Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sfântul Vasile cel Mare- Prima zi a Anului Nou. În toate bisericile ortodoxe se fac rugăciuni de alungare a celui rău

sfantul

Publicat

Aproape 594.000 de români, majoritatea bărbaţi, îşi vor sărbători onomastica marţi, în prima zi din 2013, cu ocazia Sfântului Vasile, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI.

Într-un comunicat transmis luni Mediafax, se precizează că 593.906 de cetăţeni români, dintre care 505.906 bărbaţi şi 88.000 de femei, poartă numele Sfântului Vasile.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL VASILE. Urări pe care le poți trimite familiei, prietenilor sau colegilor, în ziua numelui

Din totalul româncelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 – Vasilca, 557 – Vasila, iar 947 – Sica.

Conform datelor furnizate de structura specializată a MAI, majoritatea bărbaţilor care îşi vor sărbători onomastica marţi, respectiv 484.541, se numesc Vasile, 20.228 – Vasilică, 229 – Silică, iar 80 – Vasi.

CITEȘTE ȘI: MESAJE DE ANUL NOU 2023: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2023

Pe 1 ianuarie, în toate bisericile ortodoxe se vor citi – singura dată în an – Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, adică rugăciunile de alungare a celui rău. Iar la ce an se anunţă, chiar că avem nevoie de aceste rugăciuni.
Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare (n. 330, Cezareea, Cappadocia – d. 1 ianuarie 379, Cezareea Cappadocia) a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii și unul din cei patru doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz («Teologul») și Ioan Gură de Aur. Sf. Vasile episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379.

Moliftele Sfântului Vasile Cel Mare sau blestemele sub formă de rugăciune Termenul de moliftă sau “molitvă” este de origine slavă şi înseamnă rugăciune.

Moliftele Sfîntului Vasile cel Mare sînt rugăciuni de blestem asupra diavolului şi asupra tuturor răutăţilor şi ispitelor care vin asupra omului. Ele au o importanţă deosebită şi trebuie citite cu mare grijă şi cu pregătire deosebită.

Aceste molifte, numite şi exorcisme, sînt cele mai puternice rugăciuni împotriva duhurilor necurate din oameni şi case.

Ele se citesc numai de preoţi şi duhovnici bătrîni care au viaţă curată şi sînt mari postitori şi care au dezlegare de la duhovnicii lor să le citească, pentru că, se spune că dacă le citesc preoţi tineri, fără post şi viaţă cît mai curată, diavolii chinuiesc mai tare pe cei bolnavi şi nu ies din oameni, ba uneori se răzbună cu mari ispite asupra celor care le-au citit.

Moliftele de izgonire a diavolilor din oameni şi chiar din animale se citesc peste an numai în zile de post, mai ales la miezul nopţii, în biserică, în faţa icoanelor făcătoare de minuni sau lîngă racla cu moaşte ale sfinţilor.

Atît preotul care le citeşte, cît şi cei bolnavi de duhuri necurate împreună cu rudele şi însoţitorii lor, trebuie să ţină post negru cel puţin o zi şi o noapte, uneori chiar trei zile.

Cînd bolnavii posedaţi de duhuri rele nu se vindecă, se face spovedania generală a celor bolnavi şi a rudelor lor, ca nu cumva cineva dintre ei să fi făcut păcate grele şi să fi rămas nespovedite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. cristina

    duminică, 25.08.2013 at 10:31

    nu sunt sigura ca se mai citesc incepand din 2012

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement