Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Vestigiile așezării romane descoperite la Șibot, îngropate de lucrările la autostradă. Autoritățile spun că totul este făcut ”ca la carte”

Publicat

În toamna lui 2012, arheologii Muzeului Național de Istorie anunțau descoperirea unor importante vestigii istorice pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Orăștie, în zona Șibot. Zidurile așezării romane de secol II ce se întindeau pe mai multe sute de metri pătrați au fost scoase la lumină cu ocazia primelor săpături la autostradă iar  cercetările realizate de specialiști indicau că în zonă ar fi trăit o populație foarte bogată. La numai 6 luni de la marea descoperire, valoroasele vestigii și-au reluat locul sub straturile tasate de pământ.

Edificiul considerat a fi cel mai vechi din Transilvania, ce păstra urmele unor clădiri deosebite prevăzute cu sistem de podele suspendate sub care circula aer cald, a fost, după amănunțite analize, conservat in situ , deci, acoperit cu un strat protector de nisip și apoi îngropat din nou în pământ pentru a face loc noii autostrăzi. Deși în opinia specialiștilor de la Ministerul Culturii, conservarea in situ a acestor vestigii în locul valorificării acestora a reprezentat cea mai bună opțiune, nu puțini au fost cei care au condamnat decizia considerând că, găsirea vestigiilor poate însemna o nouă filă din istoria nescrisă a românilor. Pe adresa ministerului au fost trimise petiții care indicau îngrozite cum, peste valoroasele vestigii, se intervine cu buldoxcavatorul cerând celor responsabili să oprească imediat lucrările.

Potrivit directorului Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Alba, Matei Drâmbărean, situația vestigiilor de la Șibot a fost atent analizată de specialiști în domeniu care de comun acord au luat decizia conservării acestora. Mai mult, pentru continuarea lucrărilor la autostrada Orăștie-Sibiu există absolut toate avizele necesare așa că orice alte păreri ale unor persoane neacreditate nu își mai au rostul.

Acestea fiind spuse, autostrada are undă verde să fie construită iar la doar 5 luni de la marile descoperiri arheologice, pe terenul de la Șibot nu se mai văd nici urme de vestigii. Terenul a fost tasat și pregătit pentru primele intervenții. Dacă pentru unii autostrada  îngroapă istoria, pentru alții aceasta înseamnă progres. Ceea ce este cert este că, în curând, peste secole de istorie se va turna covor asfaltic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Cercetările continuă în cazul sitului arheologic roman de la Șibot: Un ONG a depus plângere penală împotriva CNADNR și a firmei Strabag | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax