Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum poți primi PENSIE de boală FĂRĂ SĂ FI LUCRAT vreodată: O hotărâre a instanței elimină cotizația pentru pensia de invaliditate

Publicat

casa pensii

Peste 400 de persoane din Alba primesc pensie de boală fără să fi fost angajaţi vreodată cu contract de muncă. Situația paradoxală este posibilă după ce a intrat în vigoare o hotărâre a instanţei prin care nu mai este obligatorie cotizarea la bugetul de asigurări sociale pentru pensia de invaliditate. Cei din această categorie primesc lunar 350 de lei de la stat.

Reprezentanţii Casei de Pensii Alba au constatat o creştere semnificativă a numărului de persoane care au solicitat dreptul la pensie de invaliditate, în ultimul an. Este efectul unei hotărâri din august anul trecut a Curţii Constituţionale, ce elimină din Legea Pensiilor prevederea potrivit căreia dreptul de pensie la boală era condiţionat de stagiu de cotizare la bugetul de asigurări sociale. Astfel, oamenii pot beneficia de pensie şi dacă nu au avut vechime în muncă.

O treime din pensionarii pe caz de boală au contribuit sub un an la bugetul pensiilor

În perioada august 2012 – august 2013, un număr de 437 de persoane care n-au lucrat nicio zi sau cel mult câteva luni în viaţa lor se află pe lista pensionarilor pe caz de boală. Dreptul se obține foarte simplu. Cei în cauză trebuie să dovedească în fața medicilor din comisiile de expertiză cu acte că sunt bolnavi și să-și achite la Casa de Pensii asigurarea minimă pentru riscul pierderii capacității de muncă, care este de 244 de lei.

Citește și Noi modificări la Legea Pensiilor: Se reduce vârsta de pensionare cu 3 ani pentru cei care au lucrat în grupa I de muncă

Reprezentanţii Casei de Pensii spun că sunt persoane cu vârste între 18 şi 60 de ani, inclusiv cei care nu au lucrat niciodată.

Comparativ, aceeaşi pensie de 350 de lei o primeşte şi o femeie care a muncit timp de 25 de ani cu contract de muncă într-o fabrică, pensionată pe caz de boală, dar şi cele 437 de persoane care nu au cotizat la bugetul de pensii.

În categoria celor care beneficiază de acest drept intră şi persoane cu handicap de gradul I, fără capacitate fizică sau mentală pentru a putea munci. Așa că merită să ne întrebăm cum își pot asigura riscul pierderii capacității de muncă, în condițiile în care nu au avut niciodată capacitatea de a muncii? Un răspuns simplu, în termeni de specialitate, ar fi că de această dată statul român este cea mai păguboasă firmă de asigurări.

La sfârşitul lunii august 2013, în evidenţele Casei de Pensii Alba se aflau 1.327 de pensionari pe caz de boală. Dintre aceştia, o treime au cotizat la bugetul de pensii mai puţin de un an.

Nicu NEAG

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

16 Comentarii

16 Comentarii

  1. gica

    marți, 15.10.2013 at 13:50

    Nu paradox, ci ABSURD asta e tara’ absurditan’ condusa de TAMPITII marinarului ..

  2. ion

    miercuri, 16.10.2013 at 12:56

    basescu e de vina …………………………………
    el da legi//////////////////////////////////////

    • Raul Smecherie

      miercuri, 16.10.2013 at 15:06

      Nu basescu sau cei de la guvern sunt de vina , ca prosti de popor ce iati votat si care va place cu ei la putere .

      Daca nu var placea iati fi data jos stil ceausescu la zid 😉

      Sfatu meu la fiecare vot , datile un vot pt o punga cu mancare casa murit de foame dupa ! O meritati !!!!

  3. Mirela

    miercuri, 16.10.2013 at 14:05

    Articolul asta incearca sa dezguste cititorii. De-abia ne-am aliniat la standardele europene si occidentale prin aceasta hotarare a Curtii Constitutionale a Romaniei. Oricat de incorecta ar parea, situatia difera in realitate. In principal, pensia de invaliditate se calculeaza conform cotizarii si gradului de invaliditate (pt. persoanele care au cotizat – asadar, d-na care a lucrat 25 de ani in fabrica nu va avea o pensie de 350 lei). Cum ar fi daca as avea 25 ani, studii incheiate, de 2-3 ani in cautarea unui job, lovita de o boala grava, fara stagiu de cotizare, iar statul nu m-ar ajuta in vreun fel? Sunt multe persoane in situatia lipsei unui loc de munca, din diferite motive, iar la cat de putine locuri de munca sunt si la cat de inalte sunt cerintele angajatorilor, nu ne mai miram de ce sunt persoane care nu au muncit vreodata, iar boala nu ii alege strict pe cei care au cotizat. Asa ca „paradoxul” pe care au incercat sa-l surprinda in acest articol mi se pare nefondat; suntem inca departe de standardele unei tari civilizate la capitolul asigurari sociale si in multe alte aspecte…

  4. marsh

    joi, 17.10.2013 at 16:27

    „… un numar de 437 de persoane…” Mai Nicule, nu ti se pare ca asta ar fi in pleonasm? Data viitoare foloseste sau „numar”, sau doar cifrele. O zi buna!

  5. Cosmin

    vineri, 17.01.2014 at 11:27

    Ma intreb eu un tanar de 36 de ani…care nu am lucrat niciodata pentru ca nu am avut unde… Eu trebuesc lasat sa ma chinui si sa nu primesc nici un fel de pensie…nu e vina mea ca nu pot lucra cu contract intr.o fabrica sau oriunde nu e de lucru si vina e a celor din parlament.intrebarea mea e eu nu fac parte din acest stat numit Romania…nu merit la batranete un minim de pensie…

    • cam

      duminică, 25.01.2015 at 14:53

      NUUUUUUUUUU, deoarece un post cu un salariu minim pe economie tot se gaseste iar tu sa imi arati mie , om care am lucrat ,sa imi arati ca ai vrut sa muncesti. Macar pt. un an sa fi cotizat sa imi arati ca ai avut bunavointa. Pana si la tara se gasesc astel de locuri de munca sau sezonieri, la cules de fructe si legume in alte zone ale tari, unde esti angajat cu acte inregula. Vorbesc in cunostinta de cauza si sunt o pers op. de 2 ori la inima si am lucrat 15 ani.Cand am inceput sa muncesc aveam deja o operatie lA ACTIV. Este valabil si pt rrrrrromi.Mai ai timp muuult de munca.Cu ce ai trait pana acum?Cu bani facuti la negru, atunci cotizeaza macar pt. salariu minim. Sanatate

  6. Petrica Andrei

    luni, 19.05.2014 at 00:12

    Sau ATENTIE! De ce nu baga eutanasia si la noi cum este in Belgia, una din cateva tari de pe pamant in care este legala eutanasia, animalele au dreptul la eutanasie restul tarilor de ce nu au dreptul acesta? Sa murim cu demnitate nu ca bovinele, ovinele, porcinele si urataniile.

  7. Dana

    joi, 05.06.2014 at 14:05

    Pe mine ma dezgusta ca mama care are o vechime de 15 ani si 3 luni, primeste aceasta pensie sociala, egala cu a unuia care care toata viata s-a ridicat din pat la 12.

  8. george

    marți, 17.06.2014 at 21:10

    Buna ziua tuturor! In urma cu 14 ani am avut un accident rutier in urma caruia am mramas cu mana stanga paralizata. Aveam 15 ani si cateva luni deci nu apucasem sa lucreaz niciodata. Am vazut ca sa dat legea asta daca am inteles-o eu bine prin care poti beneficia de pensie de boala fara sa fi lucrat vreodata. Am fost la casa de penii si la comisia pt pensi de boala si mi-au zis ca nu exista asa ceva ca doar daca aveam cateva zile lucrate inaintea accidentului putem beneficia de aceasta pensie. E normal ca eu la varsta de 15 ani nu puteam avea carte de munca. Daca ma poate ajuta cineva cu informatii mai precise va rog sa imi raspundeti.
    Va multumesc!

    • cici

      joi, 05.03.2015 at 23:29

      ai raspunsul in articol .mergi la casa de pensii platesti asigurarea minima pentru pentru riscul capacitatii de munca apoi mergi la comisia de expertiza cu acte care dovedesc ca esti bolnav de la medic si depui dosarul.Ei ti-au dat informatia doar partial .deci asta e procedura nu trebuie sa fi lucrat nici o zi s-a eliminat obligatia asta de altfel absurda ca si in cazul tau care esti bolnav de cand erai minor.bafta si sanatate multa !

  9. cam

    duminică, 25.01.2015 at 14:59

    Buna.Iti urez sanate, insa legea spune ca handicapul este de mai multe categorii, 1,2 sau 3 fiind cel mai usor si numai daca este ireversibil. Incearca sa iti faci intai certificat de handicap , in urma caruia poti lua ajutor social, cu drept de munca si pe urma pensie, sau dal in judecata pe cel care a provocat accidentul pt. pensie de intretinere.

  10. geo

    duminică, 22.02.2015 at 20:47

    -statul trebuie sa asigure minimul de subsiztenta dar nu din fondul de pensii .
    -au amestecat toate in acelasi fond si spun ca nu sunt bani pentru pensii
    -ajutorul social si pensiile speciale trebuie platite din fondul statului .
    -fondul de pensii este pentru cei ce au contribuit respectind regulule si conditiile impuse de lege si ar trebuie respectate aricolele privind acelasi mod de calcul al pensiei pentru toti care au contribuit,repet pentru cei ce au contribuit.
    -in lege sa amestecat totul la un loc pentru ai aburi pe cei ce contribuie platind si dau drepturi mai mari(pensii) celor ce nu au contribuit si nu contribuie in continuare.
    -dupa care se pling ca nu au bani.
    -nimeni din cei ce administreaza fondul de pensii din Romania nu spun de felul defectuos al adinistrari iar cei ce trebuie sa faca o lege corecta nu o fac.
    -Intrebarea este: de ce?
    -Cine are de cistigat?

  11. costel

    miercuri, 29.04.2015 at 20:20

    buna ziua sufar de spondilita anchilozanta forma axiala stadiul doi nu al lucrat cu carte de munca nici o data [sunt calugar la manastire] spuneti mi va rog mult as putea sa ma pensionez pe caz de boala ? multumesc

  12. Emil

    marți, 06.02.2018 at 13:58

    Nu stiu cum nu ti e Rusine sa scrii asa ceva!Pai la 36 de ani,apt de munca….pensie iti trebuie?La munca omule…esti tanar…eu nu cred ca daca o sa cauti nu o sa gasesti…important este sa vrei….nimeni nu o sa te traga de manera sa te cheme la munca….asta se stie!Pensiile sociales sunt pentru cei care intradevar nu pot munci,pentru ca au probleme de sanatate….CE ar fi daca s ar da pensii la toti cei care nu au de munca?

  13. Postu Ana Maria

    joi, 12.09.2019 at 23:11

    Buna seara,mă numesc Postu Ana Maria…am gradul 2 de handicap….am anus contra naturii(ileostoma)permanent de la vârsta de 13 ani….acum am 22 de ani și am și un copil(normal) de 2 ani și 7 luni….nu am lucrat niciodată/nu am cotizat…daca mă poate ajuta cineva să îmi spună dacă m.as putea încadra pentru pensia de invaliditate….aștept răspuns,va mulțumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax