Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Motivele OFICIALE pentru care Cristian Pomohaci a fost exclus din preoție. Abaterile comunicate de Mitropolia Ardealului

Publicat

pomohaci 2 Reprezentanții Mitropoliei Ardealului  au emis un comunicat de presă prin care motivează detaliat excluderea lui Cristian Pomohaci din preoție. Acuzațiile sunt extrem de dure.

„Conform prevederilor regulamentare, astăzi, 11 oct. 2017, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a înaintat fostului preot Cristian Dorin Pomohaci Hotărârea nr. 4din 5 octombrie 2017, motivată și însoțită de Decizia sinodală nr. 4 din 6 octombrie 2017, a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, prin care această hotărâre a devenit definitivă (adică nu doar pentru o perioadă limitată de timp!) și irevocabilă (adică nu poate fi atacată cu recurs) (cf. art. 55 din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române).

Sancțiunea de eliberare din demnitatea preoțească și trecerea în starea de laic s-a aplicat de instanța bisericească de apel fostului preot Cristian Dorin Pomohaci în urma completării și rejudecării Dosarului de caterisire al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Consistoriul Mitropolitan a reținut în seama apelantului, pe lângă singura abatere morală cuprinsă în acest dosar, încă alte trei mari abateri canonice, care au fost doar menționate în hotărârea Consistoriului Eparhial și care privesc învățătura de credință, rânduiala liturgică și canonică a Bisericii Ortodoxe.

Acestea sunt:

I. Abateri morale:

Tentativa de săvârșire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat și făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot și care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe;

II. Abateri pastoral-liturgice și dogmatice:

Denaturarea cu bună știință a Sfintei Liturghii și a altor rânduieli liturgice ale Bisericii Ortodoxe, aducându-se atingere învățăturii dogmatice, cuprinsă în teologia Sfintelor Taine, până aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influență neoprotestantă;

III. Abateri canonice:

Neascultarea față de autoritatea bisericească, prin neîndeplinirea îndatoririlor canonice, regulamentare și statutare și a tuturor ordinelor și dispozițiilor superiorilor ierarhici, dusă până aproape de schismă; nerespectarea principiului jurisdicțional canonic, prin oficierea de servicii religioase pe cuprinsul altor eparhii, fără binecuvântarea ierarhului locului;

IV. Denigrarea Bisericii prin declanșarea și întreținerea unui scandal mediatic fără precedent.

Sancțiunea aplicată fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, care a încălcat Sfintele Canoane și Legiuirile bisericești, are rostul de a apăra morala, doctrina și rânduielile liturgico-canonice ale Bisericii și, în același timp, de a acorda acestuia șansă la pocăință și îndreptare.

Ridicarea sancțiunilor de excludere din preoție și trecerea în rândul laicilor, prin destituirea din slujirea clericală sau prin caterisire, este prevăzută la capitolul E. Iertarea: Art. 173 (1) din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, în care se menționează: „Pentru cererea de iertare în cazul sancțiunii de destituire din slujirea clericală sau de caterisire, clericul sancționat trebuie să facă dovada că, de la pronunțarea sentinței, a rămas ascultător Chiriarhului său și a dat dovadă de pocăință și îndreptare timp îndelungat”. Ridicarea caterisirii o face Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.

Destituirea din slujirea clericală are aceleași consecințe dogmatice și canonice la fel ca și caterisirea, încât orice lucrare sacramentală săvârșită de cel care a pierdut harul preoției este „nevalidă”, deci ineficientă, nelucrătoare, iar cel care o săvârșește și cel care o solicită greșesc grav în fața lui Dumnezeu. Cel destituit, la fel ca și cel caterisit, nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta ținuta clericală, de a folosi veșminte preoțești și de a face slujbe, de a fi duhovnic și de a săvârși rugăciuni pentru alții.

Singura deosebire de caterisire, pentru destituirea din slujirea clericală, este aceea că cel depus are posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, iar activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual, adică în fiecare an, de Chiriarh, care va urmări dacă cel pedepsit respectă cele prevăzute în sancțiunea Consistoriului.

În cazul în care fostul preot va continua să stăruie în săvârșirea abaterilor pentru care a fost sancționat sau a altor abateri și mai grave, instanța bisericească se poate autosesiza, urmând să-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevăzute de Sfintele Canoane.

Menționăm, de asemenea, că solicitarea fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, înregistrată la Arhiepiscopia Sibiului cu nr. 2773 / 5 octombrie 2017 și depusă imediat după încheierea ședinței de judecată a Consistoriului Mitropolitan, prin care a cerut admiterea retragerii din preoție, este tardivă și fără obiect.

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului

 

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit în 28 iulie de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit.
În 23 august, Mitropolia Ardealului a anunţat că apelul ”întruneşte condiţiile de admisibilitate”.
Cristian Pomohaci, ce este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri.
Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ionel

    joi, 12.10.2017 at 09:07

    Lipsa de reforma si uniunea in dogmatica (si nu numai) cu biserica Rusiei face din BOR ce este astazi. Acest caz care a iesit la iveala reprezinta doar o mica parte din amplitudinea abaterilor care s-au comis de-a lungul timpului. Saracia din zonele rurale ale Romaniei combinata cu lipsa unei educatii laice la care se adauga conceptul de mantuire al BOR, ii face pe sarmanii oameni sa ii vada pe acesti preoti ca pe niste entitati de neatins, pentru care suporta orice nedreptate morala si financiara.

  2. Popescu

    joi, 12.10.2017 at 09:11

    Erezie… inca se mai foloseste acest cuvant in secolul 21…

  3. popeala

    luni, 16.10.2017 at 11:22

    Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax