|

Garda Cetăţii – „condimentul” fortificaţiei bastionare Alba Carolina. Vezi câţi oameni în uniforme austriece „păzesc” cetatea

Turisti pozandu-se cu garzile

Poarta a III- a Cetatii

Una dintre cele doua intrari in Caponiera

Poarta a IV - a, punct de informare turistica

Garda fixa

Cetatea bastionară de tip Vauban Alba Carolina a devenit un obiectiv turistic din ce în ce mai căutat de turiştii care ajung în Alba Iulia.

Este deja cunoscut faptul că punctul principal de atracţie turistică îl constituie partea animatoare a Cetăţii, mai exact gărzile militare, cu care mai toţi oaspeţii oraşului ajung să se fotografieze. Oamenii s-au obişnuit şi cu programul de schimbare a Gărzii, numărul vizitatorilor fiind mai ridicat, zilnic, în jurul amiezii.

Ţinuta soldaţilor din Garda Cetăţii nu are niciun element din portul românesc popular sau militar. Cetatea a fost construită de către iobagi români din Transilvania sub autoritatea militară austriacă, între anii 1715-1738 . Din Garda de pază a Cetăţii făceau parte şi militari români, care erau îmbrăcaţi în uniforme austriece, datorită conjuncturilor acelor vremuri.

Revenind la soldaţii care asigură în prezent paza obiectivelor din cadrul traseelor turistice, aceştia au păstrat stilul ţinutelor militare austriece de secol XVIII, pentru a păstra atmosfera autentică a fortificaţiei. Garda Cetăţii Alba Carolina a luat fiinţă în luna aprilie a anului 2006, la iniţiativa societăţii care administrează Traseul celor Trei Fortificaţii.

Primul corp de gardă a fost cel al artileriştilor care pot fi identificaţi după uniformele bleumarin. În aprilie 2009, cu ocazia primei ediţii a Zilei Cetăţii, a apărut ceremonialul schimbului de gardă ce are loc, de atunci, în fiecare zi, de la ora 12.00. Tot de atunci au apărut încă două noi corpuri de gardă: cea a porţilor şi garda călare, îmbrăcate în uniforme roşii sau gri.

Traseul parcurs de corpul militar în timpul ceremonialului de schimbare a Gărzii: Soldaţii călare vin pe strada Sinaia dinspre bisericuţa de lemn “Mihai Viteazul” spre Poarta Monetăriei, unde aşteaptă garda terestră şi toboşarii. Plecarea gărzii terestre se face din Traseul Sudic, de la Poarta Castrului Roman şi se iese pe Poarta Monetăriei. Militarii, cu puștile pe umeri şi săbiile în toc, urmează cadenţat căpetenia în ritmul bătăilor tobelor, plutonul fiind încheiat de gărzile călare pe cai negri din rasa Friziene, cu coamele lungi şi negre. Următoarea oprire este la Poarta a III-a. Odată ajunşi în acest punct, gărzile trec una pe lângă cealaltă, se opresc apoi față în față, „încremenesc” preț de vreo  câteva secunde și apoi garda nouă îi ia locul celei ce și-a terminat tura. În fiecare zi de la ora 12.00 are loc schimbul gărzilor, iar sâmbăta acest ceremonial este mai spectaculos, schimbarea Gărzii finalizându-se cu executarea a trei salve de tun. Tunurile sunt amplasate în cadrul Traseului celor Trei Fortificaţii.

În prezent, Garda Cetăţii este formată din trei corpuri cu un total de 50 de soldaţi conduşi de doi comandanţi. Dumitru Gheţe  fost ofiţer de armată, este comandantul Gărzii mici, care defilează în fiecare zi a săptămânii. Garda mare este condusă de Vasile Opruţa, tot fost ofiţer de armată,  în componenţa acesteia fiind incluşi mai mulţi toboşari, trompetişti, călăreţi şi soldaţi. Aceasta iese la defilare numai la sărbătorile specifice Cetăţii sau în cazul prezenţei unor oficialităţi în oraşul Marii Uniri.

Gărzile pot fi întâlnite pe parcursul fiecărei zile, la Porţile III şi IV ale Cetăţii (aici se găseşte şi un punct de informare turistică), pe tot Traseul de Sud (la intrare în Traseu, la grajduri, lângă carul cu suveniruri, în colţul Bastionului Eugeniu de Savoia), la Traseul celor Trei Fortificaţii (intrarea în Poarta Monetăriei, la Caponieră, la Poarta Castrului Roman, la Bastionul Sf. Ştefan).

URL scurt: http://alba24.ro/?p=39934avatar Publicat de pe 10 septembrie 2011 şi actualizat pe 10 septembrie 2011.
Publicat în ACTUALITATE, BREAKING NEWS, Turism.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

3 comentarii pentru “Garda Cetăţii – „condimentul” fortificaţiei bastionare Alba Carolina. Vezi câţi oameni în uniforme austriece „păzesc” cetatea”

 1. …cetatea e austriaca ,stapanul e la viena ,imperialismul habsburgic reinvie cu ajutorul cozilor de topor ,care nu stiu decat sa repare ce au costruit altii cu munca silnica a stramosilor ….rusine ,nu sunteti in stare sa tineti fruntea sus….

 2. Rusine pentru armata austriaca din Alba Iulia si pentru cei care s-au gandit sa reinvie acel chin al romanilor din perioada aceia.Trebuia sa va ganditi la armata romana nu la austrieci,la cotropitori la asupritori,Horea,Closca si Crisan…

  • De ce sa le fie rusine pentru ca manifesta interesul si compasiunea de a reinvia o parte istorica a Ardealului? Si prin ce ar fi austriecii cotropitori si asupritori? Tiind sa iti amintesc ca Ardealul a cunoscut o perioada foarte buna de dezvoltare sub Imperiul Habsburgic, mult mai buna decat alaturi de actuala Romanie care nu face decat sa se lase devorata de coruptie. Romanii din Ardeal niciodata nu s-au simtit asupriti de Austrieci, ba chiar i-au simpatizat, in 1848, Avram Iancu luptand alaturi de Imparat.

   Iti sugerez sa renunti la propaganda comunista si sa mai citesti istorie.

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

 • maya: PSD s-aude?!
 • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!
 • Apocalipsa lui Rika: cat mai mult daca se poate sa ploua cu gheata cat oul de strut ! nu e pacat sa strica tot in...
 • Cris: Pacat ca nu era nimeni la volanul masinii negre sa treaca peste el cat s-a prefacut „victima”. Ar...
 • Mario: Bună ziua. Am și eu o întrebare, dacă am lucrate 9 luni în ultimii 2 ani,am o problema și nu am mai putut sa...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI