Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Parlamentul a decis: Pensiile sub 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate și pensionarii nu vor mai plăti CASS

Publicat

dep

camera deputatilor Plenul Camerei Deputaților a votat joi, 5 ianuarie, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 lei și scutirea tuturor pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate, cu 207 voturi „pentru” și 29 „împotrivă”.

Deputații USR au fost cei care s-au împotrivit proiectului, motivând faptul că, în realitate, se măresc pensiile medii și mari și nu cele mici, în timp ce PNL a anunțat că susține eliminarea impozitelor pentru toate pensiile.

De altfel, președintele PNL Raluca Turcan a declarat că liberalii vor depune un proiect de lege în acest sens.

Vezi și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii

„PNL a susținut și în comisia de specialitate, vom susține și în plenul Camerei Deputaților că soluția corectă pentru pensionarii din România este să se realizeze o recalculare a pensiilor pe bază de contributivitate și toate pensiile să fie scutitie de impozit”, a anunțat Raluca Turcan.

„Credem că ar fi o soluție echitabilă, o soluție care să răspundă așteptărilor pensionarilor după ani de muncă. Ca urmare, PNL va susține în plen acest amendament și, simultan, vom depune în Parlamentul României un proiect de lege prin care toate pensiile să fie scutite de impozit. Este un proiect pe care PNL și-l asumă, face parte din programul de guvernare”, a adăugat Turcan.

Legea care modifică Codul Fiscal va merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Documentul  prevede scutirea de impozit a pensiilor mai mici de 2.000 de lei. Măsurile votate astăzi de deputaţi sunt ușor modificate față de prevederile adoptate de senatori cu câteva luni în urmă. Concret, în forma în care a trecut de Senat, proiectul de act normativ stabilea că nicio pensie nu va mai fi impozitată, fără să existe vreun plafon.

Prin urmare, în momentul în care impozitul va fi eliminat pentru pensiile de maximum 2.000 de lei, acestea vor creşte cu valoarea impozitului reţinut, banii urmând să ajungă în buzunarele pensionarilor.

În prezent, veniturile din pensii sunt impozitate, dacă trec de un anumit plafon stabilit prin lege, cu o cotă de 16%, se arată în Codul fiscal. Mai exact, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin scăderea din pensie a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate (sau, pe scurt, CASS, de 5,5%) și a sumei neimpozabile lunare de 1.100 de lei.

Concret, Codul fiscal stabileşte că pensiile în cuantum de până la 1.100 de lei, plafon aplicabil de la 1 ianuarie 2017, atunci când acesta a fost majorat cu 50 de lei, sunt scutite de impozit. Plătitorii de pensii sunt obligați să calculeze lunar impozitul aferent acestei categorii de venit, să-l rețină efectiv din pensii și să-l plătească la bugetul de stat, potrivit Codului fiscal.

Potrivit lui Viorel Ștefan, președintele comisiei de buget-finanțe și ministru de Finanțe, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era „undeva la 600 – 650 milioane de euro” iar după implementarea măsurilor, impactul va crește „cu încă vreo 300 milioane de euro”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax