Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – VIDEO: Spectacolul virtuozității în Piața Cetății din Alba Iulia. Concerte ”Farfarello Band” & Țăndărică și Zoli Toth la ”DILEMA”

Publicat

YouTube video

În a doua seară a Festivalului „Dilema Veche” de la Alba Iulia, aproximativ 700 de spectatori au venit să asculte un recital de percuție, flaut, chitară și vioară. Protagoniștii serii au fost Zoli Toth (fost membru al trupei Sistem) și Farfarello Band împreună cu Ovidiu Lipan Țăndărică. Timp de trei ore, oamenii adunați în Piața Cetății din Alba Iulia au „gustat” din ingredientele unei seri dedicată instrumentelor muzicale sau mai bine zis virtuozității. Astfel că scaunele din Piața Cetății au fost ocupate până la ultimul loc pentru a-i asculta mai ales pe chitaristul Ulli Brand, violonistul Mani Neumann și cel mai celebru toboșar al României, Ovidiu Lipan (Țăndărică). Un spectacol excepțional, care a ridicat întreaga audiență în picioare, la final.

Zoli Toth, promotor al muzicii neconvenţionale de percuţie din România a revenit pe scenă cu“Bach in ShowBiz”, un program cu muzică de Adrian Enescu pe teme de Johann Sebastian Bach.  Cele 12 variaţiuni din program au încercat să spună, fiecare câte o poveste de sine stătătoare, dar în acelaşi timp fiecare  piesă din concert a reprezentat o piesă într-un puzzle sonor de proporţii.

Alături de sunetul marimbei (vibrafon), muzica a fost completată de violoncelul „condus” de Flaminia Nastai , vioara la care a cântat Amalia Gâscă și percuția lui Bogdan Pop. Pe scenă au fost și trei butoaie la care Zolia  a demonstrat că se pricepe de minune să le „mânuiască”. A continuat să le „forjeze” Bogdan Pop.

„<Bach in ShowBiz >se integrează foarte bine în tema festivalului <Noi suntem ceilalți> prin mixul pe care îl propune între muzica clasică şi showbiz, două concepte destul de străine unul de celălalt. Este un spectacol pe care l-am creat împreună cu Adrian Enescu care a luat teme din muzica lui Johann Sebastian Bach completate cu un show de proiecţii video marca “Les Ateliers Nomad”. ”Bach in ShowBiz” dezvăluie faţete necunoscute ale muzicii baroce – reinventat într-un spectacol avangardist” a spus Zoli.

YouTube video

Spectacolul quartetului condus de Zoli Toth a picat ca o mănușă în deschiderea super show-ului celor trei virtuoși de la Farfarello Band, care au ținut mai bine de o oră piața în ”tensiune”. În unele momente părea chiar incredibil că trei oameni, cu o chitară, o vioară și cu două tobe pot lega în armonie atât de multe sunete cât o întreagă orchestră.

Cei doi nemți de la Farfarello,  chitaristul Ulli Brand, violonistul Mani Neumann și inegalabilul toboșar Ovidiu Lipan ( Țăndărică) au ridicat la finalul concertului publicul în picioare, iar aplauzele i-au readus de două ori pe scenă. Un spectacol frumos cu o vioară, o chitară și două tobe mici a căror sunete puse în armonie au trezit la viață lumea adunată în Piața Cetății. Mani Neumann este considerat un maestru al viorii, cunoscut în România și ca fost membru al legendarei formații de rock, Phoenix în cadrul căruia a cântat din 1978.

Farfarello este o îmbinare perfectă de vioară, blockflote, percuție și chitări acustice pe 6 și 12 corzi. Cei doi membri ai trupei, împreună cu Țăndărică au oferit sâmbătă seara un stil muzical neconvențional: o combinație de folclor est-european, muzică tradițioanlă, jazz, rock și muzică clasică.

Cei trei au cântat până când s-au rupt corzile la propriu, la chitară și vioară, și nu s-au lăsat până când nu au făcut din spectacolul din Piața Cetății unul al virtuozității.

Programul de Duminică de la DILEMA

Duminică, 24 august

11.00 – Ateliere pentru copii (în paralel: „Ziarul Cetății” – Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, Atelierul Fantastic – Ioana Nicolae, benzi desenate – Alexandru Ciubotariu şi Adina Popescu)

Loc: Strada Muzeului

12.00 – Ceremonialul schimbului de gardă

Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a

15.00 – Lecturi din colecţia Disney, Editura Litera Mică. Loc: Strada Muzeului

16.00 – Defilare Scottish Pipes Band

Loc: Pietonala Mihai Viteazul

18.00 – Lectură: Poezie la copac

Invitaţi: Svetlana Cârstean, Ioana Nicolaie, Teodor Dună, Dmitri Miticov

Loc: Esplanada Catedralei Ortodoxe

20.00 – Recital de pian

Invitat: Alina Azario

Loc: Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.30 – Defilare Scottish Pipes Band

Itinerant: Bulevardul Transilvaniei – Platoul Romanilor – Piaţa Cetăţii

21.00 – „Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” – Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă

Loc: Piaţa Cetăţii

23.00 – Ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun

Itinerant: Traseul Celor trei Fortificaţii – Poarta a IV-a – Poarta a III-a – Piaţa Cetăţii

FOTO – VIDEO: Raul KNALL, Horațiu MUNTEAN, Camelia TOMA

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax