Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mai multe spitale din Alba nu mai au bani pentru plata salariilor

Publicat

Spitalul orăşenesc Cugir riscă să nu mai poată plăti salariile angajaţilor în trimestrul al patrulea al acestui an. Dacă Ministerul Sănătăţii nu va aloca fonduri suplimentare pentru plata salariilor, consiliul de conducere va fi nevoit să reducă numărul de personal. În aceeaşi situaţie se găsesc şi spitalele din Câmpeni.

Conform primarului oraşului Cugir, Adrian Teban, conducerea spitalului nu s-a încadrat în cheltuielile de personal de 70%, depăşind bugetul decontat de CAS, iar, în ceea ce priveşte fondurile pentru cheltuielile materiale de 30%, sunt şi acestea insuficiente, îngreunând actul medical. Edilul spune că pacienţii sunt nevoiţi să îşi procure o mare parte din medicamente, pansamente şi alte materiale care în mod normal trebuie asigurate de unitatea medicală.

„Sistemul de sănătate este subfinanţat cronic. Reducerea de personal nu va duce la însănătoşirea oamenilor”, a declarat Adrian Teban, care mai precizează că la preluarea administrativă a unităţii medicale se aştepta să existe şi o cofinanţare substanţială de la nivel naţional, iar primăria să vină cu fonduri pentru întreţinerea clădirilor şi dezvoltarea unităţii medicale.

Administraţia locală a putut asigura din bugetul local până acum doar banii pentru cheltuielile de utilităţi. În prezent mai există un proiect de reabilitare a sălii de operaţii care va fi înfăptuit tot cu fonduri de la bugetul local.

Într-o situaţie aproape similară cu spitalul din Cugir se află şi cele două unităţi medicale cu paturi din oraşul Câmpeni. La Spitalul orăşenesc şi Sanatoriul TBC Câmpeni nu mai sunt bani pentru plata salariilor angajaţilor.

Primarul din Câmpeni, Ioan Călin Andreş spune că se confruntă cu această problemă din cauza faptului că în acest an au fost preluaţi în jur de 20 de angajaţi noi, prin transfer de la spitalele desfiinţate din Apuseni. Cheltuielile cu aceştia nu au fost prinse în bugetul primit de la CAS, iar acum conducerea spitalului a ajuns în incapacitate de plată a salariilor către angajaţi.

Deşi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat promitea în acest an că banii pentru personalul medical transferat de la spitalele desfiinţate vor fi asiguraţi de la minister, acest lucru nu s-a întâmplat, plata salariilor făcându-se din bugetele spitalelor până în prezent.

Vicepreşedintele Federaţiei „Sanitas”, Marius Sepi a venit cu propunerea de comasare administrativă a celor două unităţi medicale din Câmpeni, pentru reducerea personalului TESA şi implicit a cheltuielilor, însă primarul Călin Andreş refuză să facă acest lucru, motivând că spitalele în cauză trebuie să funcţioneze separat, din toate punctele de vedere. Edilul şef susţine că bugetul alocat de CAS celor două unităţi medicale este foarte mic, având în vedere că acestea deservesc unui număr mare de locuitori din toata zona Munţilor Apuseni şi nu numai.

Vicepreşedintele Federaţiei „Sanitas”, Marius Sepi a declarat recent că majoritatea spitalelor de gradele 4 şi 5 nu se vor putea încadra în buget să plătească salariile la angajaţi în ultimele luni ale acestui an.

Sepi a spus că Federaţia „Sanitas” a făcut demersuri de câteva luni la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a se asigura finanţarea sistemului sanitar în trimestrul patru din 2011 şi pentru asigurarea drepturilor salariale ale angajaţilor din sistem.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. atti

    duminică, 23.10.2011 at 11:05

    ASTA E REFORMA STATULUI.UN ESEC IN TOATE DOMENIILE ,UNDE STAI IN FRIG, UNDE STAI CU PENSIA INPOZITATA, UNDE ESTI SOMER, UNDE SE SCUNPESTE TOTUL ,IN FIECARE ZI, UNDE MANANCI NUMAI EURI, CU ZGARCI, SI COLORATI, SI UNDE MORI DE AJUNGI IN STIAL.PENTRU ACEST SUCCES A TREBUIT SA ASTEPTAM 21 ANI .NU STIU DACA CU CUVINTE -REFORMA-DEMOCRATIE-LIBETATEA -ECONOMIE DE PIATA-PLURIPARTINISM, POT PLATI FACURA DE CURENT, GAZ, MEDICAMEMTELE, SI SA AM UN TRAI DECENT CA IN TARILE VESTICE DUPA 41 ANI MUNCA, NU FURAT.

  2. George

    luni, 24.10.2011 at 00:13

    PROBLEMA E IN CURTEAADMINISTRATIEI PUBLICE CARE SUFERA DE INCOMPETENTA SOCIALISTA DE A STI SA GESTIONEZE BANII PUBLICI VERSUS SERVICII,CA OMUL SFINTESTE LOCUL.MERGE PROST ACOLO UNDE PRIMARIA SI MANAGERII HABAR NU AU PE CE LUME TRAIESC IN ORICE DOMENIU.

    SA TE PLANGI E USOR, SA CERI E USOR, SA ARUNCI VINA PE ALTII E USOR….FRATILORRR SA FACI E GREU.BINE V-A FACUT CEKEE

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax