Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Jurnal de festival „Dilema Veche” la Alba Iulia. Cu rezervorul cultural plin, am încheiat ediția 2016 a evenimentului

Publicat

14Cu rezervorul de dileme plin, am încheiat ediția a V-a a Festivalului Dilema Veche din Cetatea Alba Iuliei. Dacă, în aceste zile, multe întrebări ideologice și-au găsit răspunsul, cu siguranță și mai multe au rămas de explorat pentru edițiile care vor veni.

O mulțime de momente de savurat în ultima zi a festivalului, de la film artistic, la dezbateri, lecturi publice și concerte, un program lejer și inspirat, pentru toate categoriile de public, atât pentru cel larg, cât și pentru „ceilalți”.

13Proiecția de film Dincolo de calea ferată a venit la Alba Iulia cu regizor și actriță principală cu tot. O surpriză plăcută, prin prezența naturală și călduroasă a invitaților, care au venit să fie alături de public în Alba Iulia la proiecție. Filmul prezintă o zi, mai precis o noapte din povestea complicată a unui cuplu tânăr aflat în pragul destrămării după o prea lungă despărțire cauzată de distanță, poveste desfășurată într-un cadru sudic Românesc, la o nuntă de un balcanism inconfundabil. Regizorul Cătălin Mitulescu a explicat originea titlului, inspirat cumva din copilăria sa, un spațiu sălbatic, imaginar, un tărâm special al libertății. Și actrița Ada Condeescu și-a exprimat plăcerea de a juca într-o „mahala urbană de acum 10-15 ani”, de care a mărturisit că se simte apropiată într-un mod ciudat.

11A urmat o dezbatere despre religie și migrație, un moment așteptat de multă lume, dată fiind nevralgia socio-politică apărută în jurul acestui subiect în lume, în ultimii ani. S-a anunțat că vor vorbi trei lideri religioși, din care la dezbatere au fost prezenți doar doi: ÎPS Mitropolitul Andrei Andreicuț și ES Rafael Shaffer Rabinul României, în timp ce ES Muftiul Iusuf Murat, Șeful Cultului Musulman din România a lipsit și nu a motivat în vreun fel acest lucru, potrivit organizatorilor. Discuția și-a păstrat hipocentrul undeva în jurul migrațiilor de refugiați din orientul mijlociu înspre Europa și modul de raportare al europenilor la acest fenomen, atât din punct de vedere social cât și spiritual. ÎPS Andrei Andreicuț și-a început partea de discurs cu un mesaj al armoniei dintre oameni, al păcii și iubirii pentru fiecare om, indiferent de religia în care s-a născut. Rabinul României a explicat ideea de fundamentalism ca pe „un fel de a gândi care crede că întreg adevărul este la mine”. „Adevăruri absolute sunt puține. Cu cât oamenii vor avea o gândire mai bogată, cu atât ne vom îndepărta de fundamentalism. Fundamentalismul este caracteristic orizonturilor înguste”, a spus rabinul.

„Soluția la problemele societății actuale începe cu noi înșine!”

Întrebat despre o posibilă rezolvare a acestei probleme, la un moment dat, ÎPS Andrei Andreicuț a spus că rezolvarea problemelor de acest gen începe cu noi înșine, cu a fi buni și a ne trăi credința așa cum ne-a fost exemplificată de Hristos pentru că „dacă un individ se sfințește, sfințește alți 1000 în jurul lui. O altă soluție ar fi pacea în Siria, astfel încât oamenii de acolo „să stea la căsuța lor, că acolo le este cel mai bine”, iar o altă soluție ar fi ca tinerii creștini „să facă mai mulți copii”, în sprijinul unei misiuni a afirmării și protejării creștinismului. Întrebat același lucru, Rabinul a spus că nu are nicio soluție, dar și-a dirijat cuvintele în direcția unui elogiu al intelectualității, completând prima soluție de „creștere a populației” cu aceea de a crește populația în rândul populației educate, pentru a putea face o diferență în societatea de azi și din viitor. Un moment interesant al programului, dacă trecem peste absența șefului musulmanilor din România, ceea ce a făcut ca subiectul dezbaterii să pară incomplet și ușor bizar, în lipsa unui reprezentant al comunității despre care se discuta.

12Trei probleme care preocupă intelectualitatea europeană în ziua de azi au fost supuse dezbaterii după ce trei scriitori – Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu – au citit câteva fragmente bine alese din cărțile lor recente. Prezența/absența intelectualilor din politică, o categorie de oameni condamnați indiferent dacă decis să intre sau nu, să iasă sau nu, din politică, apoi latura sexual abuzivă a războiului din Iugoslavia, respectiv câteva aspecte din relația României cu Rusia au fost subiectele abordate de cei trei invitați. Un moment plin de miez, plin de informații și lămuriri, dar și de farmec scriitoricesc.

Seara s-a încheiat cu două concerte ale unor formații adorate de publicul larg, Holograf cu Marius Bațu și alți muzicieni, pe instrumente acustice, piesele vechi, reorchestrate și Mahala Rai Banda.

Astfel, festivalul Dilema Veche a împlinit o jumătate de deceniu la Alba Iulia. Până acum, au fost rezolvate multe „dileme” de tot felul, dar parcă mult mai multe au fost descoperite, deschise, urmând a fi luate la puricat în viitor, pe măsură ce existența evoluează în lumea zilei de azi.

Ediția de anul acesta a avut, parcă, un fel de sobrietate, comparativ cu însuflețirea pe care am simțit-o în anii trecuți, atât prin natura invitaților, cât și a evenimentelor în sine. A fost o ediție din care cu siguranță și publicul și organizatorii au învățat lucruri valoroase.

Au fost, totuși, trei zile în care ne-am simțit în largul nostru în universul actual al ideilor, în prezentul culturii planetei. Trei zile în care am văzut, ascultat și admirat de aproape oameni care apar rar prin Alba Iulia, spectacole pe care te simți norocos să le vezi în orașul tău, dezbateri și conferințe care te-au făcut să înțelegi mai bine pe ce lume trăiești. Vorba unei prietene, „aș vrea să fie așa tot timpul”!

Vă invităm să citiți și despre primele două zile de festival „Dilema Veche”:

Jurnal de Festival „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia. O conferință plată, dar și multă muzică bună în prima zi a evenimentului

 

Jurnal de mijloc de festival. În plină „Dilemă Veche”, totul e altfel prin Cetatea Alba Carolina

 

Adina E. CURTA

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
loading...
loading...

EVENIMENT

PROGRAM special de Sărbători 2017-2018 la magazine în Alba Iulia: Unde găseşti deschis de Crăciun şi Anul Nou

Publicat

În perioada Sărbătorilor de Iarnă, majoritatea magazinelor din Alba funcționează după un program special.

Pentru cei care vor să își facă aprovizionarea, vă prezentăm mai jos programul supermarket-urilor şi locaţiilor de cumpărături din Alba Iulia.

SUPERMARKET – produse alimentare şi altele

Kaufland

Luni, 18 decembrie – Vineri, 22 decembrie: 7.00 – 23.00

Sâmbătă, 23 decembrie: 7.00-23.00

Duminică, 24 decembrie 7.00-18.00

Luni, 25 decembrie: închis

Marți, 26 decembrie 9.00-15.00

Miercuri, 27 decembrie – Vineri, 29 decembrie: 7.00-23.00

Sâmbătă, 30 decembrie: 7.00 – 23.00

Duminică, 31 decembrie 7.00-18.00

Luni, 1 ianuarie 2018: închis

Marţi, 2 ianuarie 2018: 9.00-15.00

Selgros

Luni, 18 decembrie – Sâmbătă, 23 decembrie: 7.00-23.00

Duminică, 24 decembrie: 6.00-18.00

Luni, 25 decembrie: Închis

Marţi, 26 decembrie: 7.00-22.00

Miercuri, 27 decembrie – Sâmbătă, 30 decembrie: 6.00-23.00

Duminică, 31 decembrie: 6.00-18.00

Luni, 1 ianuarie 2018: Închis

Marţi, 2 ianuarie 2018: 7.00-22.00

Profi Alba Iulia (magazinele din Centru – str. Ardealului 3 şi Cetate – Calea Moţilor, Transilvaniei şi Toporaşilor)

Luni, 18 decembrie – Sâmbătă, 23 decembrie: 7.00 – 24.00

Duminică, 24 decembrie: 7.00-19.00

Luni, 25 decembrie: închis

Marți, 26 decembrie: 10.00-18.00

Miercuri, 27 decembrie – Sâmbătă, 30 decembrie: 7.00 – 24.00

Duminică, 31 decembrie: 7.00-19.00

Luni, 1 ianuarie 2018: închis

Marţi, 2 ianuarie 2018: 10.00-18.00

Dedeman

Luni, 18 decembrie – Vineri, 22 decembrie: 8.00 – 21.00

Sâmbătă, 23 decembrie: 8.00 – 20.00

Duminică, 24 decembrie: 9.00-16.00

Luni, 25 decembrie: închis

Marți, 26 decembrie: închis

Miercuri, 27 decembrie – Vineri, 29 decembrie: 8.00 – 21.00

Sâmbătă, 30 decembrie: 8.00-20.00

Duminică, 31 decembrie: închis

Luni, 1 ianuarie 2018: închis

Marţi, 2 ianuarie 2018: închis

Miercuri, 3 ianuarie 2018: 8.00 – 21.00

În actualizare

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Prooroc Daniel, ocrotitorul celor care au emigrat şi sfinţii trei tineri Anania, Azaria şi Misail

Publicat

Pe 17 decembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe proorocul Daniel. Este considerat a fi ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duşi în exil. Pentru că nu a vrut să se închine idolilor, a fost aruncat în groapă cu lei, de două ori, şi a scăpat nevătămat. În aceeaşi dată, sunt pomeniţi şi tinerii sfinţi Anania, Azaria și Misail.

Sfântul Proroc Daniel s-a născut din seminția lui Iuda, seminție împărătească. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. Când Ierusalimul a fost cucerit de împăratul babilonean Nabucodonosor, Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au fost luați robi. Datorită înțelepciunii sale, Daniel este chemat de către Nabucodonosor la palatul sau, împreună cu cei trei tineri. Refuză să se hrănească din bucatele împăratului și îi descoperă acestuia că printr-o altă hrană (doar semințe și apa) se pot arată mai frumoși la chip decât cei ce se hrăneau din masă împăratului. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu a reușit să le explice.

Pentru că nu s-au închinat unei statui a împăratului, cei trei tineri au fost aruncați într-un cuptor încins. Datorită credinței lor, Dumnezeu va preface focul în rouă. Motivul pentru care nu a fost aruncat și Daniel a fost acela că el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, căci era nume de dumnezeu.

Refuză să se închine idolilor și este aruncat într-o groapă cu lei, în vremea împăratului Darie, din care va ieși nevătămat. În urma acestei minuni, împăratul Darie a scris la toate popoarele: „Pacea voastră să se înmulțească. De mine s-a dat această poruncă în tot pământul împărăției mele, că fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strică și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijinește și izbăvește. Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor”. Mai târziu va fi aruncat pentru a doua oară într-o groapă cu lei din cauza credinței în Dumnezeu, dar și de această dată va ieși nevătămat.

Când împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în țara lor de origine, Daniel a rămas în continuare cu persoanele care nu s-au mai întors. Astfel, Daniel devine ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duși în exil.

Daniel și cei trei tineri au murit în vremea împăratului Atic. Din Sinaxar aflăm că la Învierea lui Hristos, au înviat și aceștia și s-au arătat multora.

Sfinții Părinți au rânduit că pomenirea lor să fie făcută cu șapte zile înainte de nașterea Mântuitorului, pe motiv că aceștia erau din seminția Iudeii, din care și Mântuitorul nostru Își trage neamul după trup.

Daniel însemna, în evreiește, „Dumnezeu este judecătorul meu“. Sfântul Proroc Daniel se număra între cei patru mari Proroci ai Vechiului Testament, împreună cu Sfinții Isaia, Ieremia și lezechiel.

sursa: crestinortodox.ro 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Hunedoara, cu dosar penal în Alba. A condus o maşină cu plăcuţe false de înmatriculare

Publicat

Un tânăr în vârstă de 21 de ani din Hunedoara este cercetat de poliţiştii din Ocna Mureş. A fost prins în trafic, la Rădeşti, la volanul unei maşini cu plăcuţe false de înmatriculare.

Potrivit IPJ Alba, duminică, în jurul orei 3.30, poliţiştii din Ocna Mureş l-au depistat pe un tânăr de 21 de ani din municipiul Hunedoara, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat, prin localitatea Războieni.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că autoturismul condus de tânăr avea aplicate plăcuţe false de înmatriculare.

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi conducerea unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Au fost prinşi la volan sub influenţa alcoolului. Patru bărbaţi din judeţul Alba, cercetaţi penal

Publicat

Patru bărbaţi din Alba s-au ales cu dosare penale, în weekend, pentru conducere sub influenţa alcoolului. Aceştia au fost depistaţi în trafic, la Teiuş, Aiud, Galda şi Şona. Unul dintre ei avea alcoolemie de 0,70. 

Vineri, 15 decembrie, în jurul orei 19.30, poliţiştii rutieri din Blaj l-au depistat pe un bărbat de 42 de ani din Şona, în timp ce conducea un autoturism, prin comună, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, rezultat valoarea de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Sâmbătă, 16 decembrie, poliţiştii din Teiuş l-au depistat pe un bărbat de 48 de ani din comuna Stemă, în timp ce conducea un autoturism prin Teiuş, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În aceeaşi zi, în jurul orei 22.15, poliţiştii rutieri din Alba Iulia l-au depistat pe un bărbat de 34 de ani, din Galda de Jos, în timp ce conducea un autoturism, prin comună, fiind sub influenţa alcoolului. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Duminică, 17 decembrie, în jurul orei 4.30, poliţiştii rutieri din Aiud, în timp ce acţionau împreună cu poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Aiud, l-au depistat pe un bărbat de 31 de ani din comuna Rădeşti, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ion Creangă din Aiud, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,51 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilii alcoolemiei.

Faţă de cei patru şoferi, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influenţa alcoolului.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Cricău, cu dosar penal pentru conducere fără permis. Şi femeia care i-a dat maşina este cercetată

Publicat

Un bărbat şi o femeie din Cricău s-au ales, sâmbătă cu dosare penale. Bărbatul, pentru conducere fără permis şi femeia, pentru că i-a încredinţat maşina.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, în jurul orei 23.30, poliţiştii rutieri din Alba Iulia, în tim ce acţionau pe DJ107H, pe raza comunei Cricău, au oprit un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din Cricău.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat că bărbatul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul i-a fost încredinţat, pentru a fi condus pe drumurile publice, de către o femeie de 45 de ani, din comuna Cricău, cu toate că aceasta ştia că bărbatul nu deţine permis de conducere.

Faţă de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, iar faţă de femeia ce i-a încredinţat autoturismul, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pe drumurile publice, unei persoane despre care se ştie că nu posedă permis de conducere.

Citește mai departe
Publicitate