|

Moliftele Sfântului Vasile cel Mare: În prima zi a Anului Nou în toate bisericile ortodoxe se citesc rugăciuni de alungare a celui rău

Aproape 594.000 de români, majoritatea bărbaţi, îşi vor sărbători onomastica marţi, în prima zi din 2013, cu ocazia Sfântului Vasile, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI.

Într-un comunicat transmis luni Mediafax, se precizează că 593.906 de cetăţeni români, dintre care 505.906 bărbaţi şi 88.000 de femei, poartă numele Sfântului Vasile.

Din totalul româncelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 – Vasilca, 557 – Vasila, iar 947 – Sica.

Conform datelor furnizate de structura specializată a MAI, majoritatea bărbaţilor care îşi vor sărbători onomastica marţi, respectiv 484.541, se numesc Vasile, 20.228 – Vasilică, 229 – Silică, iar 80 – Vasi.

Pe 1 ianuarie, în toate bisericile ortodoxe se vor citi – singura dată în an – Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, adică rugăciunile de alungare a celui rău. Iar la ce an se anunţă, chiar că avem nevoie de aceste rugăciuni.
Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare (n. 330, Cezareea, Cappadocia – d. 1 ianuarie 379, Cezareea Cappadocia) a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii și unul din cei patru doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz («Teologul») și Ioan Gură de Aur. Sf. Vasile episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379.
Moliftele Sfântului Vasile Cel Mare sau blestemele sub formă de rugăciune Termenul de moliftă sau “molitvă” este de origine slavă şi înseamnă rugăciune. Moliftele Sfîntului Vasile cel Mare sînt rugăciuni de blestem asupra diavolului şi asupra tuturor răutăţilor şi ispitelor care vin asupra omului. Ele au o importanţă deosebită şi trebuie citite cu mare grijă şi cu pregătire deosebită.Aceste molifte, numite şi exorcisme, sînt cele mai puternice rugăciuni împotriva duhurilor necurate din oameni şi case. Ele se citesc numai de preoţi şi duhovnici bătrîni care au viaţă curată şi sînt mari postitori şi care au dezlegare de la duhovnicii lor să le citească, pentru că, se spune că dacă le citesc preoţi tineri, fără post şi viaţă cît mai curată, diavolii chinuiesc mai tare pe cei bolnavi şi nu ies din oameni, ba uneori se răzbună cu mari ispite asupra celor care le-au citit. Moliftele de izgonire a diavolilor din oameni şi chiar din animale se citesc peste an numai în zile de post, mai ales la miezul nopţii, în biserică, în faţa icoanelor făcătoare de minuni sau lîngă racla cu moaşte ale sfinţilor.

Atît preotul care le citeşte, cît şi cei bolnavi de duhuri necurate împreună cu rudele şi însoţitorii lor, trebuie să ţină post negru cel puţin o zi şi o noapte, uneori chiar trei zile. Cînd bolnavii posedaţi de duhuri rele nu se vindecă, se face spovedania generală a celor bolnavi şi a rudelor lor, ca nu cumva cineva dintre ei să fi făcut păcate grele şi să fi rămas nespovedite.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=158114avatar Publicat de pe 31 decembrie 2012 şi actualizat pe 31 decembrie 2012. Publicat în ACTUALITATE. Poţi urmări orice răspuns la acest articol prin RSS 2.0. Poţi lăsa un răspuns sau un trackback pentru acest articol
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Un comentariu pentru “Moliftele Sfântului Vasile cel Mare: În prima zi a Anului Nou în toate bisericile ortodoxe se citesc rugăciuni de alungare a celui rău”

  1. nu sunt sigura ca se mai citesc incepand din 2012

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

SONDAJ ALBA24: Care este cel mai reușit eveniment organizat în Cetatea Alba Carolina de Primăria Alba Iulia în anul 2014

Loading ... Loading ...

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Necunoscut: Cel ce a pus articolul este un barbat revoltat fara motiv,tot timpul are cate o problema,minte cu...
  • Raul89: Hoții de la ANAF sunt la rădăcina crizei =]]
  • ahl: Asa-i cand dai de autostrada prima data, doar banda 2 & talpa.
  • tdv: Chiar crede cineva ca bordurile s-au stricat din cauza autobuzelor?
  • tdv: Asta cu scazutu in medie, cand la unii creste, ii ca chestia cu statistica un roman maninca 2 pui, altu nici...

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI