şi a peajelor, prin intermediul serviciului de mesagerie scurtă (SMS), să fie întreruptă.

În aceste condiţii, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, în situaţia în care nu se reuşeşte achitarea rovinietei/peajului prin SMS, utilizatorii au obligaţia de a achita tarifele la punctele de lucru ale distribuitorilor”, anunţă CNAIR.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Transalpina a fost ÎNCHISĂ până la primăvară, între Alba şi Vâlcea. Circulaţie interzisă şi pe DN1R Mătişeşti

avatar

Publicat

CNAIR a anunţat că începând de vineri, 17 noiembrie, de la ora 18.00, tronsonul DN67 C – Transalpina a fost închis oficial, pentru perioada de iarnă, între Alba şi Vâlcea. Circulaţia mai este interzisă şi pe alt sector de drum din judeţ, în Apuseni.

“Se interzice circulația rutieră pe următoarele sectoare de drumuri naționale:

DN 67C, Obârșia Lotrului (județ Vâlcea) – Localitatea Curpăt (județ Alba)

DN1R, Limita județului Cluj – Localitatea Mătișești (județ Alba)

Aceste măsuri sunt luate conform reglementărilor în vigoare privind circulația pe drumurile publice în sezonul rece și a reglementărilor tehnice în vigoare (Normativ 525/2013).

Instituirea acestor restricții este necesară deoarece aceste sectoare de drum se află în zone de munte izolate unde nu există localități, fiind frecvente fenomene meteorologice extreme (căderi abundente de zăpadă și viscol). În acestă situație nu pot fi desfășurate activitățile de deszăpezire, iar circulația nu se poate desfășura în condiții de siguranță.

În concluzie, pe aceste sectoare este interzisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe perioada sezonului rece.

Conducătorii auto sunt rugaţi să respecte semnalizarea temporară aferentă închiderii circulaţiei”, a transmis CNAIR.

Secţiunile de drum închise:

– secţiunea Curpăt (judeţul Alba) – km 67+400  – 79+200 și Rânca – Gorj limită județele Vâlcea/Alba – km 34+800 – 67+400.

– DN1R, în Munţii Apuseni, pe tronsonul neasfaltat Poiana Horea (km 58+550, judeţul Cluj) – Mătişeşti (km 62, judeţul Alba).

Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare altitudine din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 de metri. Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii. Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Diana Drogoțel și Daniel Boar, Miss și Mister Boboc 2017 la Colegiul Național „David Prodan” Cugir

avatar

Publicat

Diana Drogoțel și Daniel Boar au fost aleşi, vineri seara, Miss și Mister Boboc 2017, la Colegiul Național „David Prodan” Cugir. Tinerii de clasa a IX-a s-au distrat la Balul Bobocilor, alături de noii colegi.

Inspiraţi de serialul „Dosarele X” , 12 boboci și –au pus în valoare calitățile artistice şi isteţimea, pentru a convinge că merită titlul de Miss și Mister Boboc din acest an .

„Agenții Serviciilor Secrete au călătorit în toată lumea pentru a recruta pe bobocii destinați să îndeplinească o misiune specială. Doar cei mai capabili dintre ei vor reuși să facă față misiunii și astfel vor primi titlul de Miss și Mister Boboc”, a fost provocarea pentru tineri.

Cele șase perechi de boboci participante la Balul Bobocilor Colegiului Național „David Prodan ” Cugir au intrat în pielea personajelor recrutate de către agenți și au concurat pentru titlul de Miss și Mister Boboc 2017 / 2018.

La finalul cei care au triumfat au fost Diana Drogoțel și Daniel Boar.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala de spectacole a Casei de Cultură Cugir.

Cele șase perechi care s-au “duelat” pentru mult râvnitele titluri au fost : Paul Bârzu și Cătălina Ursa; Natalia Stanciu și Andrei Dicu; Antonia Tufănescu și Sebastian Sălăjean; Denisa Dânșorean și Daniel Boar; Mihaela Dicu și Doosz Lopmark, George Moldovan și Diana Drogoțel.

Juriul care a deliberat câștigătorii serii i-a reunit pe director prof . Ionela Cozmescu, prof. Cristina Petrescu, prof. Anca Alisie,  prof. Claudiu Mărginean, prof. Dorina Rotar , prof. Cosmin Pascu și Diana Stoica (din partea Colegiului Național „I.D.Lăzărescu” Cugir), Călin Mureșan din partea administrației locale.

Perechile de boboci au avut de parcurs cinci probe care au constat: prezentare, întrebări de cultură generală, karaoke (băieți), ghicit cuvinte (fetele, cu căștile pe urechi, au trebuit să identifics cuvintele rostite de către parteneri) sau gătit.

Spectacolul a fost presărat cu momente artistice. Invitații speciali ai serii au fost Radu Stoian și Bianca Vesa (dansuri sportive), Denisa Trif și Laurențiu Presecan, Cosmina Târtău (moment de muzică populară) și Grupul ” Aprentis ” al Colegiului Național ” David Prodan” Cugir.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

Pistă pentru biciclete şi pietoni, pe strada Viilor din Alba Iulia. Investiţie de aproape 900.000 de euro

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia pregăteşte lucrările de amenajare a pistei de biciclete pe strada Viilor din municipiu. Investiţia este estimată la valoarea de 4 milioane lei (aproape 900.000 de euro). Tronsonul va rezervat atât celor care circulă pe bicicletă, cât şi pietonilor.

Documentaţia tehnico-economică este prezentată consilierilor locali, pentru aprobare, în şedinţa din 24 noiembrie.

Lucrările sunt estimate să dureze 6 luni şi proiectul este în valoare de 4.023.505,241 lei (877.460 de euro).

Strada Viilor se află între Bulevardul Încoronării şi Apulum SA. Acum, sunt amenajate accesele la proprietăţi pe partea dreaptă a străzii, acolo unde este şi trotuar. Carosabilul este asfaltat pe o lăţime de 6 metri, dar acesta a fost afectat în timp prin lucrări de reabilitare a reţelei de canalizare şi prin asigurarea unor utilităţi la construcţiile noi (instalaţii electrice, gaz etc), se arată în documentaţia de proiect.

Planurile sunt pentru turnarea de covor asfaltic de 6 cm grosime peste sistemul rutier existent. De asemenea, se va crea pe partea stângă un spaţiu comun circulaţiei pietonale şi bicicliştilor.

Axul străzii va fi păstrat cât mai aproape de cel existent, corecţia acestuia fiind realizată doar acolo unde este strict necesar, se mai arată în proiect.

“Circulaţia pietonilor se va face mixt cu cea pentru biciclete”, potrivit documentaţiei.

De asemenea, se va amenaja parcarea în faţa Apulum SA, fiind obţinute 150 locuri de parcare.

Se va amenaja şi sistemul de colectare şi descărcare a apelor pluviale.

Şantierul va cuprinde o suprafaţă de carosabil vizată este de 9.780 mp, cu pistă de biciclete pe 21.205 mp, canalizare pluvială pe 570 ml, canalizaţie tehnică de 2.170 ml şi amenajarea a 150 de locuri de parcare.

Investiţia este suportată din bugetul local.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Fondul de Garantare: Programul ”Prima Casă” continuă până în 2021. Băncile vin cu pachete similare

avatar

Publicat

Programul ”Prima Casă” va continua până cel puțin în anul 2021, a declarat, vineri, pentru Agerpres, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu. Potrivit acestuia, băncile au început să vină cu pachete de creditare similare.

„Anul trecut am avut alocată o sumă de 2,94 miliarde de lei acestui program, anul acesta 2,5 miliarde de lei fiind deja aproape epuizați. Cred că au mai rămas în jur de 113 milioane la câteva bănci, dar urmează să primim raportările și putem foarte bine să observăm la finele acestei luni că s-a epuizat tot fondul. Dacă ar mai rămâne puțin, se realocă la băncile care au performat cel mai bine. Dar este foarte probabil ca raportările să ne arate că fondul s-a epuizat”, a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, pentru următorii trei ani, alocările vor fi de câte două miliarde de lei anual, urmând ca, în 2021, plafonul să ajungă la 1,5 miliarde de lei.

„Fără discuție, există garanții că măcar până în 2021 acest program va continua. Este o strategie aprobată pe 29 noiembrie 2016 de Guvernul României”, a subliniat oficialul FNGCIMM.

El a mai spus că, din 2009, când a fost lansat programul, au existat o serie de recalibrări, care au fost făcute în beneficiul celor care au accesat fondurile, astfel încât aceștia să-și poată plăti ratele, ca dovadă rata mică de default de 0,3%.

„Acest lucru a presupus o preocupare continuă din partea administrației guvernamentale de a păstra capacitatea beneficiarilor de a-și putea plăti rata. Există o preocupare la Ministerul de Finanțe, respectiv cei care gestionează programul — noi suntem agentul — este o preocupare de recalibrare și reparametrizare, astfel încât să fie cel mai bine targetat din punct de vedere social, să poată beneficia de el acei oameni care au nevoie mai mult decât alții de o locuință și ca aceștia să poată să-și plătească ratele. Programul evoluează, răspundem dinamicii pieței, programul se poate schimba în continuare astfel încât să fie cât mai bine țintit social și să aducă beneficiile maxime”, a adăugat Petrescu.

Potrivit acestuia, și băncile au început să vină cu pachete de creditare imobiliară similară, chiar și cu denumiri aproape similare: Primul Apartament, Prima Acasă, Prima Proprietate.

„Acesta era și scopul nostru: ca băncile să preia, prin politicile lor de prudențialitate și risc, să ia în mâinile lor programul și să vină cu propriile lor pachete, astfel că, într-adevăr, programul își atinge scopul”, a completat Petrescu.

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 9 ore

IGPR: Peste 70 de maşini date în urmărire în Spaţiul Schengen, găsite în România, într-o săptămână

AIUDacum 10 ore

Vești proaste de pe Autostrada A10: Deschiderea circulației între Aiud și Turda ar putea fi din nou amânată

Publicitate
ACTUALITATEacum 11 ore

Un asteroid se apropie de Terra, însoţit de ploaie de meteori. La ce distanţă va trece de Pământ

EVENIMENTacum 12 ore

Judecătoare din Alba Iulia, condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

Publicitate
ACTUALITATEacum 13 ore

FOTO: Metalurgistul Cugir – Universitatea Cluj, 1-2. Spirite încinse şi prima înfrângere, pe “Arena CSO”

EVENIMENTacum 13 ore

Încă un copil a murit din cauza RUJEOLEI. Situaţia îmbolnăvirilor din judeţul Alba şi din ţară

Publicitate
ACTUALITATEacum 14 ore

FOTO: Liga aleşilor locali PNL Alba şi-a ales structura de conducere. LISTA reprezentanţilor

EVENIMENTacum 15 ore

Cursuri gratuite de înot pentru circa 500 de elevi de clasa I, din Alba Iulia în 2018, cu bani de la primărie

Publicitate
ACTUALITATEacum 16 ore

FOTO: Încă o medalie pentru Mihai Avram de la ISU Alba. Argint, la Campionatul Naţional de Judo 2017

ACTUALITATEacum 16 ore

Sfaturi de la poliţişti pentru şoferi. Atenţie sporită în trafic, în condiţii de ploaie

Publicitate
ACTUALITATEacum 17 ore

FOTO IPJ Alba: Metoda “Accidentul”. Peste 200 de localnici din Blaj şi Sebeş au primit recomandări

ACTUALITATEacum 17 ore

Bărbat din comuna Cricău, cu dosar penal. A condus, cu alcool „la bord”, o maşină

ADMINISTRATIEacum 17 ore

„Alba Iulia Smart City 2018”: Telekom oferă Catalog Electronic în 18 şcoli şi tablete pentru 700 de profesori

EVENIMENTacum 17 ore

IPJ Alba: Peste 70 de şoferi amendaţi pentru viteză, într-o singură zi. Cinci permise reţinute

EVENIMENTacum 18 ore

Cei trei hoţi care au furat 12.500 de lei de la o sală de jocuri din Alba Iulia au fost ARESTAŢI preventivCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More