Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect la Guvern: Casa Regală devine persoană juridică de utilitate publică. Va primi gratuit Palatul Elisabeta pentru 99 de ani şi va fi finanţată de la bugetul de stat

Publicat

DSC_1048 Guvernul a iniţiat un proiect de lege prin care Casa Regală a României devine persoană juridică de utilitate publică şi autonomă, va fi finanţată de la bugetul de stat şi va avea sediul în Palatul Elisabeta ce va fi dat în folosinţă gratuită pentru 99 de ani.

Vor fi finanţate de stat atât cheltuielile de funcţionare curentă ale Casei Regale, cât şi parţial cele cu activităţile publice, proiectele şi programele acesteia. Şeful Casei Regale va avea poziţie de demnitate publică şi va fi plătit la nivelul unui fost şef de stat.

Proiectul de lege este semnat de Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului si de Vasile Dîncu, vicepremier. Este avizat favorabil de miniştii Finanţelor, Justiţiei, Muncii, Afacerilor Externe şi cel pentru Consultare Publică.

Casa Regală şi-a dat girul pentru proiectul Guvernului. Familia Regală a României a declarat pentru Agerpres joi că primeşte cu încredere proiectul de lege privind Casa Regală, pus în dezbatere publică de către Guvern.

Activitatea Casei Regale, potrivit proiectului de lege:

– recunoaşterea şi promovarea traditiilor si simbolurilor suveranitatii si identitatii nationale

– reunirea comunitatilor regionale, urbane si rurale in jurul unor proiecte, momente cu semnificatie istorica si programe de dezvoltare pe termen mediu si lung, implicand insitutiile publice si societatea civila.

– acordarea de de numiri cu semnificatie istorica regala, diplome si alte forme de recunoastere catre entitati publice si private non-profit

– recunoasterea calitatii produselor si serviciilor companiilor care activeaza pe piata romaneasca, pentru a recunoaste calitatea produselor si serviciilor lor

– actiuni caritabile

– actiuni educationale, in scopul recunoasterii meritelor si promovarii elevilor, studentilor si cadrelor didactice

– actiuni de promovare a valorilor, monumentelor istorice, potentialului turistic si investitional al Romaniei fata de personalitati, investitori si institutii similare din strainatate

Casa Regala va stabili relatii de colaborare cu autoritatile publice, centrale si locale, precum si cu institutiile publice autonome, pe baza de protocol.
Seful Casei Regale va reprezenta Casa Regala in fata oricarei entitati publice sau private, romane sau straine. Va beneficia de o indemnizatie lunara, la nivelul unui fost sef de stat.

Numarul maxim de posturi al serviciului administrativ al Casei Regale este de 20 de posturi, finatate de la bugetul de stat.

„În prezent, Casa Regala a Romaniei nu are personalitate juridica de sine statatoare, ceea ce produce foarte mari inconveniente, nu numai siesi, ci si institutiilor publice cu care intra in parteneriat, deoarece acestea trebuie sa actioneze precum ca o persoana fizica, sau cu organizatiile non-guvernamentake infiintate pentru a sustine activitatile Casei Regale, in loc sa poata incheia parteneriate direct cu aceasta. Toate activitatile publice ale Casei Regale sunt finantate in principal din fonduri proprii si in secundar din atragerea de fonduri private, precum si cu ajutorul in natura al unor institutii de stat. In considerarea caracterului de interes public al majoritatii activitatilor de anvergura ale Casei Regale, este dezirabila crearea posibilitatii de finantare a acestora si din fonduri publice, ca si a aparatului administrativ afectat indeplinirii lor”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

AICI, proiectul integral.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Covaciu Elena

    marți, 02.08.2016 at 21:32

    Dece nu se face referendum sa vedem sant de acord romanii sa mai întrețină si ac. căpușe pe banii lor ? Personal nu sant de acord!

    • Tabarac Mihai

      sâmbătă, 06.08.2016 at 12:16

      Dar când a fost forțat prin șantaj să abdice, s-a făcut referendum?

      • Ioan B.

        marți, 30.08.2016 at 09:58

        Nu a existat nici un santaj. Hotararea desfiintarii monarhiei in Romania, ca si in celellate state est-europene fusese luata ceva mai inainte, de catre marile puteri. „Santajul” a fost o inventie lansata public dupa ce fostul Presedinte Ceausescu a dispus (in 1985) sistarea platii sumei de 10.000 dolari/luna catre fostul suveran; pana atunci acesta a tacut „chitic” si s-a rezumat la felicitari de Anul Nou catre „poporul roman”. Oare dece nu intrebati si despre acceptarea de catre Mihai I a Declaratiei de la Budapesta prin care era prevazuta cedarea Transilvaniei „ca spatiu de complementaritate” conform gandirii unor minti bolnave?

        • eu

          marți, 30.08.2016 at 18:33

          Ceausescu nu a sista plata unei sume lunare catre regele Mihai pentru simplul motiv ca Romania nu a platit niciodata vreo suma catre rege. Deci, Ceausescu nu avea ce plata sa sisteze:)

  2. Ioan B.

    miercuri, 17.08.2016 at 22:05

    Cel mai tembel proiect de lege initiat de un guvern postdecembrist. Oare membrii guvernului nu stiu ca Romania nu are Casa regala? Asta deoarece odata cu abdicarea fostului suveran, acesta a devenit printul Mihai de Hohenzollern-Sigmaringen.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax