Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Taxele și impozitele locale rămân mai mari cu 16,05% la Alba Iulia. Proiectul pentru reducerea la nivelul din 2012 nu a trecut în CL

Publicat

YouTube video

Proiectul de hotărâre pentru reducerea taxelor și impozitelor locale la nivelul celor din 2012, supus la votul consilierilor în ședință extraordinară luni, 14 ianuarie, nu a trecut. Pentru a fi aprobat, ar fi fost nevoie de 11 voturi „pentru”, însă din cei 15 consilieri prezenți, doar 10 au votat favorabil, iar restul de 5 s-au abținut.

În urma ședinței de Consiliu Local de luni, taxele și impozitele rămân majorate cu 16,05%, așa cum s-a votat în ședința anterioară, din data de 7 ianuarie.

Așa cum era de așteptat, ședința nu a fost lipsită de scântei. Consilierii liberali, dintre care cel mai vocal a fost Gabriel Pleșa, au susținut că votul anterior s-a desfășurat în grabă, că proiectul de hotărâre le-a fost înmânat cu scurt timp înainte și că au votat în necunoștință de cauză: „Dacă data trecută am fi fost corect informați și am fi amânat cu 2-3 zile ca să apară în Monitorul Oficial și să citim ce votăm, la ora asta nu mai aveam asemenea discuții. În haosul ce s-a produs aici unii nu au știut exact ce votează și ni s-a spus că este o formalitate. Cine nu a fost corect? Noi, cei care ne-am opus atunci și vrem să modificăm această lege pe care nu e cazul să o aplicăm pentru cetățenii și-așa destul de sărăciți sau cei care ne-au indus în eroare?”

YouTube video

Pe de altă parte, consilierul democrat-liberal Raul Tudorașcu le-a amintit acestora că la proiectul de hotărâre votat în 7 ianuarie era atașată hotărârea de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, publicată în Monitorul Oficial în 28 decembrie 2012. Aceasta prevedea că „Autoritățile deliberative ale administrației publice locale completează, modifică și/sau abrogă, după caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul Fiscal”.

Problema ridicată de consilierii liberali a fost că aceștia „nu au avut timp să citească proiectul de hotărâre, pentru că acesta le-a fost înmânat cu foarte scurt timp înainte de ședință și nu cu 48 de ore înainte, așa cum ar fi prevăzut regulamentul”. Vedeți mai jos în video discuțiile dintre consilieri.

YouTube video

Proiectul a fost votat de consilierii liberali și social democrați Gabriel Pleșa, Rareș Buglea, Simone Albani, Vasile Petric, Daniel Zdrâng, Vasile Crișan, Ovidiu Jidveian, Bogdan Medrea, Horațiu Clepan și de consilierul PP-DD Dorin Pocol, însă numărul de voturi a fost insuficient pentru ca proiectul să fie aprobat. Consilierii democrat-liberali Raul Tudorașcu, Ioan Bogățan, Viorel Domuța, Popa Pavel și Marius Presecan s-au abținut. De la ședință au lipsit viceprimarii Paul Voicu (PDL) și Dorin Șerdean (PP-DD), consilierii PDL Marius Costinaș, Aurel Crișan, Mircea Ludoșan și Cornel Sandu.

Majorarea nivelurilor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2013, votată în CL în 7 ianuarie, a avut loc ca urmare a modificărilor prevederii Legii 571/2003 din Codul Fiscal, iar, la momentul respectiv, reprezentanții Primăriei Alba Iulia au arătat că aprobarea acestora în Consiliul Local nu este altceva decât o aplicare a hotărârii de guvern publicată recent în Monitorul Oficial.

Ulterior, a apărut Ordonanța de Urgență a Guvernului, 1/2013, care oferă posibilitatea consiliilor locale să stabilească nivelul impozitelor și taxelor locale. Astfel, consilierii liberali și social democrați au inițiat un proiect de hotărâre potrivit căruia taxele și impozitele majorate în ședința precedentă să fie reduse la nivelul celor din 2012.

Citiți aici mai multe despre taxele și impozitele din 2013.

UPDATE: Simone Albani, consilier local din partea PNL, a declara că: „Deşi cadrul legal e acum clar şi nu există nici o obligaţie de a creşte taxele, PDL şi Hava au ales să facă un act profund imoral faţă de albaiulieni: au lăsat taxele crescute. Au ales un drum greşit, acela de a se răzbuna pe albaiulienii, pentru ca apoi să vină să acuze USL într-un mod politicianist. Sunt jocuri de oameni fără preocupare pentru oameni şi oraş. Când a fost să crească taxele au venit toţi, în grup, mobilizaţi de domnul Hava. Acum, în schimb, când trebuiau să repare prostia cu taxele, au lipsit pe capete sau s-au abţinut. Doar 5 consilieri PDL au venit la vot”.

„Nu pot să înţeleg ce urmăreşte domnul Hava. Oricum ar fi nu e bine. Fie face jocuri politicianiste împotriva oamenilor, fie încearcă să scoată nişte bani pe spatele albaiulienilor pentru cine ştie ce proiecte. Sunt deja multe suspiciuni despre ce a făcut Hava la primărie şi nu ar fi în regulă să se mai adauge încă una”, a apreciat liberalul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petrica

    luni, 14.01.2013 at 16:35

    Papagalilor nu va este rusine!!.Mintiti cu nerusinare!.De ce nu va certati pe numarul de investitii pentru a crea noi locuri de munca!!,de luat bani mai multi de la noi,cetatenii,indata votati!.Sa va fie rusine mariti taxele si oamenii mor de foame!!,dar nu mai platim!!.

  2. Petrica

    luni, 14.01.2013 at 16:49

    Mai nerusinatilor da-ti vina unu pe celalalt,pina cind crede Hava ca acest oras,este al lui,face ce vrea?!.Oameni buni sa protestam impotriva acestor aroganti care isi mbat joc de noi.La Sebes,taxele raman la nivelul lui 2012.numai in Alba-Iulia se maresc taxele ca asaa vrea Hava si gasca lui murdara!.Nenica iti vine vremea azi miine,vei plati pentru toate smecheriile pe care le faci!!!!!.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax